Σοκ ακρίβειας: Στο 8,9% εκτινάχθηκε ο πληθωρισμός τον Μάρτιο — e-ΕΦΚΑ: Απλουστεύονται οι διαδικασίες για έναρξη ή μεταβολή δραστηριότητας των μη μισθωτών

Στο  8,9%  σκαρφάλωσε ο πληθωρισμός στη χώρα μας τον περασμένο μήνα συνεχίζοντας τα αλλεπάλληλα αρνητικά ρεκόρ των τελευταίων μηνών. Από πού προκύπτει η επιτάχυνση σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ

Με σπασμένα τα φρένα κινείται ο πληθωρισμός στην Ελλάδα, καθώς εκτινάχθηκε στο 8,9% τον Μάρτιο από 7,2% το Φεβρουάριο καταγράφοντας νέο ιστορικό ρεκόρ λόγω των ραγδαίων αυξήσεων στις τιμές της ενέργειας και βασικών ειδών διατροφής.

Πρωταθλητές στις ανατιμήσεις ο ηλεκτρισμός με 79%, το φυσικό αέριο με 68%, πετρέλαιο θέρμανσης με 58,5% και τα καύσιμα και λιπαντικά με 29% ενώ στα τρόφιμα, μεγάλες αυξήσεις σημειώθηκαν στα λάδια με 19,9%, στα λαχανικά με 13%, τα νωπά φρούτα με 7,8%, το ψωμί και τα δημητριακά με 7,6% και τα κρέατα με 6,4%. Στο τομέα των υπηρεσιών αυξήσεις 26,8% καταγράφονται στα εισιτήρια των αεροπλάνων, 16% σε αυτά των πλοίων και 18,5% στο κόστος διαμονής σε ξενοδοχεία.

Σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ η επιτάχυνση του πληθωρισμού στο 8,9% προέκυψε από τις αυξήσεις των δεικτών κατά:

• 8,1% στην ομάδα Διατροφή και μη αλκοολούχα ποτά, λόγω αύξησης κυρίως των τιμών σε: ψωμί και δημητριακά, κρέατα (γενικά), ψάρια (γενικά), γαλακτοκομικά και αυγά, έλαια και λίπη, νωπά φρούτα, λαχανικά (γενικά), ζάχαρη-σοκολάτεςγλυκά-παγωτά, λοιπά τρόφιμα, καφέ, μεταλλικό νερό-αναψυκτικά-χυμούς φρούτων.

• 0,4% στην ομάδα Αλκοολούχα ποτά και καπνός, λόγω αύξησης κυρίως των τιμών στα κρασιά.

• 6,5% στην ομάδα Ένδυση και υπόδηση, λόγω αύξησης των τιμών στα είδη ένδυσης και υπόδησης.

• 29,9% στην ομάδα Στέγαση, λόγω αύξησης κυρίως των τιμών σε: ενοίκια κατοικιών, είδη επισκευής και συντήρησης κατοικίας, ηλεκτρισμό, φυσικό αέριο, πετρέλαιο θέρμανσης.

• 3,7% στην ομάδα Διαρκή αγαθά-Είδη νοικοκυριού και υπηρεσίες, λόγω αύξησης κυρίως των τιμών σε: έπιπλα και διακοσμητικά είδη, υφαντουργικά προϊόντα οικιακής χρήσης, υαλικά-επιτραπέζια σκεύη και σκεύη οικιακής χρήσης, είδη άμεσης κατανάλωσης νοικοκυριού, οικιακές υπηρεσίες.

• 15,4% στην ομάδα Μεταφορές, λόγω αύξησης κυρίως των τιμών σε: καινούργια αυτοκίνητα, μεταχειρισμένα αυτοκίνητα, μοτοποδήλατα-μοτοσυκλέτες, ελαστικά, καύσιμα και λιπαντικά, εισιτήρια μεταφοράς επιβατών με αεροπλάνο, εισιτήρια μεταφοράς επιβατών με πλοίο.

• 0,1% στην ομάδα Αναψυχή-Πολιτιστικές δραστηριότητες, λόγω αύξησης κυρίως των τιμών σε: μικρά είδη αναψυχής-άνθηκατοικίδια ζώα, κινηματογράφους-θέατρα. Μέρος της αύξησης αυτής αντισταθμίστηκε από τη μείωση κυρίως των τιμών σε: οπτικοακουστικό εξοπλισμό-υπολογιστές-επισκευές, διαρκή αγαθά αναψυχής.

• 0,9% στην ομάδα Εκπαίδευση, λόγω αύξησης κυρίως των τιμών στα δίδακτρα δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης.

• 2,8% στην ομάδα Ξενοδοχεία-Καφέ-Εστιατόρια, λόγω αύξησης κυρίως των τιμών σε: εστιατόρια-ζαχαροπλαστεία-καφενεία, ξενοδοχεία-μοτέλ-πανδοχεία.

• 0,1% στην ομάδα Άλλα αγαθά και υπηρεσίες, λόγω αύξησης κυρίως των τιμών στα άλλα είδη ατομικής φροντίδας. Μέρος της αύξησης αυτής αντισταθμίστηκε από τη μείωση κυρίως των τιμών στα ασφάλιστρα οχημάτων.

 

e-ΕΦΚΑ: Απλουστεύονται οι διαδικασίες για έναρξη ή μεταβολή δραστηριότητας των μη μισθωτών

Την απλούστευση των διαδικασιών για έναρξη ή μεταβολή δραστηριότητας των μη μισθωτών ανακοίνωσε ο e-ΕΦΚΑ, σύμφωνα με τον οποίο αυτό επιτυγχάνεται λόγω της ενεργοποίησης της διαλειτουργικότητας μεταξύ των πληροφοριακών συστημάτων.

Σύμφωνα με τον e-ΕΦΚΑ, καταργείται η υποχρέωση απογραφικής δήλωσης («προεγγραφής») στον e-ΕΦΚΑ ή οποιουδήποτε εγγράφου, βεβαίωσης ή ασφαλιστικής ενημερότητας, ως δικαιολογητικού για την έναρξη ή μεταβολή εργασιών στη φορολογική διοίκηση.

Μέχρι σήμερα, οι μη μισθωτοί που επιθυμούσαν να κάνουν έναρξη ή/μεταβολή εργασιών στη φορολογική διοίκηση, η οποία συνδεόταν με την έναρξη ασφάλισης στον e-ΕΦΚΑ, έπρεπε προηγουμένως να λάβουν βεβαίωση απογραφικής δήλωσης, δηλαδή να κάνουν «προεγγραφή» στον φορέα, προσκομίζοντας μια σειρά από δικαιολογητικά.

«Η απλούστευση της διαδικασίας επιτυγχάνεται, λόγω της ενεργοποίησης της διαλειτουργικότητας μεταξύ των πληροφοριακών συστημάτων, μέσω της οποίας μπορούν να αντλούνται αυτόματα τα στοιχεία, μειώνοντας τη γραφειοκρατία και την ταλαιπωρία των πολιτών. Με αυτόν τον τρόπο, η εγγραφή/επανεγγραφή στον e-ΕΦΚΑ διενεργείται αυτόματα, μετά την έναρξη ή μεταβολή εργασιών στη φορολογική διοίκηση, κατόπιν υποβολής σχετικής αίτησης του υπόχρεου για την ολοκλήρωση της υπαγωγής στην ασφάλιση» διευκρινίζει ο e-ΕΦΚΑ.

Η αίτηση υποβάλλεται μέχρι τη 10η ημέρα του επόμενου μήνα από τον μήνα έναρξης ή μεταβολής εργασιών ηλεκτρονικά, μέσω του ιστότοπου του e-ΕΦΚΑ (www.efka.gov.gr), ακολουθώντας τη διαδρομή->Ηλεκτρονικές υπηρεσίες για Ελεύθερους Επαγγελματίες/Αυτοαπασχολούμενους/Αγρότες->Έναρξη/Μεταβολή/Λήξη ασφάλισης.

Σε περίπτωση μη εμπρόθεσμης υποβολής αίτησης από τον υπακτέο στην ασφάλιση, το αρμόδιο όργανο του e-ΕΦΚΑ προβαίνει σε αυτεπάγγελτη εγγραφή και ασφάλισή του.