Στη Γαλλία το «κομβόι ελευθερίας»: Μπλόκο της αστυνομίας σε 50 φορτηγά, κατευθύνονταν στο Παρίσι — Data Corner: Ποιες ευρωπαϊκές χώρες εξαρτώνται από το ρωσικό φυσικό αέριο

Στη Γαλλία το «κομβόι ελευθερίας»: Μπλόκο της αστυνομίας σε 50 φορτηγά που κατευθύνονταν στο Παρίσι

Οι γαλλικές αρχές έχουν αναπτύξει από 7.000 αστυνομικούς στα διόδια και σε άλλους βασικούς χώρους για να προσπαθήσουν να αποτρέψουν τον αποκλεισμό του ΠαρισιούAP Photo/Thibault Camus

Ενώ η κατάσταση με τους διαδηλωτές είναι εκτός ελέγχου στον Καναδά, στη Γαλλία η αστυνομία ανακοίνωσε ότι σταμάτησε σήμερα, Σάββατο 50 οχήματα που του «κομβόι της ελευθερίας» προσπαθούσαν να εισέλθουν στο Παρίσι.

Η αστυνομία σταμάτησε τα οχήματα αυτά σε δύο σημεία εισόδου της γαλλικής πρωτεύουσας, διευκρινίζει σε μήνυμά της στο Twitter η αστυνομία του Παρισιού.

Οι γαλλικές αρχές έχουν αναπτύξει από 7.000 αστυνομικούς στα διόδια και σε άλλους βασικούς χώρους για να προσπαθήσουν να αποτρέψουν τον αποκλεισμό του Παρισιού, ενώ απείλησαν με βαριά πρόστιμα και άλλες τιμωρίες για όσους αψηφούν την απαγόρευση διαμαρτυρίας, την οποία οι αρχές είπαν ότι ήταν απαραίτητη για να αποτραπεί «κίνδυνος για τη δημόσια τάξη».

Οι διαδηλωτές οργανώθηκαν διαδικτυακά και έχουν επεκταθεί σε αρκετές χώρες.

Οι βελγικές αρχές έχουν επίσης απαγορεύσει τον αποκλεισμό, ενώ το αυστριακό «κομβόι ελευθερίας» που είχε προγραμματιστεί για την Παρασκευή στην Βιέννη ακυρώθηκε, μετά την απαγόρευση των αρχών.

Οι διαδηλώσεις στον Καναδά έχουν εμπνεύσει ανάλογες πρωτοβουλίες στη Γαλλία, τη Νέα Ζηλανδία, την Αυστραλία και τις Ηνωμένες Πολιτείες, όπου το υπουργείο Εσωτερικής Ασφάλειας καταβάλλει προσπάθειες για να διασφαλίσει ότι μία εκδήλωση του «Κονβόι της Ελευθερίας» που έχει προγραμματιστεί στις αρχές Μαρτίου στην Ουάσινγκτον «δεν θα διαταράξει το νόμιμο εμπόριο».

Το λεγόμενο «κονβόι τηςελευθερίας», οι διαδηλώσεις που ξεκίνησαν οι καναδοί φορτηγατζήδες που αντιτίθενται στο μέτρο «εμβολιασμός ή καραντίνα» για τους οδηγούς που διασχίζουν τα σύνορα, καταλαμβάνει έξω από κυβερνητικά κτήρια στην πρωτεύουσα Οτάβαμ την γέφυρα Αμπασάντορ και άλλα δύο μικρότερα περάσματα προς τις ΗΠΑ.

 

Data Corner: Ποιες ευρωπαϊκές χώρες εξαρτώνται από το ρωσικό φυσικό αέριοΟ ΙΕΑ καλεί τη Ρωσία να στείλει περισσότερο φυσικό αέριο στην Ευρώπη

Την ώρα που οι Ηνωμένες Πολιτείες και η ΕΕ επεξεργάζονται -μεταξύ άλλων- και μια στρατηγική για την αντικατάσταση της παροχής φυσικού αερίου στην Ευρώπη σε περίπτωση που η Ρωσία κλείσει τη στρόφιγγα σε μια αντιπαράθεση με τις δυτικές δυνάμεις για την Ουκρανία, το Κατάρ ξεκαθάρισε ότι δεν βλέπει κανέναν τρόπο με τον οποίο θα μπορούσε να αντικαταστήσει το ίδιο την απαιτούμενη ποσότητα.

Όπως έχει γίνει αντιληπτό, εάν επιβληθούν νέες κυρώσεις εναντίον του Ρώσου Προέδρου, Βλαντιμίρ Πούτιν, προσωπικά ή της χώρας του, αυτό θα μπορούσε να προκαλέσει ενεργειακή κρίση στην ήπειρο λόγω της εξάρτησης της Ευρώπης από το ρωσικό φυσικό αέριο, το οποίο φτάνει στην ήπειρο μέσω αγωγών.

Σύμφωνα με το Reuters, ο στενός σύμμαχος των ΗΠΑ, το Κατάρ θέλει εγγυήσεις ότι το φυσικό αέριο που εκτρέπεται στην Ευρώπη δεν θα μεταπωληθεί και προέτρεψε τις ευρωπαϊκές χώρες να επιλύσουν την έρευνά τους για τις συμβάσεις φυσικού αερίου του Κατάρ προκειμένου να γίνουν οι ίδιες τακτικός πελάτης – κάτι που θα μπορούσε να αλλάξει μόνιμα τις ισορροπίες γύρω από τις εξαρτήσεις από φυσικό αέριο στην Ευρώπη.

Τα δεδομένα από τον Οργανισμό της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τη Συνεργασία των Ρυθμιστικών Αρχών Ενέργειας δείχνουν ποιων χωρών η ενεργειακή τροφοδοσία θα κινδύνευε περισσότερο σε περίπτωση «παγώματος» του ρωσικού αερίου.

Μεταξύ των μεγάλων οικονομιών της Ευρώπης, η Γερμανία εισάγει περίπου το ήμισυ του φυσικού της αερίου από τη Ρωσία, ενώ η Γαλλία λαμβάνει μόνο το ένα τέταρτο των αναγκών της, σύμφωνα με τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία.

Η μεγαλύτερη πηγή γαλλικού φυσικού αερίου ήταν η Νορβηγία, παρέχοντας το 35%. Η Ιταλία θα είναι επίσης μεταξύ των πιο επηρεαζόμενων με εξάρτηση 46% από το ρωσικό αέριο.

Το Ηνωμένο Βασίλειο βρίσκεται σε διαφορετική θέση, αντλώντας το ήμισυ της προμήθειας φυσικού αερίου από εγχώριες πηγές και εισάγοντας κυρίως από τη Νορβηγία και επίσης το Κατάρ.

Η Ισπανία δεν είναι επίσης στη λίστα των μεγάλων πελατών της Ρωσίας, με τους μεγαλύτερους εμπορικούς εταίρους της χώρας να είναι η Αλγερία και οι ΗΠΑ.

Ορισμένες μικρότερες ευρωπαϊκές χώρες βασίζονται αποκλειστικά στο ρωσικό αέριο, συγκεκριμένα η Βόρεια Μακεδονία, η Βοσνία – Ερζεγοβίνη και η Μολδαβία. Ο βαθμός εξάρτησης ήταν επίσης πάνω από το 90 τοις εκατό στην περίπτωση της Φινλανδίας και της Λετονίας και στο 89 τοις εκατό σε αυτή της Σερβίας.

 

 

 

 

 

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*