Στέφαν Λεβέν: Παραιτήθηκε ο πρωθυπουργός της Σουηδίας – Γυναικοκτονίες: Εφιαλτική αύξηση μετά την άρση του lockdown στην Ευρώπη! – Γαλλία Περιφερειακές εκλογές: Απογοήτευση για Λεπέν και… Μακρόν

Στέφαν Λεβέν: Παραιτήθηκε ο πρωθυπουργός της Σουηδίας

Ο Σουηδός πρωθυπουργός Στέφαν Λεβέν υπέβαλε την παραίτησή του, με τον πρόεδρο του Κοινοβουλίου να καλείται τώρα να βρει νέο επικεφαλής, αφού ο ηγέτης των Σοσιαλδημοκρατών ηττήθηκε στην ψηφοφορία επί πρότασης μομφής σε βάρος του την περασμένη εβδομάδα.

Ο Λεβέν έχασε στην ψηφοφορία επί της πρότασης μομφής σε βάρος του στο Κοινοβούλιο στις 21 Ιουνίου αφού το Αριστερό Κόμμα απέσυρε τη στήριξή του, προκαλώντας φρενήρεις διαβουλεύσεις καθώς η κεντροαριστερά και η κεντροδεξιά προσπαθούσαν να εξασφαλίσουν στήριξη για τον σχηματισμό κυβέρνησης.

Ο Λεβέν ήταν επικεφαλής μιας εύθραυστης συμμαχίας μειοψηφίας με τους Πράσινους από το 2018 και βασιζόταν στη στήριξη δύο μικρών κεντροδεξιών κομμάτων και του Αριστερού Κόμματος για να παραμείνει στην εξουσία.

Χρειάστηκε τέσσερις μήνες για να σχηματίσει κυβέρνηση ύστερα από τις εκλογές του 2018 στις οποίες καμία παράταξη δεν εξασφάλισε αυτοδυναμία.

Ο ίδιος είχε στη διάθεσή του μία εβδομάδα προκειμένου είτε να προκηρύξει πρόωρες εκλογές είτε να παραιτηθεί.

Η διαμάχη ξέσπασε την Πέμπτη, όταν το κόμμα της Αριστεράς ανακοίνωσε την πρόθεσή του να ψηφίσει υπέρ της πρότασης μομφής.

Ο λόγος: ένα σχέδιο, ακόμη προκαταρκτικό, μεταρρύθμισης των ενοικίων. Η πρόταση προβλέπει τον περιορισμό των ελέγχων στα ενοίκια για τις νεόδμητες κατοικίες.

 

Γυναικοκτονίες: Εφιαλτική αύξηση μετά την άρση του lockdown στην Ευρώπη!

Γυναικοκτονίες: Εφιαλτική αύξηση μετά την άρση του lockdown στην Ευρώπη!

Αριθμοί που… σηκώνουν τη τρίχα: Μετά την άρση των περιορισμών αποκαλύφθηκε η πανδημία της έμφυλης βίας με τις γυναικοκτονίες να αυξάνονται κατακόρυφα.

Η σταδιακή επιστροφή στην κανονική ζωή στην Ευρώπη προκάλεσε αύξηση στις γυναικοκτονίες, οι οποίες είχαν μειωθεί στη διάρκεια του lockdown. Σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, στις λίγες ευρωπαϊκές χώρες όπου είναι διαθέσιμα στατιστικά στοιχεία ή απολογισμοί οργανώσεων για το 2021 οι αριθμοί είναι αμείλικτοι. Για παράδειγμα στην Ισπανία, όπου μετά την άρση τον Μάιο της κατάστασης έκτακτης ανάγκης λόγω της covid-19, μία γυναίκα δολοφονείται κάθε τρεις ημέρες από τον πρώην ή νυν σύντροφό της, έναντι μίας κάθε εβδομάδα κατά μέσο όρο πριν την πανδημία.

Στο Βέλγιο τους τέσσερις πρώτους μήνες του έτους καταγράφηκαν 13 γυναικοκτονίες έναντι 24 στο σύνολο του 2020. Στη Γαλλία 56 γυναίκες έχουν δολοφονηθεί από την αρχή του 2021, ενώ στη διάρκεια της ίδιας περιόδου πέρυσι ο αριθμός ήταν 46, σύμφωνα με την οργάνωση «Γυναικοκτονίες από συντρόφους ή πρώην».

«Όταν οι γυναίκες ξαναβρίσκουν την ελευθερία τους, οι κακοποιητές αισθάνονται ότι χάνουν τον έλεγχο και αντιδρούν πιο βίαια, η έξαρση των γυναικοκτονιών τους τελευταίους μήνες το αποδεικνύει», εξηγεί η Βικτόρια Ροσέλ, επικεφαλής της επιτροπής της ισπανικής κυβέρνησης κατά της έμφυλης βίας.

«Όταν ξεπεράσαμε τους περιορισμούς, αποκαλύφθηκε μια άλλη πανδημία: η πανδημία της έμφυλης βίας που κρυβόταν από κάτω», προσθέτει.

Η Ισπανία, η πρώτη ευρωπαϊκή χώρα που υιοθέτησε το 2004 νόμο που καθιστά το φύλο του θύματος επιβαρυντική περίσταση σε έναν φόνο, θέλει να βάλει τέλος «μια και καλή» σε αυτή τη «μάστιγα», τόνισε ο πρωθυπουργός Πέδρο Σάντσεθ μετά την πρόσφατη άνοδο των γυναικοκτονιών.

Αποκλεισμένα τα θύματα, μπορούσαν με δυσκολία να ζητήσουν βοήθεια

Σε όλη την Ευρώπη τα lockdown κατέστησαν την καταγγελία της ενδοοκογενειακής βίας ακόμη πιο δύσκολη. Αποκλεισμένα, τα θύματα αναγκάστηκαν να ζήσουν με τους κακοποιητές τους και να αναζητήσουν με δυσκολία βοήθεια.

Στην Ισπανία στη διάρκεια του lockdown (από τα μέσα Μαρτίου ως τα μέσα Ιουνίου 2020) οι εκκλήσεις για βοήθεια αυξήθηκαν κατά 58% σε σχέση με την ίδια περίοδο το 2019, κυρίως μέσω του διαδικτύου.

«Αυτό λέει πολλά για την κατάσταση των γυναικών που δεν μπορούσαν καν να κάνουν ένα τηλέφωνο από το σπίτι τους», καταγγέλλει η Ροσέλ.

Στην Ιταλία και τη Γερμανία παρατηρήθηκε ίδια τάση, με άνοδο του αριθμού των εκκλήσεων σε βοήθεια σε τηλεφωνικές γραμμές αφιερωμένες στην αντιμετώπιση της ενδοοικογενειακής βίας τον Απρίλιο και τον Μάιο του 2020.

Στη Βρετανία η οργάνωση Refuge, που βοηθά θύματα ενδοοικογενειακής βίας, έλαβε από την άνοιξη του 2020 ως τον Φεβρουάριο του 2021 σχεδόν διπλάσιο αριθμό κλήσεων σε σχέση με προηγούμενες περιόδους «κανονικών συνθηκών».

Κλεισμένες με τους κακοποιητές τους, οι γυναίκες θύματα βίας βρίσκονταν υπό συνεχή παρακολούθηση. Πώς να ζητήσουν βοήθεια;

Στην Ιταλία μπορούσαν να καλέσουν μια ειδική γραμμή της αστυνομίας και να πουν «θα ήθελα να παραγγείλω μια πίτσα μαργαρίτα», κάτι που σήμαινε ότι ήταν θύματα βίας, με την αστυνομία να στέλνει ένα περιπολικό.

Στην Ισπανία μπορούσαν να ζητήσουν «μια μοβ μάσκα» από τα φαρμακεία, από τα λίγα καταστήματα που παρέμειναν ανοικτά σε όλη τη διάρκεια του lockdown.

«Προβλέψιμη» άνοδος γυναικοκτονιών

Αν και οι εκκλήσεις σε βοήθεια αυξήθηκαν, τα εγκλήματα όπως οι δολοφονίες μειώθηκαν στη διάρκεια του lockdown, σύμφωνα με την Άνχελες Καρμόνα, πρόεδρο του Ισπανικού Παρατηρητηρίου κατά της Έμφυλης και Ενδοοκογενειακής Βίας.

Στη Γαλλία, την Ιταλία και την Ισπανία ο αριθμός των γυναικοκτονιών μειώθηκε πέρυσι, με 90, 67 και 45 γυναίκες αντίστοιχα να δολοφονούνται από πρώην ή νυν συντρόφους τους. Στο Βέλγιο ο αριθμός παρέμεινε σταθερός στις 24.

Ένα φαινόμενο που δεν προκαλεί έκπληξη καθώς το lockdown ήταν «το ιδανικό σενάριο για να ασκηθεί η βία του ελέγχου» καθώς δεν υπήρχε πλέον κοινωνική ζωή, ενώ η εργασία γινόταν από το σπίτι, εκτιμά η Άνχελες Χάιμε ντε Πάμπλο, πρόεδρος της φεμινιστικής οργάνωσης Themis, σύμφωνα με την οποία η άνοδος των γυναικοκτονιών ήταν «προβλέψιμη».

Συχνά η ανακοίνωση του χωρισμού, ενός διαζυγίου ή της έναρξης μιας νέας σχέσης αποτελούν αφορμή για τις γυναικοκτονίες, γεγονότα που αναβλήθηκαν με τα lockdown.

«Μόλις τελείωσε η υγειονομική κρίση, πολλά θύματα συνειδητοποίησαν ότι έχουν τα μέσα να τερματίσουν μια σχέση. Κι εκεί υπάρχει μεγάλος κίνδυνος να διαπραχθεί μια γυναικοκτονία», σημειώνει η Κάρμεν Ρουίθ Ρεπούγιο, κοινωνιολόγος που ειδικεύεται στην έμφυλη βία.

 

Γαλλία Περιφερειακές εκλογές: Απογοήτευση για Λεπέν και… Μακρόν

Γαλλία -Περιφερειακές εκλογές: Απογοήτευση για Λεπέν και… Μακρόν

Η αποχή, κυμάνθηκε σε επίπεδα ρεκόρ συγκριτικά με προηγούμενες εκλογές

Ο ακροδεξιός Εθνικός Συναγερμός (RN) της Μαρίν Λεπέν δεν κατάφερε να κερδίσει τη μοναδική περιφέρεια στην οποία είχε ελπίδες να επικρατήσει κατά τον δεύτερο γύρο των περιφερειακών εκλογών της Γαλλίας, όπως καταδεικνύουν τα exit poll. Μεγάλη απογοήτευση και στο «στρατόπεδο» του Γάλλου προέδρου, Εμανουέλ Μακρόν, που δεν κέρδισε επίσης καμία περιφέρεια -όπου και επανεκλέγονται όλοι οι απερχόμενοι πρόεδροι.
Τα «παραδοσιακά» κόμματα (δεξιά και κεντροαεριστερά, σε συνεργασία με την άκρα αριστερά και τους οικολόγους) που είχαν «εξαφανιστεί» τα τελευταία χρόνια, μετά τη νίκη-έκπληξη του Μακρόν στην προεδρία, το 2017, επανεμφανίστηκαν δυναμικά.

Ως προς την αποχή, κυμάνθηκε σε επίπεδα ρεκόρ συγκριτικά με προηγούμενες εκλογές, παρόλο που στις 17.00, τοπική ώρα (18.00 ώρα Ελλάδας) η συμμετοχή ανερχόταν στο 27,89%, περίπου μία μονάδα πάνω από το 26,72% του πρώτου γύρου των περιφερειακών εκλογών.

Ο υποψήφιος του RN Τιερί Μαριανί στην περιφέρεια-κλειδί της Προβηγκίας-Άλπεων-Κυανής Ακτής (PACA) έρχεται δεύτερος, με ποσοστό 44,2% πίσω από τον Ρενό Μιζελιέ των Ρεπουμπλικανών που συγκεντρώνει ποσοστό 55,8%, σύμφωνα με exit poll της εταιρείας IFOP.

Ανάλογα ποσοστά δίνει στους δύο διεκδικητές και δεύτερο exit poll της Opinionway. Στην έτερη κρίσιμη περιφέρεια της Άνω Γαλλίας, τα exit poll «δίνουν» άνετη νίκη του συντηρητικού Ξαβιέ Μπερτράν, υποψήφιου ήδη για την προεδρία της Γαλλίας στις εκλογές του 2022.

Πολλά στελέχη της δεξιάς με τον άνεμο της νίκης στο πλευρό τους, εκτιμούν ότι οι επόμενες προεδρικές εκλογές δεν θα είναι μια «μονομαχία» μεταξύ της Λεπέν και του Μακρόν. «Τώρα, όλοι κατάλαβαν ότι οι προεδρικές είναι αγώνας για τρεις» σχολίασε ο Ξαβιέ Μπερτράν.

Πιθανοί διεκδικητές της προεδρίας της γαλλικής Γαλλίας είναι επίσης η νικήτρια της περιφέρειας Ιλ ντε Φρανς, Βαλερί Πεκρές και ο Λοράν Βοκιέ, που κέρδισε στην περιφέρεια Ωβέρνης-Ροδανού-Άλπεων. Η εκλογική έκβαση εγείρει ερωτηματικά για το κατά πόσο ήταν επιτυχής η στρατηγική της Λεπέν να «μαλακώσει» την εικόνα του αντιμεταναστευτικού, ευρωσκεπτικιστικού κόμματός της προκειμένου να εξασφαλίσει ψήφους από την παραδοσιακή δεξιά.

Οι αναλυτές επισημαίνουν, πάντως, ότι η διαφαινόμενη αποτυχία του κόμματός της να κερδίσει δύο από τα προπύργιά του δεν προσφέρεται για την εξαγωγή συμπερασμάτων για τις προσεχείς προεδρικές εκλογές. «Απόψε, δεν θα πάρουμε καμία περιφέρεια» παραδέχθηκε η Λεπέν, κάνοντας λόγο για «βαθιά κρίση της τοπικής δημοκρατίας». Η ίδια προσέθεσε ότι «η κινητοποίηση είναι το κλειδί για τις επόμενες νίκες», αναφερόμενη προφανώς στις προεδρικές εκλογές του 2022.

Η αποτυχία του κόμματος του Εμανουέλ Μακρόν στον δεύτερο γύρο των περιφερειακών εκλογών στη Γαλλία, όπου δεν κέρδισε καμία περιφέρεια, συνιστά «απογοήτευση για την προεδρική πλειοψηφία», παραδέχθηκε την ίδια στιγμή ο Στανισλάς Γκερινί, υψηλόβαθμο στέλεχος του LREM.

Το κόμμα του Γάλλου προέδρου, που ιδρύθηκε το 2017, συγκέντρωσε χαμηλά ποσοστά στον πρώτο γύρο, την περασμένη εβδομάδα και οι υποψήφιοί του δεν ήταν σε θέση να κερδίσουν καμία από τις 13 περιφέρειες σήμερα.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*