Σκηνικό έντασης στην περιοχή του Ειρηνικού

Ένα βλήμα εκτοξεύεται από μια απροσδιόριστη τοποθεσία στην Κίνα κατά τη διάρκεια ασκήσεων με πραγματικά πυρά μεγάλης εμβέλειας.

Αποκλεισμένη από αέρα και θάλασσα η Ταϊβάν για δεύτερη μέρα. Πολεμικές κορόνες και φραστικές τριβές συνθέτουν το σκηνικό ενώ βρίσκονται σε εξέλιξη τα μεγαλύτερα κινεζικά στρατιωτικά γυμνάσια που έχουν γίνει εδώ και δεκαετίες στην περιοχή. Τα απόνερα από την περιοδεία της προέδρου της αμερικανικής Βουλής των Αντιπροσώπων, Νάνσι Πελόζι, στον Ειρηνικό.

Το Πεκίνο έκανε πράξη την απειλή του για αντίποινα στην επίσκεψη της Πελόζι στην Ταϊβάν ανεβάζοντας κατακόρυφα το θερμόμετρο στην περιοχή.

Για δεύτερο 24ωρο η νήσος παραμένει αποκλεισμένη από αέρα και θάλασσα καθώς βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη κινεζικές στρατιωτικές ασκήσεις, οι μεγαλύτερες που έχουν διεξαχθεί εδώ και δεκαετίες.

Τα στρατιωτικά γυμνάσια θα διαρκέσουν ως την Κυριακή και «ακουμπούν» σε απόσταση 20 χιλιομέτρων από τις ακτές του νησιού.

Graphic News

Το σκηνικό έντασης στην περιοχή προκλήθηκε από την περιοδεία της προέδρου της αμερικανικής Βουλής των Αντιπροσώπων, Νάνσι Πελόζι στον Ειρηνικό, η οποία μετά την εξαιρετικά αμφιλεγόμενη επίσκεψή της στην Ταϊβάν, μετέβη χθες στην Ιαπωνία, τον τελευταίο σταθμό.

Τι δήλωσε η Πελόζι στο Τόκιο

Οι ΗΠΑ «δεν θα επιτρέψουν» στην Κίνα να απομονώσει την Ταϊβάν δήλωσε από το Τόκιο η 82χρονη Αμερικανίδα αξιωματούχος φροντίζοντας πρώτα να ανάψει την σπίθα που θα μπορούσε να βάλει φωτιά.

Το Πεκίνο θεωρεί την αυτόνομη νήσο 23 εκατομμυρίων κατοίκων αναπόσπαστο τμήμα της κινεζικής επικράτειας, αποσκιρτήσασα επαρχία προορισμένη να επανενωθεί στο μέλλον με την ηπειρωτική χώρα.

Απάντησε με αντίποινα στην επίσκεψη της Πελόζι αναπτύσσοντας μαχητικά αεροσκάφη, ελικόπτερα και πλοία και εκτοξεύοντας πυραύλους, κάποιοι από τους οποίους πέρασαν πάνω από το νησί και έπεσαν, για πρώτη φορά, εντός της ιαπωνικής ΑΟΖ, σύμφωνα με το υπουργείο Άμυνας στο Τόκιο.

«Οι Κινέζοι προχώρησαν σε αυτές τις εκτοξεύσεις πιθανόν χρησιμοποιώντας την επίσκεψή μας ως πρόσχημα», είπε η πρόεδρος της αμερικανικής Βουλής των αντιπροσώπων κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στο Τόκιο.

Προσπαθούν «να απομονώσουν την Ταϊβάν», πρόσθεσε, θυμίζοντας ότι το Πεκίνο απέρριψε την άνοιξη την έκκληση των ΗΠΑ να επιτραπεί η συμμετοχή των αρχών της νήσου στην ετήσια συνέλευση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ).

Όμως «δεν θα απομονώσουν την Ταϊβάν διότι θα τους εμποδίσουμε να το κάνουν. Κάναμε επισκέψεις υψηλού επιπέδου, γερουσιαστές πήγαν εκεί την άνοιξη», επρόκειτο για «διακομματική» πρωτοβουλία, είπε και επέμεινε «δεν θα τους επιτρέψουμε να απομονώσουν την Ταϊβάν».

«Δεν αποφασίσουν εκείνοι πού ταξιδεύουμε», πρόσθεσε.

Ωστόσο, φρόντισε να τονίσει πως η περιοδείας της στην περιοχή «δεν είχε σκοπό να αλλάξει το status quo εδώ στην Ασία, να αλλάξει το status quo στην Ταϊβάν».

Αναφερόμενη στις σινοαμερικανικές σχέσεις, η κυρία Πελόσι έκρινε ότι εάν οι ΗΠΑ σιωπούσαν «για το ζήτημα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Κίνα λόγω των εμπορικών συμφερόντων (τους)», τότε «θα χάναμε κάθε ηθικό κύρος» και «δεν θα μπορούσαμε να μιλάμε για τα ανθρώπινα δικαιώματα οπουδήποτε αλλού στον κόσμο».

Οι κινεζικοί πύραυλοι και η Ιαπωνία

Οι εκτοξεύσεις κινεζικών βαλλιστικών (;) πυραύλων γύρω από την Ταϊβάν, ορισμένοι εκ των οποίων κατέπεσαν μέσα στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη (ΑΟΖ) της Ιαπωνίας, είναι «σοβαρό πρόβλημα που πλήττει την εθνική μας ασφάλεια και αυτή των πολιτών μας», δήλωσε σήμερα ο ιάπωνας πρωθυπουργός Φουμίο Κισίντα.

«Καλούμε να σταματήσουν αμέσως τα στρατιωτικά γυμνάσια» της Κίνας, που άρχισαν την Πέμπτη και αναμένεται να συνεχιστούν ως την Κυριακή, πρόσθεσε ο κ. Κισίντα έπειτα από συνάντησή του με την πρόεδρο της Βουλής της Αντιπροσώπων των ΗΠΑ, τη Νάνσι Πελόζι.

Ο κ. Κισίντα επαναβεβαίωσε εξάλλου ότι η Ιαπωνία και οι ΗΠΑ «θα συνεχίσουν να συντονίζονται στενά για τη διατήρηση της ειρήνης και της σταθερότητας στο στενό της Ταϊβάν».

Παγκόσμια ανησυχία

Οι ένοπλες δυνάμεις της Ταϊβάν ανακοίνωσαν χθες πως «προετοιμάζονται για πόλεμο χωρίς να επιδιώκουν πόλεμο». Το υπουργείο Εθνικής Άμυνας τόνισε πως «θα τηρήσει την αρχή της προετοιμασίας για πόλεμο χωρίς την επιδίωξη πολέμου» και διεμήνυσε ότι θα αντιδράσει με προσήκοντα τρόπο στις ενέργειες «του εχθρού» στο στενό της Ταϊβάν.