Στην Αθήνα η επίτροπος Υγείας της ΕΕ – Μπάφετ, Μπέζος και Μασκ: Αποκαλυπτικά στοιχεία για τους… master της φοροαποφυγής! – Έτσι κλέβει μισθούς, εισοδήματα ο εργασιακός Νόμος Χατζηδάκη!

Στην Αθήνα η επίτροπος Υγείας της ΕΕ

Συναντήσεις με Κυρ. Μητσοτάκη και Β. Κικίλια

Η επίτροπος της ΕΕ, αρμόδια για την Υγεία και την Ασφάλεια Τροφίμων, Στέλλα Κυριακίδου, θα γίνει δεκτή στις 11:30 από τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, στο Μέγαρο Μαξίμου.

Νωρίτερα σήμερα η κ. Κυριακίδου θα έχει συνάντηση με τον υπουργό Υγείας Βασίλη Κικίλια. Στη συνέχεια η επίτροπος θα επισκεφθεί μαζί με τον κ. Κικίλια, το mega Εμβολιαστικό Κέντρο «Προμηθέας».

Τη Δευτέρα, πριν αναχωρήσει για την Αθήνα, η Στέλλα Κυριακίδου τόνισε ότι «οι εμβολιασμοί παραμένουν η πιο ισχυρή ασπίδα προστασίας μας κατά του κορονοϊού αλλά και κατά των νέων μεταλλάξεων και γι’ αυτό θα πρέπει να διασφαλίσουμε πως όσο το δυνατόν περισσότεροι συμπολίτες μας εμβολιαστούν πλήρως, τόσο πιο προστατευμένοι θα είναι από τον ίο, σε όλη την επικράτεια της ΕΕ».

 

Μπάφετ, Μπέζος και Μασκ: Αποκαλυπτικά στοιχεία για τους… master της φοροαποφυγής!

Μπάφετ, Μπέζος και Μασκ: Αποκαλυπτικά στοιχεία για τους… master της φοροαποφυγής!

Υπάρχουν… τρύπες στο σύστημα και οι δισεκατομμυριούχοι δεν τις αφήνουν ανεκμετάλλευτες. Ο μεγάλος πλούτος κάνει τα πάντα για να αποφύγει την φορολογία και τα αρχεία της ομοσπονδιακής Εσωτερικής Υπηρεσίας Εσόδων των ΗΠΑ που διέρρευσαν στην ProPublica είναι αποκαλυπτικά.

Υπάρχει ένας… κλασικός αμερικανικός μύθος περί ίσης φορολόγησης των πολιτών ανεξαρτήτου εισοδήματος. Αυτόν τον μύθο έρχεται να καταρρίψει η ProPublica, δημοσιεύοντας τα μυστικά αρχεία της IRS (Internal Revenue Service), δηλαδή της Εσωτερικής Υπηρεσίας Εσόδων της ομοσπονδιακής κυβέρνησης των Ηνωμένων Πολιτειών. Τα αρχεία αυτά αποκαλύπτουν ότι διάσημοι Αμερικανοί δισεκατομμυριούχοι πληρώνουν από ελάχιστους έως μηδενικούς φόρους, απολύτως νόμιμα.

Στα μυστικά αρχεία της IRS (Internal Revenue Service) που αποκαλύπτει η ProPublica – ένας μη κερδοσκοπικός οργανισμός με έδρα τη Νέα Υόρκη που στοχεύει στην παραγωγή ερευνητικής δημοσιογραφίας – συμπεριλαμβάνονται οι πλουσιότεροι Αμερικανοί, μεταξύ των οποίων ο Τζεφ Μπέζος, ο Ελον Μασκ, ο Γουόρεν Μπάφετ και ο Μάικλ Μπλούμπεργκ.

Ο Τζέφ Μπέζος, ο πλουσιότερος άνθρωπος του κόσμου, πριν από 14 χρόνια δεν πλήρωσε ούτε ένα δολάριο σε φόρους προς την αμερικάνικη κυβέρνηση, ενώ το ίδιο κατάφερε και το 2011, όταν ο πολυεκατομμυριούχος Αμερικανός δεν πλήρωσε φόρους, για ακόμη μία φορά.

Τζεφ Μπέζος

Ωστόσο ο Τζ. Μπέζος δεν είναι ο μόνος που αποφεύγει την φορολογία. Το 2018 ο ιδρυτής της Tesla και πλέον ο δεύτερος πλουσιότερος άνθρωπος του κόσμου, ο Ελον Μασκ, δεν κατέβαλε ομοσπονδιακούς φόρους εισοδήματος.

Η λίστα συνεχίζει με τον Μάικλ Μπλούμπεργκ και τον δισεκατομμυριούχο επενδυτή Καρλ Άικαν, ο οποίος δεν αρκέστηκε σε μια επιτυχημένη απόπειρα νόμιμης φοροαποφυγής, αλλά επανέλαβε το εγχείρημα. Ομοίως ο Τζωρτζ Σόρος δεν κατέβαλε ομοσπονδιακό φόρο εισοδήματος για τρία συναπτά έτη.

Δεν πληρώνουν όλοι οι Αμερικανοί φορολογία

Η ProPublica υποστηρίζει ότι έχει αποκτήσει ένα τεράστιο πλήθος δεδομένων σχετικά με τις φορολογικές δηλώσεις των τελευταίων 15 ετών, των πλουσιότερων ανθρώπων των ΗΠΑ.

Τα αρχεία αποκαλύπτουν όχι μόνο το εισόδημα των ισχυρών ανδρών αλλά και τους φόρους, τις επενδύσεις, τις χρηματιστηριακές συναλλαγές, τα κέρδη των τυχερών παιχνιδιών, μέχρι και τα αποτελέσματα των λογιστικών τους ελέγχων. Αναδεικνύουν επίσης, ότι απολύτως νόμιμα, οι πλουσιότεροι άνθρωποι πληρώνουν σε φόρους ένα μικρό μόλις κλάσμα των εκατοντάδων εκατομμυρίων που έχουν στα χαρτοφυλάκιά τους.

Ο Αμερικανός πολίτης πληρώνει σε φόρους ένα ποσοστό από τον ετήσιο μισθό του, το οποίο αυξομειώνεται ανάλογα με τις εκάστοτε απολαβές, όπως δηλαδή συμβαίνει σε όλο τον δυτικό κόσμο.

Για παράδειγμα, τα τελευταία χρόνια μια μέση οικογένεια στις ΗΠΑ είχε εισόδημα περίπου 70.000 δολάρια ετησίως και πλήρωνε το 14% του εν λόγω ποσού σε ομοσπονδιακούς φόρους. Σημειώνεται πως φέτος τέθηκε σε εφαρμογή και ο υψηλότερος συντελεστής φόρου εισοδήματος, ο οποίος ανέρχεται στο 37% για ζευγάρια με κέρδη άνω των 628.300 δολαρίων έκαστος.

Νόμιμη φοροαπαλλαγή για τους δισεκατομμυριούχους

Τα IRS αρχεία ωστόσο, δείχνουν πως οι εκατομμυριούχοι μπορούν και παρακάμπτουν αποτελεσματικά το αμερικανικό φορολογικό σύστημα, επιστρατεύοντας κάθε μέσο φοροαπαλλαγής. Ένα τρανταχτό παράδειγμα είναι οι επενδύσεις σε περιουσιακά στοιχεία, όπως μετοχές και ακίνητα, τα οποία η αμερικανική νομοθεσία δεν συμπεριλαμβάνει στο φορολογητέο εισόδημα. Ποιοι είναι το αποτέλεσμα; Η φορολόγηση να κυμαίνεται τελικά σε πολύ χαμηλά επίπεδα.

Ο πραγματικός φορολογικός συντελεστής για τους BIG 25

Η ProPublica για να προσδιορίσει την «τρύπα» στην φορολογική ισονομία της Αμερικής σύγκρινε τους φόρους που πλήρωσαν οι 25 πλουσιότεροι Αμερικανοί με την εκτίμηση του Forbes ως προς την αύξηση της περιουσίας τους.

Σύμφωνα με το Forbes, οι 25 πλουσιότεροι άνθρωποι του κόσμου είδαν την περιουσία τους να αυξάνεται από το 2014 έως το 2018, συνολικά 401 δισεκατομμύρια δολάρια. Την ίδια πενταετία, οι ίδιοι άνθρωποι πλήρωσαν συνολικά σε ομοσπονδιακούς φόρους μόλις 13,6 δισεκατομμύρια δολάρια, σύμφωνα πάντα με τα στοιχεία του IRS.

Συνεπώς, οι φόροι που πραγματικά πλήρωσαν αναλογικά προς την συνολική εκτιμώμενη αξία της περιουσίας τους είναι μόλις 3,4%. Αυτός είναι κατά τηνProPublica ο «πραγματικός» φορολογικός συντελεστής για τους εν λόγω δισεκατομμυριούχους. 

Ωστόσο, ο φορολογικός αυτός συντελεστής διαφέρει παρασάγγας στην πράξη από τον φορολογικό συντελεστή της μεσαίας τάξης των Αμερικανών.

Για παράδειγμα ένας μέσος Αμερικανός στα 40 του, από το 2014 έως το 2018, αύξησε την περιουσία του περίπου κατά 65.000 δολάρια, μετά τους φόρους και κυρίως λόγω της αύξησης της αξίας των ακινήτων. Ωστόσο το μεγαλύτερο μέρος των κερδών του προέκυψε από την μισθοδοσία του. Αυτός ο μέσος Αμερικάνος πλήρωσε σε φόρους την ίδια περίοδο 60.000 – 62.000 δολάρια.

Ας μιλήσουν οι αριθμοί

Το χρυσό μετάλλιο της φοροαπαλλαγής με διαφορά κερδίζει ο δισεκατομμυριούχος Γουόρεν Μπάφετ, ο οποίος τάσσεται δημόσια υπέρ της αύξησης της φορολόγησης στους πλουσιότερους.

Σύμφωνα με το Forbes, η περιουσία του αυξήθηκε 24,3 δισεκατομμύρια δολάρια μεταξύ 2014 και 2018, ενώ ο Μπάφετ την ίδια περίοδο πλήρωσε μόλις 23,7 εκατομμύρια δολάρια σε φόρους. Η περιουσία του, δηλαδή, φορολογήθηκε με πραγματικό φορολογικό συντελεστή 0,1%. Με λίγα λόγια πλήρωσε μόλις 10 λεπτά για κάθε 100 δολάρια που κέρδισε.

Γουόρεν Μπάφετ Μπάφετ

Το αργυρό μετάλλιο θα δοθεί δικαιωματικά στον πλουσιότερο από τους 25 δισεκατομμυριούχους που «καρφώνει» η ProPublica, τον Τζεφ Μπέζος, ο οποίος το 2007, την χρονιά κατά την οποία δεν πλήρωσε τίποτα σε φόρους, η εταιρεία του, η Amazon, υπερδιπλασιάστηκε και η περιουσία του αυξήθηκε κατά 3,8 δισ. δολάρια.

Πως γίνεται ένα άτομο που απολαμβάνει τέτοια έκρηξη πλούτου να καταλήγει να μην πληρώνει τίποτα σε ομοσπονδιακούς φόρους;

Εκείνη την χρονιά, ο δισεκατομμυριούχος υπέβαλε κοινή φορολογική δήλωση με την τότε σύζυγό του, ΜακΚένζι Σκοτ, στην οποία δηλώθηκε ως κοινό φορολογικό εισόδημα το ποσό των 46 εκατ. δολαρίων, κυρίως λόγων των μερισμάτων από εξωτερικές επενδύσεις. Ωστόσο, παρά την δήλωση – μαμούθ των 46 εκατ. δολαρίων, ο Μπέζος κατάφερε να αντισταθμίσει πλήρως κάθε δολάριο που δήλωσε ως κέρδος, μέσω απωλειών από άλλες επενδύσεις, αλλά και με διάφορες εκπτώσεις φόρου, όπως έξοδα τόκων για χρέη αλλά και με ογκώδη ποσά στην θολή όσο και… πιασάρικη κατηγορία «άλλα έξοδα».

Τέσσερα χρόνια μετά, το 2011, την χρονιά που η περιουσία του Μπέζος παρέμεινε σταθερή στα 18 δισ. δολάρια, ο επιχειρηματίας υπέβαλε φορολογική δήλωση, στην οποία κατέθεσε ότι έχασε χρήματα, λόγω επενδυτικών απωλειών. Επιπλέον, επικαλούμενος τον αμερικανικό φορολογικό νόμο, κατάφερε και κέρδισε επιστροφή 4.000 δολαρίων, ως πίστωση φόρου για τα παιδιά του.

Αξίζει να σημειωθεί ότι συγκεντρωτικά από το 2006 έως το 2018 η περιουσία του Μπέζος αυξήθηκε κατά 127 δισ. δολάρια, σύμφωνα με το Forbes, ενώ στις φορολογικές του δηλώσεις είναι καταγεγραμμένα μόλις 6,5 δισ. έσοδα.

Τα έτη αυτά ο Μπέζος κατέβαλε 1,4 δισ. δολάρια σε ομοσπονδιακούς φόρους, ποσό που ισοδυναμεί με 1,1% πραγματικό φορολογικό συντελεστή.

Η τακτική Μπάιντεν

Η ProPublica δημοσίευσε τα στοιχεία της IRS την ίδια στιγμή που η συζήτηση για την ανισότητα του πλούτου γίνεται ολοένα και πιο επίκαιρη. Μάλιστα ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν και το Κογκρέσο εξετάζουν υψηλότερους φορολογικούς συντελεστές για τον μεγάλο πλούτο.

Στις αλλαγές που προτείνει ο Μπάιντεν είναι:

  • η αύξηση των φορολογικών συντελεστών σε όσους δηλώνουν εισόδημα άνω των 400.000 δολαρίων ετησίως και
  • η αύξηση του υψηλότερου συντελεστή φόρου εισοδήματος από 37% σε 39,6%.

Η κυβέρνηση επιθυμεί επίσης να αυξήσει τον φορολογικό συντελεστή των εταιρειών, καθώς και τον προϋπολογισμό της IRS

Ο Ρον Γουάιντεν, πρόεδρος της Επιτροπής Οικονομικών έχει προτείνει να ξεκινήσει η φορολογία και στα κέρδη από τις επενδύσεις που δεν έχουν εκταμιευθεί. Οι Γερουσιαστές Ελίζαμπεθ Ουόρεν και Μπέρνι Σάντερς έχουν προτείνει την επιβολή φόρων στις μετοχές.

Ωστοσο είναι πολύ πιθανό οι «επιθετικοί» νόμοι να δημιουργήσουν νέες, εξελιγμένες τεχνικές φοροδιαφυγής. Μερικές χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Ελβετίας και της Ισπανίας, επιβάλλουν ένα πολύ μικρό φόρο για τις μετοχές. Ενώ άλλες όπως η Γαλλία δεν έχουν τέτοιου είδους φορολογία, καθώς είναι «πολύπλοκο να εκτιμηθούν τα περιουσιακά στοιχεία, ιδιαίτερα των ιδιωτικών εταιρειών και των ακινήτων».

Παρόλα αυτά, τα δεδομένα της ProPublica αναδεικνύουν ότι αν και ορισμένοι πλούσιοι Αμερικανοί, όπως οι επικεφαλής των μεγάλων hedge fund, θα πληρώνουν περισσότερα με την τακτική που θέλει να υιοθετήσει ο Μπάιντεν, οι 25 πλουσιότεροι δεν θα δουν μεγάλη διαφορά στην φορολογία τους.

Τι απάντησαν οι BIG 25

Μπάφετ, Μπέζος και Μασκ: Αποκαλυπτικά στοιχεία για τους… master της φοροαποφυγής!

Το ερωτηματικό του Μασκ

Η ProPublica, αφού μελέτησε τα στοιχεία και πριν από τη δημοσίευση τους, επικοινώνησε με όλους όσους αναφέρονται στο δημοσίευμα της. Όσοι εξ αυτών απάντησαν, συμπεριλαμβανομένων των Μπάφετ, Μπλούμπεργκ και Άικαν δήλωσαν ότι πλήρωσαν όλους τους φόρους που όφειλαν προς το Αμερικανικό κράτος.

Ο εκπρόσωπος του Σόρος ανέφερε πως: «Μεταξύ του 2016 και του 2018 ο Τζώρτζ Σόρος έχασε χρήματα από τις επενδύσεις του, επομένως δεν οφείλει ομοσπονδιακούς φόρους εισοδήματος για εκείνα τα χρόνια». Σημειώνεται πως ο Τ. Σόρος έχει δηλώσει υπέρ της μεγαλύτερης φορολογίας για τους πλουσιότερους ανθρώπους.

Εκπρόσωποι του Μπέζος αλλά και της πρώην γυναίκας του, ΜακΚένζι Σκοτ αρνήθηκαν να απαντήσουν στις ερωτήσεις της ProPublica.

Από την άλλη, ο Ελον Μασκ απάντησε αρχικά με ένα σημείο στίξης: ένα ερωτηματικό. Στην συνέχεια όταν του στάλθηκαν οι λεπτομερείς ερωτήσεις, δεν απάντησε καν.

Ενας από τους 25 δισεκατομμυριούχους που αναφέρονται στο άρθρο απείλησε με κυρώσεις την ProPublica, υποστηρίζοντας ότι η δημοσίευση των προσωπικών των φορολογικών πληροφοριών αποτελεί παραβίαση της προσωπικότητας του.

Οι BIG 25 πληρώνουν ίδιο φόρο με 14,3 εκατ. μισθωτούς

Η ανισότητα του αμερικανικού φορολογικού συστήματος γίνεται ευδιάκριτη μέσα από το εξής παράδειγμα:

Στα τέλη του 2018, οι BIG 25 (οι 25 άνθρωποι των ΗΠΑ) είχαν πληρώσει σε φόρους 1,1 τρισ. δολάρια. Το ίδιο ποσό οφείλουν να πληρώσουν συγκεντρωτικά 14, 3 εκατ. Αμερικανοί μισθωτοί. Όμως, η ψαλίδα ανοίγει ως προς τον πραγματικό φορολογικό συντελεστή, καθώς για τους BIG 25 αυτός ισούται με 1,9 δισ. δολάρια, ενώ για τους μισθωτούς ισούται με 143 δισ. δολάρια.

Τα παραθυράκια στο φορολογικό σύστημα

Είναι πολύ πιθανό ότι κάποιες από τις φοροδιαφυγές είναι παράνομες, ωστόσο η πλειοψηφία τους οφείλεται στα «παραθυράκια» του φορολογικού συστήματος. Οι δισεκατομμυριούχοι φαίνεται ότι δεν αποφεύγουν τους φόρους μέσα από παρανομίες αλλά παρακάμπτοντας το φορολογικό καθεστώς.

Οπως προαναφέρθηκε το αμερικανικό φορολογικό σύστημα, δεν θεωρεί εισόδημα τα ακίνητα και τις μετοχές, με αποτέλεσμα οι πλουσιότεροι να κρατούν ένα μεγάλο μέρος των μετοχών σε διάφορες εταιρείες, χωρίς να το ρευστοποιούν.

Οι δύο δικλείδες του Μπάφετ

Από το 2015 έως το 2018, ο Μπάφετ δήλωσε ως ετήσιο εισόδημα 25 εκατ. δολάρια. Με λίγα λόγια, σύμφωνα με την φορολογική δήλωση του Μπάφετ (μέσω των IRS στοιχείων), περισσότεροι από 14.000 Αμερικανοί είναι πλουσιότεροι από αυτόν.

Πως συμβαίνει αυτό;

Ο Γουόρεν Μπάφετ κατέχει ένα μεγάλο μέρος των μετοχών της εταιρείας που ο ίδιος ίδρυσε, Berkshire Hathaway, του ομίλου Geico και Duracell. Επίσης διαθέτει και σημαντικά μερίδια από την μετοχική πίτα της American Express και της Coca-Cola. Ωστόσο, ο Μπάφετ έχει ένα πολύ μικρό ποσό μετρητών στο χρηματοφυλάκιό του.

Υπάρχει όμως, και μια δεύτερη δικλείδα που χρησιμοποιεί ο Μπάφετ για να μειώσει του φόρους του.

Οι εταιρείες κάθε τρεις μήνες πληρώνουν ένα μέρισμα στους μετόχους τους, δηλαδή ένα κομμάτι των κερδών τους. Ωστόσο η Berkshire δεν πληρώνει τα μερίσματα. Αντ’ αυτού, όπως έχει δηλώσει και ο Γ. Μπάφετ, τα ποσά διοχετεύονται σε περαιτέρω επενδύσεις της εταιρείας, οι οποίες θα ενισχύσουν την αξία των μετοχών.

 

Έτσι κλέβει μισθούς και εισοδήματα ο εργασιακός Νόμος Χατζηδάκη!

Έτσι κλέβει μισθούς και εισοδήματα ο εργασιακός Νόμος Χατζηδάκη!

Δείτε αναλυτικά πόσα χρήματα χάνουν οι εργαζόμενοι από τις αυξημένες σε χρόνο υπερωρίες και τη μειωμένη έως 18% αμοιβή τους με το νέο Νόμο Χατζηδάκη.

Το εργασιακό έκτρωμα του Κωστή Χατζηδάκη έγινε Νόμος εδώ και λίγες μέρες και με βάση τα όσα προβλέπει, η μείωση του εισοδήματος που θα έχουν οι εργαζόμενοι δεν περιορίζεται στην επιβολή δεκάωρης εργασίας με δύο ώρες δωρεάν υπερωρίες την ημέρα ακόμα και στην περίπτωση που θα “επιστρέφονται” (;) κάποια στιγμή με “ρεπό”.

Αν και η μείωση αυτή είναι οριζόντια, αφαιρώντας, για παράδειγμα, όλη την αύξηση που έλαβε ο κατώτατος μισθός το 2019 (11%), ακόμη μεγαλύτερη και οριζόντια είναι και η μείωση του συνολικού εισοδήματος όλων των εργαζομένων που καταφεύγουν σε υπερωρίες για να αυξήσουν τους μισθούς τους, φτάνοντας ακόμα και το 18%.

“Πώς είναι δυνατόν να επέλθει μείωση του εισοδήματος από υπερωρίες ενός εργαζομένου ο οποίος είχε μέχρι τώρα ανώτατο όριο υπερωριών τις 96 ώρες τον χρόνο (στη βιομηχανία), ενώ τώρα μπορεί να δουλεύει μέχρι 150 ώρες τον χρόνο;» αναρωτιέται δήθεν αθώα ο υπουργός Εργασίας σε ένα από τα δεκάδες non paper καιμ στοχοποιώντας τον ΣΥΡΙΖΑ, προσθέτει:

“Αν αυτοί οι «κύκλοι» (σ.σ.: δηλαδή ο ΣΥΡΙΖΑ) αναφέρονται στην υπερωριακή απασχόληση πλέον των 96 ωρών στη βιομηχανία ή των 120 ωρών στις υπηρεσίες, προφανώς ξεχνάνε να σημειώσουν ότι αυτή ήταν αδήλωτη, μαύρη εργασία”.

Το ένα ψέμα πάνω στο άλλο…

Με τον Νόμο Χατζηδάκη η αύξηση των υπερωριών έως και 40% προκαλεί μείωση εισοδήματος για εκατομμύρια εργαζόμενους. Σύμφωνα με τις αλλαγές στην αμοιβή των υπερωριών, το πλαφόν των νόμιμων υπερωριών και στη βιομηχανία και στις υπηρεσίες αυξάνεται στο σύνολο του έτους στις 150 (από 120 και 96 που ίσχυε πριν). Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι:

Πρώτον, οι εργοδότες θα έχουν στη διάθεσή τους έναν απέραντο «ωκεανό» φθηνών υπερωριών. Ενώ με το υφιστάμενο πλαίσιο δίνεται προσαύξηση 40% στις υπερωρίες μέχρι τα ανωτέρω όρια (96 ή 120 ώρες), με τον Νόμο Χατζηδάκη επεκτείνεται η χορήγηση μειωμένης προσαύξησης για τους εργαζόμενους και άρα προκαλείται ξεκάθαρη μείωση αποδοχών.

Ακόμη με μια απλή απόφαση του γ.γ. και χωρίς την έγκριση του ΑΣΕ (Ανώτατου Συμβουλίου Εργασίας) θα χορηγείται κατά περίπτωση άδεια υπερωριακής απασχόλησης των μισθωτών όλων των επιχειρήσεων επιπλέον των επιτρεπόμενων ανωτάτων ορίων υπερωριακής απασχόλησης και οι υπερωρίες θα αμείβονται με 60% από 80% που ισχύει σήμερα.

Οι μειώσεις των μισθών μέσω υπερωριών

Να δούμε όμως τέσσερα πρακτικά παραδείγματα για το πώς οι εργαζόμενοι χάνουν μέσω των αλλαγών που έφερε το νομοσχέδιο στην αμοιβή των υπερωριών.

1. Εναερίτης της ΔΕΗ, που λαμβάνει 1.800 ευρώ και ωρομίσθιο 10,8 ευρώ, αν κάνει σήμερα 120 ώρες υπερωρία, παίρνει 1.917 ευρώ επιπλέον τον χρόνο. Αν όμως ο εργαζόμενος κάνει 150 ώρες με το ισχύον καθεστώς, εκ των οποίων οι 96 νόμιμες και οι 54 αδήλωτες, θα πάρει 2.500 ευρώ. Αν κάνει 150 ώρες υπερωρίες με το νέο καθεστώς, θα πάρει 2.268 ευρώ. Η αύξηση προκύπτει επειδή οι νόμιμες υπερωρίες από 120 γίνονται 150 με την ίδια προσαύξηση (40%), με το νέο καθεστώς για τις 150 ώρες νόμιμης υπερωρίας θα πάρει 232 ευρώ λιγότερα.

ΟΠΕΚΑ συντάξεις

2. Εργάτρια σε συσκευαστήριο που λαμβάνει 1.200 ευρώ και ωρομίσθιο 7,2 ευρώ, αν κάνει σήμερα 120 ώρες υπερωρία, παίρνει 1.278 ευρώ επιπλέον το χρόνο

Αν όμως η εργαζόμενη κάνει 150 ώρες με το ισχύον καθεστώς, εκ των οποίων οι 96 νόμιμες και οι 54 αδήλωτες, θα πάρει 1.666 ευρώ. Αν κάνει 150 ώρες υπερωρίες με το νέο καθεστώς, θα πάρει 1.512 ευρώ. Η αύξηση προκύπτει επειδή οι νόμιμες υπερωρίες από 120 γίνονται 150 με την ίδια προσαύξηση (40%), με το νέο καθεστώς για τις 150 ώρες νόμιμης υπερωρίας θα πάρει 154 ευρώ λιγότερα.

3. Υπάλληλος σε πολυκατάστημα που λαμβάνει 1.000 ευρώ και ωρομίσθιο 6 ευρώ με 120 ώρες υπερωρία σήμερα παίρνει 1.008 ευρώ επιπλέον τον χρόνο. Αν κάνει 150 ώρες με το ισχύον καθεστώς, εκ των οποίων οι 120 νόμιμες και οι 30 αδήλωτες, θα πάρει 1.332 ευρώ. Με 150 ώρες υπερωρία στο νέο καθεστώς θα πάρει 1.260 ευρώ, δηλαδή θα πάρει 72 ευρώ λιγότερα.

4. Αύξηση πάνω από 150 ώρες με απόφαση γ.γ. υπουργείου Εργασίας: Ένας εργαζόμενος μέχρι σήμερα με ωρομίσθιο 8 ευρώ, για 180 ώρες υπερωρία θα λάμβανε προσαύξηση (για 120 νόμιμες ώρες υπερωρίας και 60 μη νόμιμες) 2.208 ευρώ. Με το νομοσχέδιο Χατζηδάκη θα λάβει 180 x 8 x 60% = 1976 ευρώ, δηλαδή λιγότερη προσαύξηση κατά 232 ευρώ.

Τι ισχύει σήμερα

Αμοιβή υπερεργασίας για πενθήμερη εργασία: Οι ώρες 41η, 42η, 43η, 44η, 45η αμείβονται με προσαύξηση 20%. Σε εφαρμογή εξαημέρου, οι ώρες 41η έως 48η αμείβονται με προσαύξηση 20%.

Νόμιμη υπερωρία: Για τις πρώτες 120 ώρες ετησίως αμείβονται με προσαύξηση 40% Για τις ώρες μετά τις 120 ετησίως αμείβονται με προσαύξηση 60%. Κατ’ εξαίρεση (δηλαδή παράνομη υπερωρία): Κάθε ώρα κατ’ εξαίρεση υπερωριακής απασχόλησης αμείβεται με προσαύξηση 80%.

Υπερωρίες μετά από υπουργική απόφαση (παρ. 11 άρθρου 74 Ν. 3863/2010).

Μπορεί να δίδεται άδεια με Υπουργική Απόφαση, με τη σύμφωνη γνώμη του ΑΣΕ, για παροχή υπερωριακής απασχόλησης, για ειδικούς λόγους. Στην περίπτωση αυτή, η υπερωριακή απασχόληση αμείβεται με προσαύξηση 60% (και τώρα πέφτει στο 40%).

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*