Σταϊκούρας: Κανένα ενδεχόμενο μείωσης των συντελεστών ΦΠΑ — Βορίδης: Υποχρεωτικός εμβολιασμός στους άνω των 60: Πρόστιμο από Δευτέρα σε όσους δεν εμβολιάστηκαν — Δημόσιο: Πως θα εφαρμοστεί η άδεια ειδικού σκοπού για γονείς μαθητών που νοσούν

Σταϊκούρας: Κανένα ενδεχόμενο μείωσης των συντελεστών ΦΠΑ - «Θα εκτροχιαστεί ο προϋπολογισμός»«Θα εκτροχιαστεί ο προϋπολογισμός»

«Η κυβέρνηση θα αναλάβει πρωτοβουλίες για τη μείωση του κόστους στους οικογενειακούς προϋπολογισμούς», δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας

«Η κυβέρνηση θα αναλάβει πρωτοβουλίες για τη μείωση του κόστους στους οικογενειακούς προϋπολογισμούς», δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, ξεκαθαρίζοντας πως αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει ενδεχόμενο μείωσης των συντελεστών ΦΠΑ.

«Δεν υφίσταται αυτήν τη στιγμή οποιοδήποτε ενδεχόμενο μείωσης των συντελεστών ΦΠΑ», δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας. Επεσήμανε δε χαρακτηριστικά ότι «δεν μπορούμε να εκτροχιάσουμε τον προϋπολογισμό τον Ιανουάριο».

Σύμφωνα με δημοσίευμα του ΑΠΕ, όπως ανέφερε στον ραδιοφωνικό σταθμό «Παραπολιτικά», υπάρχουν οι μειώσεις φόρων, όπως στις ασφαλιστικές εισφορές και στην εισφορά αλληλεγγύης στον ιδιωτικό τομέα, που επεκτείνονται εφέτος και πρέπει να υπάρχει ο δημοσιονομικός χώρος αφ’ ενός για τη μονιμοποίησή τους και αφ’ ετέρου για επιπλέον παρεμβάσεις. Παράλληλα, δήλωσε ότι ο προϋπολογισμός του 2021 κλείνει με ένα πρωτογενές έλλειμμα της τάξης του 7% του ΑΕΠ (περίπου 13 δισ. ευρώ), το οποίο πρέπει να μηδενιστεί το 2023. Ερωτηθείς δε για ενδεχόμενες «συμφωνίες κυρίων» για την αντιμετώπιση της ακρίβειας, είπε ότι «η κυβέρνηση θα αναλάβει πρωτοβουλίες για τη μείωση του κόστους στους οικογενειακούς προϋπολογισμούς, κυρίως των χαμηλότερων εισοδημάτων».

Ο υπουργός επικαλέστηκε τις προβλέψεις της ΕΚΤ, σύμφωνα με τις οποίες θα υπάρξει σημαντική αποκλιμάκωση της αύξησης του κόστους το β’ τρίμηνο εφέτος. Ωστόσο, πρόσθεσε ότι στο υπουργείο Οικονομικών το επόμενο διάστημα θα «τρέξουν» και δυσμενή σενάρια εκτέλεσης του προϋπολογισμού για πλήρη κάλυψη από κάθε ενδεχόμενο.

Όπως είπε ο κ. Σταϊκούρας, τόσο για την υγειονομική κρίση, όσο και για την ενεργειακή ακρίβεια, «θα συνεχίσουμε να βοηθάμε νοικοκυριά και επιχειρήσεις για όσο χρειαστεί». Ειδικά δε για την υγειονομική κρίση, επεσήμανε πως «εάν διαρκέσει μεγαλύτερο διάστημα από το βασικό σενάριο, τότε ανάλογα θα πράξει και το οικονομικό επιτελείο (όπως π.χ. με τις επιστρεπτέες προκαταβολές)».

Ο υπουργός προανήγγειλε τέλος, την έξοδο από το καθεστώς της ενισχυμένης εποπτείας εντός του 2022 και την εκταμίευση μιας διπλής δόσης από τα κέρδη των ελληνικών ομολόγων που διακρατούν η ΕΚΤ και οι ευρωπαϊκές κεντρικές τράπεζες. Ενώ, για την απόκτηση επενδυτικής βαθμίδας, ανέφερε πως «ο στόχος στο βασικό σενάριο, χωρίς αναταράξεις, είναι για το 2023. Μακάρι να τα καταφέρουμε νωρίτερα».

Νωρίτερα, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου, σε δηλώσεις του στον ΑΝΤ1, άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο να υπάρξει νέα μείωση του ΦΠΑ σε βασικά προϊόντα, ενώ τόνισε πως επί τάπητος έχει τεθεί και το ζήτημα της επαναφοράς της άδειας ειδικού σκοπού.

«Από τις αρχές του Σεπτεμβρίου είμαστε αντιμέτωποι με μεγάλες ανατιμήσεις. Αυτό έχει τις συνέπειές του και για τα ελληνικά νοικοκυριά. Κάναμε παρεμβάσεις από την πρώτη στιγμή (400 εκατ. για στήριξη του λογαριασμού του ηλεκτρικού ρεύματος), παρακολουθούμε το φαινόμενο για τις ανατιμήσεις που αναμένονται και εξετάζουμε μια σειρά παρεμβάσεων», τόνισε αρχικά ο κ. Οικονόμου.

Σχετικά με το εάν είναι στη σκέψη της κυβέρνησης η μείωση του ΦΠΑ σε βασικά προϊόντα, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος υποστήριξε ότι σύντομα θα ανακοινώσει τις παρεμβάσεις της.

 

Υποχρεωτικός εμβολιασμός στους άνω των 60: Πρόστιμο από Δευτέρα σε όσους δεν εμβολιάστηκαν, λέει ο Βορίδης(Eurokinissi)

Μήνυμα ότι τα πρόστιμα σε όσους 60αρηδες δεν έχουν εμβολιαστεί, θα εφαρμοστούν κανονικά από την προσεχή Δευτέρα, έστειλε ο υπουργός Εσωτερικών Μάκης Βορίδης.

Μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΪ, επεσήμανε πως «δεν έχει νόημα να πούμε σε όσους συμμορφώθηκαν, ότι καλά κάνατε εσείς που συμμορφωθήκατε, αλλά οι άλλοι που δε συμμορφώθηκαν, δε θα έχουν καμία κύρωση. Τότε ακυρώνεται οποιαδήποτε προσπάθεια κάνουμε για να ενισχύσουμε τον εμβολιασμό».

Σε ό,τι αφορά στα κρούσματα κορονοϊού στο Δημόσιο, ανέφερε ότι υπάρχουν κάποιες νοσήσεις, αλλά όχι τέτοιες που να δημιουργούν σημαντικές δυσλειτουργίες.

«Μας απασχόλησαν οι νοσήσεις εκπαιδευτικών και γι’ αυτό προχωράμε σε προσλήψεις αναπληρωτών», κατέληξε σημειώνοντας ότι ο ίδιος έχει υπογράψει τις σχετικές αποφάσεις.

 

Δημόσιο: Πως θα εφαρμοστεί η άδεια ειδικού σκοπού για γονείς μαθητών που νοσούν – Ρυθμίσεις και στον ιδιωτικό τομέαΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ / EUROKINISSI

Λύση σε ένα θέμα πρώτης γραμμής καλείται να δώσει η κυβέρνηση, καθώς τα self tests για την επιστροφή των μαθητών στα σχολεία έδειξαν περισσότερα από 25.000 κρούσματα κορονοϊού. Το γεγονός αυτό έχει δημιουργήσει πρόβλημα σε χιλιάδες γονείς, που πρέπει να πάρουν άδεια για να μείνουν  με τα παιδιά τους στο σπίτι.

Σύμφωνα με πληροφορίες ο υπουργός Εσωτερικών Μάκης Βορίδης θα προχωρήσει άμεσα σε σχετική ρύθμιση για την άδεια ειδικού σκοπού και τον τρόπο εφαρμογής της στο δημόσιο. Η φόρμουλα προβλέπει πως για κάθε τέσσερις ημέρες άδειας, οι τρεις θα καλύπτονται από το δημόσιο και η μία από τον εργαζόμενο (από τις άδειες που δικαιούται).

Στόχος της ρύθμισης είναι να καλυφθούν  οι γονείς που έχουν παιδιά που νοσούν, προκειμένου να μην χρειάζεται να κλείσει ολόκληρο το σχολικό τμήμα για να πάρουν τη σχετική άδεια. Αλλά ακόμα και αν το σχολικό τμήμα είναι ανοιχτό – καθώς για να κλείσει θα πρέπει να νοσούν πάνω από τους μισούς μαθητές – να μπορούν οι ίδιοι να πάρουν τη συγκεκριμένη άδεια λόγω νόσησης  του παιδιού τους.

Για τη διάρκεια αυτής της άδειας και επιμέρους προϋποθέσεις θα υπάρξει ευθυγράμμιση και με ρυθμίσεις που  ισχύουν στον ιδιωτικό τομέα. Υπενθυμίζεται πως στον ιδιωτικό τομέα στο  «κυκλικό σύστημα» άδειας τεσσάρων ημερών , η μία ημέρα καλυπτόταν  από το κράτος, οι δύο από τον εργοδότη και η τέταρτη ημέρα από τον εργαζόμενο (από τις νόμιμες άδειες που δικαιούται).

Για τη διάρκεια αυτής της άδειας θα ληφθούν υπόψη και τα όσα προβλέπονται στα υγειονομικά πρωτόκολλα για την επιστροφή όσων έχουν νοσήσει σε σχολεία και εργασία.

Να σημειωθεί εδώ πως  όσο συνεχίζεται ο ανοδικός αριθμός των κρουσμάτων τόσο θα απαιτείται η παράταση των μέτρων στήριξης. Πρόκειται για ένα στοχευμένο πακέτο σε εστίαση και σε  διασκέδαση (π.χ. αναστολές συμβάσεων, πρόγραμμα ΣΥΝ- ΕΡΓΑΣΙΑ) , με την κυβέρνηση να απορρίπτει ένα νέο lockdown που θα οδηγούσε στον «αναπνευστήρα» την οικονομία.

Παράλληλα ο χρόνος μετρά αντίστροφα για την ανακοίνωση ενός νέου πλέγματος μέτρων στήριξης. Το πακέτο αυτό μεταξύ άλλων θα προβλέπει παράταση των αναστολών συμβάσεων (στους εργαζόμενους καταβάλλονται 534 ευρώ το μήνα) αλλά και αναστολή της έναρξης αποπληρωμής των χρεών της πανδημίας (δηλαδή υποχρεώσεων που δημιουργήθηκαν κατά τη διάρκεια της καραντίνας).

Κατερίνα Κοκκαλιάρη

Κατερίνα Κοκκαλιάρη

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*