«Ο κόσμος μάς παρακολουθεί», δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών της Ινδονησίας
Στην Ινδονησία συναντώνται σήμερα, Παρασκευή, οι υπουργοί Οικονομικών της G20 για να συζητήσουν τις επιπτώσεις στην παγκόσμια οικονομία του πολέμου στην Ουκρανία και τους τρόπους αντίδρασης στην επισιτιστική και ενεργειακή κρίση, οι συνέπειες των οποίων ενδέχεται να είναι «καταστροφικές».
«Ο κόσμος μάς παρακολουθεί», δήλωσε ο Σρι Μουλιάνι Ιντραουάτι υπουργός Οικονομικών της Ινδονησίας, ζητώντας από τους συμμετέχοντες να υιοθετήσουν μια στάση «συνεργασίας».
«Το τίμημα μιας αποτυχίας να συμφωνήσουμε είναι πιο υψηλό από αυτό που μπορούμε να επιτρέψουμε», προειδοποίησε. «Οι ανθρωπιστικές επιπτώσεις για πολλές χώρες χαμηλού εισοδήματος θα είναι καταστροφικές».
Η σύνοδος των υπουργών Οικονομικών και των επικεφαλής των Κεντρικών Τραπεζών θα διαρκέσει δύο ημέρες και πραγματοποιείται στο Μπαλί, μία εβδομάδα μετά τη σύνοδο των υπουργών Εξωτερικών της G20 η οποία έστειλε ένα ισχυρό μήνυμα στη Ρωσία για την εισβολή της στην Ουκρανία.
Αρχικά οι συζητήσεις ήταν προγραμματισμένο να αφορούν τον καλύτερο τρόπο επιστροφής στην ανάπτυξη μετά την πανδημία covid-19, αλλά οι επιπτώσεις του πολέμου στην Ουκρανία, με την ενεργειακή και επισιτιστική κρίση, βρέθηκαν τελικά στην κορυφή της ατζέντας.
Αντιπαράθεση
Η σύνοδος αναμένεται να αποτελέσει αφορμή για μια νέα αντιπαράθεση μεταξύ της Δύσης, που επιρρίπτουν την ευθύνη για τα τρέχοντα οικονομικά προβλήματα στη Μόσχα, και των αναπτυσσόμενων χωρών που αντιτίθενται στην επιβολή κυρώσεων στη Ρωσία, με πρώτη την Κίνα.
Η Καναδή υπουργός Οικονομικών Κρίστια Φρίλαντ, που έχει καταγωγή από την Ουκρανία, κατηγόρησε τη ρωσική αντιπροσωπεία ότι ευθύνεται για «εγκλήματα πολέμου» επειδή στηρίζει την εισβολή στην Ουκρανία, δήλωσε Καναδός αξιωματούχος.
«Δεν είναι μόνο οι στρατηγοί που διαπράττουν εγκλήματα, αλλά και οι τεχνοκράτες της οικονομίας που καθιστούν εφικτό τον πόλεμο και επιτρέπουν τη συνέχισή του», εξήγησε.
Ο Ρώσος υπουργός Οικονομικών Αντόν Σιλουάνοφ θα συμμετάσχει διαδικτυακά στη σύνοδο, ενώ ο Ουκρανός ομόλογός του Σέργκιι Μαρτσένκο έχει επίσης κληθεί να μιλήσει μέσω βιντεοσύνδεσης.
Την Πέμπτη η Αμερικανίδα υπουργός Οικονομικών Τζάνετ Γέλεν είχε εκτιμήσει ότι «η μεγαλύτερη πρόκληση» για την παγκόσμια οικονομία προέρχεται από τον πόλεμο στην Ουκρανία, τονίζοντας ότι «οι εκπρόσωποι του καθεστώτος Πούτιν δεν θα πρέπει να έχουν καμία θέση σε αυτό το φόρουμ».
Ο Ιταλός υπουργός Οικονομίας Ντάνιελ Φράνκο υπογράμμισε ότι η G20 «πρέπει να διαδραματίσει ρόλο κλειδί προκειμένου να αποφευχθεί η επισιτιστική ανασφάλεια να μετατραπεί σε ανθρωπιστική κρίση».
Αρκετές οι απουσίες
Καθώς δεν υπάρχει συμφωνία μεταξύ των χωρών για τα αίτια των οικονομικών προβλημάτων και για την ευθύνη της Ρωσίας, η έκδοση ενός κοινού ανακοινωθέντος παραμένει αβέβαιη.
Η Ινδονησία, η χώρα που φιλοξενεί τη G20 φέτος, θέλησε να παραμείνει ουδέτερη και δεν υπέκυψε στις πιέσεις της Δύσης να αποκλειστεί η Ρωσία από τη σύνοδο.
Ωστόσο αρκετές είναι οι απουσίες, καθώς πολλές χώρες έστειλαν πιο χαμηλόβαθμες αντιπροσωπείες.
Εξάλλου η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Κριστίν Λαγκάρντ θα συμμετάσχει μέσω βιντεοσύνδεσης, όπως και οι υπουργοί Οικονομικών της Κίνας και της Βραζιλίας, ενώ θα απουσιάζει ο πρόεδρος της Παγκόσμιας Τράπεζας Ντέιβιντ Μαλπάς.
Στις φλόγες και το Μαρόκο: 500 οικογένειες άφησαν τα σπίτια τουςΠολλά χωριά χρειάστηκε να εκκενωθούν
Τεράστιες πυρκαγιές καίνε στο βόρειο τμήμα του Μαρόκου με την Πυροσβεστική και τον στρατό να επιχειρούν για δεύτερη ημέρα για την κατάσβεσή τους.
+Οι πυρκαγιές, που ενισχύονται από ισχυρούς ανέμους, δεν έχουν προκαλέσει κανένα θύμα μέχρι τώρα, όμως οδήγησαν στην απομάκρυνση σχεδόν 500 οικογενειών από τα σπίτια τους, «προληπτικά», στις επαρχίες Λαράς και Ταζά.
Οι φωτιές μαίνονται σε ορεινές δασικές εκτάσεις, δυσπρόσιτες, στις επαρχίες Λαράς, Ουεζάν, Τετουάν και Ταζά, διευκρίνισε ο Φουάντ Ασάλι, ο διευθυντής του Κέντρου Διαχείρισης Κλιματικών Δασικών Κινδύνων (CRCF).
Πολλά χωριά χρειάστηκε να εκκενωθούν. Τέσσερα πυροσβεστικά αεροσκάφη Canadair του στρατού και άλλα τέσσερα αεροσκάφη που κανονικά χρησιμοποιούνται για ψεκασμούς χωραφιών έκαναν ρίψεις το απόγευμα στην περιφέρεια Ξαρ Ελ Κέμπιρ.
Εν μέσω αποπνικτικής ζέστης –η θερμοκρασία βρίσκεται εδώ και μέρες σταθερά πάνω από τους 40° Κελσίου–, αιφνιδιασμένοι από την ταχύτητα με την οποία εξαπλώθηκε η πυρκαγιά, χωρικοί έσπευσαν να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους, παίρνοντας μαζί τους βοοειδή και άλογα, όταν είχαν αυτή τη δυνατότητα. ‘Ενα μικρό χωριό στην περιφέρεια Ξαρ Ελ Κέμπιρ κάηκε ολοσχερώς.
«Συνεχίζονται οι προσπάθειες με την ελπίδα ότι θα καταφέρουμε να θέσουμε υπό έλεγχο τις πυρκαγιές τις επόμενες ώρες», είπε χθες το απόγευμα ο κ. Ασάλι στο μαροκινό πρακτορείο ειδήσεων MAP.
«Χθες βράδυ, ήμουν με την οικογένεια και κάποια στιγμή άκουσα κόσμο να φωνάζει: ‘Φωτιά! Φωτιά!’. Βγήκαμε να φύγουμε και ευτυχώς, δόξα τω Θεώ, η φωτιά κατευθύνθηκε προς το βουνό», είπε ο Σαμίρ Μπουντάντ, νεαρός που ζει στη Λαράς.
Καύσωνας
Εκατοντάδες μέλη της Πολιτικής Προστασίας, της υπηρεσίας Υδάτινων Πόρων και Δασών, των μαροκινών ένοπλων δυνάμεων και της χωροφυλακής, με τη βοήθεια εθελοντών, συμμετέχουν στην προσπάθεια να ελεγχθούν οι φλόγες. Έχουν επίσης κινητοποιηθεί περίπου 100 οχήματα της πυροσβεστικής, υδροφόρες, ασθενοφόρα και μηχανήματα έργου.
Συνολικά, κάπου δέκα χιλιάδες στρέμματα δάσους καταστράφηκαν από το βράδυ της Τετάρτης στις επαρχίες Λαράς, Ουεζάν και Ταζά, σύμφωνα με τις αρχές.
Τα τελευταία εικοσιτετράωρα το βασίλειο πλήττεται από κύμα καύσωνα με τις θερμοκρασίες να πλησιάζουν τους 45° Κελσίου, με φόντο ξηρασία και λειψυδρία.
Στην άλλη πλευρά του στενού του Γιβραλτάρ, πυρκαγιές εκδηλώθηκαν σε μεγάλο μέρος της νότιας Ευρώπης, από την Πορτογαλία ως την Ελλάδα, περνώντας από την Ισπανία και τη Γαλλία.
Κροατία: Έγιναν στάχτη 33.000 στρέμματα γης από την καταστροφική πυρκαγιά
Σε επιφυλακή παραμένουν περισσότεροι από 330 πυροσβέστες για τον κίνδυνο αναζωπυρώσεω
Σχεδόν 33.000 στρέμματα έχουν γίνει στάχτη εξαιτίας της μεγάλης δασικής πυρκαγιάς στην κεντρική Κροατία, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές.
Το πύρινο μέτωπο έχει τεθεί υπό έλεγχο στην κομητεία Σίμπενικ-Κνιν, ωστόσο 330 πυροσβέστες παραμένουν σε επιφυλακή για τον κίνδυνο αναζωπυρώσεων, όπως είπε ο επικεφαλής της Διεύθυνσης Πολιτικής Προστασίας, Νταμίρ Τρουτ, συμπληρώνοντας ότι διεξάγεται έρευνα για να διαπιστωθούν τα αίτια της φωτιάς.
Εν τω μεταξύ, οι τοπικές αρχές ζητούν να κηρυχθεί η περιοχή σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης, προκειμένου να διασφαλιστούν επιπρόσθετοι οικονομικοί πόροι για την ανακούφιση των πυρόπληκτων που έχασαν σπίτια και περιουσίες.
Ο πρωθυπουργός της Κροατίας Αντρέι Πλένκοβιτς δεσμεύτηκε σήμερα πως η κυβέρνηση θα αποτιμήσει τις ζημιές και θα υποστηρίξει άμεσα τις περιοχές που επλήγησαν.