Στη φάκα των φόρων τελικά οι εργαζόμενοι συνταξιούχοι — Φορολογικές δηλώσεις. Νέα παράταση: Ο λόγος η … υπερφόρτωσης του συστήματος — «Εξοικονομώ 2023»: Τα SOS και οι παγίδες. Όσα πρέπει να γνωρίζετε

Δεδομένη η τριπλή φορολόγηση με απώλεια του 36,9% της αμοιβής από την εργασία τους.

Άλλη μία φορά η κυβέρνηση Μητσοτάκη εμπαίζει τους συνταξιούχους. Αυτήν τη φορά Κυριάκος Μητσοτάκης και Αδωνης Γεωργιάδης παίζουν παιχνίδια εικονικής πραγματικότητας στην πλάτη όσων συνταξιούχων εξαναγκαστούν από την ακρίβεια να βγουν εκ νέου στην αγορά εργασίας για να συμπληρώσουν το εισόδημά τους ώστε να αντιμετωπίσουν το επερχόμενο νέο –και ίσως μεγαλύτερο– κύμα ακρίβειας. Μπορεί να καταργείται το πέναλτι της παρακράτησης του 30% στους συνταξιούχους που εργάζονται (πρόθεση είναι το μέτρο να ισχύσει από την 1η Ιανουαρίου 2024), αλλά έρχεται έξτρα φορολόγηση της τάξης του 10-15% (πιθανότερη εκδοχή το 15%). Σε πρώτη ανάγνωση επέρχεται μείωση του πέναλτι σχεδόν 15%. Ομως σε τελική ανάλυση ελάφρυνση δεν υφίσταται καθώς με το νέο μέτρο που θέλουν να επιβάλουν Μητσοτάκης και Γεωργιάδης, οι οποίοι σε καθεστώς εικονικής πραγματικότητας θέλουν να εμφανίζονται ως κοινωνικά ευαίσθητοι, τελικά σε επίπεδο μέσου όρου, όποιος συνταξιούχος επιθυμεί να εργαστεί θα καταβάλλει με την παγίδα της τριπλής φορολόγησης το 36,9% της αμοιβής από την εργασία του!

Ήταν 16 Ιουλίου 2023 όταν το πρωτοσέλιδο του Documento αποκάλυπτε την παγίδα τριπλής φορολόγησης την οποία στήνουν Μητσοτάκης και Γεωργιάδης για όσους συνταξιούχους θα βγουν εκ νέου στην αγορά εργασίας προκειμένου να μην πεινάσουν από το κύμα ακρίβειας που σαρώνει την Ελλάδα εξαιτίας των πολιτικών υπέρ των καρτέλ σε κάθε τομέα της οικονομίας. Από τις αρχές Ιουλίου ο νέος υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων κομπορρημονούσε ότι καταργεί το πέναλτι του 30% της παρακράτησης για όσους συνταξιούχους επιθυμούν να εργαστούν.

Χωρίς να διστάζει, εξαπατούσε συνειδητά χιλιάδες συνταξιούχους κάνοντας λόγο για αλλαγή του καθεστώτος και κατάργηση του πέναλτι του 30% στις συντάξεις όσων εργάζονται, με στόχο να βοηθηθεί ο χαμηλοσυνταξιούχος που θέλει να ενισχύσει το εισόδημά του δουλεύοντας μερικώς ή εκ περιτροπής. Από την άλλη, ο ίδιος ο Κυρ. Μητσοτάκης προσέδιδε επιπλέον βάρος στην εξαπάτηση και από το βήμα της Βουλής είχε αναφέρει: «Όσοι από τους συνταξιούχους εργάζονται δεν θα βλέπουν τη σύνταξή τους μειωμένη κατά 30%».

Η πρωτοσέλιδη αποκάλυψη

Όλα αυτά κατέρρευσαν σαν χάρτινος πύργος όταν το Documento αποκάλυψε με στοιχεία την παγίδα της τριπλής φορολόγησης, που τελικά δεν θα διευκόλυνε τους συνταξιούχους να εργαστούν αλλά θα επιβάρυνε το εισόδημά τους, προς δόξα της φορομπηχτικής ανάπτυξης του ΑΕΠ που έχει επιβάλει ο Κυρ. Μητσοτάκης. Ακόμη μία φορά έδρασε παραπλανητικά ο Αδ. Γεωργιάδης και για να εξυπηρετήσει την εικονική πραγματικότητα της δήθεν κοινωνικής ευαισθησίας από την κυβέρνηση ξεκίνησε τις διαρροές. Ασμένως και χωρίς αιδώ τα συστημικά ΜΜΕ που εξυπηρετούν τα συμφέροντα της «Μαξίμου ΑΕ» άρχισαν να γράφουν ότι σχεδιάζεται να τεθεί «κόφτης» ώστε να μην ισχύσει η έξτρα φορολόγηση του 10-15% σε όσους εμφανίζουν εισοδήματα μέχρι 4.956 ευρώ ετησίως.

Σύμφωνα πάντα με τις διαρροές του «ευαίσθητου» Αδ. Γεωργιάδη, που κατασκεύασε μια εικονική πραγματικότητα για να καλύψει την παγίδα φορολόγησης, δεν θα γίνεται παρακράτηση υπέρ του ΕΦΚΑ στις αποδοχές από την εργασία των συνταξιούχων όταν το ποσό αυτό δεν υπερβαίνει το δωδεκαπλάσιο της εθνικής σύνταξης. Με δεδομένο λοιπόν ότι για το 2023 η εθνική σύνταξη ανέρχεται σε 413 ευρώ μηνιαίως, εύκολα προκύπτει –αν τελικά θεσμοθετούνταν αυτό που διέρρεε από τον Αδ. Γεωργιάδη σε… πρόθυμους δημοσιογράφους– ότι δεν θα καταβαλλόταν ο επιπρόσθετος φόρος για εισοδήματα από εργασία συνταξιούχων που δεν θα ξεπερνούσαν τις 4.956 ευρώ ετησίως (413 ευρώ x 12). Κάπως έτσι έσβησε ο ανερμάτιστος υπουργός τη φωτιά που είχε ανάψει το Documento και «έκαιγε» την ευαισθησία των Μητσοτάκη και Γεωργιάδη. Οι συνταξιούχοι έχουν πιστέψει τις διαρροές και κοιμούνται ήσυχοι ότι θα μειωθεί το πέναλτι του 30% αν θέλουν να εργαστούν.

Τι θα ισχύσει τελικά

Αυτό που είναι σίγουρο –και προκειμένου να μην υπάρχουν δημοσιεύματα τα οποία θα ενημερώσουν για την παγίδα της τριπλής φορολόγησης τους συνταξιούχους που επιθυμούν να εργαστούν– είναι ότι η σχετική διάταξη θα προστεθεί στο εργασιακό νομοσχέδιο την τελευταία στιγμή. Επίσης, θεωρείται δεδομένο ότι τελικά η επιπλέον φορολόγηση θα επιβάλλεται και στα εισοδήματα έως 413 ευρώ τον μήνα ή 4.956 ευρώ τον χρόνο.

Όμως Μητσοτάκης και Γεωργιάδης ετοιμάζονται να κουκουλώσουν την εξαπάτηση των συνταξιούχων με το εξής κόλπο: τα χρήματα δεν θα τα παρακρατά η ΑΑΔΕ ως έξτρα φορολόγηση αλλά θα εισπράττονται μέσω των ασφαλιστικών εισφορών που αποδίδει ο εργοδότης στον ΕΦΚΑ. Αρα πρόσκαιρα ο συνταξιούχος που εργάζεται θα βλέπει πράγματι αύξηση στις αποδοχές του, αφού από τη μία θα καταργηθεί το πέναλτι 30% στη σύνταξή του (άρα θα αυξηθεί το ποσό που εισπράττει από τον συντάξιμο μισθό) και από την άλλη θα χάνει μόνο το ποσοστό 10-15% από την παρακράτηση στο εισόδημά του.

Όλα αυτά θα ανατραπούν το επόμενο έτος από την εργασία του. Ως γνωστόν, για τα εισοδήματα του εκάστοτε έτους ο φόρος πληρώνεται το επόμενο. Τότε ο συνταξιούχος που εργάζεται θα έχει πέσει στη φάκα και θα πληρώσει λόγω της αλλαγής στη φορολογική κλίμακα το υπολειπόμενο ποσοστό. Τότε θα καταλάβει ότι καταργήθηκε το πέναλτι του 30% της παρακράτησης αλλά τελικά θα πληρώσει συνολικά 36,9% για την εργασία του. Αν δεν λέγεται απάτη των Μητσοτάκη – Γεωργιάδη κατά των συνταξιούχων, πώς άραγε μπορεί να χαρακτηριστεί;

Τζώρτζης Ρούσσος

 

Φορολογικές δηλώσεις- Νέα παράταση: Ο λόγος η … υπερφόρτωσης του συστήματος

Φορολογικές δηλώσεις- Νέα παράταση: Ο λόγος η … υπερφόρτωσης του συστήματος

Φορολογικές δηλώσεις- Νέα παράταση: Η υποβολή δηλώσεων μέχρι τη Δευτέρα 4 Σεπτεμβρίου 2023 είναι χωρίς καμία επιβάρυνση
Μέχρι και τις 4 Σεπτεμβρίου θα μπορούν να καταθέσουν τις φορολογικές τους δηλώσεις όσοι δεν δεν πρόλαβαν, με το Υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών να δίνει ολιγοήμερη παράταση.

Και αυτό γιατί σημειώθηκαν προβλήματα τις τελευταίες ώρες λόγω υπερφόρτωσης του συστήματος.

Επισημαίνεται ότι η υποβολή δηλώσεων μέχρι τη Δευτέρα 4 Σεπτεμβρίου 2023 είναι χωρίς καμία επιβάρυνση.

viber-imageΜπείτε στο κανάλι που δημιούργησε ο eretikos στο Viber για να μαθαίνετε αμέσως τις σημαντικές ειδήσεις!

Το ίδιο ισχύει και για τα φυσικά και νομικά πρόσωπα που θα υποβάλουν τροποποιητική δήλωση φορολογίας εισοδήματος φορολογικού έτους 2022.

 

«Εξοικονομώ 2023»: Τα SOS και οι παγίδες. Όσα πρέπει να γνωρίζετε

«Εξοικονομώ 2023»: Τα SOS και οι παγίδες – Όσα πρέπει να γνωρίζετε

Οι προϋποθέσεις για το Εξοικονομώ

Το «Εξοικονομώ 2023» εντάσσεται στα εμβληματικά έργα του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας (Τ.Α.Α.), με τον συνολικό προϋπολογισμό να ανέρχεται στα 300 εκατ. ευρώ, από τα οποία διατίθενται 60 εκατ. ευρώ αποκλειστικά για ευάλωτα νοικοκυριά, με στόχο την καταπολέμηση της ενεργειακής φτώχειας.

Για κάθε κατοικία που θα επιλεγεί προς ένταξη στο «Εξοικονομώ 2023» στόχος είναι: η υποχρεωτική αναβάθμιση κατά τουλάχιστον τρεις ενεργειακές κατηγορίες, ώστε να εξασφαλίζεται εξοικονόμηση πρωτογενούς ενέργειας σε ποσοστό άνω του 30%.

Οι προϋποθέσεις για το Εξοικονομώ

viber-imageΜπείτε στο κανάλι που δημιούργησε ο eretikos στο Viber για να μαθαίνετε αμέσως τις σημαντικές ειδήσεις!

Οι κατοικίες που θα επιλεγούν για υπαγωγή στο Πρόγραμμα, θα πρέπει να πληρούν τις εξής προϋποθέσεις:

Να υφίστανται νόμιμα.
Να μην έχουν κριθεί κατεδαφιστέες.
Να χρησιμοποιούνται ως κύριες κατοικίες.
Να έχουν καταταχθεί βάσει του Πρώτου Πιστοποιητικού Ενεργειακής Απόδοσης (Α’ Π.Ε.Α.) σε κατηγορία χαμηλότερη ή ίση της Γ.
Να μην είναι επιλέξιμες με χρήση βραχυχρόνιας μίσθωσης (τύπου Airbnb).
Αφού η αίτηση για ένταξη στο Πρόγραμμα κριθεί «Καταρχήν Επιλέξιμη», απαιτείται η έκδοση και υποβολή στο Πρόγραμμα Ηλεκτρονικής Ταυτότητας Κτιρίου.

Οι παρεμβάσεις
Οι παρεμβάσεις που θεωρούνται επιλέξιμες είναι οι εξής:

Αντικατάσταση κουφωμάτων.
Τοποθέτηση/Αναβάθμιση θερμομόνωσης.
Αναβάθμιση συστήματος θέρμανσης/ψύξης.
Σύστημα ζεστού νερού χρήσης (ΖΝΧ) με χρήση Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ).
Λοιπές παρεμβάσεις εξοικονόμησης ενέργειας (εγκατάσταση έξυπνου συστήματος διαχείρισης (smart home), έξυπνα συστήματα διαχείρισης ηλεκτρικών φορτίων, Έξυπνα συστήματα
ελέγχου της θέρμανσης/ψύξης, έξυπνα συστήματα απομακρυσμένου ελέγχου και παρακολούθησης).
Προϋποθέσεις ένταξης ωφελούμενων στο πρόγραμμα
Δικαίωμα συμμετοχής στο Πρόγραμμα έχουν φυσικά πρόσωπα που διατηρούν εμπράγματο δικαίωμα (πλήρης κυριότητα / επικαρπία / ψιλή κυριότητα) σε επιλέξιμη κατοικία, ενώ δεν μπορούν να κάνουν αίτηση οι δυνητικοί δικαιούχοι του προγράμματος «Εξοικονομώ – Ανακαινίζω για νέους».

Για κάθε επιλέξιμο φυσικό πρόσωπο είναι δυνατή η υποβολή μόνο μίας αίτησης.

Κατοικία, με ενεργή αίτηση σε κάποιο από τα Προγράμματα ενεργειακής αναβάθμισης, «Εξοικονόμηση κατ’ Οίκον ΙΙ», «Εξοικονομώ- Αυτονομώ», «Εξοικονομώ 2021» και «Εξοικονομώ-Ανακαινίζω για νέους» δεν έχει δικαίωμα υποβολής στο παρόν πρόγραμμα.

Επιγραμματικά
– Έναρξη αιτήσεων: Δευτέρα 12 Ιουνίου

– Υποβολή αιτήσεων: Ηλεκτρονικά

– Προθεσμία υποβολής: Έως 15 Σεπτεμβρίου

– Προϋπόθεση:

* Ενεργειακό πιστοποιητικό Η έως Γ

* Ηλεκτρονική ταυτότητα κτηρίου

– Δικαιούχοι:

* Ιδιοκτήτες (πλήρη κυριότητα, επικαρπία, ψιλή κυριότητα)

– Αφορά μονοκατοικίες, διαμερίσματα:

* Ιδιόκτητη 1η κατοικία

* Ενοικιαζόμενη

* Δωρεάν παραχωρούμενη

– Επιλογή:

* Νοικοκυριά με χαμηλό εισόδημα

* Παλιές κατοικίες

* Κόστος εξοικονόμησης ενέργειας

* Κοινωνική κατάσταση

– Επιδότηση: 40% έως 75%

– Μπόνους: 10% για πολυκατοικίες

– Εισόδημα: Όσο υψηλότερο τόσο μικρότερη επιδότηση

– Ανώτατη δαπάνη: Έως 220 €/τ.μ. (22.000 € ανά κατοικία)

Καλύπτει:

* Αντικατάσταση κουφωμάτων

* Θερμομόνωση

* Συστήματα ψύξης – θέρμανσης

* Ηλιακό θερμοσίφωνα

* Αναβάθμιση φωτισμού

* Έξυπνα συστήματα διαχείρισης ενέργειας

Πηγή: ΟΤ