Σταϊκούρας: Βυθιζόμαστε σε νέα κρίση. Καμία χώρα δεν θα βγει αλώβητη — Όταν η ΔΕΗ… επιβεβαίωσε μέσω διευκρινίσεων τις αυξήσεις στα τιμολόγια!

Σταϊκούρας: Σημαντικές οι συνέπειες στην οικονομία από την ρωσική εισβολή -  LAMIAthema.gr

Η επίτευξη υψηλών ρυθμών ανάπτυξης, σε ποσοστό άνω του 3% για φέτος, η έξοδος από την ενισχυμένη εποπτεία το καλοκαίρι αλλά και η απόκτηση επενδυτικής βαθμίδας το 2023 είναι μερικοί από τους στόχους της κυβέρνησης για το επόμενο χρονικό διάστημα σύμφωνα με όσα είπε ο Χρήστος Σταϊκούρας  μιλώντας σε συνέδριο στη Ν. Υόρκη.

Ο υπουργός Οικονομικών μίλησε σε συνέδριο στη Νέα Υόρκη και αναφέρθηκε στις επιπτώσεις που έχει στην ευρωπαϊκή οικονομία ο πόλεμος στην Ουκρανία, τονίζοντας ότι καμία χώρα συμπεριλαμβανομένης και της Ελλάδας δεν θα βγει αλώβητη από την οικονομική κρίση.

«Οι αρνητικές επιπτώσεις έχουν εξαπλωθεί σε όλες τις αλυσίδες εφοδιασμού και το καταναλωτικό συναίσθημα. Βυθιζόμαστε, όλο και περισσότερο, στην κινούμενη άμμο της νέας παγκόσμιας οικονομικής κρίσης. Το διαθέσιμο εισόδημα των πολιτών συρρικνώνεται δραματικά. Οι ρυθμοί ανάπτυξης μειώνονται. Ο πληθωρισμός αυξάνεται γρήγορα. Καμία χώρα δεν θα βγει αλώβητη από αυτή την κατάσταση και φυσικά περιλαμβάνει και την Ελλάδα» δήλωσε ο κ. Σταϊκούρας.

Ο κ. Σταϊκούρας επανέλαβε ότι οι ενέργειες που λαμβάνουν τα κράτη σε εθνικό επίπεδο δεν αρκούν για την αντιμετώπιση των οικονομικών συνεπειών αλλά χρειάζονται συλλογικές απαντήσεις.

Σε αυτό το πλαίσιο, σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομικών:

·         Οι εξελίξεις στην τιμή του φυσικού αερίου δεν φαίνεται να συνάδουν με τις πραγματικές διαταραχές στον εφοδιασμό. Αυτό συνεπάγεται την ανάγκη για παρεμβάσεις για τη μείωση των υφιστάμενων στρεβλώσεων και των αποσταθεροποιητικών κερδοσκοπικών πιέσεων.

·        Πρέπει να δούμε πώς θα αποσυνδεθούν οι τιμές των ορυκτών καυσίμων από την τιμή της ηλεκτρικής ενέργειας, η οποία βρίσκεται σε πολύ υψηλά επίπεδα, ανεξάρτητα από το αν παράγεται από φθηνότερες πηγές ενέργειας.

·        Οι προσπάθειες για την εξασφάλιση επαρκούς αποθήκευσης φυσικού αερίου είναι πολύ σημαντικές και θα πρέπει να συμπληρωθούν με κοινές αγορές, ώστε να αξιοποιηθεί η ισχύς στην αγορά που μπορεί να ασκήσει η Ευρωπαϊκή Ένωση, ως μεμονωμένος αγοραστής.

·        Πρέπει να οικοδομηθεί ένα «δίχτυ ασφαλείας», όπως συνέβει κατά τη διάρκεια της πανδημίας, για τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις.

Παράλληλα, αναφέρθηκε στους στόχους που έχουν τεθεί και οι οποίοι αφορούν:

·        Επίτευξη υψηλών ρυθμών ανάπτυξης. Μετά την αύξηση του ΑΕΠ κατά  8,3% το 2021, η Αθήνα προσβλέπει σε ρυθμό ανάπτυξης πάνω από 3% το 2022 και σημαντικούς ρυθμούς ανάπτυξης από το 2023 και μετά. Σημαντικό ρόλο για την επίτευξη του στόχου αυτού θα παίξουν οι μεταρρυθμίσεις, που ήδη βρίσκονται σε εφαρμογή, που περιλαμβάνονται επίσης στο εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης

·        Επίτευξη βιώσιμης ανάπτυξης, μέσω της βελτίωσης της ποιότητας του ΑΕΠ μέσω αύξηση των επενδύσεων και εξαγωγών

·        Έξοδος από τον Μηχανισμό Ενισχυμένης Εποπτείας.

·        Επίτευξη μονοψήφιου ποσοστού μη εξυπηρετούμενων δανείων στους ισολογισμούς των τραπεζών. Στα τέλη Δεκεμβρίου 2021, το συνολικό απόθεμα των NPEs μειώθηκε στα 18,4 δις. ευρώ και ο λόγος NPEs μειώθηκε στο 12,8%, τις χαμηλότερες αναγνώσεις από τον Ιούνιο του 2010.

·        Μείωση της φτώχειας και των ανισοτήτων.

·        Δημοσιονομική ισορροπία.

·        Απόκτηση επενδυτικής βαθμίδας το 2023, υπενθυμίζοντας ότι τα τελευταία 3 χρόνια, παρά τις αλλεπάλληλες κρίσεις, η ελληνική οικονομία έχει αναβαθμιστεί από οίκους αξιολόγησης 8 φορές.

 

Όταν η ΔΕΗ… επιβεβαίωσε μέσω διευκρινίσεων τις αυξήσεις στα τιμολόγια!

Όταν η ΔΕΗ… επιβεβαίωσε μέσω διευκρινίσεων τις αυξήσεις στα τιμολόγια!

Νέο σοκ για τους καταναλωτές ηλεκτρικού ρεύματος από τις αυξήσεις που ανακοίνωσε στα μουλωχτά χθες η ΔΕΗ, εν μέσω τραγικής ενεργειακής κρίσης και κρίσης ακρίβειας.

Η ΔΕΗ, με σημερινή της ανακοίνωση, επιχείρησε να απαντήσει στα δημοσιεύματα, δίνοντας διευκρινίσεις οι οποίες… επιβεβαιώνουν τις αυξήσεις για όσους επιλέξουν να μπουν στα προγράμματα ΔΕH myHome Online, ΔΕH myHome Enter και ΔΕH myHome Enter+.

Σύμφωνα με την επιχείρηση «δεν υπάρχει καμία απολύτως επιβάρυνση από τις ανατιμήσεις στην αγορά ενέργειας για τους 500.000 πελάτες της, που “κλείδωσαν” σταθερά τιμολόγια με τα προϊόντα ΔΕΗ myHome Online, ΔΕΗ myHome Enter και ΔΕΗ myHome Enter+. Οι νέοι τιμοκατάλογοι των συγκεκριμένων προϊόντων αφορούν όσους τα επιλέξουν από τις 11.04.2022 και η τιμή που θα “κλειδώσουν” θα παραμείνει σταθερή μέχρι το τέλος της σύμβασης. Κατά συνέπεια, κανένας πελάτης της ΔΕH που έχει ήδη επιλέξει τα προϊόντα σταθερού τιμολογίου δεν έχει δει, ούτε θα δει αύξηση στον λογαριασμό του σε όλη τη διάρκεια της σύμβασης».

Την ίδια ώρα κι ενώ οι καταναλωτές τσουρουφλίζονται από τους λογαριασμούς εδώ και μήνες, η ΔΕH σπεύδει να υποστηρίξει ότι «με τις πολιτικές εκπτώσεων που εφαρμόζει, σε συνδυασμό με τις επιδοτήσεις της Πολιτείας, έχει απορροφήσει το 75% των επιβαρύνσεων του κόστους ενέργειας για το 76% των πελατών της με κυμαινόμενα τιμολόγια και το 50% των επιβαρύνσεων για τους υπόλοιπους πελάτες της, που δεν καλύπτονται από την κρατική επιδότηση».

Φυσικά, η ΔΕΗ σφυρίζει αδιάφορα για το γεγονός ότι δεν υπήρξε καμία επίσημη ανακοίνωση για τις νέες αυξήσεις, οι οποίες εμφανίστηκαν «στα μουλωχτά» με μια καλά κρυμμένη ανακοίνωση στην ιστοσελίδα της.

Υπενθυμίζεται ότι, χθες, η ΔΕΗ γνωστοποίησε ότι επιβάλλεται νέα αύξηση στο σταθερό της τιμολόγιο myHome Enter, η οποία είναι της τάξης του 36,1%, ενώ η ανάλογη αύξηση στο νυχτερινό ρεύμα φθάνει το 38,5%.