Στη ΡΑΕ ο Αλέξης Τσίπρας ενώ έρχεται η τροπολογία για τη ρήτρα αναπροσαρμογής — Η όψιμη ευαισθησία της «Ομπρέλας» με τον Γιώργο Λακόπουλο

Την Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας επισκέπτεται ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συνεργασία ενώ αναμένεται νομοθετική τροπολογία που θα δίνει τη δυνατότητα στους καταναλωτές να μην πληρώσουν τη ρήτρα αναπροσαρμογής μέχρι να κριθεί η νομιμότητα της στα ελληνικά δικαστήρια.

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης αναμένεται να θέσει στον πρόεδρο της ανεξάρτητης αρχής, Αθανάσιο Δραγούμα, το ζήτημα του ελέγχου των «ουρανοκατέβατων κερδών και της αισχροκέρδειας» των παρόχων ενέργειας που οδηγούν σε φουσκωμένους λογαριασμούς σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις.

Ο Αλέξης Τσίπρας θα επαναφέρει στο τραπέζι το θέμα του υπολογισμού των υπερκερδών των επιχειρήσεων παραγωγής ενέργειας ασκώντας πίεση στον πρωθυπουργό που είχε δεσμευτεί από το βήμα της Βουλής ότι κατόπιν ελέγχου θα προχωρήσει (εάν διαπιστωθούν υπερκέρδη) σε φορολόγηση των ποσών αυτών.

Τροπολογία ΣΥΡΙΖΑ για μη πληρωμή της ρήτρας αναπροσαρμογής

Στο μεταξύ, νομοθετική τροπολογία που θα δίνει τη δυνατότητα στους καταναλωτές να μην πληρώσουν τη ρήτρα αναπροσαρμογής μέχρι να κριθεί η νομιμότητα της στα ελληνικά δικαστήρια θα καταθέσει σήμερα η αξιωματική αντιπολίτευση.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία είχε σύσκεψη το πρωί της Πέμπτης με το Προεδρείο της Ολομέλειας των Δικηγορικών Συλλόγων, για τα αδιέξοδα που αντιμετωπίζουν οι πολίτες από τους λογαριασμούς ρεύματος και την ρήτρα με αφορμή την πρωτοβουλία τους για νομική προσφυγή κατά της νομιμότητας της ρήτρας αναπροσαρμογής.

«Ζούμε σε ένα κράτος δικαίου, σε μία ευνομούμενη Πολιτεία και δεν μπορεί παράλογες και παράνομες πρακτικές να επιβαρύνουν τον πολίτη, σε σημείο που νοικοκυριά και επιχειρήσεις σήμερα να έχουν υπαρξιακό πρόβλημα. Διότι η ρήτρα είναι μεγαλύτερη σε πολλές περιπτώσεις από ότι ο μισθός και η σύνταξη» δήλωσε μετά τη συνάντηση.

«Η ρήτρα αναπροσαρμογής είναι παράλογη είναι και παράνομη. Είναι ένα τέχνασμα για να μετακυλίεται όλο το κόστος στον καταναλωτή και οι πάροχοι και παραγωγοί να μην έχουν κανένα επιχειρηματικό ρίσκο» τόνισε αφού επισήμανε πως «η χώρα μας είναι δυστυχώς πρωταθλήτρια στη χονδρική τιμή ρεύματος στην Ευρώπη. Και η μόνη χώρα στην Ευρωπαϊκή Ένωση που μετακυλίει στον καταναλωτή κατά 100% σχεδόν το κόστος των ουρανοκατέβατων κερδών και της αισχροκέρδειας».

«Και όταν νοικοκυριά και επιχειρήσεις δεν μπορούν να βγάλουν το μήνα, τότε οι νόμοι πρέπει να εφαρμοστούν. Αυτήν την πρωτοβουλία λοιπόν του ΔΣΑ και άλλων δικηγορικών συλλόγων, της ενώσεως καταναλωτών, της ΕΚΠΟΙΖΩ, στηρίζουμε. Και η πρωτοβουλία να φέρουμε το θέμα στη βουλή και να δημιουργήσουμε ένα νομοθετικό πλαίσιο προστασίας των πολιτών το επόμενο διάστημα θα είναι που θα δώσει τη δυνατότητα να ξεφύγουμε από αυτή την τρομακτική πίεση που απασχολεί σήμερα το σύνολο της ελληνικής κοινωνίας σε σχέση με τους υπέρογκους λογαριασμούς» πρόσθεσε.

«Το 99% των αυξήσεων γίνονται τεχνητά και δημιουργούν ουρανοκατέβατα κέρδη»

Νωρίτερα, κατά τη σύσκεψη, ο κ. Τσίπρας σημείωσε ότι «αυτό που καταλαβαίνει ο κόσμος που δεν ξέρει νομικά, είναι ότι βλέπει έναν λογαριασμό που έρχεται περίπου ίδιος σε ότι αφορά στην ποσότητα ρεύματος και το κόστος και μία ρήτρα αναπροσαρμογής που το αυξάνει τρεις φορές», υπογραμμίζοντας πως «αυτό έχει τρελάνει τον κόσμο και θεωρούμε ότι είναι παράλογο». Προς επίρρωση, ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ υπογράμμισε ότι «το 99% των αυξήσεων, που γίνονται με τεχνητό τρόπο και δημιουργούν ουρανοκατέβατα κέρδη, μετακυλίεται στον καταναλωτή», σημειώνοντας πως «αυτό συμβαίνει μόνο στη χώρα μας».

Πρόσθεσε  πως «όταν ο λογαριασμός που έρχεται υπερβαίνει το μισθό, το εισόδημα ή τη σύνταξη, μιλάμε για μία μεγάλη κατηγορία συμπολιτών μας που δεν δυσκολεύονται απλά, αλλά έχουν υπερβεί τα όριά τους», επισημαίνοντας πως πρόκειται για «νομοταγείς πολίτες, που δεν άφησαν ποτέ λογαριασμό απλήρωτο τόσα χρόνια, αλλά αυτή τη στιγμή δεν έχουν τη δυνατότητα». Πρόσθεσε πως εάν σε αυτούς τους ανθρώπους που δεν μπορούν να ανταπεξέλθουν προχωρήσει διακοπή ρευματοδότησης, «τότε θα βρεθούμε μπροστά σε ένα κοινωνικό φαινόμενο κρισιακό».

Η ρήτρα αναπροσαρμογής είναι και παράλογη και παράνομη. Καταθέτουμε τροπολογία, ώστε οι καταναλωτές να μην την πληρώνουν, χωρίς να τους κόβεται το ρεύμα, μέχρις ότου κριθεί η νομιμότητά της στα ελληνικά δικαστήρια.

Καλούμε όλα τα κόμματα να στηρίξουν αυτή την πρωτοβουλία.

— Αλέξης Τσίπρας – Alexis Tsipras (@atsipras) April 28, 2022

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης εκτίμησε πως με τη βοήθεια της Δικαιοσύνης οι πολίτες μπορούν να βρουν το δίκιο τους «ώστε να αναγκαστούν αυτοί που έχουν σκεφτεί αυτό το τέχνασμα να το πάρουν πίσω, για να εξομαλυνθεί η ζωή των πολιτών». Τέλος, συνεχάρη τον Πρόεδρο της Ολομέλειας των Δικηγορικών Συλλόγων, Δημήτρη Βερβεσό, για την πρωτοβουλία κατά της ρήτρας αναπροσαρμογής, τονίζοντας πως «είναι πολύ σημαντικό ένας επαγγελματικός σύλλογος να αναδεικνύει θέματα τα οποία δεν αφορούν μόνο τη συντεχνία αλλά και την κοινωνία».

 

Η όψιμη ευαισθησία της «Ομπρέλας» με τον Γιώργο Λακόπουλο: Πού ήταν η αλληλεγγύη τους όταν ονόμαζε «βαρίδια» άλλους «συντρόφους»;

Εντύπωση προκαλεί η όψιμη ευαισθησία και η αλα καρτ επίδειξη αλληλεγγύης από τα στελέχη της «Ομπρέλας» στον Πάνο Σκουρλέτη για την «επίθεση» που δέχτηκε – σύμφωνα με τον ίδιο – από τον δημοσιογράφο Γιώργο Λακόπουλο. Μάλιστα ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, θεώρησε τόσο μείζονα αυτή τη συκοφαντική, όπως την χαρακτήρισε, επίθεση, που έφτασε στο σημείο να στείλει εξώδικο στον δημοσιογράφο απαιτώντας του μάλιστα ενα αποκαταστατικό δημοσίευμα…

Και δεν μπορεί κάποιος ουδέτερος να μην σκεφτεί πόσα… «αποκαταστατικά» δημοσιεύματα θα έπρεπε με βάση αυτή τη λογική, να έχουν ζητήσει μέχρι τώρα κάποια άλλα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, τα οποία είχαν βρεθεί πολλές φορές στο «στόχαστρο» της αρθρογραφίας του συγκεκριμένου δημοσιογράφου και μάλιστα, με βαρείς για την πολιτική τους σταδιοδρομία χαρακτηρισμούς – και προδήλως άδικους – όπως «βαρίδια». Με τη διαφορά βέβαια ότι, τότε η «Ομπρέλα», και οι 53, και ο Πάνος Σκουρλέτης, και ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, και ο Θοδωρής Δρίτσας, και πολλοί άλλοι, δεν έδειξαν να ενοχλούνται τόσο πολύ αφού ο δημοσιογράφος στην κατηγορία «βαρίδια», κατέτασσε στελέχη όπως η Ρένα Δούρου, ο Νίκος Παππάς, ο Παύλος Πολάκης και άλλοι οι οποίοι δεν ανήκουν… στην «Ομπρέλα» ή στους “53”.

Φαίνεται λοιπόν – και ανεξάρτητα από το ποιος τελικά έχει το μεγαλύτερο άδικο ή το περισσότερο δίκιο σε αυτή την αντιπαράθεση του Πάνου Σκουρλέτη με τον δημοσιογράφο Γιώργο Λακόπουλο – ότι, για τους συντρόφους των “53” και της «Ομπρέλας», η ευαισθησία απέναντι σε άρθρα που αυτοί μπορούν να τα θεωρούν «δολοφονία χαρακτήρα» ή «συκοφαντικά δημοσιεύματα» ή «στοχοποίηση» είναι αλα καρτ, και η συντροφική αλληλεγγύη αφορά μόνο τα… «δικά μας παιδιά»!

Υ.Γ.: Έστω κι αν tτα εξώδικα δεν είναι ποτέ λύση, έστω κι να ο Γ. Λακόπουλος απάντησε με προφανλη τρόπο, έστω κι αν οι χαρακτηρισμοί μπορεί να εκλήφθησαν ως άδικοι ή στοχοπποιητικοί … είναι καλό να μην υπάρχουν δύο μέτρα και δύο σταθμά, και η αλληλεγγύη, η ευαισθησία και η συντροφικότητα να είναι επίκληση και συνθήκη αλα καρτ, ακόμα πιο σημαντικό είναι, οι «γραφίδες» να μην είναι αυτές που θα καθορίζουν ούτε το τώρα αλλά ούτε και την αυριανή μέρα στον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ.