Στέργιος Καλπάκης: Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ δίνει την μάχη στον δήμο Αθηναίων με ένα κορυφαίο πολιτικό στέλεχος — Κώστας Ζαχαριάδης: «Στηρίζουμε το κίνημα των πολιτών για τις ελεύθερες παραλίες»

«ΟΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία θα δώσει τη μάχη για το Δήμο Αθηναίων με ένα κορυφαίο πολιτικό στέλεχος του κόμματος», τόνισε ο εκπρόσωπος Τύπου του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Στέργιος Καλπάκης, αναφορικά με την ανάδειξη της υποψηφιότητας του Κώστα Ζαχαριάδηκατά τη χθεσινή συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας.

Αυτοδιοικητικές εκλογές / Ποιους στηρίζει ο ΣΥΡΙΖΑ σε Θεσσαλονίκη και σε άλλους 4 δήμους

Ο Στ. Καλπάκης μιλώντας στον ANT1 σημείωσε ότι «ανέκαθεν ο Δήμος της Αθήνας είχε πιο πολιτικά χαρακτηριστικά. Ο Κώστας Ζαχαριάδης είναι στέλεχος της νέας γενιάς με εμπειρία, ήταν μέχρι πρότινος Τομεάρχης Εσωτερικών του κόμματος και συνεπώς γνωρίζει πολύ καλά τα ζητήματα της αυτοδιοίκησης».

«Μπορεί να συσπειρώσει τον κόσμο του κόμματος, αλλά ταυτόχρονα να απευθυνθεί και σε ευρύτερα αριστεράπροοδευτικάδημοκρατικά ακροατήρια, προκειμένου να συγκροτήσει μια πλειοψηφία απέναντι στη διοίκηση Μπακογιάννη, τα πεπραγμένα της οποίας τα ζουν καθημερινά οι Αθηναίοι, με το φιάσκο και την ταλαιπωρία του Μεγάλου Περιπάτου» τόνισε αναφερόμενος στον υποψήφιο του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ.

Ερωτηθείς για το ζήτημα των πυρκαγιών και την αντιμετώπιση τέτοιων φαινομένων στο μέλλον, ο Στέργιος Καλπάκης δήλωσε: «έχουμε πει πολλές φορές ότι χρειάζεται ένα Εθνικό Σχέδιο αντιμετώπισης των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής, το οποίο θα είναι αποτέλεσμα διακομματικής συνεννόησης».

«Το Εθνικό Σχέδιο αυτό θα πρέπει να στοχεύει στο ξεκαθάρισμα των αρμοδιοτήτων, στο συντονισμό των φορέων, στη συγκρότηση τοπικών μονάδων πολιτικής προστασίας στους Δήμους. Θα πρέπει να εμπλέξουμε τους καλύτερους επιστήμονες, τα ερευνητικά ινστιτούτα, τις τοπικές κοινωνίες», υπογράμμισε χαρακτηριστικά.

Στη συνέχεια καταλογίζοντας προχειρότητα και αναποτελεσματικότητα στην κυβέρνηση Μητσοτάκη επεσήμανε ότι «η κυβέρνηση της ΝΔ έφερε το Φεβρουάριο του 2020 ένα νόμο για την πολιτική προστασία και ένα μήνα μετά τον έθεσε σε αναστολή. Έκτοτε ο νόμος αυτός παραμένει σε αναστολή, τρία χρόνια μετά. Έχουμε ένα υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας με το νόμο να βρίσκεται σε αναστολή. Αυτά είναι δείγματα προχειρότητας».

Τέλος, αναφερθείς στα κονδύλια του Ταμείου Ανάκαμψης, ο Στ. Καλπάκης τόνισε ότι «από ένα συνολικό προϋπολογισμό 187 εκατ. ευρώ για το υπουργείο Πολιτικής Προστασίας, η κυβέρνηση έχει αξιοποιήσει μόλις 938.000 ευρώ». «Αυτό είναι δείγμα αναποτελεσματικότητας».

 

Κώστας Ζαχαριάδης: «Στηρίζουμε το κίνημα των πολιτών για τις ελεύθερες παραλίες»

«Η τοπική αυτοδιοίκηση πρέπει να είναι θεματοφύλακας της νομιμότητας και της προστασίας του δημοσίου συμφέροντος» τονίζει ο Κώστας Ζαχαριάδης

Την υποστήριξή του στο «Κίνημα της Πετσέτας» εξέφρασε μέσα από ανάρτησή του στο Twitter ο υποψήφιος δήμαρχος Αθηναίων με τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Κώστας Ζαχαριάδης.

Συγκεκριμένα, ο Κ. Ζαχαριάδης ανέφερε: «Μια σημαντική πρώτη νίκη. Οι κινητοποιήσεις των πολιτών για τις ελεύθερες παραλίες που ξεκίνησαν από την Πάρο και πλέον εξαπλώνονται σε όλο και περισσότερα νησιά αναδεικνύουν την σημασία και το αποτέλεσμα που μπορούν να έχουν οι καθημερινές διεκδικήσεις της κοινωνίας υπέρ του δημόσιου χώρου. Στηρίζουμε το κίνημα των πολιτών για τις ελεύθερες παραλίες, για την υπεράσπιση του δημόσιου χώρου. Η τοπική αυτοδιοίκηση πρέπει να είναι θεματοφύλακας της νομιμότητας και της προστασίας του δημοσίου συμφέροντος. Ανάσα ελπίδας!».

Υπενθυμίζεται ότι σε αρκετά νησιά, οι κάτοικοι έχουν ξεκινήσει κινητοποιήσεις με βασικό αίτημα τις ελεύθερες από ξαπλώστρες παραλίες. Το «Κίνημα της Πετσέτας» ξεκίνησε αρχικά στην Πάρο, όπου κάτοικοι διεκδίκησαν σε παραλία χώρο για την πετσέτα τους, με βασικό τους αίτημα να μην είναι γεμάτη η παραλία από ξαπλώστρες beach bar.

Μετά την Πάρο ακολούθησε η Νάξος, ενώ πολλοί ακόμα πολίτες οργανώνονται μέσω των μέσων Κοινωνικής Δικτύωσης και σε άλλες περιοχές όπως στην Κρήτη, αλλά και στη Βόρεια Ελλάδα προαναγγέλλοντας κινητοποιήσεις.