Στείρος λόγος για την Άγκυρα η κοινή δήλωση των Ευρωπαίων ΥΠ.ΕΞ. – ΕΔΑΔ: Οριστική καταδίκη της Τουρκίας για την κράτηση του επιχειρηματία Οσμάν Καβαλά

«Στείρος λόγος» για την Άγκυρα η κοινή δήλωση των Ευρωπαίων ΥΠ.ΕΞ.

Σε ακόμα μία πρόκληση προχώρησε το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών απαντώντας στην κοινή δήλωση των υπουργών Εξωτερικών των 27 κρατών-μελών της  Ευρωπαϊκής Ένωσης με την οποία καταδικάζεται η κλιμάκωση των τουρκικών παραβιάσεων στον ελληνικό εναέριο χώρο και στα χωρικά ύδατα της Ελλάδας, καθώς και οι συνεχιζόμενες παράνομες ενέργειες της Τουρκίας στην ΑΟΖ της Κύπρου.

Το ΥΠ.ΕΞ. της γείτονος, σε ανακοίνωση που εκδόθηκε τις πρώτες πρωινές ώρες, χαρακτηρίζει το ισχυρό μήνυμα της Ε.Ε. «παράδειγμα στείρου λόγου που επαναλαμβάνεται και δεν εξυπηρετεί κανένα σκοπό» και την κατηγορεί ότι γίνεται «όμηρος των άδικων και παράνομων αξιώσεων της ελληνικής και ελληνοκυπριακής πλευράς».

Κάτι τέτοιο «δεν μπορεί να συμβάλει στην περιφερειακή ειρήνη και σταθερότητα» αναφέρει μεταξύ άλλων η ανακοίνωση του τουρκικού ΥΠΕΞ που υποστηρίζει επίσης ότι «η ΕΕ θα πρέπει να λάβει υπόψη της τα νόμιμα – με βάση το διεθνές δίκαιο – δικαιώματα της Τουρκίας» και καταλήγει σημειώνοντας πως «επαναλαμβάνουμε, όπως πάντα, ότι είμαστε ανοικτοί σε ένα δίκαιο διάλογο».

Χθες, οι υπουργοί Εξωτερικών της Ένωσης προέτρεψαν την Τουρκία «να αποφεύγει να εξαπολύει απειλές και να προχωρά σε ενέργειες που βλάπτουν τις σχέσεις καλής γειτονίας» και να «να σέβεται το διεθνές δίκαιο, συμπεριλαμβανομένου του Δικαίου της Θάλασσας, και ιδίως την κυριαρχία όλων των κρατών-μελών της Ε.Ε. πάνω στα χωρικά ύδατά τους, καθώς και όλα τα κυριαρχικά δικαιώματά τους στις θαλάσσιες ζώνες τους, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που δημιουργούνται από τα νησιά, καθώς και να μην παραβιάζουν την κυριαρχία των κρατών-μελών της ΕΕ στον εναέριο χώρο τους».

Στην κοινή δήλωσε υπογραμμίζεται επίσης ότι «η Ε.Ε. βρίσκεται σε πλήρη αλληλεγγύη με την Κύπρο και επαναλαμβάνει ότι απαιτούνται χειροπιαστά βήματα για τη δημιουργία ενός κλίματος που ευνοεί το διάλογο».

ΕΔΑΔ: Οριστική καταδίκη της Τουρκίας για την κράτηση του επιχειρηματία Οσμάν Καβαλά

Οριστική είναι η καταδίκη της Τουρκίας από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ΕΔΑΔ) για την κράτηση του επιχειρηματία Οσμάν Καβαλά. Η απόφαση ζητά τον τερματισμό της κράτησης του Καβαλά, ο οποίος διώκεται με κατηγορίες που σχετίζονται με το πραξικόπημα του 2016. Προς επίρρωσιν της απόφασης του ΕΔΑΔ, και το Συμβούλιο της Ευρώπης κάνει έκκληση για «άμεση απελευθέρωση» του Τούρκου επιχειρηματία.

Το ΕΔΑΔ απέρριψε την έφεση των τουρκικών αρχών κατά της απόφασης που είχε εκδοθεί τον περασμένο Δεκέμβριο, σύμφωνα με την ανακοίνωση των εισηγητών της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης και του Συμβουλίου της Ευρώπης για την Τουρκία.

«Καλούμε τις τουρκικές αρχές να εκτελέσουν την απόφαση αυτή και να απελευθερώσουν αμέσως τον Οσμάν Καβαλά, ο οποίος κρατείται από τις 18 Οκτωβρίου 2017», γράφουν ο Σουηδός Τόμας Χάμαμπεργκ και ο Βρετανός Τζον Χόουελ, καθώς και η γενική εισηγήτρια του Συμβουλίου της Ευρώπης για την κατάσταση των υπερασπιστών των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, η Γαλλίδα Αλεξάντρα Λουί.

Όπως σημειώνουν, με την απελευθέρωση του Οσμάν Καβαλά, ο οποίος είναι γνωστή προσωπικότητα στους κύκλους των διανοουμένων στην Ευρώπη, οι τουρκικές αρχές θα εκπληρώσουν τις νομικές και ανθρωπιστικές υποχρεώσεις τους και «θα στείλουν επίσης το σωστό μήνυμα στην τουρκική κοινωνία των πολιτών, ένα σήμα που αναμένεται από πολύ καιρό».

Προσθέτουν δε ότι η απελευθέρωση του Καβαλά θα ήταν ακόμη πιο σημαντική, καθώς ο κρατούμενος έχει εκτεθεί στον νέο κορονοϊό, αλλά μαζί με άλλους πολίτες που κρατούνται για λόγους συνείδησης έχει αποκλειστεί από τις πρόωρες αποφυλακίσεις λόγω πανδημίας.

Ο επιχειρηματίας και φιλάνθρωπος Καβαλά έχει γίνει σύμβολο της καταπίεσης και των διώξεων που έχει ενορχηστρώσει η τουρκική κυβέρνηση εις βάρος της κοινωνίας των πολιτών στην Τουρκία, ιδιαίτερα μετά την απόπειρα στρατιωτικού πραξικοπήματος τον Ιούλιο του 2016.

Τον περασμένο Δεκέμβριο το ΕΔΑΔ, το δικαστικό σκέλος του Συμβουλίου της Ευρώπης, μέλος του οποίου είναι η Τουρκία, είχε απαιτήσει την «άμεση απελευθέρωση» του Καβαλά, αλλά τα τουρκικά δικαστήρια αποφάσισαν να παραμείνει υπό κράτηση.

Όπως είχε κρίνει τότε το ΕΔΑΔ, «έχει διαπιστωθεί πέραν πάσης λογικής αμφιβολίας ότι τα μέτρα» που έχουν ληφθεί σε βάρος του είχαν σκοπό να «φιμώσουν τον Καβαλά και μαζί του και όλους τους υπερασπιστές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων».

Ο Καβαλά κατηγορείται ότι χρηματοδότησε τις διαδηλώσεις του 2013 εναντίον του νυν προέδρου της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Αν και απαλλάχθηκε από όλες τις κατηγορίες στις αρχές Φεβρουαρίου, προτού καν μπορέσει να βγει από τη φυλακή, όπου κρατούνταν για περισσότερα από δύο χρόνια, συνελήφθη και πάλι στο πλαίσιο μιας άλλης έρευνας για την απόπειρα πραξικοπήματος τον Ιούλιο του 2016.