Στην Εύβοια σήμερα ο πρωθυπουργός – Εγκλωβισμένη στις επιλογές της η κυβέρνηση – ΚΙΝΑΛ: Επιφυλάξεις και ερωτήµατα για τη συµφωνία Eλλάδας, Αιγύπτου

Κυριάκος Μητσοτάκης

Ο πρωθυπουργός αναμένεται το πρωί της Δευτέρας να πραγματοποιήσει την τακτική τηλεδιάσκεψη για την επιδημία και στη συνέχεια να μεταβεί στις πληγείσες περιοχές της Έυβοιας.

Στις 11.00 το πρωί, ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης θα προεδρεύσει από το Μέγαρο Μαξίμου στην τακτική τηλεδιάσκεψη για την επιδημία του κορονοϊού. Στη συνέχεια, ο κ. Μητσοτάκης θα μεταβεί στην Εύβοια όπου θα επισκεφθεί τις πληγείσες περιοχές.

Ρεκόρ με 203 νέα κρούσματα στην Ελλάδα

Υπεθυμίζεται πως το τελευταίο 24ωρο ανακοινώθηκαν 203 νέα κρούσματα κορονοϊού εκ των οποίων τα 29 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας. Είναι η πρώτη φορά που καταγράφεται στην Ελλάδα ένας τόσο μεγάλος αριθμός νέων κρουσμάτων σε ένα 24ωρο, αποτελώντας ρεκόρ από την αρχή της επιδημίας.

Η κατάσταση στην Εύβοια

Εφιαλτικές στιγμές Μάνδρας αναβιώνει η χώρα που παρακολουθεί συγκλονισμένη τις τραγικές εξελίξεις από την καταστροφική πλημμύρα που σάρωσε την Εύβοια και έχει μέχρι στιγμής στοιχίσει τη ζωή σε πέντε ανθρώπους, μεταξύ αυτών και ένα βρέφος 8 μηνών. Οι υλικές καταστροφές σε σπίτια και αυτοκίνητα είναι ανυπολόγιστες.

Το απόγευμα της Κυριακής (09/08), εντοπίστηκε ζωντανή και διασώθηκε με ελικόπτερο μια η μία εκ των δύο αγνοούμενων στην Εύβοια. Η γυναίκα, όπως αναφέρουν πηγές της Πολιτικής Προστασίας, παρασύρθηκε από το ρεύμα του νερού καθώς προσπαθούσε να απομακρυνθεί από το σπίτι της στο Μπούρτζι, αλλά οι διασώστες την εντόπισαν προς την θάλασσα και την απομάκρυναν με ελικόπτερο.

Αγνοείται ακόμα ένας άνδρας που ήταν μαζί της και παρασύρθηκε από τα ορμητικά νερά, ενώ στην ίδια περιοχή βρέθηκαν και οι δύο από τους πέντε νεκρούς. Πρόκειται για ένα άνδρα και μια γυναίκα, 74 και 73 ετών αντίστοιχα.

Στις 658 έχουν φτάσει μέχρι στιγμής οι κλήσεις στην Πυροσβεστική για εγκλωβισμένους και παροχές βοήθειας στην Εύβοια, ενώ 55 άτομα έχουν απομακρυνθεί συνολικά από τα σωστικά συνεργεία, από οικίες και σημεία που είχαν παγιδευτεί.

Οι ενέργειες των συνεργείων ολόκληρου του μηχανισμού, συνεχίζονται σε όλη την πλημμυρισμένη περιοχή, ενώ τις τελευταίες ώρες εντοπίζονται κυρίως στο Μπούρτζι, για τον εντοπισμό του τελευταίου ανθρώπου που αγνοείται.

 

Εγκλωβισμένη στις επιλογές της η κυβέρνηση

Κορονοϊός: Εγκλωβισμένη στις επιλογές της η κυβέρνηση

Πολιτικό “sudoku” οι δραστικές λύσεις που απαιτούνται για τον περιορισμό της νόσου τις επόμενες 3 εβδομάδες. Αίσθηση ελέγχου της κατάστασης επιθυμεί να δώσει το Μέγαρο Μαξίμου, παρά τα 203 κρούσματα της Κυριακής.

Η λέξη «δεύτερο κύμα Covid 19» μπορεί να μην βρίσκεται ακόμη στο λεξιλόγιο των κυβερνητικών στελεχών για να περιγράψουν την εικόνα που καταγράφεται τις τελευταίες ημέρες. Όμως η πιθανότητα της εκδήλωσής ενός τέτοιου κύμματος τις επόμενες τρείς εβδομάδες, αποτελεί το μεγαλύτερο προβληματισμό της κυβέρνησης. Ιδίως από την στιγμή που επιλογές που έγιναν τους προηγούμενους μήνες, όπως το «άνοιγμα του τουρισμού» με δειγματοληπτικούς ελέγχους σε συνδυασμό με την υψηλή κοινωνική κινητικότητα λόγω των θερινών διακοπών, είναι δεδομένα που δεν μπορούν να αλλάξουν. Έτσι η σημερινή τηλεδιάσκεψη με τους ειδικούς που θα γίνει στις 11.00 και θα προεδρεύσει ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης έχει ξεχωριστή σημασία.

Κορονοϊός: Εγκλωβισμένη στις επιλογές της η κυβέρνηση

Εικόνα «ελέγχου της κατάστασης»

Η πολιτική διαχείριση της κατάστασης από την πλευρά της κυβέρνησης φαίνεται να συνίσταται. σε μια προσπάθεια να δοθεί η αίσθηση η υπόθεση της πανδημίας είναι πλήρως υπό έλεγχο. Παρά την παγίωση της επιδημιολογικής εικόνας σε αριθμούς πέριξ των 150 κρουσμάτων ημερησίως. Δηλαδή πολλαπλάσια των κρουσμάτων που υπήρχαν τους προηγούμενους τρείς μήνες . Επίσης παρά τις δημοσιευμένες επιστημονικές προβλέψεις σχετικά με το ότι η συνέχιση αυτών των συνθηκών, θα οδηγήσει σε περεταίρω επιδείνωση της κατάστασης τους επόμενους μήνες και ιδίως τους φθινοπωρινούς.

Στο πνεύμα της «κατάστασης υπό έλεγχο» εντάσσεται και η ανακοίνωση της προεδρίας του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στην τηλεδιάσκεψη για την πανδημία πως συμμετοχή στην «τακτική τηλεδιάσκεψη για την επιδημία του κορονοϊού». Δεν προσδίδεται δηλαδή έκτακτος χαρακτήρας, μετά την ανακοίνωση 203 κρουσμάτων την Κυριακή. Δεν είναι απίθανο πάντως από την σημερινή σύσκεψη να προκύψουν ανακοινώσεις, ακόμη και νέα μέτρα. Είναι ενδεικτικό ότι στο πρόγραμμα του πρωθυπουργού η συγκεκριμένη σύσκεψη είναι δίχως χρονικούς περιορισμούς, παρότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης -κάποια στιγμή στην συνέχεια- θα μεταβεί στην Εύβοια, προκειμένου να βρεθεί κοντά στους πληγέντες από την φονική πλημμύρα.

Περιορισμένες λύσεις

Στην πραγματικότητα πάντως, η εικόνα της πανδημίας για τις επόμενες τρείς εβδομάδες και ιδίως αυτής που ξεκινά σήμερα, είναι το Νο1 ζήτημα για την κυβέρνηση. Όχι μόνον λόγω της αντικειμενικής του σημασίας, αλλά κυρίως γιατί είναι περιορισμένο το εύρος των λύσεων από τις οποίες έχει να επιλέξει. Ακριβώς γιατί έχουν γίνει το προηγούμενο διάστημα μη αναστρέψιμες επιλογές.

Το «όπλο» των τοπικών περιορισμών (lockdown) βρίσκεται στην διάθεση της κυβέρνησης, και ήδη εφαρμόστηκε στον Πόρο και στον Δήμο Τυρνάβου της Λάρισας. Μάλιστα τέτοια μέτρα είναι εξαιρετικά πιθανό να πολλαπλασιαστούν το επόμενο διάστημα, στην λογική του περιορισμού της νόσου όπου εντοπιστούν εστίες. Όμως είναι εξαιρετικά δύσκολη (και σίγουρα όχι δίχως πολύ σημαντικές επιπτώσεις) η εφαρμογή στους δύο μεγαλύτερους νομούς της χώρας: Την Αττική και τον Νομό Θεσσαλονίκης, Είναι χαρακτηριστικό πως για το τι θα γίνει με την Διεθνή Έκθεση στην συμπρωτεύουσα, ανακοινώσεις αναμένονται μετά τον 15αύγουστο. Ουσιαστικά η λήψη μέτρων σε αυτούς τους δύο νομούς είναι ένα μοντέλο πολύ κοντά στο γενικό lockdown.

Κορονοϊός: Εγκλωβισμένη στις επιλογές της η κυβέρνηση
Από το λιμάνι του Πειραιά 

Είναι επίσης δεδομένο πως τις επόμενες δύο εβδομάδες, θα υπάρξουν ευρύτατες μετακινήσεις πολιτών, αυτή την φορά από την περιφέρεια προς τις μεγάλες πόλεις. Συνθήκη που δεν μπορεί να περιοριστεί μια και θα επιστρέφουν οι παραθερίζοντες,. Ταυτόρονα όμως είναι παράγοντας αστάθειας που δύσκολα μπορεί να εκτιμηθεί υγειονομικά. Να σημειωθεί ότι παραμένει σε ισχύ η διάταξη για αυξημένα ποσοστά χωρητικότητας στα πλοία.

Παράλληλα η έλευση των τουριστών όπως και οι μετακινήσεις τους στο εσωτερικό της χώρας είναι ένα πρόσθετο στοιχείο της περιόδου το οποίο δεν μπορεί να αλλάξει. Αυτό ενώ στις επιστημονικές εκτιμήσεις ή ύπαρξη προσυμπτωματικών ή ασυμπτωματικών τουριστών που δεν εντοπίστηκαν κατά την είσοδό τους στην χώρα, θεωρείται δεδομένη.

Τέλος για όλους τους παραπάνω λόγους περιορισμένη είναι πλέον η δυνατότητα λήψης περεταίρω «οριζόντιων μέτρων» όπως π.χ αυτά που λήφθηκαν για την χρήση μάσκας ή τον περιορισμό εκδηλώσεων.

Συλλογική ευθύνη

Η κυβέρνηση το επόμενο διάστημα θα συνεχίσει να έχει ως προμετωπίδα της το επιχείρημα της «συλλογικής ευθύνης», αποδίδοντας την εικόνα που πορουσιάζουν οι δείκτες του Covid 19 σε γενικευμένα κοινωνικά φαινόμενα χαλάρωσης.

Παράλληλα θα προβάλλει εκ νέου τα μέτρα που έχουν ληφθεί κυρίως από τα υπουργεία Υγείας και Μεταφορών. Κυρίως το ζήτημα της ενίσχυσης του ΕΣΥ «με 6000 γιατρους και νοσηλευτές», παρότι στην πλειοψηφία τους αποτελούν έκτακτο προσωπικό. Επίσης την ενίσχυση των μέσων μαζικής μεταφοράς με την άμεση απόκτηση 300 λεωφορείων, την προοπτική αγοράς νέων συρμών στο μετρο όπως και την δημιουργία ΣΔΙΤ (Συμπράξεις Δημόσιου – Ιδιωτικού Τομέα) για την ενίσχυση των δημόσιων μετακινήσεων, κυρίως στην περιφέρεια.

Γεράσιμος Λιβιτσάνος

 

ΚΙΝΑΛ: Επιφυλάξεις και ερωτήµατα για τη συµφωνία Eλλάδας – Αιγύπτου

∆ιαδοχικές συσκέψεις στο Κίνηµα εν αναµονή της αξιολόγησης του πλήρους κειµένου για την ΑΟΖ ΕλλάδαςΑιγύπτου, ώστε να αναλυθούν οι όποιες επιφυλάξεις ή διαφωνίες βουλευτών και να «σφραγιστεί» η τελική θέση

Διακριτές επιφυλάξεις και σαφή ερωτήµατα για το «διά ταύτα» της συµφωνίας Ελλάδας – Αιγύπτου προβάλλει το Κίνηµα Αλλαγής, ζητώντας από τον Κυριάκο Μητσοτάκη να φέρει το υπογεγραµµένο κείµενο στο τραπέζι του συµβουλίου των πολιτικών αρχηγών. Η Χαριλάου Τρικούπη µε εντολή της Φώφης Γεννηµατά έσπευσε να διαµηνύσει από την πρώτη στιγµή ότι όσο δεν έχει στα χέρια της τη συµφωνία δεν µπορεί να αξιολογήσει πλήρως τις κρίσιµες λεπτοµέρειες του κειµένου – ούτε όµως και να µην επισηµαίνει τη στρατηγική στόχευση που οφείλει να ακολουθήσει η Ελλάδα διά της εθνικής γραµµής.

Ηγεσία και στελέχη της Χαριλάου Τρικούπη βασίζονται προς το παρόν και κυρίως για την ανάλυσή τους στην ενηµέρωση που είχε η κυρία Γεννηµατά από τον πρωθυπουργό κατά την τελευταία συνάντησή τους, στην οποία και επανέλαβε τη σταθερή θέση του κόµµατος ότι τα ελληνικά νησιά έχουν υφαλοκρηπίδα και ΑΟΖ, µε βάση και το ∆ιεθνές ∆ίκαιο.

Μάλιστα η αρχηγός του ΚΙΝΑΛ διατύπωσε κατά την παραµονή της στο πρωθυπουργικό γραφείο το αίτηµα που επαναλαµβάνει σε κάθε ευκαιρία για τη σύγκληση του συµβουλίου των πολιτικών αρχηγών. Το έκανε αναφέροντας στον κ. Μητσοτάκη ότι η κλιµάκωση-αποκλιµάκωση της τουρκικής προκλητικότητας και το «διαρκές παιχνίδι» του Ερντογάν στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο απαιτεί ψυχραιµία, αποφασιστικότητα και εγρήγορση και φυσικά καθαρή εθνική γραµµή.

Πλήρης οριοθέτηση ΑΟΖ

Για τη συµφωνία το ΚΙΝΑΛ υπενθυµίζει ότι η επιδίωξη τα τελευταία 15 χρόνια της χώρας µας ήταν η πλήρης οριοθέτηση ΑΟΖ µε την Αίγυπτο. Ωστόσο, στελέχη υπογραµµίζουν ότι η µερική συµφωνία ενώ διεµβολίζει το παράνοµο τουρκολιβυκό µνηµόνιο, µπορεί να περιπλέξει τα θέµατα οριοθέτησης στις ζώνες που επιλέχθηκαν να παραµείνουν εκτός της ελληνοαιγυπτιακής συµφωνίας. Είναι δε αξιοσηµείωτο ότι δεν αντιµετωπίζουν όλα τα στελέχη του ΚΙΝΑΛ µε την ίδια «µατιά» τη συµφωνία Ελλάδας – Αιγύπτου – γεγονός που αναγκάζει τη Χαριλάου Τρικούπη να συγκαλέσει διαδοχικές συσκέψεις µε στελέχη και µε τους ειδικούς επιστηµονικούς συµβούλους ώστε να ανακαλύψει εγκαίρως όλες τις πιθανές «ουρές» του κειµένου. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχει, για παράδειγµα, η άποψη που ακούγεται έντονα στο ΚΙΝΑΛ και αφορά στο ερώτηµα για το κατά πόσο θα επηρεάσει η συµφωνία τις διερευνητικές επαφές µε την Αγκυρα. Το σίγουρο είναι ότι το ΚΙΝΑΛ προετοιµάζεται µε πυρετώδεις ρυθµούς για την επίσηµη απάντηση στην Ολοµέλεια της Βουλής, όπου, σύµφωνα µε στελέχη του, ο κ. ∆ένδιας βιάζεται να φέρει προς ψήφιση τη συµφωνία – «ίσως και µετά τον ∆εκαπενταύγουστο» λέει χαρακτηριστικά στέλεχος του ΚΙΝΑΛ που θέλει να τονίσει ότι ο κ. Μητσοτάκης αναλαµβάνει ακέραια την ευθύνη των επιλογών του, αφού εξακολουθεί να αρνείται τη συνεννόηση µεταξύ των πολιτικών δυνάµεων για τη διαµόρφωση εθνικής γραµµής.

«Γραμμή» υπευθυνότητας

Την ίδια ώρα πάντως το ΚΙΝΑΛ προσπαθεί να διατηρήσει τη δική του «γραµµή», αυτή της υπευθυνότητας. ∆είχνει ότι δεν πρόκειται να υιοθετήσει τη λογική των υπερβολών και της στείρας αντιπολίτευσης – ειδικά για το διάστηµα που δεν έχει πλήρη και κατατοπιστική ενηµέρωση για τους όρους της συµφωνίας.

Σε κάθε περίπτωση -έλεγε στέλεχος του ΠΑΣΟΚ εν αναµονή της παραλαβής του κειµένου από την ηγεσία του ΥΠΕΞτα εθνικά θέµατα δεν προσφέρονται για επικοινωνιακή διαχείριση. «Και αυτό οφείλει να το καταλάβει καλά ο κ. Μητσοτάκης» συµπληρώνει, ρίχνοντας βέλη όχι µόνο προς το Μέγαρο Μαξίµου αλλά και προς τον ΣΥΡΙΖΑ, µε την κατηγορία ότι κάνει αντιπολίτευση για την αντιπολίτευση σε στιγµές καθοριστικής σηµασίας για τα εθνικά µας συµφέροντα.

Οι καλά γνωρίζοντες εκτιµούν ότι πριν έλθει προς κύρωση στη Βουλή η συµφωνία, ώστε να αναλυθούν οι όποιες επιφυλάξεις ή διαφωνίες βουλευτών και να «σφραγιστεί» η τελική θέση. Κρίσιµο ρόλο σε αυτή αναµένεται ότι θα έχει ο πρώην πρωθυπουργός και υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Παπανδρέου, ο αρµόδιος τοµεάρχης, Ανδρέας Λοβέρδος, αλλά και οι ευρωβουλευτές Νίκος Ανδρουλάκης και Εύα Καϊλή.