Σπάνια παραδοχή απώλειας εδαφών από την Ουκρανία — Κίεβο: Ο δήμαρχος γκρέμισε μνημείο σύμβολο της ρωσοουκρανικής φιλίας

Αντίθετα στη ρητορική του Βολοντίμιρ Ζελένσκι που μιλά συνέχεια για θριάμβους στα μέτωπα των μαχών, εκπρόσωπος του Γενικού Επιτελείου της χώρας παραδέχθηκε χθες πως οι Ρώσοι έχουν πετύχει «σημαντικές προωθήσεις» ● Πρακτικά, ο ρωσικός στρατός έχει σχεδόν αποκλείσει το Σλαβιάνσκ, ενώ μαίνεται και η πολιορκία στο Σεβεροντονέτσκ.

Ενώ η προσοχή της ευρωπαϊκής κοινής γνώμης στράφηκε χτες στις… μάχες του γκαζιού και γενικότερα στις εκρηκτικές συνέπειες της ρωσο-ουκρανικής σύρραξης στην τσέπη των δυτικών καταναλωτών, οι εξελίξεις στη μεγάλη μάχη του Ντονμπάς είναι καταιγιστικές, με τις ρωσικές δυνάμεις να καταλαμβάνουν οχυρές θέσεις-κλειδιά των Ουκρανών.

Χτες, σε μια σπάνια επίδειξη ειλικρίνειας που διαψεύδει δημόσια το νικηφόρο αφήγημα της πολιτικής ηγεσίας, εκπρόσωπος του ουκρανικού Γενικού Επιτελείου ανακοίνωσε ότι οι ρωσικές δυνάμεις πέτυχαν «σημαντικές προωθήσεις», καταλαμβάνοντας οχυρωμένες κωμοπόλεις και χωριά τόσο στο Ντονμπάς όσο και στην περιφέρεια του Χαρκόβου. Σύμφωνα λοιπόν με την ξαφνικά… λαλίστατη ουκρανική πλευρά, Ρώσοι και ρωσόφωνοι διεξάγουν πλέον μεγάλη επίθεση προς την κατεύθυνση του Μπαρβίνκοβε, που βρίσκεται νότια του Ιζιούμ και έχουν ήδη καταλάβει την κωμόπολη Ζαβόντι, αλλά και τα βορειοανατολικά προάστια της κωμόπολης Βέλικα Κομισούβαχα.

Αλλά και ανατολικότερα, προς την κατεύθυνση του Λιμάν, παραδέχτηκαν πως ο ρωσικός στρατός κατέλαβε την κωμόπολη Ζάριτσνε και «αποπειράται επίθεση κοντά στο Γιάμπολ». Κατοπινές πληροφορίες από ρωσικής πλευράς κάνουν λόγο μάλιστα για κατάληψη του Γιάμπολ και μαζική παράδοση δεκάδων Ουκρανών μαχητών. Αυτές οι ρωσικές επιτυχίες σημαίνουν πρακτικά ότι οι επιτιθέμενοι βρίσκονται πολύ κοντά στην κατάληψη του μοναδικού αυτοκινητόδρομου που οδηγεί από τα δυτικά στο Σλαβιάνσκ, τον μεγάλο στόχο τους, και άρα στην αποκοπή μιας ολόκληρης ουκρανικής ταξιαρχίας. Χτες το απόγευμα οι Ουκρανοί μαχητές ανατίναξαν μια γέφυρα που οδηγεί στο Λιμάν, ώστε να επιβραδύνουν τη ρωσική προέλαση.

Εξίσου απελπιστική μοιάζει πλέον η κατάσταση του ουκρανικού στρατού και κοντά στο Σεβεροντονέτσκ, μία από τις μεγάλες πόλεις της περιφέρειας του Ντονμπάς με 100.000 κατοίκους πριν από τον πόλεμο, όπου οι δυνάμεις της Μόσχας πήραν τον έλεγχο της κωμόπολης Νοβοτοσκίβσκε και διεξάγουν επίθεση προς την κατεύθυνση των Νίζνιε και Ορίχοβε, σύμφωνα πάντα με τις επίσημες ουκρανικές πηγές.

Πρόκειται για το ανατολικό «τοίχωμα» του καζανιού, που μοιάζει κι αυτό σταδιακά να υποχωρεί μετά την κατάκτηση της Κρεμέναγια και σε συνδυασμό με τις άγριες μάχες πυροβολικού αλλά και πεζικού που συνεχίζονται για τρίτη εβδομάδα στην Ποπασνάγια, με εμπλοκή επίλεκτων, φανατισμένων δυνάμεων όπως οι νεοναζί πολιτοφύλακες του τάγματος «Δεξιός Τομέας», αλλά και οι Τσετσένοι μαχητές του Ραμζάν Καντίροφ που «μετακόμισαν» εκεί από τη Μαριούπολη.

Να στέλνουν, άραγε, οι Ουκρανοί στρατηγοί κάποιο μήνυμα άμεσης κατάρρευσης του μετώπου στον… αλύγιστο από την ασφάλεια του γραφείου του, Ζελένσκι; Το βέβαιο είναι πως το Γαλλικό Πρακτορείο, ένα από τα ελάχιστα δυτικά ΜΜΕ που καλύπτει εκ του σύνεγγυς τα τεκταινόμενα στο κυρίως μέτωπο του πολέμου και όχι στο Κίεβο ή το Λβιβ, επισημαίνει πως από την αρχή της ρωσικής εισβολής, στις 24 Φεβρουαρίου, ο ουκρανικός στρατός έχει «αναφερθεί ελάχιστες φορές» σε προώθηση των ρωσικών δυνάμεων, και πολύ περισσότερο σε οριστική κατάληψη στρατηγικής σημασίας πόλεων ή κωμοπόλεων.

Οπως μπορεί να δει και ο καθένας κοιτώντας τον επιχειρησιακό χάρτη, οι Ρώσοι ακόμη «ανοίγουν τα σαγόνια», αλλά δεν «δαγκώνουν»: συνεχίζουν δηλαδή τη στρατηγική προσπάθειά τους για «διαμόρφωση του πεδίου μάχης» με βομβαρδισμούς και μικρές προωθήσεις και με σκοπό τον τεμαχισμό του μεγάλου «καζανιού» σε 3-4 μικρότερα, ενώ περιμένουν να σκληρύνει το έδαφος από τις ανοιξιάτικες βροχές. Να στεγνώσει δηλαδή η περίφημη «ρασπουτίτσα», η λάσπη του Απρίλη αλλά και του φθινοπώρου στις ρωσικές στέπες, που τόσο δυσκόλεψε τα γερμανικά Πάντσερ στο Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, ώστε να εξαπολύσουν την οριστική μεγάλη επίθεση της «Φάσης 2» και να διαλύσουν το πιο αξιόμαχο κομμάτι του ουκρανικού στρατού.

Μεγάλη αναταραχή επικρατεί και στην Υπερδνειστερία, την αποσχισμένη επαρχία της Μολδαβίας όπου πολλοί φοβούνται ότι θα ανοίξει σύντομα δεύτερο μέτωπο με… προληπτική εισβολή είτε από τη Ρωσία, είτε από την Ουκρανία. Χτες οι αρχές της Υπερδνειστερίας κατήγγειλαν ουκρανική αναγνωριστική επιχείρηση με drones σε ρωσική βάση και αποθήκη πυρομαχικών κοντά στα σύνορα, ενώ οι περίπου 1.500 Ρώσοι της «ειρηνευτικής δύναμης» που σταθμεύουν εκεί και και οι μικρές ένοπλες δυνάμεις του κρατιδίου έχουν τεθεί σε ύψιστη επιφυλακή. Στα αξιοσημείωτα της ημέρας ήταν άλλωστε το δεύτερο «σερί» πυραυλικό πλήγμα της Ρωσίας μέσα σε λίγες ώρες σε γέφυρα νοτίως της Οδησσού που συνδέει τη νότια Ουκρανία με τη Μολδαβία και τη Ρουμανία: το πρώτο πλήγμα έγινε μάλιστα την ώρα που περνούσαν από πάνω της τεράστια βυτία με δυτικά καύσιμα για τον «διψασμένο» ουκρανικό στρατό. Αξιοσημείωτος ήταν και ο βομβαρδισμός και η καταστροφή μεγάλης αποθήκης δυτικών όπλων σε εργοστάσιο αλουμινίου στη Ζαπορίζια.

Την ίδια στιγμή πάντως, στο Κίεβο, κατέφτασε ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες. Ο Γκουτέρες, έπειτα από τη μακροσκελή συζήτηση που είχε στη Μόσχα με τον Βλαντίμιρ Πούτιν, που επικαλέστηκε το προηγούμενο του Κοσόβου για να «νομιμοποιήσει» τις ενέργειές του, πρόκειται να μεταφέρει σήμερα στον Ζελένσκι τη καταρχήν συμφωνία με τον Πούτιν για κοινή επιχείρηση ΟΗΕ και Ερυθρού Σταυρού για την εκκένωση των αμάχων και των τραυματιών από τη χαλυβουργία «Αζοφστάλ» της Μαριούπολης, αλλά και για μια πιθανή «νεκρανάσταση» των παγωμένων ειρηνευτικών συνομιλιών.

Να πούμε εδώ ότι η κατάσταση στα μπούνκερ της Μαριούπολης είναι τραγική. Χτες ο Σέρχιι Βολίνα, ένας ανώτερος Ουκρανός αξιωματικός που εγκατέλειψε τη μονάδα του (η 36η ταξιαρχία πεζοναυτών, που παραδόθηκε σύσσωμη μετά την περικύκλωσή της στο εργοστάσιο «Ιλιτς») και ταμπουρώθηκε στην -κατειλημμένη από μέλη του τάγματος Αζόφ και ξένους μισθοφόρους- «Αζοφστάλ», δήλωσε ότι εκατοντάδες άμαχοι αλλά και περισσότεροι από 600 τραυματισμένοι στρατιώτες αργοπεθαίνουν στα υπόγεια χαλυβουργεία του Azovstal, χωρίς φάρμακα, τροφή και νερό. Προχώρησε μάλιστα και σε μια επείγουσα έκκληση για εκκένωση στρατευμάτων και αμάχων από τη Μαριούπολη στη Τουρκία με στόλο σκαφών σε στιλ… Δουνκέρκης, σε ένα δείγμα του απόλυτου παραλογισμού που επικρατεί πλέον μεταξύ των παγιδευμένων μαχητών, οι οποίοι αρνούνται πεισματικά όχι μόνο να παραδοθούν -δικαίωμά τους- αλλά και να επιτρέψουν την έξοδο στους αμάχους και τους τραυματίες.

Να σημειωθεί εδώ ότι τουλάχιστον χίλιοι πεντακόσιοι συμπολεμιστές του Βολίνα παραδόθηκαν τις προηγούμενες εβδομάδες συντεταγμένα στους ρωσόφωνους του Ντονιέτσκ, καταγγέλλοντας μάλιστα σε ανακοινώσεις αλλά και κατοπινές συνεντεύξεις τους ότι «εγκαταλείφθηκαν να πεθάνουν αβοήθητοι», χωρίς τρόφιμα και πυρομαχικά, από τη διοίκηση του στρατού αλλά και την πολιτική ηγεσία του Κιέβου.

Γιώργος Τσιάρας

Κίεβο: Ο δήμαρχος γκρέμισε μνημείο – σύμβολο της ρωσοουκρανικής φιλίαςΤο μνημείο που καταστράφηκε στο Κίεβο

Το μνημείο που καταστράφηκε στο Κίεβο 

Ένα μνημείο της σοβιετικής εποχής στο Κίεβο για τη ρωσοουκρανική φιλία καταστράφηκε με εντολή του δημάρχου Βιτάλι Κλίτσκο.

Ο δήμαρχος του Κιέβου, ο Βιτάλι Κλίτσκο, έδωσε εντολή να καταστραφεί σοβιετικό μνημείο αφιερωμένο στη φιλία της Ρωσίας και της Ουκρανίας, μετά την εισβολή του ρωσικού στρατού στην ουκρανική επικράτεια την 24η Φεβρουαρίου.

Το γιγαντιαίο μνημείο, που αναπαριστούσε έναν Ουκρανό κι έναν Ρώσο εργαζόμενο, κατεδαφίστηκε.

«Χρειάστηκε μεγάλη προσπάθεια, όμως το σοβιετικό γλυπτό των δύο εργατών (σύμβολο της ενοποίησης της Ουκρανίας και της Ρωσίας) απομακρύνθηκε», τόνισε ο κ. Κλίτσκο μέσω της πλατφόρμας Telegram, διευκρινίζοντας ότι οι εργασίες κατεδάφισης έγιναν την Τρίτη.

Αυτό που έπεσε πρώτο ήταν το κεφάλι του αγάλματος που αναπαριστούσε τον Ρώσο εργαζόμενο, επισήμανε ο ίδιος. Το συμβολικό στιγμιότυπο αναπαρήγαγαν ουκρανικά ΜΜΕ χθες Τετάρτη.

«Πρέπει να διώξουμε τον εχθρό, τον Ρώσο εισβολέα, από τη χώρα μας», τόνισε ο δήμαρχος της ουκρανικής πρωτεύουσας.

«Δεν σκοτώνεις τον αδελφό σου. Δεν βιάζεις την αδελφή σου. Δεν καταστρέφεις τη χώρα του φίλου σου. Γι’ αυτό κατεδαφίσαμε αυτό το μνημείο, που είχε φτιαχτεί κάποτε σε ένδειξη της φιλίας της Ουκρανίας και της Ρωσίας», σημείωσε ο ίδιος μέσω Twitter.

Επρόκειτο για μέρος τριάδας έργων τέχνης για τη φιλία των δύο λαών, που είχε φιλοτεχνηθεί και εγκατασταθεί το 1982, σημείωσε το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων TASS.

Τότε, η Ουκρανία και η Ρωσία ήταν μέρος του ίδιου κράτους, ανήκαν στην Ένωση Σοβιετικών Σοσιαλιστικών Δημοκρατιών (ΕΣΣΔ).

Μια συστάδα μορφών από κόκκινο γρανίτη, η οποία αναπαριστά την ενότητα των δύο λαών, επίσης θα κατεδαφιστεί. Το μόνο τμήμα του ensemble αυτού που θα μείνει άθικτο είναι ένα πελώριο ουράνιο τόξο από τιτάνιο. Θα μετονομαστεί σε «Αψίδα της ελευθερίας του ουκρανικού λαού», σύμφωνα με τον κ. Κλίτσκο.

Πάντα κατά τον δήμαρχο της ουκρανικής πρωτεύουσας, περίπου 60 μνημεία, ανάγλυφα και πλακέτες που συνδέονται με τη Σοβιετική Ένωση ή με τη Ρωσία επίσης θα απομακρυνθούν.

Μετά τη διάλυση της ΕΣΣΔ, τα μνημεία του ηγέτη της επανάστασης των μπολσεβίκων, του Λένιν, που ίδρυσε τη Σοβιετική Ένωση πριν από 100 χρόνια, το 1922, απομακρύνθηκαν ή κατεδαφίστηκαν στα νέα κράτη που ιδρύθηκαν, ανάμεσά τους και στην Ουκρανία.

Σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, πέραν της απομάκρυνσης των μνημείων, μετονομάζονται επίσης δρόμοι του Κιέβου.