Στέιτ Ντιπάρτμεντ: “Πράσινο φως” για πώληση επιθετικών αμφίβιων οχημάτων στην Ελλάδα, ύψους 268 εκατ. — Συνεχίζουν οι ΗΠΑ τις πτήσεις μη επανδρωμένων αεροσκαφών πάνω από τη Μαύρη Θάλασσα

Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ

Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ ανακοίνωσε την έγκριση της πώλησης στις ελληνικές ένοπλες δυνάμεις οχημάτων συνολικής αξίας 268 εκατ. δολαρίων.

Την έγκριση της πιθανής πώλησης στην κυβέρνηση της Ελλάδας, επιθετικών αμφίβιων οχημάτων (AAV) και σχετικού εξοπλισμού αποφάσισε το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, το οποίο έστειλε σχετική επιστολή στο Κογκρέσο.

Η πιθανή πώληση θα γίνει μέσω του προγράμματος Ξένης Στρατιωτικής Πώλησης (FMS), με το κόστος της σύμβασης να εκτιμάται ότι θα κυμανθεί στα 268 εκατομμύρια δολάρια.

Η Υπηρεσία Συνεργασίας για την Αμυντική Ασφάλεια ειδοποίησε το Κογκρέσο για αυτή τη πιθανή πώληση, παραδίδοντας την απαιτούμενη πιστοποίηση. Στην ανακοίνωση του, το Στέιτ Ντιπάρτμεντ χαρακτηρίζει την Ελλάδα ως ένας κρίσιμο ΝΑΤΟϊκό σύμμαχο που παίζει σημαντικό ρόλο για την πολιτική σταθερότητα και την οικονομική πρόοδο στην Ευρώπη.

To State Department ενέκρινε την πιθανή πώληση στρατιωτικών αμφίβιων  οχημάτων στην Ελλάδα - newsique.gr

Η Ανακοίνωση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ

«Η κυβέρνηση της Ελλάδας ζήτησε να αγοράσει μεταξύ άλλων: εξήντα τρία επιθετικά αμφίβια οχήματα προσωπικού (AAVP-7A1), εννέα αμφίβια οχήματα επίθεσης διοίκησης (AAVC-7A1), τέσσερα επιθετικά αμφίβια οχήματα ανάκτησης (AAVR-7A1) και εξήντα τρία πολυβόλα. Περιλαμβάνονται, επίσης, εκτοξευτές χειροβομβίδων MK-19, Συστήματα Θερμικής Παρατήρησης M36E T1 (TSS), υποστήριξη ανεφοδιασμού (ανταλλακτικά), εξοπλισμός υποστήριξης (συμπεριλαμβανομένων ειδικών κιτ/εργαλείων/ενισχυμένων κιτ (EAAK), τεχνικά εγχειρίδια, τεχνικά δεδομένα, (CETS), Υπηρεσίες Διαχείρισης Ολοκληρωμένης Λογιστικής Υποστήριξης (ILS), αποκατάσταση απαρχαιωμένων εξαρτημάτων, υπηρεσίες βαθμονόμησης, Υποστήριξη παρακολούθησης (FOS).

Αυτή η προτεινόμενη πώληση θα υποστηρίξει τους στόχους εξωτερικής πολιτικής και εθνικής ασφάλειας των Ηνωμένων Πολιτειών, συμβάλλοντας στη βελτίωση της ασφάλειας ενός συμμάχου στο ΝΑΤΟ, ο οποίος είναι σημαντικός εταίρος για την πολιτική σταθερότητα και την οικονομική πρόοδο στην Ευρώπη.

Η προτεινόμενη πώληση θα βελτιώσει την ικανότητα της Ελλάδας να αντιμετωπίσει τις τρέχουσες και μελλοντικές απειλές, παρέχοντας αποτελεσματική ικανότητα προστασίας των θαλάσσιων συμφερόντων και των υποδομών για την υποστήριξη της στρατηγικής της θέσης στη νότια πλευρά του ΝΑΤΟ. Η Ελλάδα συμβάλλει στις επιχειρήσεις του ΝΑΤΟ, καθώς και στις θαλάσσιες προσπάθειες καταπολέμησης της τρομοκρατίας και της πειρατείας. Η προτεινόμενη πώληση αυτού του εξοπλισμού και υποστήριξης δεν θα αλλάξει τη βασική στρατιωτική ισορροπία στην περιοχή.

Στέιτ Ντιπάρτμεντ: Ενέκρινε πιθανή αγορά επιθετικών αμφίβιων οχημάτων από  την Ελλάδα - ΤΟ ΒΗΜΑ

Δεν υπάρχει κύριος ανάδοχος που να σχετίζεται με αυτήν την πιθανή πώληση. Κατά συνέπεια, δεν υπάρχουν γνωστές συμφωνίες αντιστάθμισης που να προτείνονται σε σχέση με αυτήν την πιθανή πώληση.

Δεν θα υπάρξει καμία αρνητική επίπτωση στην αμυντική ετοιμότητα των ΗΠΑ ως αποτέλεσμα αυτής της προτεινόμενης πώλησης».

 

Συνεχίζουν οι ΗΠΑ τις πτήσεις μη επανδρωμένων αεροσκαφών πάνω από τη Μαύρη Θάλασσα

Mετά την αναχαίτιση από τη Ρωσία του αμερικάνικου μη επανδρωμένου MQ-9, την Παρασκευή ξεκίνησαν εκ νέου οι πτήσεις στα διεθνή ύδατα

Οι Ηνωμένες Πολιτείες επανέλαβαν τις πτήσεις μη επανδρωμένων αεροσκαφών επιτήρησης πάνω από την περιοχή της Μαύρης Θάλασσας μετά την αναχαίτιση ρωσικού μαχητικού αεροσκάφους την Τρίτη που οδήγησε στην κατάρριψη αμερικανικού μη επανδρωμένου αεροσκάφους επιτήρησης, δήλωσαν δύο Αμερικανοί αξιωματούχοι την Παρασκευή.

Ένα RQ-4 Global Hawk πέταξε μια αποστολή στην περιοχή την Παρασκευή, δήλωσαν οι αξιωματούχοι, ενώ ο ένας πρόσθεσε ότι ήταν η πρώτη τέτοια πτήση drone μετά το περιστατικό της Τρίτης. Αξιωματούχοι του Πενταγώνου τόνισαν επανειλημμένα αυτή την εβδομάδα ότι το περιστατικό δεν θα σταματήσει την Ουάσινγκτον να πετάει τέτοιες αποστολές.

Παρόλα αυτά, η κατάρριψη ενός αμερικανικού μη επανδρωμένου αεροσκάφους MQ-9 την Τρίτη ήταν το πρώτο άμεσο αμερικανο-ρωσικό περιστατικό από την έναρξη του πολέμου στην Ουκρανία, επιδεινώνοντας τις ήδη τεταμένες σχέσεις μεταξύ Ουάσινγκτον και Μόσχας, καθώς και οι δύο χώρες αντάλλαξαν δημοσίως κατηγορίες.

Η Ρωσία αρνήθηκε τις αμερικανικές κατηγορίες ότι τα δύο μαχητικά αεροσκάφη Su-24 της έδρασαν απερίσκεπτα γύρω από το μη επανδρωμένο αμερικανικό αεροσκάφος, και αντ’ αυτού κατηγόρησε για τη συντριβή «απότομους ελιγμούς» του drone.

Ωστόσο, το Πεντάγωνο έδωσε την Πέμπτη στη δημοσιότητα ένα βίντεο που δείχνει ένα ρωσικό μαχητικό Su-27 να πλησιάζει πολύ κοντά στο drone και να ρίχνει καύσιμα κοντά του, σε αυτό που Αμερικανοί αξιωματούχοι είπαν ότι ήταν μια προφανής προσπάθεια να καταστραφεί το αμερικανικό αεροσκάφος καθώς πετούσε.

Δείχνει επίσης την απώλεια της τροφοδοσίας βίντεο μετά από έναν άλλο κοντινό ρωσικό ελιγμό, ο οποίος, σύμφωνα με το Πεντάγωνο, ήταν αποτέλεσμα σύγκρουσης ρωσικού αεροσκάφους με το drone.

Το βίντεο τελειώνει με εικόνες της κατεστραμμένης προπέλας του μη επανδρωμένου αεροσκάφους, η οποία σύμφωνα με το Πεντάγωνο προκλήθηκε από τη σύγκρουση, καθιστώντας το αεροσκάφος μη λειτουργικό και οδηγώντας το να συντριβεί σε βαθιά νερά.

Το περιστατικό πάνω από διεθνή ύδατα ήταν μια υπενθύμιση του κινδύνου άμεσης σύγκρουσης μεταξύ των Ηνωμένων Πολιτειών και της Ρωσίας για την Ουκρανία, στην οποία η Μόσχα εισέβαλε πριν από περισσότερο από ένα χρόνο και την οποία οι δυτικοί σύμμαχοι έχουν υποστηρίξει με πληροφορίες και όπλα.

Πηγή: Reuters