Στα 8 δισεκατομμύρια φτάνει ο παγκόσμιος πληθυσμός — Η Γερμανία μπλοκάρει το πακέτο βοήθειας προς την Ουκρανία

Ο παγκόσμιος πληθυσμός αναμένεται να φτάσει τα 8 δισεκατομμύρια ανθρώπους περίπου στις 15 Νοεμβρίου, σύμφωνα με πρόβλεψη τμήματος του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών που δίνεται στη δημοσιότητα σήμερα κι εκτιμά πως η Ινδία θα ξεπεράσει το 2023 την Κίνα και θα γίνει η πολυπληθέστερη χώρα στην υφήλιο.

«Καθώς αναμένουμε τη γέννηση του 8.000.000.000ού κατοίκου της Γης», το γεγονός αυτό οφείλει να αποτελέσει «υπενθύμιση της ευθύνης που μοιραζόμαστε να φροντίζουμε τον πλανήτη μας» και προσφέρεται «μια στιγμή για να σκεφθούμε ποιες είναι οι υποσχέσεις που αναλάβαμε ο ένας προς τον άλλο αλλά δεν τηρήσαμε», τόνισε σε μήνυμά του για την Ημέρα Πληθυσμού ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ, ο Αντόνιο Γκουτέρες, χωρίς να γίνει πιο συγκεκριμένος.

Δίνεται επίσης «η ευκαιρία να εορτάσουμε την ποικιλομορφία μας, να αναγνωρίσουμε την κοινή ανθρωπιά μας και να θαυμάσουμε τις προόδους στο πεδίο της υγείας, που παρέτειναν τη διάρκεια ζωής και μείωσαν σημαντικά τα ποσοστά μητρικής και παιδικής θνησιμότητας», συνεχίζει ο ΓΓ του ΟΗΕ.

Σύμφωνα με το τμήμα του Οργανισμού που έκανε αυτή την πρόβλεψη, ο παγκόσμιος πληθυσμός αυξάνεται σήμερα με τον πιο βραδύ ρυθμό από το 1950. Ο παγκόσμιος πληθυσμός μπορεί να φθάσει περί τα 8,5 δισεκ. το 2030 και τα 9,7 δισεκ. το 2050, φθάνοντας στην κορύφωση, στα 10,4 δισεκ. τα χρόνια του 2080 και παραμένοντας σε αυτό το επίπεδο ως το 2100.

Ενώ διαπιστώνεται καθαρή πτώση της γεννητικότητας σε πολλές από τις λεγόμενες ανεπτυγμένες χώρες, η αύξηση του πληθυσμού η οποία αναμένεται τις επόμενες δεκαετίες θα είναι επικεντρωμένη, κατά το μισό και πλέον, σε οκτώ χώρες, σύμφωνα με τον ΟΗΕ. Πρόκειται για τη ΛΔ Κονγκό, την Αίγυπτο, την Αιθιοπία, την Ινδία, τη Νιγηρία, το Πακιστάν, τις Φιλιππίνες και την Τανζανία.

 

Η Γερμανία μπλοκάρει το πακέτο βοήθειας προς την Ουκρανία

Σοβαρές αποκαλύψεις της Corriere Della Sera για το μπρα ντε φερ μεταξύ Βρυξελλών, Βερολίνου, Κιέβου και Μόσχας, στη σκιά της ενεργειακής κρίσης.

Εδώ και περισσότερο από έναν μήνα η Γερμανία μπλοκάρει το πακέτο 9 δισ. ευρώ που αποτελεί την βασική πηγή βοήθειας της Ε.Ε. προς την Ουκρανία, αναφέρει σε ρεπορτάζ της η Corriere Della Sera.

Σύμφωνα με την ιταλική εφημερίδα, το μεγάλο αδιέξοδο, το οποίο επιβεβαιώνεται από αρκετούς πρωταγωνιστές σε Βρυξέλλες και Κίεβο, μπορεί να είναι ένας από τους λόγους που οδήγησαν τον Βολοντίμιρ Ζελένσκι να αποπέμψει με ακραίο τρόπο τον πρεσβευτή του στο Βερολίνο, Αντρίι Μέλνικ.

Ωστόσο, υπάρχουν και άλλοι λόγοι ανησυχίας για τον Ουκρανό πρόεδρο τις τελευταίες ώρες, καθώς υπάρχει η υποψία ότι η γερμανική κυβέρνηση ετοιμάζεται να παραβιάσει μερικές κυρώσεις κατά της Μόσχας ώστε να μπορέσει να ανακτήσει πρόσβαση σε αυξημένες ροές φυσικού αερίου από τον αγωγό Nord Stream.

Όπως σημειώνει η Corriere Della Sera και τα δύο ζητήματα δημιουργούν ένταση μεταξύ του Κιέβου και των Βρυξελλών, ενώ δεν υπάρχει στον ορίζοντα λύση. Η γερμανική αντίθεση στο πακέτο βοήθειας δεν φαίνεται να συνδέεται με την ενεργειακή κρίση, οπότε μάλλον δεν αποτελεί προσπάθεια του Βερολίνου να βελτιώσει τις σχέσεις με τη Μόσχα. Ωστόσο τα εμπόδια που βάζει η γερμανική κυβέρνηση παραμένουν μεγάλα.

Το σχέδιο για το πακέτο των 9 δισ. γεννήθηκε την περασμένη άνοιξη από την Κομισιόν και επιβεβαιώθηκε από τους ηγέτες της Ε.Ε. τον Μάιο. Το πλάνο περιλαμβάνει δάνεια προς το Κίεβο με 25ετη ορίζοντα αποπληρωμής και ουσιαστικά χωρίς τόκο, χάρη στα κεφάλαια που θα συγκεντρώσει η Επιτροπή από την έκδοση χρέους, εγγυημένου από τα κράτη-μέλη. Όμως η Γερμανία, ο μεγαλύτερος και πιο σταθερός εγγυητής αυτής της μορφής του ευρωομολόγου είναι αντίθετη, παρά τη συμφωνία ανάμεσα στους ηγέτες.

Ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, Κρίστιαν Λίντνερ, δεν συμφωνεί με το νέο ευρωομόλογο, μετά τα ποσά που ξοδεύτηκαν κατά τη διάρκεια της πανδημίας. Προς το παρόν έχει δώσει το πράσινο φως μόνο για την πρώτη δόση, ύψους 1 δισ., το οποίο θα δοθεί στο Κίεβο μέσα στον Ιούλιο. Εν τω μεταξύ ο χρόνος περνάει και το Κίεβο υποστηρίζει ότι χρειάζεται τουλάχιστον 5 δισ. τον μήνα, επισημαίνοντας ότι η Ουκρανία δεν θα μπορέσει να πληρώσει ένα ομόλογο 900 εκατ. ευρώ που ωριμάζει τον Σεπτέμβρη.

Ακόμη μεγαλύτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει το ρωσογερμανικό μπρα ντε φερ για το φυσικό αέριο. Η Gazprom έχει ήδη ανακοινώσει ότι η παροχή από τον Nord Stream μειώνεται κατά 60% και αναμένεται να μειωθεί στο 90% το επόμενο δεκαήμερο. Η ρωσική εταιρεία υποστηρίζει ότι πρέπει να πραγματοποιηθούν τεχνικές εργασίες επειδή λείπει μια συγκεκριμένη τουρμπίνα της Siemens, η οποία έχει σταλεί για επισκευή και δεν έχει επιστρέψει εξαιτίας των κυρώσεων.

Για τον λόγο αυτό η Γερμανία ζήτησε και πήρε διαβεβαιώσεις από τον Καναδά ότι η τουρμπίνα θα επιστραφεί στην Gazprom, κάτι που προκάλεσε την οργή του Κιέβου. Δεν είναι λίγοι, άλλωστε, εκείνοι που θεωρούν ότι η κίνηση αυτή από το Βερολίνο αποτελεί ξεκάθαρη παραβίαση των κυρώσεων, κατηγορώντας τη Γερμανία ότι υποκύπτει στον ενεργειακό εκβιασμό της Μόσχας.