Σκυλακάκης για νέες παροχές: Δεν υπάρχει αυτή τη στιγμή δημοσιονομικός χώρος — Οργανώνονται οι εργάτες στα φραουλοχώραφα: Θα δουλεύουμε μόνο με τους όρους μας

Θεόδωρος Σκυλακάκης

Διστακτικός για το ενδεχόμενο νέων παροχών εμφανίστηκε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Θεόδωρος Σκυλακάκης, επικαλούμενος την απουσία αυτή τη στιγμή δημοσιονομικού χώρου

Επιφυλακτικός όσον αφορά τη συζήτηση για νέες παροχές εμφανίστηκε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Θεόδωρος Σκυλακάκης, μια ημέρα μετά τη συνάντηση των εκπρόσωπος της κυβέρνησης με τους εκπροσώπους των θεσμών. Σε συνέντευξή του ο κ. Σκυλακάκης είπε χαρακτηριστικά ότι «το έλλειμμα είναι πάρα πολύ σημαντικό φέτος, είμαστε στο 7,3 και δεν υπάρχει αυτή τη στιγμή δημοσιονομικός χώρος, υπάρχει σημαντικό έλλειμμα».

Παράλληλα επισήμανε πως σε «αυτή τη στιγμή έχουμε ένα εκτεταμένο πακέτο στήριξης δεν υπάρχουν αλλαγές σε αυτό το πακέτο και ό,τι αφορά κάποια επιπλέον έσοδα που ήρθαν τον Σεπτέμβριο δεν έχουμε ασφάλεια ότι τα έσοδα αυτά θα επαναληφθούν και τον Οκτώβριο και τον Νοέμβριο και ότι θα αλλάξει κάτι σε ότι αφορά το δημοσιονομικό σχεδιασμό».

«Αν προκύψουν επιπλέον έσοδα και η κυβέρνηση αποφασίσει να πάρει επιπλέον μέτρα αυτό είναι άλλο θέμα» πρόσθεσε στο ραδιόφωνο των Παραπολιτικών ο Θεόδωρος Σκυλακάκης αφήνοντας κάποια «πόρτα» ανοιχτή στη συζήτηση για το ενδεχόμενο παροχών.

«Το έλλειμμα είναι ήδη πολύ υψηλό δεν θεωρώ ότι πρέπει φέτος να κάνουμε σοβαρή υπέρβαση αυτού του ελλείμματος. Είναι στο 9,9% το κανονικό έλλειμμα, όχι το πρωτογενές» σημείωσε σε άλλο σημείο της συνέντευξής του ο κ. Σκυλακάκης.

Ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών ρωτήθηκε και για το αν θα μπορούσε η κυβέρνηση να δώσει στους χαμηλοσυνταξιούχους την 13η σύνταξη και απάντησε ότι «προσπαθώ να εξηγήσω ότι έχουμε ένα πολύ σημαντικό έλλειμμα, έχουμε φτάσει δύο μήνες πριν το τέλος του χρόνου, η κυβέρνηση έχει εξαγγείλει την πολιτική της και για το ’22 και κάνουμε συζήτηση για το τι θα γίνει τους δύο τελευταίους μήνες. Η δημοσιονομική πολιτική είναι κάτι που θέλει μια σταθερότητα και ένα σχεδιασμό».

Παρόλα αυτά ο Θεόδωρος Σκυλακάκης ήταν κατηγορηματικός στο ότι δεν «παγώνει» η εξαγγελθείσα μείωση του ΕΝΦΙΑ λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «στον ΕΝΦΙΑ έχουμε κάτι πολύ συγκεκριμένο, το έχουμε πει με μεγάλη σαφήνεια. Έχουμε έναν αξιόλογο δημοσιονομικό χώρο για το πλαίσιο του ΕΝΦΙΑ δηλαδή πρόσθετα έσοδα από τον ΕΝΦΙΑ λόγω της αύξησης της αξίας της ακίνητης περιουσίας συν την συμπερίληψη περιοχών που πολύ κακώς δεν είχαν συμπεριληφθεί όλα αυτά τα χρόνια από τότε που ξεκίνησε ο ΕΝΦΙΑ στην κανονική αποτίμηση της ακίνητης περιουσίας».

Οργανώνονται οι εργάτες στα φραουλοχώραφα: Θα δουλεύουμε μόνο με τους όρους μας

Υπουργείο Εργασίας συγκεντρωση εργατών γης απο την Αμαλιαδα. (EUROKINISSI/ ΛΥΔΙΑ ΣΙΩΡΗ)

Υπουργείο Εργασίας συγκεντρωση εργατών γης απο την Αμαλιαδα. 

Οι αλλοδαποί εργάτες στα φραουλοχώραφα της Ηλείας και της Αχαϊας οργανώθηκαν και διεκδίκησαν καλύτερους όρους δουλειάς από τους εργοδότες τους.

Αναστάτωση και προβληματισμός επικρατεί σύμφωνα με πληροφορίες του thebest.gr στα φραουλοχώραφα σε Αχαΐα και Ηλεία, καθώς οι εργάτες γης από το Μπαγκλαντές, την Αίγυπτο και άλλες χώρες έχουν αποκτήσει συνδικαλιστική οργάνωση και πλέον βάζουν τους όρους τους για τον τρόπο εργασίας τους και τις αμοιβές τους, με αποτέλεσμα οι φραουλοπαραγωγοί να είναι σε αναμμένα καρφιά λόγω τις ευπάθειας του προϊόντος, το οποίο, έτσι και δεν φύγει για έξω εγκαίρως, (κυρίως για τη Ρωσία), υποβαθμίζεται και προωθείται για μαρμελάδα στην εσωτερική αγορά και στην μισή τιμή…

Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι οι εργάτες γης πλέον κλείνουν δουλειές όχι κατά μόνας όπως παλιά, αλλά σε οργανωμένες ομάδες και μεταξύ των όρων που θέτουν και τους οποίους δεν διαπραγματεύονται, είναι η αμοιβή τους 4 ευρώ την ώρα, η διαμονή τους σε αξιοπρεπείς χώρους και όχι σε παραπήγματα με μουσαμάδες και άλλα επικίνδυνα υλικά, η λήψη μέτρων υγιεινής και η μεταφορά τους όχι σε καρότσα, αλλά σε οχήματα -τουλάχιστον- με σκεπή.

Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα να έχουν ξεκινήσει ήδη διάφοροι επιχειρηματίες τις χωροθετήσεις για δημιουργία WC και άλλων εγκαταστάσεων καθώς βρίσκονται αντιμέτωποι με το «δεν δουλεύω» σε μια κρίσιμη περίοδο.

Αξiζει να αναφερθεί ότι σε περιοχές όπως π.χ. η Μανωλάδα, οι εργάτες διαμένουν σε αυτοσχέδιες παράγκες, ενώ είναι λίγοι οι εργοδότες που τους παρέχουν προστατευτικά μέσα. Τα μέτρα προστασίας περιλαμβάνουν το να κρατάνε οι εργάτες αποστάσεις στα χωράφια ενώ σε άλλες περιπτώσεις αντί να μεταφέρονται σε καρότσα περπατάνε ως και 6 χιλιόμετρα για να βρεθούν στο χωράφι.