Στέιτ Ντιπάρτμεντ: Αθήνα και Άγκυρα να επιλύσουν ειρηνικά διαφορές για τα θαλάσσια σύνορα – Ραγδαίες εξελίξεις: Ο Ερντογάν ζήτησε αλλαγή του καθεστώτος του μουσείου για την Αγία Σοφία – Τουρκία: Καθαιρέθηκαν τρεις βουλευτές της αντιπολίτευσης – Τουρκία: Καραντίνα σε 15 πόλεις το Σαββατοκύριακο

 Στέιτ Ντιπάρτμεντ: Αθήνα και Άγκυρα να επιλύσουν ειρηνικά διαφορές για τα θαλάσσια σύνορα – “Έχει και η Ελλάδα αξιώσεις στην Αν. Μεσόγειο”

Στέιτ Ντιπάρτμεντ: Αθήνα και Άγκυρα να επιλύσουν ειρηνικά διαφορές για τα θαλάσσια σύνορα – “Έχει και η Ελλάδα αξιώσεις στην Αν. Μεσόγειο”

Το αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών σημειώνει πως αν και γενικά οι ΗΠΑ δεν σχολιάζουν τις θαλάσσιες διενέξεις άλλων κρατών, κρίνει τις ενέργειες της Τουρκίας αντιπαραγωγικές και προκλητικές.

Όπως μετέδωσε η ΕΡΤ, σύμφωνα με την ανακοίνωση οι ΗΠΑ ενθαρρύνουν τα κράτη να επιλύουν τις διαφορές τους ειρηνικά σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο, επισημαίνει το Στέιτ Ντιπάρτμεντ και προσθέτει: Εν αναμονή της οριοθέτησης των ανεπίλυτων θαλάσσιων συνόρων, καλούμε όλες τις πλευρές να επιδείξουν αυτοσυγκράτηση και να καταβάλουν κάθε προσπάθεια να μην θέσουν σε κίνδυνο ή να εμποδίσουν την επίτευξη τελικής συμφωνίας για τα θαλάσσια σύνορα.

Το αμερικανικό ΥΠΕΞ αναφέρεται και στο «μνημόνιο» Τουρκίας- Λιβύης, με φόντο και τη χθεσινή συνάντηση που είχε ο Τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν με τον Λίβυο πρωθυπουργό Σάρατζ, κατά την οποία επέμεινε στην αποφασιστικότητα της Άγκυρας για έρευνες για πετρέλαιο και γεωτρήσεις στην ανατολική Μεσόγειο.

Η Ελλάδα έχει επίσης θαλάσσιες αξιώσεις στην περιοχή που αναφέρεται το μνημόνιο της Τουρκίας και της Λιβύης, απαντά το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, υπογραμμίζοντας ότι το μνημόνιο συμφωνίας δεν μπορεί, από νομικής άποψης, να επηρεάσει τα δικαιώματα ή τις υποχρεώσεις τρίτων κρατών, όπως η Ελλάδα. Σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο, όπως αντικατοπτρίζεται στο δίκαιο της Σύμβασης για τη Θάλασσα, τα νησιά έχουν ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδα στον ίδιο βαθμό με οποιαδήποτε άλλη χερσαία επικράτεια.

 

Ραγδαίες εξελίξεις: Ο Ερντογάν ζήτησε αλλαγή του καθεστώτος του μουσείου για την Αγία Σοφία

 Ραγδαίες εξελίξεις: Ο Ερντογάν ζήτησε αλλαγή του καθεστώτος του μουσείου για την Αγία Σοφία

Όπως μεταδίδει η ανταποκρίτρια του Έθνους στην Τουρκία Μαρία Ζαχαράκη η εφημερίδα Χουριέτ αναφέρει ότι ο Τούρκος πρόεδρος έδωσε εντολή για την αλλαγή του καθεστώτος του μουσείου της Αγίας Σοφίας.

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν προτείνει, σύμφωνα με τη «Χουριέτ», η Αγία Σοφία να χαρακτηριστεί επισήμως τζαμί, αλλά παράλληλα να κρατήσει και την ιδιότητα του μουσείου, ώστε να είναι επισκέψιμο και από τουρίστες, όπως το Μπλε Τζαμί απέναντι από την Αγία Σοφία, η οποία μετατράπηκε σε μουσείο το 1934.

«Στην Αγία Σοφία μπορεί να διαβάζεται και προσευχή, μπορεί να διαβάζεται και το εδάφιο της κατάκτησης από το κοράνι. Το έθνος μας θα πρέπει να αποφασίσει γι’ αυτό. Η Αγία Σοφία ως τζαμί μπορεί να συνεχίσει να δέχεται τουρίστες. Όπως το Μπλε Τζαμί. Απαιτείται ιδιαίτερη ευαισθησία στο θέμα αυτό. Κάντε μία έρευνα για την Αγία Σοφία, εξετάστε το και μιλάμε», φέρεται να ζήτησε από την Κεντρική Επιτροπή του κόμματός του την Τετάρτη ο Τούρκος πρόεδρος, αν και επισήμανε ότι «δεν χρειάζονται βιασύνες, πρώτα να διερευνηθεί καλά το θέμα».

Σε δεύτερο άρθρο της η «Χουριέτ», το οποίο υπογράφει ο γνωστός για τις πηγές από το προεδρικό δημοσιογράφος, Αμπντουλκαντίρ Σελβί, επιβεβαιώνει ότι ο Ερντογάν προσεγγίζει «θερμά» τη λειτουργία της Αγίας Σοφίας ως τζαμί.

 

Το τουρκικό κοινοβούλιο καθαίρεσε από το αξίωμά τους τρεις βουλευτές της αντιπολίτευσης που είχαν καταδικαστεί από τουρκικά δικαστήρια για διαφορετικές υποθέσεις. Τα κόμματα από τα οποία προέρχονται οι τρεις κατήγγειλαν την ενέργεια αυτή ως «πραξικόπημα» εναντίον της «λαϊκής βούλησης».

Ο Ενίς Μπερμπέρογλου του Λαϊκού Ρεπουμπλικανικού Κόμματος (CHP) και οι Λεϊλά Γκιουβέν και Μούσα Φαρισογκουλάρι του φιλοκουρδικού Κόμματος Δημοκρατίας των Λαών (HDP) στερούνται πλέον τη βουλευτική ιδιότητα, μετέδωσε το πρακτορείο Anadolu.

Η απόφαση αυτή ανοίγει τον δρόμο για τη φυλάκιση των βουλευτών που έχουν καταδικαστεί σε δεύτερο βαθμό σε πολυετή κάθειρξη.

«Εντός των επόμενων ημερών θα πάω στη φυλακή για να εκτίσω το υπόλοιπο της ποινής μου», είπε ο Μπερμπέρογλου σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε, προσθέτοντας ότι «δεν ξαφνιάστηκε» από την καθαίρεσή του. Ο βουλευτής του CHP καταδικάστηκε σε κάθειρξη περίπου 6 ετών το 2018 επειδή διέρρευσε στον Τύπο ένα βίντεο, επιβαρυντικό για τις τουρκικές μυστικές υπηρεσίες. Αφέθηκε ελεύθερος έναν χρόνο μετά, λόγω της βουλευτικής ασυλίας του.

Το 2019 το Εφετείο επικύρωσε την καταδίκη της Ζάνα και του Φαρισογκουλάρι οι οποίοι κατηγορούνταν για «συμμετοχή σε ένοπλη τρομοκρατική οργάνωση».

Η ανακοίνωση της καθαίρεσής τους έγινε δεκτή με αποδοκιμασίες από τους βουλευτές της αντιπολίτευσης, όπως δείχνει ένα βίντεο που μετέδωσαν τουρκικά μέσα ενημέρωσης. Ο ηγέτης του CHP Κεμάλ Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου κατήγγειλε, με ανάρτησή του στο Twitter, ένα «πραξικόπημα» που «αγνοεί τη βούληση του λαού».

«Η εχθρότητα του AKP (του κυβερνώντος κόμματος του προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν) απέναντι στους Κούρδους και η πραξικοπηματική νοοτροπία του συνεχίζονται. Αντιστεκόμαστε στη λεηλασία της λαϊκής βούλησης», αντέδρασε εξάλλου το HDP, επίσης στο Twitter.

Πολλοί χρήστες εξέφραζαν την αγανάκτησή τους στους ιστοτόπους κοινωνικής δικτύωσης χρησιμοποιώντας το χάσταγκ «πραξικόπημα στο κοινοβούλιο».

Τα κόμματα της αντιπολίτευσης και ορισμένες μη κυβερνητικές οργανώσεις κατηγορούν συχνά την κυβέρνηση του Ερντογάν ότι εργαλειοποιεί τη δικαιοσύνη για να φιμώσει τους επικριτές της. Πολλοί βουλευτές και δήμαρχοι που έχουν εκλεγεί με το HDP καθαιρέθηκαν από το αξίωμά τους τα τελευταία χρόνια.

Από τους 600 βουλευτές που εξελέγησαν στις βουλευτικές εκλογές του 2018, έχουν απομείνει πλέον 586.

 

Τουρκία: Καραντίνα σε 15 πόλεις το Σαββατοκύριακο

Κάτοικοι στη Τουρκία

Στην Τουρκία είχαν υποκύψει ως την Πέμπτη (4/6) από τον κορονοϊό συνολικά 4.609 άνθρωποι, επί συνόλου 166.422 κρουσμάτων μόλυνσης.

Οι αρχές θα επιβάλλουν lockdown σε δεκαπέντε πόλεις της Τουρκίας το Σαββατοκύριακο στο πλαίσιο των προσπαθειών τους να αποτρέψουν την εξάπλωση της πανδημίας του νέου κορονοϊού, ενημέρωσε τις πρώτες πρωινές ώρες σήμερα το τουρκικό υπουργείο Εσωτερικών.

Σε δελτίο Τύπου που έδωσε στη δημοσιότητα, το υπουργείο διευκρίνισε ότι τα αρτοποιεία και ορισμένα ακόμη καταστήματα θα επιτρέπεται να λειτουργούν κατά τη διάρκεια της ισχύος των μέτρων περιορισμού.

Στην Τουρκία είχαν υποκύψει ως την Πέμπτη (4/6) στην COVID-19 συνολικά 4.609 άνθρωποι, επί συνόλου 166.422 κρουσμάτων μόλυνσης από τον SARS-CoV-2.