Σταϊνμάιερ: Πόλεμος κατά της ενότητας της Ευρώπης ο πόλεμος που κάνει ο Πούτιν στην Ουκρανία — Η ΕΕ αναζητά επιπλέον ποσότητες φυσικού αερίου από τη Νιγηρία υπό τον φόβο ρωσικού «μπλόκου»

Σταϊνμάιερ: Πόλεμος κατά της ενότητας της Ευρώπης ο πόλεμος που κάνει ο Πούτιν στην Ουκρανία

«Αυτός ο πόλεμος δεν αφορά μόνο το έδαφος τη Ουκρανίας, αγγίζει το διπλά κοινό θεμέλιο των αξιών μας και της ειρηνικής μας τάξης των πραγμάτων» τόνισε ο Γερμανός πρόεδρος

Ο πόλεμος που ο Ρώσος πρόεδρος, Βλαντίμιρ Πούτιν, διεξάγει κατά της Ουκρανίας είναι επίσης ένας πόλεμος κατά της ενότητας της Ευρώπης, δήλωσε την Κυριακή ο Γερμανός πρόεδρος, Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάιερ.

«Δεν πρέπει να επιτρέψουμε τη διάσπασή μας, δεν πρέπει να επιτρέψουμε να καταστραφεί το μεγάλο έργο μιας ενωμένης Ευρώπης που αρχίσαμε με έναν τόσο πολλά υποσχόμενο τρόπο», δήλωσε κατά τη διάρκεια ομιλίας του στο Πάντερμπορν, στη δυτική Γερμανία.

«Αυτός ο πόλεμος δεν αφορά μόνο το έδαφος τη Ουκρανίας, αγγίζει το διπλά κοινό θεμέλιο των αξιών μας και της ειρηνικής μας τάξης των πραγμάτων», πρόσθεσε.

Αλλά η υπεράσπιση αυτών των αξιών και η εγγύησή τους σημαίνει επίσης ότι είμαστε έτοιμοι να «δεχτούμε αισθητά μειονεκτήματα», υπογράμμισε ο Γερμανός πρόεδρος, χωρίς να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες για τα εν λόγω μειονεκτήματα.

«Είμαστε έτοιμοι γι’ αυτό; Όλοι είμαστε αντιμέτωποι με αυτό το ερώτημα – σήμερα και τις επόμενες ημέρες, εβδομάδες και μήνες», δήλωσε.

«Η Ρωσία δεν περιορίζεται στην αμφισβήτηση των συνόρων, δεν περιορίζεται στην κατάληψη των εδαφών ενός ανεξάρτητου και κυρίαρχου γειτονικού κράτους, θα φθάσει μέχρι και να αμφισβητήσει την κρατική υπόσταση της Ουκρανίας», κατήγγειλε επίσης.

 

Η ΕΕ αναζητά επιπλέον ποσότητες φυσικού αερίου από τη Νιγηρία υπό τον φόβο ρωσικού «μπλόκου»Η ΕΕ αναζητά επιπλέον ποσότητες φυσικού αερίου από τη Νιγηρία υπό τον φόβο ρωσικού «μπλόκου»

Η EE εισάγει το 14% του υγροποιημένου φυσικού αερίου της (LNG) από τη Νιγηρία

Η Ευρωπαϊκή Ένωση στρέφεται στη Νιγηρία για επιπλέον ποσότητες φυσικού αερίου καθώς προετοιμάζεται για ένα πιθανό «μπλόκο» προμηθειών από τη Ρωσία.

Ο αναπληρωτής γενικός διευθυντής του ενεργειακού τμήματος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Μάθιου Μπάλντουιν, έκανε τη σχετική δήλωση χθες, Σάββατο, από τη Νιγηρία όπου μετέβη για να πραγματοποιήσει συναντήσεις με αξιωματούχους.

Ενημερώθηκε πως η Νιγηρία βελτιώνει την ασφάλεια στο Δέλτα του Νίγηρα και μετά τον Αύγουστο, σκοπεύει να ανοίξει και πάλι τον αγωγό Trans Niger, μέσω του οποίου θα μπορούσαν να γίνουν εξαγωγές στην Ευρώπη.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση εισάγει το 14% του υγροποιημένου φυσικού αερίου της (LNG) από τη χώρα και υπάρχει πιθανότητα για σημαντική αύξηση, ακόμα και διπλασιασμό, είπε ο Μπάλντουιν.

Η παραγωγή πετρελαίου και φυσικού αερίου στη Νιγηρία περιορίζεται από κλοπές και βανδαλισμούς σε αγωγούς, με αποτέλεσμα ο τερματικός σταθμός του παραγωγού φυσικού αερίου Nigeria LNG Ltd στο Μπόνι Άιλαντ να λειτουργεί στο 60% της χωρητικότητάς του.

«Εάν ξεπεραστεί το 80%» τότε θα υπάρξει η δυνατότητα για αύξηση της προμήθειας στην Ευρώπη, σημείωσε ο Ευρωπαίος αξιωματούχος.

«Μας είπαν (σ.σ. οι Νιγηριανοί αξιωματούχοι): “Ελάτε να μιλήσουμε και πάλι στα τέλη Αυγούστου γιατί νομίζουμε πως μπορούμε να επιτύχουμε πραγματική πρόοδο”» ενημέρωσε.

Η Κομισιόν ανακοίνωσε την Τετάρτη ότι τα κράτη μέλη της EE θα πρέπει να μειώσουν τη χρήση φυσικού αερίου κατά 15% από τον Αύγουστο έως τον Μάρτιο. Το μέτρο έχει, αρχικά, εθελοντικό χαρακτήρα, αλλά θα γίνει υποχρεωτικό εάν η Επιτροπή κηρύξει κατάσταση έκτακτης ανάγκης.

Σύμφωνα με δημοσίευμα του Reuters, το 2021 η Νιγηρία εξήγαγε 23 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα (bcm) φυσικού αερίου στην ΕΕ, αλλά ο αριθμός αυτός μειώνεται με την πάροδο των ετών. Το 2018 το μπλοκ αγόρασε 36 δισ. κυβικά μέτρα υγροποιημένου φυσικού αερίου από τη Νιγηρία, δήλωσε ο Μπάλντουιν.

 

 

 

 

 

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*