Σλοβακία: «Παράθυρο» για την παραχώρηση μαχητικών αεροσκαφών MiG-29 στην Ουκρανία — Ρωσία: Δεν θα φέρει σταθερότητα στην Ευρώπη η ένταξη της Σουηδίας, Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ — Τσόμσκι για Ουκρανία: Πλησιάζουμε στο πιο επικίνδυνο σημείο της ανθρώπινης ιστορίας

image

Η Σλοβακία, η οποία συνορεύει με την Ουκρανία, είναι μέλος του ΝΑΤΟ και διαθέτει 12 μαχητικά αεροσκάφη MiG-29. Έχει ήδη παραχωρήσει στην Ουκρανία το σύστημα αντιαεροπορικής άμυνας S-300.

Η Σλοβακία θα εξετάσει την παραχώρηση σοβιετικής κατασκευής μαχητικών αεροσκαφών MiG-29 στην Ουκρανία αν υπάρξει μια συμφωνία για εναλλακτική λύση στην προστασία του εθνικού εναέριου χώρου της, όπως δήλωσε σήμερα ο πρωθυπουργός Έντουαρντ Χέγκερ.

Η Ουκρανία έχει ζητήσει βαρύ οπλισμό και αεροσκάφη προκειμένου να ενισχύσει την άμυνά της απέναντι στη Ρωσία.

Χώρες της Δύσης έχουν ήδη στείλει όπλα στην Ουκρανία, αλλά παλιότερες συζητήσεις για παραχώρηση MiG-29 — που διαθέτουν επίσης η Πολωνία και η Βουλγαρία — δεν προχώρησαν, καθώς τα σχέδια θεωρήθηκαν επικίνδυνα για κλιμάκωση της έντασης μεταξύ Ρωσίας και ΝΑΤΟ.

Η Σλοβακία, η οποία συνορεύει με την Ουκρανία, είναι μέλος του ΝΑΤΟ και διαθέτει 12 μαχητικά αεροσκάφη MiG-29. Έχει ήδη παραχωρήσει στην Ουκρανία το σύστημα αντιαεροπορικής άμυνας S-300.

«Δεδομένης της συμπεριφοράς της Ρωσικής Ομοσπονδίας, ο σοβιετικής κατασκευής εξοπλισμός γίνεται πολύ επικίνδυνος. Επομένως το ερώτημα έχει τεθεί και θα εξεταστεί», δήλωσε ο Χέγκερ απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου για ενδεχόμενο αίτημα στους συμμάχους για συμβολή τους στην προστασία του εναέριου χώρου της Σλοβακίας σε περίπτωση παραχώρησης των MiG-29 στην Ουκρανία. «Ο μετασοβιετικός εξοπλισμός δεν είναι βιώσιμος χωρίς ρωσικές προμήθειες και στην παρούσα φάση δεν θέλουμε να τα έχουμε καν», συμπλήρωσε.

Ο Χέγκερ ανέφερε ότι το υπουργείο Άμυνας είχε επαφές για την προστασία του εναέριου χώρου της Σλοβακίας από μαχητικά αεροσκάφη.

Η Μπρατισλάβα αναμένει το 2024 τις πρώτες παραδόσεις αμερικανικών F-16 από τα συνολικά 18 που παρήγγειλε το 2018.

 

Ρωσία: Δεν θα φέρει σταθερότητα στην Ευρώπη η ένταξη της Σουηδίας και της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ

Το Κρεμλίνο προειδοποίησε σήμερα ότι ενδεχόμενη ένταξη της Σουηδίας και της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ δεν θα φέρει σταθερότητα στην Ευρώπη

Το Κρεμλίνο προειδοποίησε σήμερα ότι ενδεχόμενη ένταξη της Σουηδίας και της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ δεν θα φέρει σταθερότητα στην Ευρώπη.

«Έχουμε δηλώσει επανειλημμένα ότι η Συμμαχία παραμένει ένα εργαλείο με στόχο την αντιπαράθεση και η περαιτέρω επέκτασή του δεν θα φέρει σταθερότητα στην ευρωπαϊκή ήπειρο», επεσήμανε ο Ντμίτρι Πεσκόφ όταν ρωτήθηκε από τους δημοσιογράφους για το ενδεχόμενο ένταξης στο ΝΑΤΟ της Σουηδίας και της Φινλανδίας.

Παράλληλα ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου δήλωσε ότι η Ρωσία διαθέτει τους απαραίτητους πόρους για να αποπληρώσει το χρέος της και κατά συνέπεια δεν υπάρχει αντικειμενικός λόγος χρεοκοπίας της χώρας.

 

Τσόμσκι για πόλεμο στην Ουκρανία: Πλησιάζουμε στο πιο επικίνδυνο σημείο της ανθρώπινης ιστορίαςΤσόμσκι για πόλεμο στην Ουκρανία: Πλησιάζουμε στο πιο επικίνδυνο σημείο της ανθρώπινης ιστορίας

Ο Νόαμ Τσόμσκι τοποθετήθηκε δημόσια για τον πόλεμο στην Ουκρανία και διευκρίνισε ότι εάν δεν επικρατήσει σύντομα ειρήνη, μπορεί η ανθρωπότητα να οδηγηθεί σε «πυρηνικό πόλεμο», καθώς ο κόσμος πλησιάζει το πιο επικίνδυνο σημείο στην ανθρώπινη ιστορία.

Ο Νόαμ Τσόμσκι τοποθετήθηκε δημόσια για τον πόλεμο στην Ουκρανία και διευκρίνισε ότι εάν δεν επικρατήσει σύντομα ειρήνη, μπορεί η ανθρωπότητα να οδηγηθεί σε «πυρηνικό πόλεμο», καθώς ο κόσμος πλησιάζει το πιο επικίνδυνο σημείο στην ανθρώπινη ιστορία.

Ο 93χρονος Αμερικανός καθηγητής και εξέχων στοχαστής μίλησε στο newstatesman.com και τόνισε ότι «πλησιάζουμε στο πιο επικίνδυνο σημείο στην ανθρώπινη ιστορία. Τώρα αντιμετωπίζουμε την προοπτική της καταστροφής της οργανωμένης ζωής στη Γη».

Ακόμη, σημείωσε ότι ο Πούτιν εισέβαλε στην Ουκρανία για δύο λόγους. «Ο ένας είναι ο μοντέρνος τρόπος της Δύσης, να προσπαθήσεις να μπεις στο διεστραμμένο μυαλό του Πούτιν και να προσδιορίσεις τι συμβαίνει βαθιά στην ψυχή του. Ο άλλος τρόπος είναι να δεις τα γεγονότα. Για παράδειγμα τον Σεπτέμβριο του 2021 οι ΗΠΑ έκαναν μία ισχυρή πολιτική δήλωση, ζητώντας ενισχυμένη στρατιωτική συνεργασία με την Ουκρανία, περαιτέρω αποστολή προηγμένων στρατιωτικών όπλων, όλα μέρος του προγράμματος ενίσχυσης του ΝΑΤΟ και ένταξης της Ουκρανίας σ’ αυτό. Μπορείτε να διαλέξετε εσείς, δεν ξέρουμε ποιο είναι το σωστό. Αυτό που γνωρίζουμε είναι ότι η Ουκρανία θα καταστραφεί ακόμη περισσότερο. Και μπορεί να οδηγηθούμε σε πυρηνικό πόλεμο εάν δεν κυνηγήσουμε τις ευκαιρίες που υπάρχουν για μια διευθέτηση μέσω διαπραγματεύσεων», είπε χαρακτηριστικά.

Στο «στόχαστρο» και η Δύση

Παρόλα αυτά, ο Νόαμ Τσόμσκι σημείωσε ότι πρέπει μεν να υπάρχει οργή για την ρωσική εισβολή, όμως δεν πρέπει να ξεχαστούν όσα έχουν κάνει άλλα δυτικά κράτη, όπως ο πόλεμος στο Αφγανιστάν. Έτσι, είπε πως «είναι σίγουρα σωστό να έχουμε ηθική οργή για τις ενέργειες του Πούτιν στην Ουκρανία. Αλλά θα ήταν ακόμη μεγαλύτερη πρόοδος να έχουμε ηθική οργή γι’ άλλες φοβερές φρικαλεότητες…».

«Στο Αφγανιστάν, κυριολεκτικά εκατομμύρια άνθρωποι αντιμετωπίζουν την επικείμενη πείνα. Γιατί; Υπάρχει φαγητό στην αγορά. Αλλά οι άνθρωποι που έχουν λίγα χρήματα πρέπει να βλέπουν τα παιδιά τους να λιμοκτονούν επειδή δεν μπορούν να πάνε στην αγορά για να αγοράσουν φαγητό. Γιατί; Επειδή οι Ηνωμένες Πολιτείες, με την υποστήριξη της Βρετανίας, κράτησαν τα κεφάλαια του Αφγανιστάν στις τράπεζες της Νέας Υόρκης και δεν θα τα απελευθερώσουν», ανέφερε χαρακτηριστικά.