Σοκ από το φάντασμα του ναζισμού πάνω από τη Γερμανία. Καλπάζει η ακροδεξιά — Πυροβολισμοί στον Κόλπο του Ομάν: Το Ιράν επιχείρησε να καταλάβει ελληνόκτητο τάνκερ

Σοκ από το φάντασμα του ναζισμού πάνω από τη Γερμανία – Καλπάζει η ακροδεξιά

Η ακροδεξιά αναδεικνύεται πρώτο κόμμα και στο Βραδεμβούργο, κοντά στο Βερολίνο, με σχεδόν 28%. Πριν από μερικές μέρες στην Σαξονία εξελέγη επίσης και ο πρώτος δήμαρχος του AfD, o Xάνες Λοτ στην κωμόπολη Ράγκουν-Γέσνιτς.

Μεγάλη ανησυχία και πολύν έντονο προβληματισμό προκαλεί στη Γερμανία η φρενήρης  άνοδος του ακροδεξιού κόμματος Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD).

Σύμφωνα με δημοσκόπηση του ινστιτούτου Insa για λογαριασμό της Bild, αν διεξάγονταν ομοσπονδιακές εκλογές τώρα, το AfD θα έβγαινε δεύτερο κόμμα με υψηλό ποσοστό γύρω στο 21% πίσω από τη Χριστιανική Ένωση, που αναδεικνύεται πρώτη με 25,5%.

Τα κόμματα της νυν συγκυβέρνησης εμφανίζονται στην ίδια δημοσκόπηση αισθητά αποδυναμωμένα: οι Σοσιαλδημοκράτες βγαίνουν τρίτοι με 19%, οι Πράσινοι λαμβάνουν 14,5%, οι Φιλελεύθεροι 6,5% και η Αριστερά γύρω στο 5%.

viber-imageΜπείτε στο κανάλι που δημιούργησε ο eretikos στο Viber για να μαθαίνετε αμέσως τις σημαντικές ειδήσεις!

Απανωτά «σοκ» στα κρατίδια

Ταυτόχρονα σοκ προκαλεί το ποσοστό-ρεκόρ που παίρνει στη Θουριγγία, το οποίο ανέρχεται σε 34% σύμφωνα με δημοσκόπηση του δικτύου MDR. Στο ίδιο κρατίδιο εξελέγη ήδη και ο πρώτος ακροδεξιός περιφερειάρχης από την Εναλλακτική για τη Γερμανία. Πρόκειται για τον Ρόμπερτ Ζέσελμαν στην βιομηχανική περιφέρεια Ζόνενμπεργκ.

Ταυτόχρονα, η Εναλλακτική για τη Γερμανία αναδεικνύεται πρώτο κόμμα και στο Βρανδεμβούργο, κοντά στο Βερολίνο, με σχεδόν 28%. Πριν από μερικές μέρες στην Σαξονία εξελέγη επίσης και ο πρώτος δήμαρχος του AfD, o Xάνες Λοτ στην κωμόπολη Ράγκουν-Γέσνιτς.

Αυτό που μπορεί πάντως κανείς να παρατηρήσει είναι ότι η Εναλλακτική για τη Γερμανία αυξάνει σταθερά και μεθοδικά τα ποσοστά της, ξεκινώντας από το τοπικό επίπεδο, από τις γειτονιές και τους δρόμους μικρών πόλεων με αμφιλεγόμενες πρωτοβουλίες και δράσεις μέσω τοπικών συλλόγων.

Οι λόγοι είναι πολλοί, σύμφωνα με τις αναλύσεις Γερμανών ειδικών: η δυσαρέσκεια πολλών πολιτών από την κυβερνητική πολιτική τα χρόνια της πανδημίας και του πολέμου στην Ουκρανία με την εκτίναξη του πληθωρισμού και των τιμών ενέργειας, το μεγάλο ακόμη χάσμα μεταξύ των ασθενών οικονομικά ανατολικών κρατιδίων και των δυτικών, το προσφυγικό αλλά και η ταύτιση μερίδας ψηφοφόρων με τις μισαλλόδοξες θέσεις του AfD περί Ισλάμ, μεταναστών αλλά και «γερμανικής εθνικής ταυτότητας»

 

Πυροβολισμοί στον Κόλπο του Ομάν: Το Ιράν επιχείρησε να καταλάβει ελληνόκτητο τάνκερΠυροβολισμοί στον Κόλπο του Ομάν: Το Ιράν επιχείρησε να καταλάβει ελληνόκτητο τάνκερ

Από το 2019, έχει σημειωθεί μια σειρά επιθέσεων κατά της ναυτιλίας στα στρατηγικά ύδατα του Κόλπου σε περιόδους έντασης μεταξύ των Ηνωμένων Πολιτειών και του Ιράν

Το Πολεμικό Ναυτικό των ΗΠΑ παρενέβη για να αποτρέψει το Ιράν από την κατάσχεση δύο εμπορικών δεξαμενόπλοιων στον Κόλπο του Ομάν την Τετάρτη, στο τελευταίο από μια σειρά κατασχέσεων ή επιθέσεων σε πλοία στην περιοχή από το 2019.

Σύμφωνα με το Reuters, το ένα περιστατικό αφορούσε το πλοίο Richmond Voyager, ένα πολύ μεγάλο πλοίο μεταφοράς αργού πετρελαίου. Το Richmond Voyager ναυλώνεται από την αμερικανική Chevron και πλέει υπό σημαία των νήσων «Μπαχάμες» ενώ είναι ελληνικής ιδιοκτησίας.

Ένα πλοίο του ιρανικού πολεμικού ναυτικού έριξε πυροβολισμούς κατά τη διάρκεια της δεύτερης προσπάθειας για κατάληψη, δήλωσε ο εκπρόσωπος του πέμπτου στόλου του Πολεμικού Ναυτικού Τίμοθι Χόκινς. Και τα δύο περιστατικά έλαβαν χώρα στον Κόλπο, στα ύδατα μεταξύ του Ιράν και του Ομάν.

viber-imageΜπείτε στο κανάλι που δημιούργησε ο eretikos στο Viber για να μαθαίνετε αμέσως τις σημαντικές ειδήσεις!

Οι επιβάτες και το φορτίο του Richmond Voyager δεν επηρεάστηκαν από το περιστατικό, με το τάνκερ να συνεχίζει τον προορισμό του, από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα προς την ανατολική Σαουδική Αραβία.

Από το 2019, έχει σημειωθεί μια σειρά επιθέσεων κατά της ναυτιλίας στα στρατηγικά ύδατα του Κόλπου σε περιόδους έντασης μεταξύ των Ηνωμένων Πολιτειών και του Ιράν. Το Ιράν κατέλαβε δύο πετρελαιοφόρα μέσα σε μια εβδομάδα πριν από έναν μήνα, δήλωσε το αμερικανικό ναυτικό. Περίπου το ένα πέμπτο της παγκόσμιας προσφοράς αργού πετρελαίου και πετρελαίου προϊόντων περνάει από το Στενό του Ορμούζ, ένα σημείο μεταξύ του Ιράν και του Ομάν, σύμφωνα με στοιχεία της εταιρείας αναλύσεων Vortexa.