Στέιτ Ντιπάρτμεντ: Η Τουρκία να απελευθερώσει άμεσα τον Οσμάν Καβάλα

Στέιτ Ντιπάρτμεντ: Η Τουρκία να απελευθερώσει άμεσα τον Οσμάν Καβάλα

Η Ουάσιγκτον ανησυχεί για τη διολίσθηση των δημοκρατικών δικαιωμάτων και ελευθεριών στην Τουρκία

Να συμμορφωθεί με την απόφαση του Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων της ΕΕ και να προχωρήσει στην άμεση απελευθέρωση του φιλάνθρωπου Οσμάν Καβάλα κάλεσε την Άγκυρα εκ νέου το Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

Υπενθυμίζεται ότι το τουρκικό δικαστήριο αποφάσισε την Παρασκευή να παρατείνει την τετραετή κράτηση του Καβάλα, παρά το γεγονός ότι δεν έχει υπάρξει καταδίκη του.

Εκπρόσωπος του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών, απαντώντας σε ερώτηση της ιστοσελίδας Hellas Journal για τη χρονική παράταση της κράτησης του Καβάλα, εξέφρασε την ανησυχία της Ουάσιγκτον για τη διολίσθηση των δημοκρατικών δικαιωμάτων και ελευθεριών στην Τουρκία.

«Παραμένουμε σοβαρά ανήσυχοι για τις συνεχιζόμενες κατηγορίες εναντίον της κοινωνίας των πολιτών, των μέσων μαζικής ενημέρωσης, πολιτικών, επιχειρηματικών ηγετών στην Τουρκία και για την παρατεταμένη προφυλάκισή τους. Τα δικαιώματα στην ελευθερία της έκφρασης, του ειρηνικού συνέρχεσθαι και συνεταιρίζεσθαι είναι θεμελιώδεις για κάθε υγιή δημοκρατία. Οι ΗΠΑ καλούν εκ νέου την Τουρκία να απελευθερώσει αμέσως τον (Οσμάν) Καβάλα. Οι απατηλές κατηγορίες εναντίον του, η συνεχιζόμενη κράτηση του και οι συνεχιζόμενες καθυστερήσεις στην ολοκλήρωση της δίκης, μεταξύ άλλων μέσω της συγχώνευσης υποθέσεων εναντίον του, υπονομεύουν το σεβασμό για το κράτος δικαίου και τη δημοκρατία. Συνεχίζουμε να παροτρύνουμε την Τουρκία να σεβαστεί αυτές τις θεμελιώδεις ελευθερίες και να οδηγήσει την υπόθεση σε μια γρήγορη και δίκαιη επίλυση. Προτρέπουμε την Τουρκία να συμμορφωθεί με την απόφαση του Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων της ΕΕ για άνευ όρων απελευθέρωση και να εξασφαλίσει μια δίκαιη, διαφανή, ταχεία επίλυση της υπόθεσης», σημείωσε ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

Ο Οσμάν Καβάλα βρίσκεται στη φυλακή εδώ και τέσσερα χρόνια χωρίς να έχει καταδικαστεί.

Η δίκη, η οποία συνεχίζεται, έχει εντείνει ακόμη περισσότερο τις σχέσεις της Άγκυραςμε τους δυτικούς συμμάχους της.

Η δίκη θεωρείται ότι έχει πολιτικά κίνητρα και ότι αποτελεί ένδειξη της καταστολής διαφωνούντων υπό τον πρόεδρο, Ταγίπ Ερντογάν.Η κυβέρνηση απορρίπτει τις επικρίσεις και λέει πως τα δικαστήρια της Τουρκίας είναι ανεξάρτητα.

Τον περασμένο μήνα ο Ερντογάναπείλησε να απελάσει τους πρεσβευτές δέκα χωρών, περιλαμβανομένων των πρεσβευτων των Ηνωμένων Πολιτειών, της Γερμανίας και της Γαλλίας, οι οποίοι επανέλαβαν μια απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Δικαιωμάτων του Ανθρώπου ότι ο Καβάλα πρέπει να αφεθεί ελεύθερος.

Το δικαστήριο αποφάσισε κατά πλειοψηφία την παραμονή του Καβάλα στη φυλακή όσο διαρκεί η δίκη του. Όρισε την επόμενη ακροαματική διαδικασία για τις 17 Ιανουαρίου προσθέτοντας ότι θα αποτιμήσει τη φυλάκισή του στις 23 Δεκεμβρίου.

Ο Καβάλα, ο οποίος παρακολουθεί την ακροαματική διαδικασία μέσω βιντεοσύνδεσης, δεν συμμετείχε στη σημερινή διαδικασία.

Η σύζυγός του, βουλευτές της αντιπολίτευσης και διπλωμάτες από ορισμένες από τις δέκα πρεσβείες που εμπλέκονται στην αντιπαράθεση βρίσκονταν στην κατάμεστη από κόσμο δικαστική αίθουσα στην Κωνσταντινούπολη. Στην πλατεία έξω από το δικαστήριο είχαν αναπτυχθεί δεκάδες αστυνομικοί με εξάρτυση κατά των διαδηλώσεων και οχήματα με αντλίες νερού.

Ο Ντενίζ Τόλγκα Αϊτόρε, ο δικηγόρος του Καβάλα, είπε πως υποστήριξε την απόφαση του πελάτη του να μην συμμετάσχει στην ακροαματική διαδικασία, λέγοντας ότι παραβιάζεται το δικαίωμά του για δίκαιη δίκη.

Ο Καβάλα είχε απαλλαγεί πέρυσι από τις κατηγορίες σε σχέση με τις διαδηλώσεις που πραγματοποιήθηκαν σε όλη τη χώρα το 2013 με επίκεντρο το πάρκο Γκεζί της Κωνσταντινούπολης, όμως η απόφαση ανατράπηκε φέτος και συνδυάστηκε με κατηγορίες για μια άλλη υπόθεση σε σχέση με μια απόπειρα πραξικοπήματος το 2016. Αρνείται ότι έκανε οτιδήποτε επιλήψιμο.

Ο Αϊτόρε είπε πως το αίτημα του Καβάλανα αφεθεί ελεύθερος απορρίφθηκε σε σχέση με τις κατηγορίες για τις διαδηλώσεις του 2013, ενώ η σύλληψή του είχε βασιστεί σε κατηγορίες για κατασκοπία σε σχέση με την απόπειρα πραξικοπήματος του 2016.

Παρέθεσε επίσης αντιφάσεις στις κατηγορίες με δηλώσεις αξιωματούχων που αντικρούουν τους ισχυρισμούς που διατυπώνονται στο κατηγορητήριο.

Ο 64χρονος Καβάλα δικάζεται μαζί με άλλους 51 κατηγορούμενους σε έναν συνδυασμό τριών ξεχωριστών υποθέσεων για τις διαδηλώσεις του 2013 και την απόπειρα πραξικοπήματος του 2016 εναντίον του Ερντογάν και της κυβέρνησής του.

Το ΕΔΔΑ ζήτησε την απελευθέρωση του Καβάλα στα τέλη του 2019 ελλείψει ευλόγου υποψίας ότι διέπραξε κάποιο αδίκημα, αποφασίζοντας πως η σύλληψή του έγινε προκειμένου να φιμωθεί.

Το Συμβούλιο της Ευρώπης έχει πει ότι θα αρχίσει διαδικασίες επί παραβάσει εναντίον της Τουρκίας αν ο Καβάλα δεν αφεθεί ελεύθερος. Η διαδικασία θα μπορούσε να οδηγήσει στην αποβολή της Τουρκίας από το Συμβούλιο της Ευρώπης.

Αξιωματούχοι της Ευρωπαϊκής Ένωσης έχουν πει πως μια ενδεχόμενη εμβάθυνση των οικονομικών σχέσεων με την Άγκυρα, περιλαμβανομένης της αναβάθμισης της τελωνειακής ένωσης, εξαρτάται από την πρόοδο στον τομέα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και του κράτους δικαίου στην Τουρκία.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*