Στην Ολομέλεια το νομοσχέδιο για τη συνεπιμέλεια εν μέσω ομοβροντίας αντιδράσεων

Σφοδρή κριτική στο σχέδιο νόμου από Μαριέττα Γιαννάκου και Όλγα Κεφαλογιάννη – Η θέση της Διεθνούς Αμνηστίας

Στην Ολομέλεια της Βουλής εισάγεται σήμερα προς συζήτηση το νομοσχέδιο του υπουργείου Δικαιοσύνης για τη συνεπιμέλεια, εν μέσω έντονων αντιδράσεων που προέρχονται ακόμα και από το εσωτερικό της Νέας Δημοκρατίας.

Είναι χαρακτηριστικό ότι οι βουλεύτριες της ΝΔ Όλγα Κεφαλογιάννη και Μαριέττα Γιαννάκου, που έχουν εκφραστεί ανοιχτά για τα κακώς κείμενα του εν λόγω νομοσχεδίου, κατέθεσαν δέκα (!) τροπολογίες, σε ένα ασυνήθιστο για τα δεδομένα της κυβέρνησης Μητσοτάκη “αντάρτικο” ενάντια στον αρμόδιο υπουργό, Κώστα Τσιάρα.

«Οι αποφάσεις δεν πρέπει να ρυθμίζονται άκαμπτα και οριζόντια. Σολομώντειες λύσεις δεν είναι προς το συμφέρον του παιδιού διότι τα παιδιά δεν αποτελούν μαθηματική εξίσωση» δήλωσε η Μαριέττα Γιαννάκου, εκτιμώντας ότι το σχέδιο νόμου εγείρει πρακτικά ζητήματα. «Πιστεύω ότι η ρύθμιση της επιμέλειας πρέπει να αποφασίζεται με κριτήριο του συγκεκριμένου κάθε φορά παιδιού χωρίς να επιβάλλεται υποχρεωτική νομοθετική ρύθμιση συνεπιμέλειας, ούτε υποχρεωτικός διαφορετικός χρόνος διαμονής των παιδιών με καθέναν από τους γονείς» υποστήριξε, συμπληρώνοντας πως υπάρχουν περιπτώσεις που είναι ακατάλληλοι και οι δύο γονείς.

Η βουλευτής της ΝΔ, στην τελευταία συνεδρίαση των αρμόδιων κοινοβουλευτικών επιτροπών, υποστήριξε ακόμα: «Το νομοσχέδιο δεν είναι πιστό, απολύτως, στη Σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών και στη Σύμβαση της Κωνσταντινούπολης. Είναι, επίσης, σίγουρο, ότι αφήνει ορισμένους υπαινιγμούς, όπως παραδείγματος χάριν, με αυτό το “εξίσου”, το οποίο μπορεί να παραπέμψει αλλού. Όπως και η αναφορά στο 1/3 του χρόνου, που δεν είναι ενδεικτική, είναι υποχρεωτική, όπως αντιλαμβάνεστε, θα φέρει περισσότερες συγκρούσεις και ίσως, προσφυγή στη δικαιοσύνη, διότι το 1/3 επί ποίου χρόνου θα είναι; Επί των διακοπών, επί της εβδομάδος, επί της ημέρας κ.λπ.;». Η ίδια επισήμανε ότι δεν συμμετείχαν στο διάλογο με το υπουργείο Δικαιοσύνης παραδοσιακές γυναικείες οργανώσεις και προσέθεσε: «Αντίθετα, είδαμε απίθανες οργανώσεις, γονείς, συνεπιμέλεια, ενεργοί μπαμπάδες, τρομερές διαφημίσεις υπέρ του νομοσχεδίου, που σημαίνει χρήμα πολύ και μία πανομοιότυπη επιστολή, η οποία αποστέλλεται σε εμάς με mail, με διάφορα ονόματα χωρίς πραγματικά στοιχεία, δηλαδή, ψευδή. Τόσο πολύ αγαπούν τα παιδιά τους αυτοί, ώστε δεν μπορούν να συντάξουν μια επιστολή να μας στείλουν, για το προκείμενο θέμα; Ή μήπως είναι ένα γραφείο, το οποίο διαθέτει και το χρήμα και στέλνει όλα αυτά, με ψευδή ονοματολογία; Γιατί εγώ πιστεύω ότι είναι αυτό, το δεύτερο».

Από την πλευρά της, σε άρθρο της που δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα “Εστία”, η Όλγα Κεφαλογιάννη υπογράμμισε ότι το νομοσχέδιο ότι το νομοσχέδιο «περιέχει σοβαρές αστοχίες που προσκρούουν στο συμφέρον του παιδιού, νομικώς είναι προβληματική η διατύπωση για εξίσου γονική μέριμνα» και πως ο νομοθέτης δεν πρέπει να υποκαθιστά την δικαστική εξουσία. Υποστήριξε ακόμα πως στο σχέδιο νόμου, δεν κατορθώνεται να παραμένει στο επίκεντρο των νέων ρυθμίσεων το ίδιο το συμφέρον του παιδιού. «Θα έλεγε κανείς μάλιστα ότι μάλλον διαφαίνεται μια προσήλωση, στις στοχεύσεις των γονέων, με εμφατική αναφορά σε αυτούς, και μάλιστα στον γονέα που δεν διαμένει με το τέκνο», σχολίασε

Πυρά από τη Διεθνή Αμνηστία

Η Διεθνής Αμνηστία αναφέρει ότι η διάταξη «παραβιάζει την υποχρέωση της Ελλάδας, σύμφωνα με τη Σύμβαση της Κωνσταντινούπολης, να μη θέτει σε κίνδυνο τα δικαιώματα και την ασφάλεια των επιζωσών ενδοοικογενειακής βίας και των παιδιών που αντιμετωπίζουν κακοποιητικά περιβάλλοντα».

Μάλιστα, σημειώνεται ότι το νομοσχέδιο «δεν πρέπει να περάσει», καθώς «στην παρούσα του μορφή, το νομοσχέδιο θέτει τα θύματα ενδοοικογενειακής βίας σε μεγαλύτερους κινδύνους, συμπεριλαμβανομένων προσφύγων και μεταναστριών».

Η ανακοίνωση της Διεθνούς Αμνηστίας

Την Τετάρτη, το ελληνικό κοινοβούλιο θα ψηφίσει σχετικά με την αλλαγή του νόμου για την επιμέλεια των παιδιών, μια αλλαγή που έχει επικριθεί από γυναικείες και άλλες ομάδες της κοινωνίας των πολιτών ότι αυξάνει την απειλή για τις επιζώσες ενδοοικογενειακής βίας και τα παιδιά που αντιμετωπίζουν κακοποιητικά περιβάλλοντα.

Σύμφωνα με το νομοσχέδιο, τα γονικά δικαιώματα των δραστών ενδοοικογενειακής βίας ή σεξουαλικών αδικημάτων δύνανται να παύσουν ή να περιοριστούν μόνο έπειτα από πρωτοβάθμια δικαστική απόφαση που τους καταδικάζει για τέτοια αδικήματα.

Η διάταξη παραβιάζει την υποχρέωση της Ελλάδας, σύμφωνα με τη Σύμβαση της Κωνσταντινούπολης, να μη θέτει σε κίνδυνο τα δικαιώματα και την ασφάλεια των επιζωσών ενδοοικογενειακής βίας και των παιδιών που αντιμετωπίζουν κακοποιητικά περιβάλλοντα.

Οι γυναικείες ομάδες υπογραμμίζουν ότι, στο ελληνικό πλαίσιο, οι δικαστικές διαδικασίες μπορεί να διαρκέσουν από 2 έως και 5 χρόνια και ότι ως εκ τούτου οι δράστες μπορούν να έχουν πρόσβαση στα θύματά τους κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου.

Οι ΜΚΟ που συνεργάζονται με μητέρες μετανάστριες και αιτούσες άσυλο έχουν εκφράσει ανησυχίες για τον αντίκτυπο που μπορεί να έχει ο νόμος πάνω τους, καθώς θα καλούνται να αντιμετωπίζουν ένα όλο και πιο περίπλοκο δικαστικό σύστημα.

Ιδιαίτερα τονίζουν τα αυξημένα εμπόδια που αντιμετωπίζουν οι πρόσφυγες και οι μετανάστριες/ες κατά την πρόσβασή τους στη δικαιοσύνη, συμπεριλαμβανομένης της αδυναμίας τους να ανταποκριθούν στα νομικά κόστη αλλά και στα κενά των υπηρεσιών διερμηνείας.

Στην παρούσα του μορφή, το νομοσχέδιο θέτει τα θύματα ενδοοικογενειακής βίας σε μεγαλύτερους κινδύνους, συμπεριλαμβανομένων προσφύγων και μεταναστριών, επομένως δεν πρέπει να περάσει. Οποιοδήποτε νομοσχέδιο αφορά την επιμέλεια των παιδιών πρέπει να επικεντρώνεται στο βέλτιστο συμφέρον των παιδιών. Οι ελληνικές αρχές πρέπει να είναι ανοιχτές σε εκτεταμένες και ουσιαστικές διαβουλεύσεις με την κοινωνία των πολιτών ώστε να διασφαλίσουν ότι τα ανθρώπινα δικαιώματα των παιδιών και των γυναικών προστατεύονται.

Οι αντιδράσεις των κομμάτων

Να κάνει αποδεκτές τις προτάσεις τροποποιήσεων των διατάξεων που έχουν προκαλέσει αντιδράσεις, κάλεσε τον υπουργό Δικαιοσύνης, ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ Θεόφιλος Ξανθόπουλος. «Αυτό το φαινόμενο, να έχετε να αντιμετωπίσετε δέκα τροπολογίες, φίλια πυρά από τους βουλευτές της συμπολίτευσης, πρέπει να σας προβληματίσει ως πολιτική ηγεσία του υπουργείου Δικαιοσύνης. Το γεγονός ότι έρχεστε σήμερα και κάνετε τρεις τροποποιήσεις δεκτές, κυρίως στο λεκτικό επίπεδο, είναι θετικό. Κάνατε το πρώτο βήμα. Μέχρι την Τετάρτη έχετε την ευχέρεια να προχωρήσετε περισσότερο και να αποδεχθείτε την ουσία των προτεινόμενων διατάξεων είτε από την αντιπολίτευση είτε από τη συμπολίτευση», προέτρεψε τον υπουργό Δικαιοσύνης ο κ. Ξανθόπουλος και προσέθεσε: «Έρχεστε να αντιμετωπίσετε ένα πρόβλημα που έχει διαμορφώσει η νομολογία τα τελευταία σαράντα χρόνια. Ότι η επιμέλεια και η επικοινωνία είναι περίπου 90% με τις μητέρες και 10% με τους πατεράδες. Και αυτό, λοιπόν, το κάνετε άτσαλα, άτεχνα και κυρίως, μη σύννομα. Διότι νομοθετείτε το 1/3 (αφορά στο χρόνο επικοινωνίας του παιδιού με τον γονέα που δεν διαμένει μαζί του), το οποίο ξέρετε τι σοβαρά προβλήματα θα δημιουργήσει και μέχρι στιγμής, το 1/3 που είναι ο ένας πυλώνας του νομοσχεδίου, παραμένει αλώβητο». Ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ επανέλαβε ότι είναι μείζονος σημασίας να υπάρξουν υποστηρικτικές δομές στη διαδικασία των διαζυγίων και επισήμανε: «Το συμφέρον του παιδιού είναι το βέλτιστο, είναι το σημαντικότερο κριτήριο, με το οποίο θα πρέπει να γίνουν οι προσεγγίσεις και όχι να τακτοποιούνται ή να συμψηφίζονται οι εκατέρωθεν απαιτήσεις των γονέων. Και ατυχώς, η επιλογή σας αυτή, είναι βαθιά συντηρητική».

«Σας ζητούμε, σας εκλιπαρούμε πραγματικά πολιτικά, να ανοίξετε τα αυτιά σας και να ακούσετε αυτό το οποίο σας λέει όλο το Κοινοβούλιο, η πλειοψηφία των φορέων που ακούστηκαν, ακόμη και βουλευτές της συμπολίτευσης», είπε, απευθυνόμενη στον υπουργό Δικαιοσύνης η ειδική αγορήτρια του Κινήματος Αλλαγής Νάντια Γιαννακοπούλου προτρέποντας τον κ. Τσιάρα να κάνει δεκτές τις προτάσεις που έχουν υποβληθεί για αλλαγές στο νομοσχέδιο. Η βουλευτής του Κινήματος Αλλαγής υπογράμμισε ότι πολλές διατάξεις του νομοσχεδίου «αντίκεινται στη Σύμβαση του ΟΗΕ για τα Δικαιώματα του Παιδιού, αντίκεινται στην ευρωπαϊκή οδηγία 2012/29 για τα δικαιώματα των θυμάτων ενδοοικογενειακής βίας και αντίκεινται στη Σύμβαση της Κωνσταντινούπολης». Η κυρία Γιαννακοπούλου επανέλαβε ότι η νομοθεσία δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να θέτει οριζόντιους κανόνες για το συμφέρον του παιδιού και υπογράμμισε την ανάγκη λειτουργίας των οικογενειακών δικαστηρίων, ως θεσμός συμφιλιωτικός και εξειδικευμένος.

«Ως κόμμα συμφωνούμε με την αρχή της από κοινού άσκησης της γονικής μέριμνας και της ένωσης των δύο γονέων στα ζητήματα της επιμέλειας που χρειάζεται να έχει βέβαια στο επίκεντρο τις κοινωνικές ανάγκες και το συμφέρον του παιδιού, ότι οι δύο γονείς πρέπει να έχουν κοινή ευθύνη απέναντι στα παιδιά τους και ότι βέβαια, ό,τι υπάρχει ως υποχρέωση των γονέων εντός του γάμου πρέπει να ισχύει το ίδιο και εκτός αυτού», είπε η ειδική αγορήτρια του ΚΚΕ Μαρία Κομνηνάκα και προσέθεσε: «Η κριτική μας στο νομοσχέδιο είναι ότι αντιμετωπίζει τελικά τυπικά και μόνο την εξυπηρέτηση του πραγματικού συμφέροντος του παιδιού, αλλά και την αναγκαιότητα αυτής της κοινής συνεννόησης και κοινής ευθύνης των γονέων στην άσκηση της γονικής μέριμνας». Όπως εξάλλου επισήμανε, η κοινή άσκηση της γονικής μέριμνας μπορεί να έχει πολλές μορφές υπολογίζοντας πολλούς παράγοντες, όπως το ηλικιακό στάδιο ανάπτυξης του παιδιού, τη βαθμίδα εκπαίδευσής του, την προϋπάρχουσα ψυχική του κατάσταση, τους δεσμούς με τους γονείς του, αλλά και τις ίδιες τις συνθήκες της εργασίας και της ζωής των γονιών του. Η βουλευτής έκανε επίσης λόγο για απουσία της απαραίτητης κοινωνικής στήριξης των γονέων.

Η ειδική αγορήτρια του ΜέΡΑ25 Αγγελική Αδαμοπούλου αναφέρθηκε στο χρόνο επικοινωνίας του παιδιού με τον γονέα, με τον οποίο δεν διαμένει. «Το σχέδιο καθιερώνει ένα τεκμήριο ότι ο χρόνος επικοινωνίας τεκμαίρεται στο ένα τρίτο (1/3) του συνολικού χρόνου. Πρέπει να μας ξεκαθαριστεί η μονάδα μέτρησης. Είναι ένα τρίτο (1/3) του μήνα, δηλαδή οι 10 ημέρες; Κατά μέσο όρο, δηλαδή τα 4 σαββατοκύριακα και τις δύο αργίες, αν εννοείτε αυτό; Τι θα γίνεται όμως; Πάτε να δημιουργήσετε ακόμη μεγαλύτερες συγκρούσεις και μέσα στο ίδιο το παιδί, διότι πάτε να δημιουργήσετε γονείς δύο κατηγοριών, είναι ο “κακός” και ο “καλός”. Τι εννοώ με αυτό: Ο γονέας, με τον οποίο διαμένει το παιδί, “θα τραβάει όλο το κουπί μέσα στην εργάσιμη εβδομάδα”, θα ασχολείται με τις σχολικές δραστηριότητες του παιδιού, με τα διαβάσματα, με το νοικοκυριό, με όλη την “πίεση” και θα παραδίδει μετά το παιδί στον άλλο γονέα για το σαββατοκύριακο, για τον ελεύθερο ποιοτικό χρόνο και ρωτάμε αυτό είναι δίκαιο», είπε η βουλευτής του ΜέΡΑ25.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*