Σομαλία: 10 νεκροί από επίθεση τζιχαντιστών σε ξενοδοχείο. Σε εξέλιξη πολιορκία — Ιταλία: Όλη η xώρα κινδυνεύει από πλημμύρες και κατολισθήσεις

Σομαλία: Άγνωστος αριθμός νεκρών ύστερα από επίθεση τζιχαντιστών σε ξενοδοχείο

Στρατιώτες στην Σομαλία (ΑΡΧΕΙΟΥ)Στρατιώτες στην Σομαλία (ΑΡΧΕΙΟΥ) 

Πυροβολισμοί ακούγονται από το ξενοδοχείο στη Μογκαντίσου που βρίσκεται υπό την πολιορκία τζιχαντιστών της Σεμπάμπ, συγκεχυμένες οι πληροφορίες για τον αριθμό των νεκρών και των διασωθέντων

Πυροβολισμοί ακούγονταν νωρίτερα σήμερα το πρωί από τους χώρους του ξενοδοχείου στην πρωτεύουσα της Σομαλίας, το οποίο κατέλαβαν την Κυριακή μέλη της τζιχαντιστικής οργάνωσης Σεμπάμπ, η οποία έχει διασυνδέσεις με την αλ Κάιντα.

Το κοινοβούλιο ανακοίνωσε ότι αναβάλλει την προγραμματισμένη συνεδρίασή του την ώρα που οι πληροφορίες για νεκρούς παραμένουν συγκεχυμένες, με την αστυνομία να κάνει λόγο για δέκα και με έναν υπεύθυνο των υπηρεσιών ασφαλείας της χώρας να δηλώνει στο AFP ότι οι νεκροί είναι τέσσερις. Άγνωστος παραμένει και ο αριθμός των διασωθέντων.

Ο εκπρόσωπος της εθνικής αστυνομίας Σαντίκ Ντουντίσε είπε ότι πολλοί πολίτες και αξιωματούχοι έχουν διασωθεί, αλλά δεν έδωσε περισσότερες πληροφορίες.

Μέλη της Σεμπάμπ με όπλα και εκρηκτικά εισέβαλαν την Κυριακή στο ξενοδοχείο “Villa Rose”, το οποίο βρίσκεται κοντα στην προεδρική κατοικία, στην πρωτεύουσα Μογκαντίσου. Την ώρα εκείνη στους χώρους του βρίσκονταν, μεταξύ άλλων, κυβερνητικοί αξιωματούχοι και, σύμφωνα με έναν αξιωματικό της αστυνομίας, όταν εκδηλώθηκε η επίθεση, κάποιοι από αυτούς διέφυγαν από τα παράθυρα του ξενοδοχείου.

Αυτόπτες μάρτυρες ανέφεραν δύο μεγάλες εκρήξεις ακολουθούμενες από πυροβολισμούς που είχαν ως αποτέλεσμα οι κάτοικοι της συνοικίας Μποντχέρε να απομακρυνθούν από την περιοχή. Το ξενοδοχείο βρίσκεται μερικά τετράγωνα μακριά από το γραφείο του προέδρου της Σομαλίας Χάσαν Σέιχ Μοχάμουντ.

Στην ιστοσελίδα του το “Villa Rose” χαρακτηρίζεται ως “το ασφαλέστερο στη Μογκαντίσου” με ανιχνευτές μετάλλων και έναν περιμετρικό ψηλό φράχτη.

“Ακούγονται ακόμη πυροβολισμοί από μέσα στο ξενοδοχείο και ακούμε σποραδικές εκρήξεις…είμαστε ακόμη κλεισμένοι μέσα στα σπίτια μας από χθες το βράδυ, όταν ξεκίνησε η πολιορκία”, λέει στο Reuters ο Ισμαήλ Χάτζι, ο οποίος κατοικεί κοντά στο ξενοδοχείο.

Την αστυνομική επιχείρηση έχουν αναλάβει οι ειδικές δυνάμεις, γνωστές ως Γκασάν και Χαραμκάντ, σύμφωνα με αξιωματικό της αστυνομίας, ο οποίος βρισκόταν επί τόπου και διατήρησε την ανωνυμία του.

Εκείνοι που εξαπέλυσαν την επίθεση βρίσκονται ακόμη μέσα στο ξενοδοχείο και εξακολουθούν να μάχονται εναντίον των δυνάμεων της Γκασάν και της Χαραμκάντ και οι δυνάμεις ασφαλείας προσπαθούν να διασώσουν ανθρώπους που είναι εγκλωβισμένοι μέσα στο ξενοδοχείο“, πρόσθεσε η ο αξιωματικός.

Κυβερνητικοί αξιωματούχοι στη Μογκαντίσου χρησιμοποιούν συχνά το ξενοδοχείο “Villa Rose” για τις συναντήσεις τους.

Η τζιχαντιστική οργάνωση Σεμπάμπ («Νεολαία»), η οποία ορκίζεται πίστη στην Αλ Κάιντα και διεξάγει ανταρτοπόλεμο από το 2007 για να ανατρέψει την υποστηριζόμενη από τη Δύση ομοσπονδιακή κυβέρνηση, ανέλαβε την ευθύνη για την ενέργεια.

Η έφοδος στην καρδιά της πρωτεύουσας καταγράφηκε δύο ημέρες έπειτα από ευρείας κλίμακας επιχείρηση του στρατού της Σομαλίας στο κεντρικό τμήμα της χώρας, στην οποία τουλάχιστον 100 μέλη της Σεμπάμπ, ανάμεσά τους δέκα ηγετικά τους στελέχη, σκοτώθηκαν, σύμφωνα με το γενικό επιτελείο.

Τους τελευταίους μήνες, ο κυβερνητικός στρατός κλιμακώνει τις επιχειρήσεις του εναντίον της Σεμπάμπ, με την υποστήριξη παραστρατιωτικών οργανώσεων φυλών και πολιτών. Λέει πως σημειώνει εδαφικά κέρδη στο πλαίσιο του «ολοκληρωτικού πολέμου» που διεμήνυσε ότι θα εξαπέλυε τον Αύγουστο ο σομαλός πρόεδρος.

Οι μαχητές της Σεμπάμπ διώχτηκαν μεν το 2011 από τις κυριότερες πόλεις της χώρας —συμπεριλαμβανομένης της Μογκαντίσου—, αλλά παραμένουν ριζωμένοι σε αχανείς περιοχές της επαρχίας απ’ όπου εξαπολύουν συχνές και πολύνεκρες επιθέσεις εναντίον των δυνάμεων ασφαλείας, κυβερνητικών αξιωματούχων και αμάχων, ιδίως στην πρωτεύουσα.

Ιταλία: Όλη η xώρα κινδυνεύει από πλημμύρες και κατολισθήσειςΑπο το νησί ΊσκιαΑπό το νησί Ίσκια 

Το 94% των δήμων της Ιταλίας βρίσκεται σε κίνδυνο, δήλωσε ο επικεφαλής της ιταλικής Πολιτικής Προστασίας μετά το φονικό χτύπημα της κακοκαιρίας το σαββατοκύριακο στο νησί Ίσκια.

Περισσότερο από το 90% των δήμων στην Ιταλία κινδυνεύουν από κατολισθήσεις και άλλες φυσικές καταστροφές, δήλωσε σήμερα σε συνέντευξή του ο επικεφαλής της εθνικής υπηρεσίας πολιτικής προστασίας Φαμπρίτσιο Κούρτσο.

«Το 94% των δήμων κινδυνεύει από πλημμύρες, κατολισθήσεις, διάβρωση των ακτών», δήλωσε ο Κούρτσο στην εφημερίδα La Stampa προσθέτοντας ότι «ολόκληρη η Ιταλία βρίσκεται σε κίνδυνο».

Ο Κούρτσο έδωσε τη συνέντευξη αφού κατολισθήσεις λάσπης προκάλεσαν καταστροφές το Σάββατο στο νησί Ίσκια και στοίχισαν τη ζωή σε τουλάχιστον επτά ανθρώπους.

Ο επικεφαλής της ιταλικής πολιτικής προστασίας δήλωσε πως η Ίσκια αντιμετώπιζε μεγαλύτερο κίνδυνο επειδή πολλά από τα σπίτια εκεί έχουν χτιστεί παράνομα, όμως υπογράμμισε ότι άλλα τμήματα της Ιταλίας με λιγότερες παραβιάσεις των οικοδομικών κανονισμών είναι επίσης ευάλωτα.