Σκληρή ανακοίνωση Ένωσης Εισαγγελέων Ελλάδος: Η Δημοκρατία υπολειτουργεί – Όταν η ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ γίνεται… ΣΥΝ-ασυδοσία

Σκληρή γλώσσα χρησιμοποιεί η Ένωση Εισαγγελέων Ελλάδος σε ανακοίνωση – παρέμβαση με φόντο τη στοχοποίηση του εισαγγελέα Εφετών, Ηλία Ζαγοραίου, από τα «Παραπολιτικά» αλλά και τις αήθεις δηλώσεις του Άδωνη Γεωργιάδη, ο οποίος ισχυρίστηκε ότι η Ελένη Τουλουπάκη πρέπει να μπει φυλακή.

«Με αφορμή δηλώσεις και δημοσιεύματα που αναφέρονται σε εν εξελίξει υποθέσεις και εμπλέκουν αβασάνιστα στη δίνη πολιτικών αντιπαραθέσεων εισαγγελικούς λειτουργούς με προσβλητικά σχόλια και υπονοούμενα για την αμεροληψία τους, η Ένωση Εισαγγελέων Ελλάδος εκφράζει, για πολλοστή φορά, έντονη αποδοκιμασία στις ανοίκειες επιθέσεις και την ηθελημένη στοχοποίηση εισαγγελικών λειτουργών» τονίζει η Ένωση και προσθέτει πως η προσπάθεια χειραγώγησης των εκπροσώπων της Δικαιοσύνης, με προφανή σκοπό το προσωπικό όφελος, είναι μάταιη και καταδεικνύει μία Δημοκρατία που θεσμικώς υπολειτουργεί, ανάξια της εμπιστοσύνης των πολιτών.

Τονίζεται δε ότι η Ένωση Εισαγγελέων Ελλάδος, απευθυνόμενη στους εκπροσώπους των λοιπών εξουσιών και μερίδα του Τύπου, ζητά από αυτούς να παύσουν, αντιποιούμενοι τη δικαστική εξουσία, να αποδίδουν άκριτα κατηγορίες, να καταδικάζουν και να στοχοποιούν συλλήβδην εν ενεργεία εισαγγελικούς λειτουργούς.

Και καταλήγει στην ανακοίνωση της η Ένωση: «Τέτοιες ενέργειες, όχι μόνο δεν κάμπτουν αλλά τουναντίον ενδυναμώνουν το ανεξάρτητο εισαγγελικό φρόνημα όλων των συναδέλφων. Σε κάθε δε περίπτωση, η ίδια η Δικαιοσύνη είναι η μόνη αρμόδια και διαθέτει, όπως διαχρονικά αποδεικνύει, το δικονομικό μηχανισμό ελέγχου και απόδοσης ευθυνών για τυχόν υπαίτιες πράξεις ή παραλείψεις των λειτουργών της και ουδείς άλλος. Για το Διοικητικό Συμβούλιο της Ένωσης Εισαγγελέων Ελλάδος: Η Πρόεδρος Άννα Ζαΐρη Αντεισαγγελέας Αρείου Πάγου. Ο Γενικός Γραμματέας Σπυρίδων Παππάς Εισαγγελέας Πρωτοδικών».

Όταν η ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ γίνεται… ΣΥΝ-ασυδοσία

Μπροστά στην απειλή φιάσκου εκχωρείται ανεξέλεγκτο διευθυντικό δικαίωμα στις επιχειρήσεις για τη διαχείριση του χρόνου εργασίας, όπως κυρίως υποδείκνυε ο ΣΕΒ • Μόλις 3.000 επιχειρήσεις έχουν ενταχθεί μέχρι στιγμής στο πρόγραμμα.

Mπροστά στο παράδοξο ενδεχόμενο να αποκτήσει το ευρωπαϊκής προέλευσης χρήμα ύψους 1 δισ. ευρώ για τη διατήρηση θέσεων εργασίας αλλά να μην μπορεί να τα απορροφήσει πιθανόν να βρεθεί η κυβέρνηση, εάν συνεχίσει να κάνει πως δεν καταλαβαίνει την αποτυχία του σωτήριου μηχανισμού με την ονομασία «ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ» που θεσμοθέτησε με τον Ν. 4690/20.

Μια αποτυχία φανερή, αφού λιγότερο από το 1% των (περίπου 700.000) επιχειρήσεων της χώρας έχει αξιοποιήσει τα προτεινόμενα οφέλη για τη συγκράτηση του προσωπικού μετά και την ολοκλήρωση της περιόδου αναστολής των συμβάσεων και του διαστήματος προστασίας των θέσεων εργασίας που λήγει για τις περισσότερες επιχειρήσεις στις 15 Ιουλίου.

Υπενθυμίζεται ότι με τον μηχανισμό ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ προβλέπεται ότι το Δημόσιο θα καλύπτει το 60% του πραγματικού μισθού για το χρονικό διάστημα που ο μισθωτός δεν θα εργάζεται αλλά και το 60% των εργοδοτικών εισφορών μέχρι και τις 31 Ιουλίου. Το μέτρο δεν απέδωσε, αφού οι επιχειρήσεις που αποφάσισαν να το χρησιμοποιήσουν δεν ξεπερνούν τις 3.000, όταν ο κυβερνητικός στόχος έκανε λόγο για περισσότερες από 400.000 επιχειρήσεις.

Μάλιστα, χαρακτηριστικό στοιχείο της απροθυμίας να προχωρήσει σε ουσιαστικές βελτιώσεις είναι ο ζήλος του υπουργού Εργασίας να κάνει απεριόριστες παραχωρήσεις προς τους εργοδότες εκείνους που ζήτησαν πλήρες διευθυντικό δικαίωμα στην κατανομή του χρόνου εργασίας με τρόπο που θα επαναφέρει την απεριόριστη εκ περιτροπής εργασία, που υποτίθεται ότι ανακόπτει ο μηχανισμός ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ, αφού η πρόβλεψή του για τη μείωση του χρόνου εργασίας, που επιδοτεί το Δημόσιο, πρέπει να γίνεται μόνο σε εβδομαδιαία βάση.

Τι ζήτησε ο ΣΕΒ

Οι εργοδότες, κυρίως από την πλευρά του ΣΕΒ, ζήτησαν την εν λευκώ διαχείριση του χρόνου εργασίας για να μην αποκλειστούν οι επιχειρήσεις που απασχολούν προσωπικό με βάρδιες. Ο υπουργός ανταποκρίθηκε αμέσως, σπεύδοντας το απόγευμα του περασμένου Σαββάτου να προαναγγείλει με μια σύντομη ανακοίνωση ότι η διευθέτηση του χρόνου εργασίας για να μπει μια επιχείρηση στον μηχανισμό μπορεί να γίνεται και με βάση αναφοράς τον μήνα.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση «από 30/6 μετά την ολοκλήρωση του πρώτου δεκαπενθημέρου εφαρμογής του ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ, το Πληροφοριακό Σύστημα ΕΡΓΑΝΗ θα μπορεί να δέχεται το άθροισμα των συμβατικών ωρών ανά μήνα και την προαναγγελία μεσοσταθμικής μείωσης ωρών εργασίας ανά μήνα».

Στην πράξη, με αυτήν τη ρύθμιση αυξάνεται απεριόριστα η ευελιξία στη χρήση του χρόνου εργασίας χωρίς, ωστόσο, να είναι βέβαιο ότι κι αυτή η παραχώρηση θα πείσει τις επιχειρήσεις να προσχωρήσουν στη ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ που αποτελεί την ελληνική εκδοχή του γερμανικής εμπνεύσεως ευρωπαϊκού προγράμματος SURE. Μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες, ανάλογα με την πορεία της ρύθμισης μέσα στο πρώτο δεκαήμερο του Ιουλίου δεν αποκλείεται να επεκταθεί και η επιδότηση των εργοδοτικών ασφαλιστικών εισφορών μέχρι και το φθινόπωρο.

Mέτρα που σε άλλες συνθήκες θα είχαν οδηγήσει την εργοδοτική πλευρά στην πλήρη ενσωμάτωσή της στον νέο μηχανισμό. Σήμερα, όμως, φαίνεται ότι το μόνο σίγουρο που επιτυγχάνουν είναι να επισπεύδουν την αποδιοργάνωση των εργασιακών σχέσεων.