
Η Κατερίνα Στεφανίδη έφτασε μία ανάσα από ένα ακόμη μετάλλιο σε Παγκόσμιο πρωτάθλημα.
Δεν τα κατάφερε, ωστόσο κατέκτησε την 5η θέση στον κόσμο, ξεπερνώντας τον εαυτό της για το 2022, καθώς πέρασε τα 4,70μ. με το τρίτο της άλμα, σε μία αξιόλογη προσπάθεια.
Ξεκίνησε εντυπωσιακά τον τελικό, περνώντας με την πρώτη τα 4,45μ., σε ένα άλμα που ήταν σχεδόν 20 εκατοστά πιο ψηλό. Στο άλμα αυτό, από τις 15 αθλήτριες, πέρασαν οι 11.
Το ίδιο έκανε και στα 4,60μ., όπου και πάλι πέρασε χωρίς πρόβλημα και έμεινε μέσα στον αγώνα.
Άλλες έξι συνολικά το πέρασαν με την πρώτη προσπάθεια, με τον αγώνα να συνεχίζεται στα 4,70μ. με οκτώ συνολικά αθλήτριες (η Σούτεϊ χρειάστηκε τρία άλματα να το περάσει).
Τα 4,70μ. ήταν το πέρασμα που θα έκρινε πολλά στον αγώνα. Τρεις το πέρασαν με την πρώτη (Μόρις, Κένεντι, Σούτεϊ), με την Κατερίνα σε περίπτωση που το κατάφερνε, θα έκανε φετινό ρεκόρ.
Το πρώτο της άλμα δεν ήταν καλό, ενώ στο δεύτερο, έριξε στο κατέβασμα τον πήχη. Στο τρίτο και κρίσιμο άλμα της πέρασε με μεγάλη άνεση και έτσι έκανε φετινό ρεκόρ.
Ωστόσο έπρεπε να ξεπεράσει και τα 4,80μ. στη συνέχεια για να μπει στα μετάλλια.
Έχασε το πρώτο άλμα και βλέποντας τρεις να περνούν τα 4,80μ. (Μόρις, Κένεντι, Ναζότ) δεν είχε νόημα να συνεχίσει εκεί και πήγε για δύο άλματα στα 4,85μ., ένα πέρασμα που έχει να περάσει αρκετό καιρό.
Με την Σούτεϊ να μένει εκτός, η πρώτη τριάδα μαζί με την Στεφανίδη συνέχιζαν για τα τρία μετάλλια.
Η Ναζότ έκανε την ανατροπή και με 4,85μ. πέρασε πρώτη, με την Μόρις να το περνά επίσης, αλλά με την δεύτερη προσπάθεια. Η Κατερίνα δεν ανέβηκε καν στην τελευταία της προσπάθεια και κατετάγη πέμπτη, με την Κένεντι να εξασφαλίζει το χάλκινο μετάλλιο και τις δύο Αμερικανίδες, που γυμνάζονται μαζί στην Ατλάντα με τον πρώην ολυμπιονίκη Μπραντ Γουόκερ, να μάχονται για το χρυσό.
Με τον πήχη στα 4,90μ. καμία από τις δύο δεν κατάφερε να το περάσει (πιο κοντά ήταν η Μόρις που για άλλη μία φορά δεν κατάφερε να φτάσει στο χρυσό μετάλλιο, κατακτώντας το τέταρτο της αργυρό στην διοργάνωση) κι έτσι η Ναζότ, που στα 4,70μ. ήταν εκτός μεταλλίων, να κερδίζει το χρυσό, ένα χρόνο μετά τον τίτλο στους Ολυμπιακούς Αγώνες.
Η κατάταξη του τελικού
- Ναζότ (ΗΠΑ) 4,85μ.
- Μόρις (ΗΠΑ) 4,85μ.
- Κένεντι (Αυστραλία) 4,80μ.
- Σούτεϊ (Σλοβενία) 4,70μ.
- Στεφανίδη (Ελλάδα) 4,70μ.
- Μούρτο (Φινλανδία) 4,60μ.
- Λι (Κίνα) 4,60μ.
- Μόζερ (Ελβετία) 4,60μ.
- Νιούελ (Καναδάς) 4,45μ.
- Οτσέρε (Γερμανία) 4,45μ.
- Σαπέλ (Γαλλία) 4,45μ.
- Λίον (ΗΠΑ) 4,30μ.
- Ζου (Κίνα) 4,30μ.
- Σεβριέ (Γαλλία) άκυρη
- ΜακΤάγκαρντ (Νέα Ζηλανδία) άκυρη
Στεφανίδη: “Θέλαμε κάτι παραπάνω, θέλω να ελπίζω ότι στο Μόναχο θα λέμε αλλά πράγματα”
Η Κατερίνα Στεφανίδη εμφανίστηκε ικανοποιημένη μετά την πέμπτη θέση που κατέκτησε στο Παγκόσμιο πρωτάθλημα και εξέφρασε την αισιοδοξία της ότι στο ευρωπαϊκό θα είναι σε ακόμα καλύτερη κατάσταση.
Η Κατερίνα Στεφανίδη ολοκλήρωσε την προσπάθειά της στον τελικό του επί κοντώ στο Παγκόσμιο πρωταθλήματα στίβου κατακτώντας την πέμπτη θέση.
Στις πρώτες της δηλώσεις στην ΕΡΤ εμφανίστηκε ικανοποιημένη μετά την πέμπτη θέση που κατέκτησε στο Παγκόσμιο πρωτάθλημα και εξέφρασε την αισιοδοξία της ότι στο ευρωπαϊκό θα είναι σε ακόμα καλύτερη κατάσταση.
Για το γεγονός ότι ο αγώνας πήγε πιο ψηλά από το αναμενόμενο: “Σίγουρα πήγε πιο ψηλά από ότι περίμενα, αλλά είχε εξαιρετικές καιρικές συνθήκες και ευνοϊκό αέρα. Για να πω την αλήθεια το υποπτεύτηκα όταν βγήκα στο στάδιο και είδα τον καιρό. Ξέρω ότι αυτές οι συνθήκες βοηθούν τις Αμερικανίδες και την Σλοβένα που δεν περίμενα να βγει .
Εγώ είμαι ευχαριστημένη γιατί έκανα την καλύτερη επίδοση της χρονιάς, αλλά είμαι σε πάρα πολύ κατάσταση. Θεωρώ ότι είμαι σε κατάσταση για Πανελλήνιο ρεκόρ, αλλά σήμερα δεν ήμουνα. Σήμερα από το ζέσταμα αισθανόμουν πιο βαριά, τα πόδια μου δεν έτρεχαν, οπότε μπορώ μόνο να είμαι ευχαριστημένη που έκανα καλύτερη φετινή επίδοση κάτω από αυτές τις συνθήκες”
Για το ότι άφησε το 4,80 και πήγε στο 4,85μ.: “Δεν είχα άλλη επιλογή. Παράλληλα είχα κάνει πολλές διαδοχικές προσπάθειες σε εκείνο το σημείο και ήθελα δύο λεπτά να ξεκουραστώ και να συγκεντρωθώ ξανά. Αισθάνθηκα καλυτέρα στο 4,85μ. αλλά εάν τα κατάφερνα θα έκανα είκοσι εκατοστά πάνω από το φετινό μου ρεκόρ. Σίγουρα θα ήταν τεράστια επιτυχία. Είναι μέσα στις δυνατότητές μου, αλλά δεν αισθάνθηκα τόσο φρέσκια σήμερα”
Για την αγκαλιά που την πήρε ο άνδρας της: “Κι εκείνος ήταν αρκετά περήφανος. Προέρχομαι από μία σχετικά μέτρια χρονιά μέχρι τώρα και ήρθαμε στο Παγκόσμιο, προκριθήκαμε στον τελικό και κατακτήσαμε την πέμπτη θέση. Σίγουρα θέλαμε κάτι παραπάνω, αλλά είναι σχετικά νωρίς. Είμαστε στα μέσα Ιουλίου και έχουμε συνηθίσει να αγωνιζόμαστε μέσα Αυγούστου.
Θέλω να ελπίζω ότι στο Μόναχο θα λέμε αλλά πράγματα. Γενικά δεν βρήκαμε τόσο ρυθμό. Τον τελευταίο μήνα που είμαστε εδώ κάναμε καλή προπόνηση και για αυτό πίστευα ότι μπορώ να κάνω από 4,80 και πάνω. Παρ’ όλα αυτά δεν μου εχει βγει ακόμα στους αγώνες και ήταν δύσκολο να μου βγει σήμερα. Είναι άλλα τα κοντάρια, είναι άλλοι χρόνοι. Πάντα ξεκινάω πιο χαμηλά τη χρονιά, όμως πάντα είχα ένα άλμα στα 4,80 πριν από κάθε μεγάλο πρωτάθλημα”.
Για το ευρωπαϊκό πρωτάθλημα: “Έχω το Diamond League του Μονακό και μετά θα πάω στο Μόναχο”
Παγκόσμιο Πρωτάθλημα στίβου: Η Φρέιζερ-Πράις συνεχίζει τον μύθο της, πέμπτο χρυσό στα 100 μέτρα με 10.67 (vid)
Η βασίλισσα των 100 μέτρων λέγεται Σέλι Αν Φρέιζερ Πράις…
Η τρομερή και φοβερή Τζαμαϊκανή, στα 35 της χρόνια κατέκτησε ένα ακόμη χρυσό μετάλλιο στα 100 μέτρα του Παγκοσμίου πρωταθλήματος στίβου, σημειώνοντας και ρεκόρ αγώνων με 10.67. Η Τζαμάικα έκανε το 1-2-3, με την Σέρικα Τζάκσον να είναι δεύτερη με 10.73 και η Ιλέιν Τόμπσον -Χέρα ακολούθησε με 10.81 στην τρίτη θέση, σε μία κούρσα όπου οι επτά από τις 8 φιναλίστ, κατέβηκαν τα 11 δευτερόλεπτα.
Η Φρέιζερ- Πράις έφτασε τα 10 χρυσά σε Παγκόσμια πρωταθλήματα, από τα οποία τα 5 είναι στα 100 μέτρα (2009, 2013, 2015, 2019, 2022).
Η κατάταξη του τελικού
- Φρέιζερ-Πράις (Τζαμάικα) 10.67
- Τζάκσον (Τζαμάικα) 10.73
- Τόμπσον-Χέρα (Τζαμάικα) 10.81
- Ασερ-Σμιθ (Βρετανία) 10.83
- Καμπούντζι (Ελβετία) 10.91
- Χομπς (ΗΠΑ) 10.92
- Τα Λου (Ακτή Ελεφαντοστού) 10.93
- Τζέφερσον (ΗΠΑ) 11.03
Ο Χόλογουεϊ το χρυσό σε επεισοδιακή κούρσα στα 110μ. εμπ.

Όλα τα απίθανα έγιναν για να πάει σε εύκολη νίκη ο Γκραντ Χόλογουεϊ στα 110 μέτρα με εμπόδια και να υπερασπίζεται τον τίτλο του στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα.
Ολοι περίμεναν να δούμε μία μεγάλη μάχη με αυτόν και τους Αλεν και Πάρτσμεντ, αλλά κατέληξε να τρέχει μόνος του, σε μία κούρσα όπου μόνο πέντε αθλητές τερμάτισαν τελικά!
Ο Χόλογουεϊ έκανε χρόνο 13.03, με τον Τρέι Κάνιγχαμ να παίρνει το αργυρό με 13.08 και τον Ισπανό Μαρτίνεζ με 13.17 να είναι τρίτος. Για να φτάσει σε αυτή τη νίκη όμως ο Χόλογουεϊ έγιναν απίθανα πράγματα.
Το πρώτο από τα δύο μεγάλα σοκ ήταν η ακύρωση του Ντεβόν Αλεν. Στην τελευταία του κούρσα, πριν πάει στο NFL, πήγαινε για το χρυσό και ακυρώθηκε πολύ οριακά καθώς είχε αντίδραση 0.099 στην εκκίνηση! Παρά τις διαμαρτυρίες του δεν μπορούσε να κάνει κάτι και έτσι ολοκλήρωσε άδοξα την πορεία του στον στίβο. Ακυρος ήταν και ο Μπραθγουάιτ που δεν είχε δικαίωμα να τρέξει.
Το δεύτερο σοκ του τελικού ήταν ο χρυσός στο Τόκιο, Χανσλ Πάρτσμεντ, ο οποίος στην προθέρμανση πάτησε ένα εμπόδιο και τραυματίστηκε, με αποτέλεσμα να μην τρέξει ποτέ!
«Βασιλιάς» στα 10.000μ. ο Τσεπτεγκέι

Το δεύτερό του χρυσό μετάλλιο στο 10αρι του Παγκοσμίου Πρωταθλήματος στίβου κατέκτησε ο Τζόσουα Τσεπτεγκέι.
Ο αθλητής από την Ουγκάντα υπερασπίστηκε τον τίτλο του, κάνοντας καλύτερο σπριντ και τερματίζοντας σε χρόνο 27:27.43.
Το αργυρό πήγε στον Κενυάτη Εμπούρου, ο οποίος έκανε συγκλονιστική προσπάθεια. Δύο φορές στη κούρσα τον έσπρωξαν και τον έριξαν κάτω, αλλά κατάφερε να σηκωθεί, να βρει ρυθμό και με ένα σπριντ να αρπάξει το δεύτερο μετάλλιο με χρόνο 27:27.90.
Το χάλκινο πήγε σε έναν άλλο αθλητή από την Ουγκάντα, τον Τζέικομπ Κιπλίμο, που έκανε 27:27.97.
Εκτός βάθρου έμειναν οι Αιθίοπες, με τον Μπαρέγκα να μένει από δυνάμεις στην τελική ευθεία και να τερματίζει πέμπτος, ενώ ο Αρεγκάβι έμεινε έβδομος.
Ο Ταμιράτ Τόλα νικητής στον μαραθώνιο

Ο Ταμιράτ Τόλα από την Αιθιοπία ήταν ο θριαμβευτής στο μαραθώνιο δρόμο στο παγκόσμιο πρωτάθλημα του Όρεγκον. Ο 30χρονος σημείωσε ρεκόρ αγώνων με 2ώρ.05:35, καταρρίπτοντας αυτό των 2ώρ.06:54 που σημείωσε ο Κενυάτης, Άμπελ Κιρούι στο Βερολίνο το 2009.
Παράλληλα, η Αιθιοπία συνέχισε την παράδοσή της στο αγώνισμα στα παγκόσμια, κάνοντας το 1-2, όπως και πριν από τρία χρόνια στην Ντόχα με τους Λελίσα Ντεσίσα και Μοσινέτ Γκερεμέβ (Αιθοπία). Τώρα στο Γιουτζίν ο Ντεσίσα δεν τερμάτισε, ενώ ο Γκερεμέβ ήταν ξανά 2ος σε 2ώρ.06:44.
Ο Τόλα μετά το 33ο χλμ. έκανε την αλλαγή στο ρυθμό και προοδευτικά αύξανε τη διαφορά. Στο 35ο χλμ. πέρασε σε 1ώρ.45:21, έχοντας διαφορά 12 δευτερολέπτων, που έφθασε στα 39” στο 38ο χλμ. και χωρίς να απειληθεί έφθασε στη μεγαλύτερη επιτυχία της καριέρας του.
Με ατομικό ρεκόρ στις 2ώρ.03:39 από τον μαραθώνιο του Άμστερνταμ το 2021, ο Τόλα ήταν 3ος στα 10.000μ. στους Ολυμπιακούς Αγώνες στο Ρίο ντε Τζανέιρο και 2ος στο μαραθώνιο του παγκοσμίου πρωταθλήματος του Λονδίνου το 2017.
Ο Σομαλός Μπασχίρ Αμπντί, που τρέχει για το Βέλγιο, πήρε το χάλκινο μετάλλιο με 2ώρ.06:48, ενώ ακολούθησε ο Καναδός, Κάμερον Λέβινς με εθνικό ρεκόρ στις 2ώρ.07:09.
Η Αιθιοπία μετρά πλέον 12 μετάλλια από τον μαραθώνιο σε παγκόσμια πρωταθλήματα (3 χρυσά, έξι ασημένια, τρία χάλκινα), τα περισσότερα χρυσά έχει η Κένυα με έξι, ενώ άλλα τρία έχουν να επιδείξουν και οι Ισπανοί.
Η πρώτη εξάδα
1.Ταμιράτ Τόλα (Αιθιοπία) 2ώρ.05:36
2.Μοσινέτ Γκερεμέβ (Αιθοπία) 2ώρ.06:44
3.Μπασχίρ Αμπντί (Σομαλία) 2ώρ.06:44
4.Κάμερον Λέβινς (Καναδάς) 2ώρ.07:09
5.Γκέφρεϊ Καμβόρορ (Κένυα) 2ώρ.07:14
6.Σεϊφού Τούρα (Αιθιοπία) 2ώρ.07:17