Στη Βουλή τα έγγραφα του FBI, που είχε πάρει ο Γ. Αγγελής από το γραφείο της Τουλουπάκη – ΣΥΡΙΖΑ: Το πραγματικό σκάνδαλο Novartis στο προσκήνιο

Ο αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου και πρώην επόπτης της Εισαγγελίας κατά της Διαφθοράς Γ. Αγγελής κατέθεσε στο προεδρείο της Προανακριτικής Επιτροπής εκθέσεις του FBI για το σκάνδαλο Novartis. Ο Ι. Αγγελής φέρεται να είχε πάρει τις εν λόγω εκθέσεις μέσα από το γραφείο της προϊσταμένης της Εισαγγελίας κατά της Διαφθοράς εν αγνοία της. Το Προεδρείο της Επιτροπής ζητούσε επίμονα από την Ελένη Τουλουπάκη τη διαβίβαση των εκθέσεων, αίτημα που η προϊσταμένη της Εισαγγελίας κατά της Διαφθοράς δεν υλοποίησε.

Κοινοβουλευτικές πηγές ΣΥΡΙΖΑ: Εγγραφα βόμβα

Έγγραφα βόμβα που επαναφέρουν στο προσκήνιο το πραγματικό σκάνδαλο Novartis, αποκαλύπτονται από τα στοιχεία του υπουργείου Δικαιοσύνης των ΗΠΑ που έφτασαν στην Προανακριτική Επιτροπή της Βουλής .

Τα έγγραφα των αμερικανικών αρχών βασίζονται  σε έρευνα του FBI και αναφέρονται στην περίοδο από τον Δεκέμβριο του 2016 μέχρι τον Ιανουάριο του 2018. Στο περιεχόμενο των επιστολών των αμερικανικών αρχών προς την ελληνική δικαιοσύνη, περιγράφεται με κάθε λεπτομέρεια πως στήθηκε το σκάνδαλό, πως γίνονταν οι παράνομες πληρωμές σε πολιτικά πρόσωπα και αξιωματούχους, η δράση των εταιρειών που ξέπλεναν το «μαύρο χρήμα» της Novartis και ποια πολιτικά πρόσωπα συμμετείχαν στο μεγάλο «πάρτι» της φαρμακοβιομηχανίας. Επίσης αποκαλύπτεται ότι τα στοιχεία αυτά ήταν γνωστά στην Εισαγγελία Διαφθοράς, αρκετό καιρό πριν η κ. Ελένη Τουλουπάκη τεθεί επικεφαλής της.

Για μια ακόμη φορά, η πλειοψηφία της Προανακριτικής Επιτροπής (ΝΔ και ΚΙΝΑΛ) έσπευσε να διαρρεύσει επιλεκτικά το συγκεκριμένο υλικό, στην προσπάθεια υποβάθμισης των στοιχείων και απαξίωσης της έρευνας που βρίσκεται σε εξέλιξη. Μόνο που η δημοσιοποίηση των στοιχείων «έκαψε» τελικά τους ίδιους τους εμπνευστές της μετατροπής του μεγάλου σκανδάλου, σε σκευωρία.

Ακολουθεί το απόσπασμα, το οποίο αναφέρεται η «επένδυση» της εταιρίας σε κυβερνητικό αξιωματούχο:

«Οι κυβερνητικοί αξιωματούχοι και ο Υπουργός Υγείας πληρώνονταν για την εγγραφή νέων προϊόντων στην αγορά και την προστασία έναντι ελάττωσης τιμών. Το 2011-2012 η φαρμακευτική βιομηχανία είχε μεγάλες μειώσεις τιμών. Η Νοvartis δεν είχε τέτοια μείωση στα φάρμακα ογκολογίας και πολύ μικρές μειώσεις σε άλλα φάρμακα. Το πρώτο τρίμηνο του 2012, ο Φρουζής είχε μία συνάντηση με τον Υπουργό Υγείας στο γραφείο του. Ο Φρουζής παρακολουθούσε συναντήσεις εβδομαδιαίας πρόσβασης στην αγορά που καθόριζαν την καμπάνια. Ο Φρουζής συμβούλευε ώστε το τμήμα να καθορίζει, προϋπολογίζει την καμπάνια. Η θέση της εταιρίας ήταν ότι μία επένδυση της τάξης των 150.000 Ευρώ σε έναν κυβερνητικό αξιωματούχο, είχε την δυνατότητα να σώσει πολλά εκατομμύρια Ευρώ (που θα χανόντουσαν) για την Novartis. O Φρουζής έλαβε 120.000 Ευρώ και 30.000 Ευρώ πήγαν στην ψευδή καμπάνια».

Οι αναφερόμενοι της δικογραφίας στα κατάστιχα του FBI

Στο έγγραφο με ημερομηνία 23 Ιανουαρίου 2018, το Ομοσπονδιακό Γραφείο Ερευνών του υπουργείου Δικαιοσύνης των ΗΠΑ δίνει την δυνατότητα να αντλήσει στοιχεία για 7 πολιτικά πρόσωπα, τα οποία περιλαμβάνονται στη δικογραφία Novartis. Συγκεκριμένα, στο απόσπασμα σημειώνεται το εξής:

«Το Υπουργείο Δικαιοσύνης της Ελλάδας μπορεί να χρησιμοποιήσει τις πληροφορίες αυτού του εγγράφου για την εφαρμογή του νόμου και αποδεικτικούς λόγους που αφορούν μόνο τα ακόλουθα φυσικά πρόσωπα:

– Ανδρέας Λοβέρδος

– Μάριος Σαλμάς

– Άδωνης Γεωργιάδης

– Ανδρέας Λυκουρέντζος

– Αντώνιος Σαμαράς

– Ιωάννης Στουρνάρας

– Δημήτρης Αβραμόπουλος».

Και παρόλα αυτά, ο Άδωνις Γεωργιάδης, το όνομα του οποίου αναφέρεται στα έγγραφα του FBI, προχώρησε σε ανάρτηση με την οποία αναφέρει πως «Επί 3 χρόνια διέσυραν το όνομα μου οι αντίπαλοι μου, λόγω μίας δήθεν έρευνας του FBI εναντίον μου για τη Novartis. Η δημοσίευση των εγγράφων του όμως αποδεικνύει ότι ποτέ δεν υπήρχε καμμία αναφορά σε μένα στην έρευνά του. Αισθάνομαι ντροπή για τους Εισαγγελείς που το προκάλεσαν»!

Οι προστατευόμενοι μάρτυρες στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού

Στο έγγραφο του FBΙ προς την Εισαγγελία κατά της Διαφθοράς δίνονται πληροφορίες για τους μάρτυρες που έχουν τεθεί σε καθεστώς προστασίας στις ΗΠΑ. Κατά το έγγραφο, πρόκειται για δύο υψηλά ιστάμενα στελέχη της Novartis, τα οποία είχαν «πρόσβαση και γνώση σε αποδεικτικό υλικό αναφορικά με δωροδοκίες».

Αναλυτικά το απόσπασμα:

«Oι καταγγέλλοντες (στο εξής C1 και C2) είναι και οι δύο Έλληνες πολίτες και παρείχαν την ακόλουθη πληροφόρηση: o C1 προσελήφθη (και απασχολούνταν) από την Novartis Ελλάς S.A.C.I. (NVG) περίπου τον Ιούνιο του έτους 2008 έως τον Οκτώβριο του έτους 2014 ως Διευθυντής Επικοινωνίας και Συλλογικής Ευθύνης. Με αυτή την ιδιότητα ο C1 ήταν υπεύθυνος για τα μέσα και τις δημόσιες σχέσεις και πρωτοβουλίες πρόσβασης στην αγορά στην Ελλάδα. Ο C1 συνήθως εργαζόταν με κατώτερους ειδικούς μέσα στην NVG, συμπεριλαμβανομένων ειδικών υπεύθυνων για αύξηση της προσβασιμότητας της NVG στην αγορά συνταγογράφησης φαρμάκων στην Ελλάδα, στην ανάπτυξη και εφαρμογή στρατηγικών μέσων και προώθησης.

Ο C2 προσελήφθη από την NVG (και εργαζόταν εκεί) περίπου από τον Νοέμβριο του έτους 2006 μέχρι και τον Μάρτιο του έτους 2013, πρώτα ως Αντιπρόσωπος Πωλήσεων και αργότερα αναβαθμίστηκε σε Διευθυντή Πωλήσεων Πρώτης Γραμμής. Και υπό τις ανωτέρω δύο ιδιότητες, ο C2 ήταν υπεύθυνος για την επέκταση του δικτύου πωλήσεων για μία ποικιλία σκευασμάτων της Novartis στην Ελλάδα. Περίπου τον Μάρτιο του έτους 2013, ο C2 μετέφερε στo Tμήμα (generic) της Novartis τον Sandoz, όπου απασχολήθηκε σε διάφορες θέσεις, συμπεριλαμβανομένου του Διευθυντή Περιφερειακών Πωλήσεων. Ο C2 εγκατέλειψε την εταιρία περίπου τον Δεκέμβριο του έτους 2014.

Οι (αρμοδιότητες και) ευθύνες και των δύο καταγγελλόντων τους τοποθετούσαν σε εξαιρετική θέση εκ της οποίας είχαν πρόσβαση και γνώση σε αποδεικτικό υλικό αναφορικά με δωροδοκίες που έλαβαν χώρα από πλευράς της NVG σε αλλοδαπούς αξιωματούχους στην Ελλάδα, περιλαμβάνοντας μεταξύ άλλων εσωτερικά e-mail της Νovartis, παρουσιάσεις με PowerPoint, καταστάσεις που χρησιμοποιούνται κατά τη διερεύνηση ισολογισμών (διαγράμματα λογαριασμών καθολικού) και σε άλλα έγγραφα αφορώντα το σχέδιο της NVG το σχετιζόμενο με τις δωροδοκίες κυβερνητικών αξιωματούχων σε αντάλλαγμα της συνταγογράφησης προϊόντων της Novartis, καταστάσεις περιέχουσες ονοματεπώνυμα, ποσά και ημερομηνίες καταβολών σε συγκεκριμένους κυβερνητικούς αξιωματούχους και καταστάσεις εμφαίνουσες αυξημένες καταβολές σε εταιρίες μέσων ενημέρωσης που χρησιμοποιούνταν για ξέπλυμα χρήματος επί σκοπώ δωροδοκίας κυβερνητικών αξιωματούχων». 

H αναφορά στον Α. Λοβέρδο

Εξέχουσα θέση στις αναφορές του FBi έχει το όνομα του πρώην υπουργού του ΠΑΣΟΚ, Ανδρέα Λοβέρδου, ο οποίος άλλωστε αντιμετωπίζει κακουργηματικές κατηγορίες για παθητική δωροδοκία. Σε ένα χαρακτηριστικό απόσπασμα της έκθεσης του FBI, το όνομα του στελέχους του ΚΙΝΑΛ εντοπίζεται μαζί με αυτά του περιφερειάρχη Αττικής, Γιώργου Πατούλη, και του διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδας, Γιάννη Στουρνάρα.

Στο σχετικό απόσπασμα αναφέρεται, μεταξύ άλλων, πως κατά την περίοδο 2008-2014, σύμφωνα με τους δύο μάρτυρες δημοσίου συμφέροντος, μεταξύ των ανώτερων διοικητικών αξιωματούχων της Ελλάδας που παρέλαβαν παράνομες δωροδοκίες από την Novartis, βρίσκονται οι Νίκος Μανιαδάκης, ανώτερος σύμβουλος στο Υπουργείο Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης και συνεργάτης στην Ενική Σχολή Δημόσιας Υγείας, Ανδρέας Λοβέρδος, πρώην Υπουργός Υγείας, Δημήτριος Λιντζέρης, μέλος του Ελληνικού Κοινοβουλίου και πρώην Πρόεδρος του ΕΟΦ, Γεώργιος Πατούλης, Δήμαρχος Αμαρουσίου, Δ/ντής του Εθνικού Δικτύου Υγιών Πόλεων του WHO, Πρόεδρος του Ελληνικού Διαδημοτικού Φορέα Δομών Υγείας για Τοπικές Αρχές, και Πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου της Αθήνας, Ευστράτιος Χατζηχαραλάμπους, ανώτερους αξιωματούχος στο Υπουργείο Υγείας και Πρόεδρος του Ελληνικού Οφθαλμολογικού Συνδέσμου, Ιωάννης Κυριακόπουλος, σύμβουλος στο Υπουργείο Υγείας στον Τομέα Κοστολόγησης Φαρμάκων και αποζημίωσης και διευθυντής στην Εθνική Σχολή Δημόσιας Υγείας, Κυριάκος Σουλιώτης, σύμβουλος στο Υπουργείο Υγείας, Πρύτανης του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου, πρώην αξιωματούχος στο Υπουργείο Υγείας και πρώην αντιπρόεδρος του ΕΟΠΠΥ, Ιωάννης Στουρνάρας, διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος και πρώην Υπουργός Οικονομικών, Μαρία Καπετανίδου, επικεφαλής του Τμήματος Συνταγογράφησης και μέλος της Επιστημονικής Επιτροπής του ΕΟΦ, Αντώνιος Αυγερινός, Πρόεδρος του Ερυθρού Σταυρού και πρώην επικεφαλής του φαρμακείου του Νοσοκομείου Γεώργιος Γεννηματάς, ενός δημοσίου νοσηλευτικού ιδρύματος στην Ελλάδα, Μαρία Γείτονα, καθηγήτρια Οικονομίας της Υγείας στο Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, Πρόεδρος και ιδρυτής του Ελληνικού Τμήματος του Διεθνούς Φορέα Φαρμακοοικονομίας (HELSPOR) και Παρασκευή Σακκά, Πρόεδρος του Εθνικού Κέντρου Άνοιας και Νόσου Alzheimer, Πρόεδρος του Εθνικού Φορέα Δράσης για την Άνοια και τη Νόσο Alzheimer του Υπουργείου Υγείας».

Πηγές ΝΔ για τα έγγραφα Αγγελή: Καμία εμπλοκή πολιτικών από το FBI

Η εμπλοκή τους μόνο στην Ελλάδα και η επιλεκτική χρήση εγγράφων στην Προανακριτική γεννά προβληματισμούς για τους χειρισμούς της Εισαγγελίας Διαφθοράς και συνιστά απόδειξη της κατασκευασμένης σκευωρίας από τον «Ρασπούτιν» άνευ αξιόπιστων στοιχείων.

Ως απόδειξη των καταγγελιών περί σκευωρίας για την εμπλοκή πολιτικών προσώπων με την υπόθεση Novartis, χωρίς την ύπαρξη αξιόπιστων στοιχείων, ερμηνεύουν πηγές της ΝΔ, τα νέα έγγραφα φωτιά από το FBI που διαβίβασε στην Προανακριτική Επιτροπή της Βουλής, ο αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου, Ιωάννης Αγγελής, καθώς από αυτά προκύπτει ότι οι αμερικανικές αρχές δεν είχαν κανένα στοιχείο σε βάρος πολιτικών.

Συγκεκριμένα, πηγές της κυβερνητικής πλειοψηφίας, λαμβάνοντας γνώση του περιεχομένου των εγγράφων που απέστειλε ο κ. Αγγελής ως πρώην επόπτης της Εισαγγελίας Διαφθοράς συμπέραναν τα εξής:

1. Πρόκειται για απλό πληροφοριακό υλικό που πρεπει να αποδειχθεί και όχι για στοιχεία αμερικανικής έρευνας. Υπάρχουν περισσότερα από τα 8 έγγραφα
2. Το πληροφοριακό αυτο υλικό στηρίζεται σε 2 προστατευόμενους μάρτυρες στελέχη της εταιρείας που απο την περιγραφή προκύπτει με σαφήνεια ότι ο ένας τουλάχιστον είναι κοινός μάρτυρας και στην ελληνική έρευνα.
3. Αυτος ο κοινός μάρτυρας εχει καταθεσει διαφορετικά στοιχεια στις ΗΠΑ οπου δεν εμπλέκει τα 10 πολιτικά πρόσωπα και διαφορετικά στην Ελλάδα όπου τα εμπλέκει, γεγονός που γεννάει προβληματισμούς αναφορικά με την αξιοπιστία του.
4. Τα εγγραφα του FBI δεν ειναι προϊόν δικαστικής συνδρομής ουτε είναι διαβαθμισμένα και ως εκ τούτου θα έπρεπε από την πρώτη στιγμή και ενιαία να αποσταλούν στη Βουλή.
5. Τα δέκα (10) πολιτικά πρόσωπα αναφέρονται, όλως τυχαίως, για πρώτη φορά στο τελευταίο έγγραφο που απεστάλη από τις αμερικανικές αρχές.
6. Με απλα λόγια απο την έρευνα του FBI ουδέν στοιχείο υπάρχει σε βάρος πολιτικών προσώπων. Αντιθέτως η εδώ έρευνα ενέπλεξε τα 10 πολιτικά πρόσωπα για προφανής λόγους.
7. Το γεγονός ότι από τις εισαγγελικές αρχές έγινε επιλεκτική χρήση όσων εγγράφων αναφέρονταν σε πολιτικά πρόσωπα και όχι του συνόλου της δικογραφίας υπό την επίκληση του δήθεν απόρρητου χαρακτήρα τους, γεννάει σοβαρούς προβληματισμούς ως προς το χειρισμό της υπόθεσης από Εισαγγελικούς λειτουργούς.
8. Εάν αυτά τα έγγραφα είχαν αποσταλεί όπως έπρεπε έγκαιρα θα είχε αποδειχθεί αυτό που καθημερινά αποδεικνύεται στην προκαταρκτική, ότι η υπόθεση Νοβαρτις όσον αφορά τους πολτικους εχει κατασκευασθεί απο τον Ρασπουτιν χωρίς κανένα αξιόπιστο στοιχείο.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*