Στη φυλακή η πρώην υπουργός Μετανάστευσης της Δανίας — Μεγάλες καταστροφές άφησε πίσω της η κακοκαιρία στην Αλβανία

Η πρώην υπουργός Μετανάστευσης της Δανίας, Ίνγκερ Στόιμπεργκ

Ένοχη για παράβαση των υπουργικών της καθηκόντων κρίθηκε η Ίνγκερ Στόιμπεργκ, πρώην υπουργός Μετανάστευσης της Δανίας, καθώς με παράνομη απόφασή της χώρισε ζευγάρια προσφύγων. Η Στόιμπεργκ καταδικάστηκε σε φυλάκιση 60 ημερών, ποινή την οποία θα πρέπει να εκτίσει, καθώς δεν είναι εφέσιμη.

Η υπόθεση πάει πίσω στο 2016, όταν με υπουργική απόφαση χώρισαν 23 ζευγάρια προσφύγων κατά την άφιξή τους στη χώρα. Ένα από τα ζευγάρια αυτά προσέφυγε στη δικαιοσύνη, η υπόθεση πήγε στο κοινοβούλιο της χώρας, ο διαμεσολαβητής του οποίου έκρινε ότι η απόφαση της υπουργού ήταν παράνομη, με αποτέλεσμα να κινηθεί διαδικασία μομφής εις βάρος της Στόιμπεργκ. Επρόκειτο για την πρώτη δίκη έπειτα από διαδικασία μομφής εις βάρος υπουργού τα τελευταία 30 χρόνια και μόλις η έκτη στην ιστορία της χώρας.

Η πρώην υπουργός υποστήριξε ότι η απόφαση αυτή ελήφθη για να αντιμετωπιστεί το φαινόμενο του γάμου ανηλίκων και δήλωσε «έκπληκτη» για τη δικαστική απόφαση. Όπως υποστήριξε, με τη δικαστική απόφαση «πλήττονται οι αρχές και αξίες της Δανίας», εκτός από την ίδια, ωστόσο θα συμμορφωθεί και θα εκτίσει την ποινή της, την οποία οι δικηγόροι της χαρακτήρισαν πολύ σκληρή.

Η Ίνγκερ Στόιμπεργκ ήταν υπουργός την περίοδο 2015-2019 της δεξιάς κυβέρνησης που είχε τη στήριξη του ακροδεξιού Λαϊκού Κόμματος της Δανίας, και κατά τη διάρκεια της θητείας της είχε τηρήσει πολύ σκληρή στάση στο προσφυγικό-μεταναστευτικό ζήτημα, επιβάλλοντας μια σειρά από περιορισμούς στους πρόσφυγες και μετανάστες που εισέρχονταν στη χώρα. Ένας από αυτούς ήταν το διάταγμα που απαγόρευε σε παντρεμένους/ες πρόσφυγες κάτω των 18 ετών να συγκατοικούν με τους συζύγους τους.

Μεταξύ των 23 ζευγαριών που χωρίστηκαν ήταν και αυτό της τότε 17χρονης Ριμάζ Αλκαγιάλ και του 26χρονου Αλνούρ Αλουάν από τη Συρία, οι οποίοι προσέφυγαν στη δικαιοσύνη. Η κοπέλα ήταν ήδη έγκυος όταν χωρίστηκαν και έμειναν πολλούς μήνες μακριά ο ένας από τον άλλο, μέχρι να ανακληθεί η απόφαση που τους αφορούσε.

Η δικαστική απόφαση μπορεί να έχει σημαντικές συνέπειες για την πρώην υπουργό, η οποία όταν πέρασε η πρόταση μομφής εις βάρος στο Κοινοβούλιο παραιτήθηκε από τη θέση της. Πλέον είναι ανεξάρτητη βουλευτής ωστόσο κινδυνεύει να κινηθεί διαδικασία αποπομπής της από τον βουλευτικό θώκο.

Μεγάλες καταστροφές άφησε πίσω της η κακοκαιρία στην Αλβανία

Σφοδρή κακοκαιρία χτύπησε περιοχές της Αλβανίας και ειδικά το νοτιοδυτικό τμήμα της χώρας το περασμένο Σαββατοκύριακο, με τις περιοχές της Αυλώνας και του Φιέρι να βρίσκονται στο επίκεντρο των καταστροφών. Παρόμοιες δραματικές εικόνες με εκείνες που είδαμε να διαδραματίζονται στη χώρα μας τις τελευταίες μέρες υπήρξαν και στη γειτονική βαλκανική χώρα, με τον απολογισμό να καταγράφει πολυάριθμες καταστροφές περιουσιών, εκκενώσεις, βλάβες σε βασικές υποδομές και οδικές αρτηρίες.

Συγκεκριμένα, η καταστροφή επήλθε όταν υπερχείλισε ο ποταμός Αώος, που ξεκινάει από την Πίνδο και διασχίζει την Ήπειρο καταλήγοντας στην Αδριατική Θάλασσα που βρέχει τις αλβανικές ακτές. Η τριήμερη σφοδρή βροχόπτωση και χιονόπτωση φούσκωσε τον ποταμό σε ιστορικά επίπεδα, φτάνοντας το ύψος των 6,3 μέτρων, σύμφωνα με το αλβανικό ειδησεογραφικό μέσο Albanian Daily News. Κατά συνέπεια οι περιοχές που βρίσκονται στις εκβολές του ποταμού δέχτηκαν το μεγαλύτερο πλήγμα, καθώς οι πλημμύρες έχουν φτάσει το ένα μέτρο. Πολλά σπίτια και νοικοκυριά έχουν πλημμυρίσει, ενώ 50 οικογένειες έχουν εκκενώσει τα σπίτια τους. Επίσης, καλλιέργειες και κτηνοτροφικές μονάδες έχουν καταστραφεί. Κατολισθήσεις σημειώθηκαν σε διάφορα σημεία νότια της χώρας με αποτέλεσμα να κλείσουν πολλοί δρόμοι, ενώ άλλοι στα νοτιοδυτικά έχουν αποκλειστεί από το χιόνι. Ακόμη, και το φράγμα στη γέφυρα Μίφολ στο νομό της Αυλώνας κατέρρευσε από την ορμητική πορεία του ποταμού.

Οι αρχές κινητοποιήθηκαν για τη διάσωση των εγκλωβισμένων. Ένα ζευγάρι ηλικιωμένων απεγκλωβίστηκε από την ταράτσα του σπιτιού του, όπου ανέβηκε για να προφυλαχθεί από την πλημμύρα.

Οι πληγέντες ζητούν την άμεση στήριξη της κυβέρνησης για την αποκατάσταση των σοβαρών ζημιών που προκλήθηκαν. Σύμφωνα με το Albanian Daily News, ο Αλβανός πρωθυπουργός Έντι Ράμα επισκέφθηκε σήμερα την περιοχή του Φιέρι για να εκτιμήσει τη σοβαρότητα των σοβαρών καταστροφών και να παρέχει την απαραίτητη στήριξη στους κατοίκους.

Την ίδια ώρα, τα 41 ελληνικά μειονοτικά χωριά του Δήμου Δρόπολης στον νομό Αργυροκάστρου παραμένουν για τρίτη συνεχόμενη μέρα χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα. Οι παρατεταμένες βροχοπτώσεις των τελευταίων ημερών πλημμύρισαν τον υποσταθμό υψηλής τάσης στο Αργυρόκαστρο, από όπου η περιοχή προμηθεύεται ρεύμα με αποτέλεσμα να τεθεί εκτός λειτουργίας. Σε συνδυασμό, δε, με τις πλημμύρες σε κάμπους, οδικούς άξονες και χωριά, καθώς και το τσουχτερό κρύο έχει διαμορφωθεί μία ιδιαίτερα δύσκολη κατάσταση για τους Έλληνες ομογενείς.

 Νικηφόρος Ζυλάλης