ΣτΕ: Ανοίγει ο δρόμος των αποζημιώσεων για βλάβες από εμβολιασμό – Χίος: Στο “μικροσκόπιο” δύο θάνατοι προσφύγων, μια γέννα έξω από τη ΒΙΑΛ

Εμβολιασμός.

Το Συμβούλιο της Επικρατείας έκρινε ότι οι πολίτες που απέκτησαν βλάβες μετά από υποχρεωτικό εμβολιασμό, και οι οικογένειες τους, μπορούν να διεκδικήσουν χρηματική ικανοποίηση από το Δημόσιο.

Σε μία απόφαση – σταθμό η οποία αφορά στο σύνολο των εμβολίων συμπεριλαμβανομένου και αυτών κατά της Covid – 19 προχωρά το Συμβούλιο της Επικρατείας, το οποίο δέχεται ότι μπορούν να στρέφονται κατά του ελληνικού Δημοσίου οι πολίτες που απέκτησαν βλάβες μετά από εμβολιασμό και οι συγγενείς αυτών, διεκδικώντας την καταβολή αποζημίωσης.

Το Α’ Τμήμα του ανώτατο δικαστηρίου με την υπ’ αριθμό. 622/2021 απόφαση του σχετικά με την ευθύνη προς αποκατάσταση ηθικής βλάβης από νόμιμη πράξη εμβολιασμού, ερμήνευσε το άρθρο 73 ΚΔΔ, αναφέροντας πως είναι αδιάφορα αν κατά τον εμβολιασμό υπήρξε ιατρικό λάθος ή αν η βλάβη ήταν αποτέλεσμα των παρενεργειών του εμβολίου.

Όπως αναφέρει το ΣτΕ, “η προκαλούμενη από την πραγματοποίηση του εμβολιασμού βλάβη συνιστά υπέρμετρη θυσία για τον παθόντα (βλάβη υγείας και προσβολή προσωπικότητας), χάριν του συμφέροντος του κοινωνικού συνόλου”.

Όπως εξηγείται στην δικαστική απόφαση, “σε περίπτωση, που επέλθει ευθέως βλάβη της υγείας προσώπου συνεπεία της συνταγματικώς θεμιτής και νομίμου πραγματοποιήσεως εμβολιασμού (δηλαδή εμβολιασμού διενεργούμενου με σκοπό την προστασία της δημόσιας υγείας συλλογικώς και ατομικώς και προβλεπόμενου από ειδική νομοθεσία, υιοθετούσα έγκυρα και τεκμηριωμένα επιστημονικά, ιατρικά και επιδημιολογικά πορίσματα στον αντίστοιχο τομέα, με δυνατότητα εξαιρέσεως από αυτόν σε ειδικές ατομικές περιπτώσεις, για τις οποίες αυτός αντενδείκνυται), ήτοι βλάβη, μη οφειλόμενη σε παρεμβαλλομένη παράνομη πράξη ή παράλειψη (όπως πχ χορήγηση ελαττωματικού ή ακαταλλήλου σκευάσματος ή πλημμέλειες κατά την διενέργεια του εμβολιασμού), ανακύπτει ευθέως εκ του άρθρου 4 παρ. 5 σε συνδυασμό και με το άρθρο 25 παρ 4 του Συντάγματος ευθύνη του κράτους προς εύλογη αποκατάσταση της ζημίας του παθόντος, υπό την έννοια της αποκαταστάσεως τόσο της τυχόν υλικής όσον και, κατ΄ ανάλογη εφαρμογή του άρθρου 932 ΑΚ, της ηθικής βλάβης του”.

Μάλιστα, επισημαίνεται ότι η «εκ του Συντάγματος και των άρθρων 19, 23, 24, 26 και 39 της κυρωθείσης με τον ν. 2101/1992 Διεθνούς Συμβάσεως για τα Δικαιώματα του Παιδιού δεν επιτάσσεται η πρόβλεψη ειδικού αποζημιωτικού καθεστώτος για τις περιπτώσεις βλάβης συνεπεία εμβολιασμού» και η μη πρόβλεψη δε τέτοιου ειδικού καθεστώτος δεν συνιστά παράλειψη νομοθετήσεως, δυναμένη να στοιχειοθετήσει αξίωση αποζημιώσεως κατά το άρθρο 105 ΕισΝΑΚ».

Το ιστορικό

Η απόφαση αφορά στην προσφυγή μητέρας που έχασε την κόρη της σε ηλικία 7 ετών μαθήτρια, αφού έμεινε κατάκοιτη για περίπου 9 έτη μετά τον εμβολιασμό κατά της ιλαράς, παρωτίτιδας και ερυθράς (τριδύναμο εμβόλιο MMR ΙΙ).

Η μητέρα προσέφυγε κατά του Δημοσίου διεκδικώντας χρηματική ικανοποίηση για ψυχική οδύνη ύψους 1.000.000 ευρώ, λόγω της βλάβης της υγείας της 7χρονης, που προκλήθηκε ως παρενέργεια του εμβολιασμού της, ο οποίος ήταν υποχρεωτικός. Όπως ανέφερε, εξαιτίας παρενεργειών το εμβόλιο της προκάλεσε αρχικώς ιλαρά, η οποία ραγδαία και ταχύτατα ενεπλάκη με την ανίατη πάθηση της σκληρυντικής πανεγκεφαλίτιδας, με αποτέλεσμα να πεθάνει.

Από το Διοικητικό Πρωτοδικείο επιδικάστηκε αποζημίωση 200.000 ευρώ, ωστόσο η απόφαση ανατράπηκε από το Διοικητικό Εφετείο, απορρίπτοντας την αγωγή. Τελικά το ΣτΕ αναίρεσε την απόφαση του Εφετείου.

Αντωνία Ξυνού

 

Χίος: Στο “μικροσκόπιο” δύο θάνατοι προσφύγων και μια γέννα έξω από τη ΒΙΑΛ

Στο ΚΥΤ της ΒΙΑΛ. Φωτο αρχείου.Στο ΚΥΤ της ΒΙΑΛ.

Παθαλογικά τα αίτια θανάτου δύο προσφύγων στο κέντρο υποδοχής και ταυτοποίησης της Χίου , σύμφωνα με το υπουργείο Μετανάστευσης. Σομαλή γέννησε έξω από το ΚΥΤ ενώ θα έπρεπε να βρίσκεται στο νοσοκομείο.

Στο “μικροσκόπιο” του υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου μπαίνουν δύο θάνατοι προσφύγων και μια γέννα που έγινε έξω απο το ΚΥΤ της ΒΙΑΛ, στη Χίο.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου, η διοίκηση του ΚΥΤ θα ενημερώσει αναλυτικά ειδικό κλιμάκιο του Υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου το οποίο αναχώρησε για τη Χίο αναφορικά με τους δύο θανάτους που έλαβαν χώρα από παθολογικά αίτια.

Στην ανακοίνωση υπενθυμίζεται ότι ο 28χρονος Σομαλός πέθανε από εισρόφηση (έπειτα από μέθη) ενώ ο 51χρονος Ιρακινός πέθανε από ανακοπή καρδιάς, ενώ ήταν γνωστό στο κλιμάκιο του ΕΟΔΥ ότι έπασχε από στεφανιαία νόσο.

Το υπουργείο αναφορικά με τον 28χρονο διαψεύδει όσα αναφέρονται για δάγκωμα ποντικών.

Στην ανακοίνωση προστίθεται οτι Σομαλή πρόσφυγας, η οποία διέμενε σε διαμέρισμα της πόλης της Χίου στο πλαίσιο του προγράμματος ESTIA, γέννησε το πρωί της Δευτέρας έξω από το ΚΥΤ. Τόσο η ίδια όσο και το μωρό βρίσκονται στο νοσοκομείο της Χίου και είναι καλά στην υγεία τους.

Όπως αναφέρει η ίδια ανακοινωση, η 25χρονη, παρακολουθούνταν συστηματικά από το κλιμάκιο του ΕΟΔΥ καθ΄ όλη τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Στις 27 Απριλίου 2021, οι γιατροί του ΕΟΔΥ την ενημέρωσαν ότι η ημέρα του τοκετού πλησίαζε και σε περίπτωση που θα παρουσιάζονταν οι πόνοι των συσπάσεων θα έπρεπε – εφόσον διέμενε και στην πόλη της Χίου – να πάει κατευθείαν στο νοσοκομείο που βρίσκεται στην πόλη. Το επόμενο ραντεβού της το είχαν κλείσει για την 05η Μαΐου 2021, αλλά εκείνη δεν πήγε.

Σήμερα το πρωί έφτασε έξω από το ΚΥΤ της ΒΙΑΛ με ταξί, όταν πλέον είχαν αρχίσει οι πόνοι των συσπάσεων.

Άμεσα, βγήκαν οι μαίες του ΚΥΤ, τη βοήθησαν να γεννήσει το έκτο μωρό της, χωρίς προβλήματα, ενώ μετά μεταφέρθηκε με ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ στο νοσοκομείο.

Η ανακοίνωση αναφέρει επίσης οτι η 25χρονη Σομαλή είχε μεταφερθεί από το ΚΥΤ της ΒΙΑΛ σε διαμέρισμα στην πόλη της Χίου στις 24 Νοεμβρίου 2020, ενώ άλλες 64 εγκυμονούσες, έχουν μεταφερθεί από το ξεκίνημα του 2021, σε διαμερίσματα του προγράμματος ESTIA στην ηπειρωτική χώρα.

Έχει ήδη κληθεί να δώσει εξηγήσεις η ΜΚΟ “ΑΡΣΙΣ”, η οποία έχει υπό την εποπτεία της το διαμέρισμα στο οποίο διέμενε η 25χρονη Σομαλή, ενώ ήταν και είναι υπεύθυνη για τη φροντίδα της, την οποία, από τα γεγονότα προκύπτει ότι δεν παρείχε επιμελώς.