Σκανδαλώδης εύνοια της κυβέρνησης στους μεγαλοϊδιοκτήτες. Έκπτωση 53% στον ΕΝΦΙΑ! — Ακριβή η απεξάρτηση από τη ρωσική ενέργεια! Αγγίζει τα 200 δισ. ευρώ! — «Δεν υπάρχουν pushbacks» καταλήγει η Εθνική Αρχή Διαφάνειας παρά την παραίτηση Λεζερί

Κεραυνοί» της ΠΟΜΙΔΑ για την τεράστια αύξηση του ΕΝΦΙΑ στη μεσαία τάξη – Ουτοπική εικόνα από το ΥΠΟΙΚ

Τη μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 380 εκατ. ευρώ την καρπώνονται οι κατέχοντες μεγάλης αξίας ακίνητη περιουσία

Ισχυρή είναι η εύνοια της κυβέρνησης της Ν.Δ. προς τις μεγάλες περιουσίες, κάτι το οποίο αποτυπώθηκε και στον ΕΝΦΙΑ, τα εκκαθαριστικά του οποίου έχουν αναρτηθεί για περίπου 7,3 εκατομμύρια φορολογουμένους. Η εισαγωγή του συμπληρωματικού φόρου στον κύριο αποτελεί τον βασικό παράγοντα για το παραπάνω και μάλιστα για περιουσίες έως 400.000 ευρώ.

Υπενθυμίζεται πως ο συμπληρωματικός ΕΝΦΙΑ (που ίσχυε προηγουμένως) είναι κλιμακούμενος από 0,15% (κλιμάκιο περιουσίας από 250.000 έως 300.000 ευρώ) έως 1,15% (περιουσία άνω των 2.000.000 ευρώ), σε κάθε ακίνητη περιουσία φυσικού προσώπου – αποτελούμενη από κτίσματα και εντός σχεδίων πόλεων ή οικισμών εκτάσεις γης.

Έκπτωση 53% σε περιουσίες άνω των 2 εκατ. ευρώ

Όπως είπε και η αναπληρωτής τομεάρχης και βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. Κατερίνα Παπανάτσιου, μιλώντας χθες Στο Κόκκινο 105,5, για περιουσίες πάνω από 2 εκατ. ευρώ υπάρχει έκπτωση 53%!

Αναφορικά με τους μεγαλοϊδιοκτήτες και πολυ-ιδιοκτήτες ακινήτων, η επιβάρυνση φέτος είναι μικρότερη. Ειδικότερα, ο νέος συμπληρωματικός φόρος θα εφαρμόζεται σε κάθε ακίνητο η αντικειμενική αξία του οποίου υπερβαίνει το ποσό των 400.000 ευρώ. Αυτό σημαίνει πώς αν ένας φορολογούμενος κατέχει 10 ακίνητα με αντικειμενική αξία 400.000 ευρώ, έκαστο, απαλλάσσεται και φορολογείται με την κανονική κλίμακα του φόρου.

Για παράδειγμα, κάποιος που κατέχει μια ολόκληρη πολυκατοικία με 15 διαμερίσματα, η αξία των οποίων είναι μέχρι 400.000 ευρώ, έκαστο, πληρώνει μόνο τον ΕΝΦΙΑ που προκύπτει από τον κανονικό συντελεστή.

Αξίζει να σημειωθεί πως ο ίδιος ιδιοκτήτης, με το υφιστάμενο σύστημα υπολογισμού του φόρου κατοχής ακινήτων, πλήρωνε σημαντικό ποσό ΕΝΦΙΑ.

Εκτιμήσεις

Σχεδόν 900.000 φορολογούμενοι δεν θα έχουν καμία αλλαγή στον λογαριασμό τους, περίπου 350.000 θα καταβάλουν υψηλότερο φόρο σε σχέση με το 2021, ενώ τις μεγαλύτερες επιβαρύνσεις θα διαπιστώσουν περίπου 180.000 ιδιοκτήτες ακινήτων με μεγάλη ακίνητη περιουσία και ακίνητα σε περιοχές όπου οι αντικειμενικές αξίες έκαναν άλμα ή εντάχθηκαν για πρώτη φορά στο σύστημα αντικειμενικού υπολογισμού της αξίας ακινήτων.

Ουσιαστικά, τη μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 380 εκατ. ευρώ την καρπώνονται οι κατέχοντες μεγάλης αξίας ακίνητη περιουσία.

Από εκεί και πέρα, ο φόρος που βεβαιώθηκε φέτος συνολικά ανήλθε σε 2,3 δισ. ευρώ από 2,65 δισ. ευρώ πέρυσι, με τα φυσικά πρόσωπα να καλούνται να πληρώσουν 1,78 δισ. ευρώ από 2,2 δισ. ευρώ πέρυσι.

Την εκτίμηση ότι ο «νέος ΕΝΦΙΑ παραμένει ένας βαρύς και άδικος φόρος» διατυπώνει η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ιδιοκτητών Ακινήτων (ΠΟΜΙΔΑ) με αφορμή την ανάρτηση των εκκαθαριστικών του ΕΝΦΙΑ.

Εξόφληση

Αναφορικά με την πληρωμή, θα πρέπει να εξοφληθεί σε 10 μηνιαίες δόσεις, που ξεκινούν από τον τρέχοντα μήνα (31 Μαΐου) και εκτείνονται έως και τον Φεβρουάριο του 2023.

Οι φορολογούμενοι που λόγω οικονομικής στενότητας δεν μπορούν να ακολουθήσουν τον προγραμματισμό του υπουργείου Οικονομικών έχουν τη δυνατότητα να εντάξουν την οφειλή στην πάγια ρύθμιση σε έως 24 μηνιαίες δόσεις, οι οποίες όμως επιβαρύνονται με ετήσιο επιτόκιο της τάξης του 5%, ενώ υπάρχει και η λύση των 12 άτοκων δόσεων που προσφέρουν οι τράπεζες με τις πιστωτικές κάρτες.

Όσοι επιλέξουν την εφάπαξ εξόφληση πρέπει να γνωρίζουν ότι δεν προβλέπεται καμία έκπτωση. Σε ό,τι αφορά την κατανομή του λογαριασμού, αυτός είναι ελαφρύτερος για οκτώ στους δέκα ιδιοκτήτες, αμετάβλητος για το 13% και τσουχτερός για ένα ποσοστό της τάξης του 7-8%, καθώς προκύπτουν μεγάλες επιβαρύνσεις, που φτάνουν ακόμη και το 100%.

Για την έκδοση των εκκαθαριστικών απαιτούνται μόλις έξι βήματα:

1. Είσοδος στην αρχική σελίδα myAADE.

2. Κλικ στο παράθυρο «Εφαρμογές».

3. Κλικ στην επιλογή «Δημοφιλείς Εφαρμογές».

4. Κλικ στη «Δήλωση Ε9/ΕΝΦΙΑ».

5. Είσοδος στη σελίδα με τους κωδικούς Taxisnet.

6. Επιλογή έτους 2022 και έκδοση εκκαθαριστικού ΕΝΦΙΑ 2022.

 

Ακριβή η απεξάρτηση από τη ρωσική ενέργεια! Αγγίζει τα 200 δισ. ευρώ!Ακριβή η απεξάρτηση από τη ρωσική ενέργεια! Αγγίζει τα 200 δισ. ευρώ!

Μπορεί το έκτακτο σχέδιο της Κομισιόν για την εξοικονόμηση ενέργειας να περιλαμβάνει επιστροφή στην τηλεργασία κι άλλα μέτρα, αλλά η απεξάρτηση από τη ρωσική ενέργεια θα είναι… δύσκολη. Και πανάκριβη επίσης.

Τηλεργασία, μονά – ζυγά, μείωση της κυκλοφορίας των αυτοκινήτων τα Σαββατοκύριακα, κίνητρα για να κινούνται οι πολίτες με τα ΜΜΜ ή να επιλέγουν το carpooling (σ.σ. να μετακινούνται πολλοί με ένα αυτοκίνητο) είναι μεταξύ άλλων αυτά που εξετάζονται από την Κομισιόν για την εξοικονόμηση ενέργειας σε περίπτωση πιθανού ενεργειακού blackout. Όμως το μεγάλο στοίχημα είναι η απεξάρτηση από τη ρωσική ενέργεια.

Για να απεξαρτηθεί ενεργειακά από τη Ρωσία, λοιπόν, η Κομισιόν θα πρέπει να δαπανήσει τα επόμενα πέντε χρόνια σχεδόν 200 δισ. ευρώ. 195 δισ. για την ακρίβεια… Αυτό τουλάχιστον αναφέρεται σε δημοσίευμα των Financial Times, το οποίο επικαλείται προσχέδια των προτάσεων που θα καταθέσει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Από προσχέδιο των προτάσεων RepowerEU της Ευρωπαϊκής Επιτροπής προκύπτει ότι οι Βρυξέλλες αναμένουν επιπλέον επενδύσεις 195 δισ. ευρώ έως το 2027, πέραν των σχεδίων για ενίσχυση των δαπανών με στόχο τη μείωση του άνθρακα.

Επίσης, η ΕΕ θα χρειαστεί να μειώσει την κατανάλωση ενέργειας περισσότερο απ’ ό,τι αναμενόταν, αν θέλει να επιτύχει τους φιλόδοξους στόχους για μηδενικές εκπομπές άνθρακα το 2050.

Οι προτάσεις θα δημοσιευθούν την επόμενη εβδομάδα. Η Κομισιόν έχει ήδη δηλώσει ότι η ΕΕ θα μπορούσε να μειώσει τις εισαγωγές ρωσικού φυσικού αερίου κατά τα δύο τρίτα φέτος, προτρέποντας τα κράτη μέλη να αναπληρώσουν τα αποθέματα αερίου τους πριν από τον επόμενο χειμώνα. Επιπλέον, επιδιώκει την έγκριση ενός έκτου πακέτου κυρώσεων, που θα συμπεριλαμβάνει σταδιακό εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο φέτος.

Οι προτάσεις αποβλέπουν στην «ταχεία μείωση της εξάρτησής μας από τα ρωσικά ορυκτά καύσιμα, προωθώντας την καθαρή μετάβαση και ενώνοντας τις δυνάμεις μας ούτως ώστε να επιτύχουμε ένα πιο ανθεκτικό σύστημα ενέργειας και μια πραγματική Ενεργειακή Ένωση», αναφέρει το προσχέδιο της Κομισιόν.

Στο έγγραφο γίνεται λόγος για μείωση 13% στην κατανάλωση ενέργειας έως το 2030, σε σύγκριση με ποσοστό 9% στην προηγούμενη πρόταση. Οι Βρυξέλλες επιδιώκουν επίσης να επιταχύνουν την ανάπτυξη ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, με στόχο να καλύπτουν το 45% της συνολικής ζήτησης έως το 2030, έναντι στόχου 40% μέχρι τώρα. Για να συμβεί αυτό, απαιτείται ο υπερδιπλασιασμός της τρέχουσας χωρητικότητας 511 γιγαβάτ, ώστε να φτάσει τις 1.236 GWh.

Το έγγραφο καθορίζει και μια στρατηγική για την επιτάχυνση της εγκατάστασης ηλιακής φωτοβολταϊκής χωρητικότητας έως το 2028, σε επίπεδο υπερδιπλάσιο από το σημερινό. Απαιτεί επίσης μεγαλύτερη χρήση των αντλιών θερμότητας, της γεωθερμίας και της ηλιακής θερμικής ενέργειας. Η κατασκευή αιολικών πάρκων, που συχνά αναχαιτίζεται από αντιρρήσεις των τοπικών κοινωνιών, πρέπει να «επιταχυνθεί δραστικά», αναφέρει.

Η Κομισιόν στοχεύει ακόμη να δώσει ώθηση στη χρήση υδρογόνου, με παραγωγή 20 εκατ. τόνων από ανανεώσιμες πηγές έως το 2030, το μισό από το οποίο εισαγόμενο. Το χάσμα μεταξύ κόστους παραγωγής και τιμών πώλησης ανανεώσιμου υδρογόνου που παράγεται στην ΕΕ και στο εξωτερικό θα επιδοτηθεί. Προσχέδιο για τη διεθνή ενεργειακή στρατηγική, που επίσης επικαλούνται οι Financial Times, προτείνει τρεις «διαδρόμους εισαγωγής υδρογόνου», μέσω Μεσογείου, Βόρειας Θάλασσας και, τελικά, Ουκρανίας. Η στρατηγική βασίζεται, τέλος, και στην αυξημένη χρήση βιομεθανίου, με κόστος 36 δισ. ευρώ.

 

«Δεν υπάρχουν pushbacks» καταλήγει η Εθνική Αρχή Διαφάνειας παρά την παραίτηση Λεζερί

«Δεν υπάρχουν pushbacks» καταλήγει η Εθνική Αρχή Διαφάνειας παρά την παραίτηση Λεζερί

Τίποτα που να μαρτυρά παράνομες επαναπροωθήσεις μεταναστών στο Αιγαίο δε βλέπει η Εθνική Αρχή Διαφάνειας στην έκθεση που δημοσίευσε, παρά τις δεκάδες καταγγελίες που έχει καταγράψει η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ και τα δημοσιεύματα διεθνών ΜΜΕ.

Το πόρισμα από την τρίμηνη έρευνα της Αρχής είχε ανακοινωθεί τον περασμένο Απρίλιο, ωστόσο είχε αρκεστεί στο να εκδώσει μόνο ένα Δελτίο Τύπου περιορισμένων λέξεων στο οποίο ανέφερε πως η έρευνα ολοκληρώθηκε χωρίς περαιτέρω λεπτομέρειες κάτι που είχε προκαλέσει ιδιαίτερο προβληματισμό. Τελικά, χθες 10 Μαϊου εξέδωσε ολόκληρο το πόρισμα, 193 σελίδων κατά το οποίο δεν επιβεβαιώνονται παράνομα pushbacks στο Αιγαίο παρά το γεγονός πως στις 29 Απριλίου αναγκάστηκε να παραιτηθεί ακόμα και ο επικεφαλής της Frontex Φαμπρίς Λεζερίμετά και τις αποκαλύψεις της OLAF, της ευρωπαϊκή υπηρεσίας καταπολέμησης της απάτης

«Δεν διαπιστώθηκαν διαφοροποιήσεις ως προς τις ενέργειες των αρμοδίων οργάνων κατά την άσκηση των αρμοδιοτήτων τους και αποτυπώθηκε ροή διαδικασίας ενταγμένη σε ένα αυστηρό πρωτόκολλο ενεργειών και συντονισμένων δράσεων, ανάλογα με το σημείο εντοπισμού των παράτυπων μεταναστευτικών ροών και ιδιαίτερα εάν αυτό έγκειται εντός ή εκτός εθνικών συνόρων» αναφέρει χαρακτηριστικά το πόρισμα και συνεχίζει:

«Σε κάθε περίπτωση εντοπισμού παράτυπων μεταναστών τηρείται η νομιμότητα καθ’ όλη τη διαδικασία επιχειρησιακής δράσης, όπως προβλέπεται από το εθνικό, το διεθνές και το ευρωπαϊκό δίκαιο, ισχυρισμός ο οποίος ενισχύεται από τη θετική στάση των τοπικών κοινωνιών στο βαθμό που ανέκυψε από την έρευνα. Ειδικότερα, οι ερωτηθέντες, πλην ενός, εμφανίζονται να διακατέχονται από αίσθημα «ασφάλειας» ως προς τη διαχείριση των παράτυπων μεταναστευτικών ροών, οι οποίες βαίνουν μειούμενες στις περιοχές όπου διαβιώνουν, αποδίδοντας το γεγονός κυρίως στην αποτελεσματική φύλαξη των συνόρων, εκφράζοντας παράλληλα την πεποίθηση ότι γενικότερα οι ενέργειες των Αρχών είναι οι καθ’ όλα νόμιμες».

Η  Εθνική Αρχή Διαφάνειας υποστηρίζει ότι διερεύνησε τους ισχυρισμούς προβαίνοντας σε επικοινωνία με τους εμπλεκόμενους φορείς προκειμένου να αναζητηθεί και να προσκομιστεί αξιοποιήσιμο ελεγκτικά υλικό τεκμηρίωσης και σε μακροσκοπική και εργαστηριακή εξέταση των χορηγηθέντων στοιχείων (βιντεοληπτικού και φωτογραφικού υλικού), με τη συνδρομή της Διεύθυνσης Εγκληματολογικών Ερευνών (ΔΕΕ) της ΕΛ.ΑΣ καταλήγοντας στο βολικό συμπέρασμα πως δεν πραγματοποιούνται pushbacks.