«Στα όρια του μαγειρέματος ο συμψηφισμός υπερκερδών και ζημιών στη λιανική της ενέργειας» — Νάσος Ηλιόπουλος: Η κυβέρνηση παίζει κρυφτό με τα υπερκέρδη στην ενέργεια

Την ενημέρωση της Βουλής με πλήρη στοιχεία για τον υπολογισμό των υπερκερδών των εταιρειών ενέργειας από τη ΡΑΕ, ζητά η Έφη Αχτσιόγλου. Ζητά να ενημερωθεί το Σώμα για τον μηχανισμό υπολογισμού τους και αν έχει γίνει κάποιος συμψηφισμός μεταξύ υπερκερδών στη χονδρική και άλλων ζημιών στη λιανική, σημειώνοντας ότι αν έχει συμβεί αυτό, τότε είναι απαράδεκτο, στον «βαθμό του μαγειρέματος». Για το ίδιο θέμα, ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ έχει ζητήσει συνάντηση με την Επιτροπή Ανταγωνισμού, ώστε να ληφθούν μέτρα για την προστασία της κοινωνίας και των καταναλωτών από την αισχροκέρδεια.

Με δηλώσεις της στον τηλεοπτικό σταθμό «Kontra Channel», η τομεάρχης Οικονομικών του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, Έφη Αχτσιόγλου, σημειώνει ότι τα μέτρα της κυβέρνησης για την ακρίβεια «δεν χτυπούν το πρόβλημα στη ρίζα του. Από τον Σεπτέμβριο του 2021 ακολουθεί μία πολιτική επιδότησης της αισχροκέρδειας. Με χρήματα του Κρατικού Προϋπολογισμού επιδοτεί έναν μηχανισμό σώρευσης υπερκερδών σε συγκεκριμένους παραγωγούς ενέργειας και δεν ανακουφίζει τους καταναλωτές, αυτό συνεχίζεται και μετά τις τελευταίες ανακοινώσεις του κ. Μητσοτάκη».

Όπως επισήμανε, παρέμβαση «την πηγή του προβλήματος θα σήμαινε επιβολή πλαφόν, όριο στη χονδρική και κατ’ επέκταση στη λιανική τιμή, πλαφόν στα κέρδη και φορολόγηση των υπερκερδών που σωρεύτηκαν τόσο καιρό. Αυτά τα μέτρα θα έπρεπε να έχουν ληφθεί στο εσωτερικό της χώρας και δεν ελήφθησαν από τον κύριο Μητσοτάκη, γιατί είναι στρατηγική επιλογή του η προστασία αυτών των εταιρειών».

Και αναφερόμενη στον τρόπο με τον οποίο η κυβέρνηση προσπαθεί να λύσει το πρόβλημα των υπερβολικών χρεώσεων που πλήρωσαν και συνεχίζουν να πληρώνουν οι πολίτες, είπε ότι «περιγράφει με πάρα πολύ θολό τρόπο έναν μηχανισμό που θα θέσει σε εφαρμογή τον Ιούλιο, τον οποίο δεν έχουμε δει και μάλλον ακόμη δεν έχει συγγράψει, διότι δεν είναι γνωστός σε ευρωπαϊκό επίπεδο».

Και πρόσθεσε: «Η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. για πλαφόν δεν δημιουργεί δημοσιονομικό κόστος. Η πρόταση της Ν.Δ. για τον μηχανισμό υπονοεί ότι θα πληρωθούν οι παραγωγοί ενέργειας από τον Κρατικό Προϋπολογισμό».

Σχολιάζοντας δε τις κυβερνητικές διαρροές για υπολογισμό των υπερκερδών στο επίπεδο των 600 εκατ. ευρώ, η Έφη Αχτσιόγλου επισήμανε πως «πρέπει να έρθουν όλα στο φως, τα στοιχεία και η μεθοδολογία πρέπει να τεθούν σε δημόσιο έλεγχο και να έρθουν στη Βουλή. Αν έχει γίνει κάποιου είδους συμψηφισμός μεταξύ υπερκερδών στη χονδρική και άλλων ζημιών στη λιανική για να καταλήξουν στο ποσό αυτό δεν είναι αποδεκτό, είναι στα όρια του “μαγειρέματος”».

Και ζήτησε «διαφάνεια» και να έρθουν «όλα στο φως».

Να σημειωθεί ότι την κυβερνητική γραμμή για τον υπολογισμό έδωσε τη Δευτέρα ο υπουργός Επικρατείας, Άκης Σκέρτσος, που μίλησε για «μέρισμα αλληλεγγύης» των παραγωγών ενέργειας και για ζημιές στα «σταθερά τιμολόγια».

«Μιλάμε για υπερέσοδα γιατί πρέπει να λάβουμε υπ’ όψιν ότι υπήρξαν και σημαντικές εκπτώσεις από τους παραγωγούς και τους προμηθευτές, επίσης έχουν υπάρξει ζημιές από τα σταθερά τιμολόγια που είναι διαμορφωμένα προ της κρίσης. Με απόλυτο σεβασμό στα πορίσματα της ΡΑΕ θα επιβάλουμε ένα έκτακτο τέλος, ουσιαστικά ένα μέρισμα αλληλεγγύης των παραγωγών ενέργειας», δήλωσε στον ΣΚΑΪ.

Αίτημα συνάντησης με την Επιτροπή Ανταγωνισμού

Στο μεταξύ, αίτημα συνάντησης με τον πρόεδρο της Επιτροπής Ανταγωνισμού και αρμόδια στελέχη ή συνεργάτες της Αρχής απέστειλαν οι τομεάρχες Ανάπτυξης & Επενδύσεων και Περιβάλλοντός & Ενέργειας, Αλέξης Χαρίτσης και Σωκράτης Φάμελλος αντίστοιχα, με θέμα τον απαιτούμενο έλεγχο των κλάδων χονδρικής και λιανικής προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας.

Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ θεωρεί ότι η συνάντηση με την Ανεξάρτητη Αρχή είναι επιβεβλημένη, αφενός λόγω της έκρηξης των τιμών στον κλάδο της ενέργειας που παρατηρούνται τους τελευταίους μήνες, αφετέρου λόγω της αδυναμίας της Κυβέρνησης να λάβει ουσιαστικά μέτρα για την ρύθμιση και τον έλεγχο της αγοράς ενέργειας, προκειμένου να προστατεύσει την ελληνική κοινωνία και τις παραγωγικές δυνάμεις της χώρας από την αισχροκέρδεια.

 

Νάσος Ηλιόπουλος: Η κυβέρνηση παίζει κρυφτό με τα υπερκέρδη στην ενέργεια

Για την ανάγκη «να φύγει άμεσα μία από τις πιο επικίνδυνες κυβερνήσεις που γνώρισε η χώρα στη μεταπολίτευση», έκανε λόγοο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, Νάσος Ηλιόπουλος, μιλώντας το βράδυ της Δευτέρας στον τηλεοπτικό σταθμό «Kontra Channel» και στην εκπομπή «Kontra24»με την Αναστασία Γιάμαλη.

«Με βάση τα στοιχεία που υπάρχουν, στην Ελλάδα, το 99% των αυξήσεων στο ρεύμα στη χονδρική περνάνε στον καταναλωτή. Η δεύτερη χώρα σε αυτήν την κατάταξη είναι η Αυστρία με 46%. Όταν βλέπουμε τέτοια διαφορά, τότε μιλάμε για πλιάτσικο. Και αυτό το πλιάτσικο εναντίον των πολιτών, το συντονίζει ο κ. Μητσοτάκης με τις πολιτικές του», υπογράμμισε ο Νάσος Ηλιόπουλος.

«Πρώτα απ’ όλα, με τη βίαιη απολιγνιτοποίηση στην οποία προχώρησε. Ενώδεν αυξήθηκε τόσο πολύ το ποσοστό συμμετοχής των ΑΠΕ στο ενεργειακό μίγμα της χώρας, βάθυνε πάρα πολύ η εξάρτηση της χώρας μας από το φυσικό αέριο, με την κυβέρνηση να μην ενδιαφέρεται εδώ για την πράσινη μετάβαση αλλά να κάνει business», σημείωσε. Ανέφερε μάλιστα ότι «δεν δικαιολογείται, σε καμία περίπτωση,να μην συμμετέχει η Ελλάδα στο μπλοκ Ισπανίας και Πορτογαλίας στη Σύνοδο Κορυφής, στην οποία οι δυο χώρες κέρδισαν την αποσύνδεση του φυσικού αερίου από την τιμή του ρεύματος», εξήγησε ο Νάσος Ηλιόπουλος.

«Είναι σαφές ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης επιλέγει να προστατέψει την αισχροκέρδεια και όχι τους πολίτες. Αυτό έκανε και με την ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ. Αυτό κάνει μέσω της ρήτρας αναπροσαρμογής που είναι ληστεία για τα νοικοκυριά», σχολίασε και συμπλήρωσε: «ο ίδιος ο κυβερνητικός εκπρόσωπος λέει ότι έρχονται λογαριασμοί 4 και 5 φορές πάνω, την ίδια στιγμή που τέλη Σεπτέμβρη έλεγαν ότι το ρεύμα θα αυξηθεί μόλις 3 με 4 ευρώ».

«Είμαστε πρωταθλητές στην τιμή της χονδρικής ήδη από τον περασμένο Αύγουστο», τόνισε ο Νάσος Ηλιόπουλος, σημειώνοντας: «άλλωστε τα μέτρα που ανακοίνωσε πριν λίγες μέρες ο κ. Μητσοτάκης, καλύπτουν αναδρομικά την περίοδο από τον Δεκέμβριο». «Παραδέχονται δηλαδή ότι οι αυξήσεις είχαν έρθει πολύ νωρίτερα, παραδέχονται ότι τόσο καιρό έλεγαν ψέματα ότι δήθεν για την ακρίβεια ευθύνεται αποκλειστικά ο πόλεμος στην Ουκρανία», δήλωσε.

Αναφερθείς στη ρήτρα αναπροσαρμογής, υπογράμμισε ότι ακολουθεί τη λογική των εταιρειών ενέργειας «δικά μας τα κέρδη, δικές σας οι ζημιές». «Αυτό δεν μπορεί να συνεχίσει να εφαρμόζεται, δεν γίνεται ένας συνταξιούχος που παίρνει 600 ευρώ και του έχει έρθει ο λογαριασμός 800 ευρώ, να του κοπεί το ρεύμα επειδή δεν μπορεί να πληρώσει», ανέφερε χαρακτηριστικά. «Η πληρωμή της ρήτρας αναπροσαρμογής πρέπει να ανασταλεί και ταυτόχρονα, πρέπει να υπάρξει μια συνθετική κίνηση για πλαφόν στη χονδρική και στη λιανική στο ρεύμα», επισήμανε ο εκπρόσωπος Τύπου.

«Δεν γίνεται 9 μήνες η κυβέρνηση να παίζει κρυφτούλι με τα υπερκέρδη των εταιρειών», συνέχισε, λέγοντας ότι «οι τελευταίες εξελίξεις αποκαλύπτουν άλλο ένα μεγάλο ψέμα του κ. Μητσοτάκη, ο οποίος αμφισβητούσε την ύπαρξη αυτών των υπερκερδών». «Αυτά τα χρήματα πρέπει να φορολογηθούν», τόνισε ο Νάσος Ηλιόπουλος. Επανέλαβε δε ότι «η κυβέρνηση ποτέ δεν αξιοποίησε τα μέτρα που υπήρχαν εδώ και πολλούς μήνες στην εργαλειοθήκη της Κομισιόν για την ακρίβεια, όπως τη μείωση του ειδικού φόρου κατανάλωσης στα καύσιμα». «Αν η Ελλάδα το έκανε αυτό για 1 χρόνο θα κόστιζε 1,5 δις., όσο δηλαδή κοστίζει η ιδιωτικοποίηση της επικουρικής ασφάλισης. Δεν είναι λοιπόν ζήτημα δυνατοτήτων, είναι ζήτημα επιλογών», είπε.

Σημείωσε, ακόμα, ότι «την περίοδο 2015-2019 το ρεύμα δεν αυξήθηκε ούτε ένα ευρώ, ενώ αμέσως μόλις ήρθε η κυβέρνηση της ΝΔ και ο κ. Χατζηδάκης, έφεραν αυξήσεις».

Ερωτηθείς για τις πολιτικές εξελίξεις, ο Νάσος Ηλιόπουλος έκανε λόγο για «μία ζωντανή κοινωνική δημοσκόπηση σε όλες τις περιοχές που βρίσκεται το τελευταίο διάστημα ο Αλέξης Τσίπρας, η οποία φανερώνει ένα κλίμα πολιτικής αλλαγής». «Εκλογές με απλή αναλογική σημαίνουν κυβέρνηση συνεργασίας και εμείς δηλώνουμε ξεκάθαρα ότι την επόμενη μέρα πρέπει να υπάρχει προοδευτική κυβέρνηση, γι’ αυτό μιλάμε προγραμματικά», είπε. «Αυτό είναι οι 5+1 στόχοι που έχουμε θέσει, για τη ρύθμιση και διαγραφή μέρους του ιδιωτικού χρέους, για την απελευθέρωση των συλλογικών συμβάσεων εργασίας, για την αύξηση του κατώτατου μισθού στα 800 ευρώ, για την επαναθεμελίωση των ελεγκτικών μηχανισμών στην αγορά εργασίας», επισήμανε. «Βασική προϋπόθεση για να υπάρξει προοδευτική κυβέρνηση είναι η νίκη του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία στις εκλογές», πρόσθεσε.

Τέλος, όσον αφορά τις εκλογές του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία την Κυριακή 15 Μαΐου για την ανάδειξη προέδρου και Κεντρικής Επιτροπής, έκανε λόγο για «μια διαδικασία που θα σηματοδοτήσει την πολιτική αλλαγή, την πτώση μίας από τις πιο επικίνδυνες κυβερνήσεις της μεταπολίτευσης». «Η ενίσχυση του ΣΥΡΙΖΑ είναι η μεταβλητή που δίνει το μήνυμα στην κοινωνία ότι τα πράγματα μπορούν να πάνε διαφορετικά. Εμείς θέλουμε να οικοδομήσουμε το μαζικό κόμμα της δημοκρατικής, προοδευτικής Αριστεράς, η οποία μπορεί να φτιάξει την επόμενη προοδευτική κυβέρνηση της χώρας», δήλωσε ο Νάσος