Στη Βενεζουέλα έφτασε το πρώτο πετρελαιοφόρο από το Ιράν – Χιλιάδες διαδηλωτές στο Χονγκ Κονγκ κατά του νόμου για την εθνική ασφάλεια

Στα χωρικά ύδατα της Βενεζουέλας έφτασε το πρώτο από τα συνολικά πέντε πετρελαιοφόρα που έχει στείλει το Ιράν στη χώρα της Λατινικής Αμερικής, αψηφώντας τις κυρώσεις της κυβέρνησης Τραμπ και στις δύο χώρες.

Ο Νικολάς Μαδούρο ευχαρίστησε χθες την Τεχεράνη και προειδοποίησε ότι το Καράκας δεν θα υποδουλωθεί ποτέ στις ΗΠΑ, που καταδικάζουν αυτή την ενέργεια του Ιράν, το οποίο προσφέρει στη Βενεζουέλα 1,53 εκατομμύριο βαρέλια βενζίνης και συστατικά για την παραγωγή βενζίνης.

Το πετρελαιοφόρο Fortune βρίσκεται πλέον στο λιμάνι Ελ Παλίτο της πετρελαϊκή εταιρείας της Βενεζουέλας PDVSA, σύμφωνα με πηγή της εταιρείας και ιστότοπους που δείχνουν την πορεία του πλοίου. Ένα δεύτερο πετρελαιοφόρο, το Forest, εισήλθε στη θάλασσα της Καραϊβικής το Σάββατο και τα άλλα τρία διασχίζουν τον Ατλαντικό.

Ο Βενεζουελάνος πρόεδρος σε τηλεοπτικό του διάγγελμα εξήρε τις σχέσεις μεταξύ της χώρας του και του Ιράν. «Είμαστε δύο ειρηνικοί λαοί που επιθυμούμε την ανάπτυξή μας, δύο λαοί αντάρτες, δύο λαοί επαναστατικοί που δεν θα γονατίσουν ποτέ μπροστά στον αμερικανικό ιμπεριαλισμό»τόνισε. «Έχουμε δικαίωμα να έχουμε ελεύθερες εμπορικές συναλλαγές» πρόσθεσε.

Μόλις ανακοινώθηκε η αναχώρηση για τη Βενεζουέλα των ιρανικών πετρελαιοφόρων, ανώτεροι Αμερικανοί αξιωματούχοι εξέφρασαν την «ανησυχία» τους μπροστά «στον ολοένα και σημαντικότερο ρόλο» που διαδραματίζει η Τεχεράνη στο Καράκας.

Η Τεχεράνη απείλησε εξάλλου τις τελευταίες ημέρες τις ΗΠΑ με «επιπτώσεις», αν εμποδίσουν την παράδοση των πετρελαϊκών προϊόντων στη Βενεζουέλα, όπου οι ελλείψεις σε καύσιμα έχουν επιδεινωθεί εξαιτίας και της πανδημίας του κορονοϊού.

Σημειώνεται οι σημαντικές ελλείψεις πλήττουν τη Βενεζουέλα εδώ και χρόνια. Φέτος το δίκτυο διυλιστηρίων της λειτουργεί περίπου στο 10% των ικανοτήτων του, που κανονικά ανέρχονται στα 1,3 εκατομμύρια βαρέλια ημερησίως, αναγκάζοντας της χώρα να βασίζεται σε εισαγωγές πετρελαίου.

Οι ΗΠΑ με τις υφιστάμενες κυρώσεις σε βάρος του Καράκας περιορίζουν τις πηγές και τον τύπο των καυσίμων που μπορεί να λάβει, ενώ στα μέσα στον Μαΐου ανακοίνωσαν ότι εξετάζουν μέτρα ως απάντηση στην απόφαση του Ιράν, χωρίς να δώσουν διευκρινίσεις.

 

Χιλιάδες διαδηλωτές στο Χονγκ Κονγκ κατά του νόμου για την εθνική ασφάλεια

Χιλιάδες πολίτες κατέκλυσαν την Κυριακή τους δρόμους του Χονγκ Κονγκ για να καταγγείλουν ένα κινεζικό νομοσχέδιο που χαρακτηρίζεται ελευθεριοκτόνο, προκαλώντας τη ζωηρή απάντηση της μονάδας της αστυνομίας για την καταστολή των ταραχών, σκηνές που είχε να δει εδώ και μήνες η πρώην βρετανική αποικία.

Μετά τις σχεδόν καθημερινές διαδηλώσεις πέρυσι, διαμαρτυρίες δεν οργανώνονταν φέτος λόγω της επιταγής της κοινωνικής αποστασιοποίησης για την καταπολέμηση του κορονοϊού.

Ωστόσο, η κατάθεση στο κινεζικό κοινοβούλιο, την Παρασκευή, ενός νομοσχεδίου που έχει στόχο να απαγορεύσει «την προδοσία, την απόσχιση, την στάση και την ανατροπή» στο Χονγκ Κονγκ πυροδότηκε εκ νέου εντάσεις. Πολλώ δε μάλλον όταν το Πεκίνο ζήτησε την Κυριακή την εφαρμογή του «χωρίς καθυστέρηση».

Το κίνημα υπέρ της δημοκρατίας είχε πολλαπλασιάσει τις εκκλήσεις για να καταγγείλει αυτό το νομοσχέδιο, για ένα θέμα που προκαλεί εδώ και χρόνια την έντονη αντίδραση των πολιτών του Χονγκ Κονγκ.

Χιλιάδες κάτοικοι συμμετείχαν την Κυριακή στη διαμαρτυρία παρά την απαγόρευση των διαδηλώσεων, φωνάζοντας συνθήματα εναντίον της κυβέρνησης σε διάφορες συνοικίες του νησιού.