Σκάνδαλο Novartis: Όλες οι (έως τώρα) παρεμβάσεις για να καλυφθεί το σκάνδαλο — Πόσο εφικτή είναι η συλλογική ανοσία — Μετακίνηση εκτός νομού: Αλλαγές από 1ης Φεβρουαρίου για ΚΤΕΛ, πλοία, τρένα αεροπλάνα

Ζητούμενο και στόχος να παρεμποδίσουν την έρευνα και να «απαλλάξουν» τους πολιτικούς για τα σοβαρά στοιχεία εις βάρος τους

Κατάφωρες επεμβάσεις στη Δικαιοσύνη, και ιδιαίτερα στην Εισαγγελία Διαφθοράς, επιχειρήθηκαν από πολιτικούς και εισαγγελείς στο σκάνδαλο Novartis, κυρίως την εποχή που επικεφαλής ήταν η εισαγγελέας Ελένη Τουλουπάκη, αλλά και στη διάρκεια της έρευνας από την Οικονομική Εισαγγελία, της οποίας πλέον προΐσταται ο κ. Μπαρδάκης.

Σύμφωνα με τα όσα συμπεραίνει το σχετικό αφιέρωμα της Αυγής, το ζητούμενο και ο στόχος όλων όσοι κατά καιρούς παρενέβησαν στη Δικαιοσύνη ήταν να παρεμποδίσουν την έρευνα και να «απαλλάξουν» τους πολιτικούς οι οποίοι είχαν σοβαρά στοιχεία εις βάρος τους των οποίων και οι υποθέσεις είναι ακόμη εκκρεμείς στη Δικαιοσύνη. Οι παρεμβάσεις γίνονταν επίσης με τη συνδρομή της μιντιακής επικράτησης δημοσιογράφων, σχολιαστών, αλλά και εκδοτών οι οποίοι χρησιμοποιούσαν θεσμικά επιχειρήματα, όπως το τεκμήριο της αθωότητας, μόνο υπέρ των εμπλεκομένων πολιτικών, αλλά ποτέ υπέρ των εισαγγελέων που ερευνούσαν την υπόθεση και διώκονταν.

Η κατάργηση της Εισαγγελίας Διαφθοράς

Η μεγαλύτερη παρέμβαση στην έρευνα κατά της διαφθοράς είναι φυσικά η κατάργηση της Εισαγγελίας Διαφθοράς και η θεσμοθέτηση της Ενιαίας Οικονομικής Εισαγγελίας, στην οποία απορροφήθηκε η Εισαγγελία Διαφθοράς, παρότι οι δύο Εισαγγελίες είχαν διαχωριστεί το 2014 με πρωτοβουλία της κυβέρνησης Σαμαρά – Βενιζέλου.

Ήταν κοινό μυστικό πολλούς μήνες μετά την αλλαγή κυβέρνησης τον Ιούλιο του 2019 ότι η συγκεκριμένη νομοθετική πρωτοβουλία της κυβέρνησης Μητσοτάκη έγινε για να αφαιρεθεί η εκκρεμής δικογραφία του σκανδάλου Novartis από τα χέρια της εισαγγελέως Ελένης Τουλουπάκη, ενώ καταργήθηκε πριν από την ώρα της και η θέση της, παρότι η σημαντική αυτή δικογραφία ήταν εκκρεμής.

Μάλιστα η δίωξη κατά της Ελένης Τουλουπάκη από τον αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου Ζαχαρή, παρά την αντίθετη άποψη του αντεισαγγελέα Σοφουλάκη, που επίσης ερευνούσε την υπόθεση, προανήγγειλε ουσιαστικά το θάψιμο της υπόθεσης, αλλά και τον άγριο διωγμό της εισαγγελέως, διότι έκανε τη δουλειά της, τολμώντας μάλιστα να ελέγξει δέκα πολιτικά πρόσωπα πρώτης γραμμής.

Βεβαίως, η Οικονομική Εισαγγελία που ερευνά ακόμη και σήμερα το σκάνδαλο της Novartis, έναν χρόνο μετά την απομάκρυνση της Ελένης Τουλουπάκη, όχι μόνο δεν έχει αρχειοθετήσει τις υποθέσεις Γεωργιάδη – Αβραμόπουλου, αλλά εξακολουθεί να είναι ενεργή η έρευνα εις βάρος τους για δωροληψία και ξέπλυμα βρόμικου χρήματος από τη Novartis.

Το συγχωροχάρτι διά στόματος Τσιάρα

Κορυφαία απόπειρα παρέμβασης στη δικαστική έρευνα για το μεγάλο αυτό σκάνδαλο είναι ασφαλώς η δήλωση του υπουργού Δικαιοσύνης Κώστα Τσιάρα στη Βουλή (τον Ιούλιο του 2020) ότι και οι δέκα πολιτικοί είναι αθώοι. Με τον τρόπο αυτόν ο εγγυητής του χώρου της Δικαιοσύνης από πλευράς εκτελεστικής εξουσίας προανήγγειλε την απαλλαγή όχι μόνο των δύο πολιτικών των οποίων οι υποθέσεις είναι στο στάδιο της προκαταρκτικής, αλλά και του Ανδρέα Λοβέρδου, ο οποίος έχει δίωξη για δωροληψία από στελέχη της Novartis.

Συγκεκριμένα ο υπουργός, απαντώντας στη Βουλή σε ερώτηση του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ – Π.Σ. Κώστα Μάρκου, είπε: «Πόσο, αλήθεια, άνετα αισθάνεστε όταν είχαν στοχοποιηθεί δέκα άνθρωποι, διασύρθηκαν, διαπομπεύτηκαν, απλά και μόνο για πολιτική σκοπιμότητα; Στην πραγματικότητα οι περισσότερες υποθέσεις έχουν αρχειοθετηθεί και λογικά θα έπρεπε να έχουν αρχειοθετηθεί όλες».

Κορυφαία επέμβαση στο έργο της Εισαγγελίας Διαφθοράς είχαν πραγματοποιήσει και οι εμπλεκόμενοι πολιτικοί με επίσης αιτήσεις εξαίρεσης κατά της Ελένης Τουλουπάκη, μηνύσεις, αλλά και δηλώσεις για τον τρόπο που εκείνη χειριζόταν την υπόθεση. Μάλιστα ο σημερινός υπουργός  Άδωνις Γεωργιάδης με δηλώσεις του σε τηλεοπτικές εκπομπές είπε ότι η Τουλουπάκη όχι μόνο θα διωχθεί για τον τρόπο που διαχειρίστηκε το σκάνδαλο Novartis, αλλά και ότι θα πάει φυλακή. Με τον τρόπο αυτό προανήγγειλε και τη δίωξή της, ενώ διατύπωσε ευχή και για την προφυλάκισή της.

Τα εμπόδια από τον Ιωάννη Αγγελή

Παρέμβαση στον τρόπο που διαχειριζόταν την υπόθεση Novartis είχε κάνει, περιέργως, και ο αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου Ιωάννης Αγγελής, ο οποίος, όπως καταγράφει το πόρισμα του αντιπροέδρου του Συμβουλίου της Επικρατείας Μιχάλη Πικραμμένου, «εμπόδισε την έρευνα για την κυρία υπόθεση της Novartis και ενδεχομένως απέτρεψε την άσκηση δίωξης εναντίον των υπευθύνων προσώπων, τα οποία τυχόν εισέπραξαν χρήματα από την πολυεθνική φαρμακευτική εταιρεία».

Μάλιστα ο κ. Πικραμμένος καταγράφει πολύ χαρακτηριστικά όσα συνέβησαν στη Βιέννη, σε ξενοδοχείο της αυστριακής πρωτεύουσας, όπου παρόντες ήταν και Αμερικανοί εισαγγελείς και από ελληνικής πλευράς οι Ι. Αγγελής, Ε. Τουλουπάκη, Χ. Ντζούρας, Σ. Μανώλης. Σύμφωνα με τον αντιπρόεδρο του ΣτΕ, στην περίφημη συνάντηση ο εισαγγελέας Αγγελής χαρακτήρισε παράνομη την παραλαβή στοιχείων από τους Αμερικανούς και, όταν εκείνοι επέμειναν να παραδώσουν στους  Έλληνες εισαγγελείς λογαριασμό συγγενούς πολιτικού προσώπου αλλά και τη διαδρομή του χρήματος προς αυτόν, ο Αγγελής αρνήθηκε να παραλάβει τα στοιχεία και έκανε νεύμα να σταματήσει η συνάντηση.

Σύμφωνα με όσα περιγράφονται στο πόρισμα Πικραμμένου, η Ελένη Τουλουπάκη αντέδρασε, αλλά εκείνος επέμενε.  Όλα αυτά είχαν αποτέλεσμα να του ασκηθεί δίωξη από τον εισαγγελέα Πρωτοδικών Σπύρο Παππά για παράβαση καθήκοντος. Η συγκεκριμένη παρέμβαση από πλευράς Αγγελή είχε αποτέλεσμα να μπει ταφόπλακα στη διερεύνηση της υπόθεσης, αφού δεν έγινε δυνατό στη συνέχεια να εντοπιστεί πορεία χρήματος.

Καταγγελίες όμως έχουν γίνει από την Ελένη Τουλουπάκη και για άλλες παρεμβάσεις του κ. Αγγελή, όπως το γεγονός ότι εν τη απουσία της αφαιρέθηκε όλο το αρχείο των ερευνών της Novartis, αλλά και ισχυρές πιέσεις του να μην ασκηθούν διώξεις εις βάρος πολιτικών προσώπων.

Ο σημερινός εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Βασίλης Πλιώτας, διαρκούσης της προκαταρκτικής εξέτασης για τη Novartis, ζήτησε να αφαιρεθεί η δικογραφία από την εισαγγελέα Διαφθοράς Ελένη Τουλουπάκη και να ανατεθεί σε ειδικό εφέτη ανακριτή. Ως εισηγητής στην Ολομέλεια του Εφετείου ορίστηκε ο τότε εισαγγελέας Εφετών Παναγιώτης Αθανασίου, ο οποίος είναι σήμερα μάρτυρας κατηγορίας στη δήθεν σκευωρία για την υπόθεση Novartis στον  Άρειο Πάγο.

Παρ’ όλα αυτά, η Ολομέλεια του Εφετείου Αθηνών αρνήθηκε να αφαιρέσει τη δικογραφία από την Ελένη Τουλοπάκη, με μία απόφαση – χαστούκι που έκρινε ότι η υπόθεση πρέπει να διατηρηθεί στην Εισαγγελία Διαφθοράς.

Η στοχοποίηση Παπαδάκου – Βαξεβάνη

Σοβαρή παρέμβαση στη διαδικασία της έρευνας για την Novartis, η οποία είναι ακόμη ανοιχτή, έγινε και με το περιεχόμενο του κατηγορητηρίου της ανακρίτριας στον  Άρειο Πάγο κατά των δύο δημοσιογράφων Γιάννας Παπαδάκου και Κώστα Βαξεβάνη. Συγκεκριμένα και στα δύο κατηγορητήρια καταγράφεται ότι οι δύο δημοσιογράφοι με τα δημοσιεύματά τους και τις αποκαλύψεις τους «είχαν σκοπό να βλάψουν τα πολιτικά πρόσωπα, τα οποία θα καθίσταντο αδίκως ύποπτα για την τέλεση των αδικημάτων της δωροληψίας».

Η ανακρίτρια εμφανίζεται να αγνοεί τη δίωξη κατά του Ανδρέα Λοβέρδου για δωροληψία, καθώς και το γεγονός ότι δύο πολιτικά πρόσωπα ερευνώνται ακόμη για πράξεις διαφθοράς στο σκάνδαλο Novartis. Και οι δύο δημοσιογράφοι έχουν ζητήσει τους φακέλους των εκκρεμών υποθέσεων, καθώς και όλες τις μαρτυρικές καταθέσεις οι οποίες έχουν ληφθεί από την Εισαγγελία Διαφθοράς και αφορούν τους δύο πολιτικούς.

Ως σοβαρές παρεμβάσεις στο έργο των εισαγγελέων που διερεύνησαν την υπόθεση Novartis θεωρούνται και τα αλλεπάλληλα πειθαρχικά, τα οποία έγιναν εις βάρος τους στον  Άρειο Πάγο και από τα οποία έχουν απαλλαγεί, καθώς τη μήνυση για αγωγή κακοδικίας η οποία υπεβλήθη εις βάρος της εισαγγελέως Ελένης Τουλουπάκη από την εισαγγελέα Ελένη Ράικου και τον σύζυγό της για τη διαρροή της είδησης ότι ο σύζυγος της Ελένης Ράικου εισέπραξε εμβάσματα από τη Novartis και συγκαταλέγεται στον κατάλογο των γιατρών οι οποίοι δωροδοκήθηκαν από την εταιρεία.

Η μεγαλύτερη πάντως επέμβαση στη Δικαιοσύνη για το σκάνδαλο Novartis είναι η διενεργούμενη στον  Άρειο Πάγο ανάκριση για δήθεν σκευωρία ενός σκανδάλου το οποίο ερευνάται ακόμα από τη Δικαιοσύνη και στοίχισε στον ελληνικό λαό 3 δισεκατομμύρια ευρώ, σύμφωνα με εισαγγελικό έγγραφο!

 

Πόσο εφικτή είναι η συλλογική ανοσίαΚόσμος στο Ντόρτμουντ της Γερμανίας σε καιρό κορονοϊούΚόσμος στο Ντόρτμουντ της Γερμανίας σε καιρό κορονοϊού  2022 MARTIN MEISSNER/AP

Οι πιθανότητες για επίτευξη συλλογικής ανοσίας με την μετάλλαξη Όμικρον να “σαρώνει” τον πλανήτη και την εμβολιαστική κάλυψη του πληθυσμού να μην είναι η επιθυμητή.

H απάντηση στην ερώτηση αν η επέλαση της Ομικρον σε όλα τα μήκη και πλάτη του πλανήτη εξασφαλίσει-επιτέλους- τη συλλογική ανοσία είτε μέσω της νόσησης είτε μέσω των εμβολίων δεν μπορεί να είναι μονοσημάντη. Και αυτό γιατί όλες οι πιθανότητες βρίσκονται πάνω στο τραπέζι σε μία κατάσταση που έτσι και αλλιώς είναι δυναμική λόγω της ταχύτατης εξέλιξής της.

Οι νέες παραλλαγές του κορονοϊού θα αποτελέσουν πραγματικότητα, για την ακρίβεια αποτελούν ήδη πραγματικότητα. Και τότε, τώρα δηλαδή, πολλά θα εξαρτηθούν από το μέγεθος της συνολικής εμβολιαστικής κάλυψης του πλανήτη. Είναι ο επιθυμητός μέχρι στιγμής; Σε καμία περίπτωση απαντούν οι επιστήμονες και εξηγούν το γιατί.

Ο άνισος τρόπος με τον οποίο κατανεμήθηκαν τα εμβόλια στην παγκόσμια κοινότητα (υπερβολικά πολλά στις αναπτυγμένες χώρες, υπερβολικά λίγα σε περιοχές όπως η Αφρική) δημιούργησαν “νησίδες” ανασφάλειας στον πλανήτη, τις ευκαιρίες δηλαδή που θα ψάξει μία νέα μετάλλαξη για να αναπτυχθεί και να μεταδοθεί. Αλλωστε αυτήν την κατάσταση ζούμε τώρα με την παραλλαγή Ομικρον που ξεκίνησε το “ταξίδι” της επί αφρικανικού εδάφους.

Ακόμα όμως και μέσα στις αναπτυγμένες χώρες υπάρχουν ήδη τέτοια “νησίδες” στις οποίες ο εμβολιασμός δεν πήγε καθόλου καλά. Οι ΗΠΑ των έτσι και αλλιώς τεράστιων αντιθέσεων, αποτελούν ίσως το πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα. Σε αγροτικές περιοχές, σε φτωχές κοινότητες κτλ ο εμβολιασμός δεν προχώρησε όσο θα έπρεπε. Αλλά αυτό βέβαια δεν συμβαίνει μόνο στις ΗΠΑ.

Τους κατοίκους αυτών των “νησίδων”ή Ομικρον μέχρι να κλείσει τον κύκλο της αναμένεται να τους χτυπήσει χωρίς έλεος όπως υπογραμμίζει το Atlantic. Για τις ΗΠΑ ειδικά υπολογίζεται ότι ακόμα και οι μισοί κάτοικοί της μπορεί να νοσήσουν τις αμέσως επόμενες εβδομάδες. Ακόμα και έτσι πάντως, η ανοσία δεν πρόκειται να επιτευχθεί όπως σημειώνουν επιστημονικοί κύκλοι.

Οι επιστήμονες πιστεύουν ότι η γενική προσπάθεια εμβολιασμού πρέπει να ενταθεί διότι αυτή είναι η μόνη σίγουρη λύση για την αποφυγή τουλάχιστον της βαριάς νόσησης. Αν, αντιθέτως, το εμβολιαστικό χάσμα μεταξύ πλουσίων και φτωχών συνεχίσει να διευρύνεται τα κενά προστασίας που είχαν παρατηρηθεί πριν από την έλευση της Ομικρον μπορεί να μεγαλώσουν με ο,τι αυτό συνεπάγεται για την αντιμετώπιση της νόσου παγκοσμίως.

Ακόμα και στο ενδεχόμενο που η Ομικρόν εξελιχθεί στην τελευταία πραγματικά μεγάλη έκρηξη του κορονοϊού παγκοσμίως, ουδείς εγγυάται ότι μία επόμενη παραλλαγή δεν θα προκαλεί τοπικά κύματα έξαρσης της νόσου, νοσηλείες αλλά και θανάτους. Οι μη προστατευμένες χώρες ή κοινότητες, αυτές με χαμηλό ποσοστό κάλυψης εμβολιασμού, θα είναι μέσα στους πιο πιθανούς “προορισμούς” του ιού τους επόμενους μήνες και όταν η Ομικρον κοπάσει.

Κοντολογίς: Έχουμε αρκετή δουλειά μπροστά μας με την Covid-19. Ο αγώνας, σε κάθε περίπτωση, δεν είναι σπριντ αλλά ένας μεγάλος και επίπονος μαραθώνιος στον οποίο τρέχουν “αθλητές” με τελείως διαφορετικές δυνατότητες μεταξύ τους.

 

Μετακίνηση εκτός νομού: Αλλαγές από 1ης Φεβρουαρίου για ΚΤΕΛ, πλοία, τρένα αεροπλάναΜετακινήσεις εκτός νομού: Εντατικοί οι έλεγχοι σε ΚΤΕΛ και λιμάνια | Reader

Η μετακίνηση εκτός νομού έχει απελευθερωθεί μετά το μακρόσυρτο lockdown και δεν αναμένεται να επιστρέψουν οι περιορισμοί στις μετακινήσεις μας τον φετινό χειμώνα, όμως όσοι χρησιμοποιούν ΚΤΕΛ και τρένα θα πρέπει να ξέρουν ότι είναι απαραίτητο το rapid test αν είναι ανεμβολίαστοι ή αν είναι εμβολιασμένοι με δύο δόσεις (από 1η Φεβρουαρίου).

Πιο αναλυτικά, για τους εμβολιασμένους ενήλικες συνεχίζουν να ισχύουν όσα γνωρίζαμε. Δηλαδή, με πιστοποιητικό εμβολιασμού -ή πιστοποιητικό νόσησης για όσους έχουν νοσήσει με κορονοϊό το τελευταίο εξάμηνο- μπορούν να μετακινηθούν με όλα τα μέσα (αεροπλάνο, τρένο, ΚΤΕΛ, πλοίο).

Οι ανεμβολίαστοι ενήλικες μπορούν να ταξιδέψουν σε όλη την Ελλάδα με αρνητικό αποτέλεσμα rapid test. Μόνο που από 1η Φεβρουαρίου όσοι εμβολιασμένοι δεν έκαναν την τρίτη δόση θα πρέπει να έχουν rapid, καθώς θεωρούνται ανεμβολίαστοι.

Η χρήση της υποχρεωτικής μάσκας συνεχίζει να ισχύει παντού.

Συγκεκριμένα, στο τέλος της πλησιάζει η προθεσμία για όσους πολίτες δεν έχουν ακόμη εμβολιαστεί με την τρίτη δόση κατά του κορονοϊού, καθώς από την 1η Φεβρουαρίου θα θεωρούνται ανεμβολίαστοι.

Σύμφωνα με όσα είχε προαναγγείλει ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης, από την πρώτη ημέρα του Φλεβάρη αλλάζει το πλαίσιο και εμβολιασμένοι θα λογίζονται οι πολίτες που έχουν κάνει την τρίτη δόση -το μέγιστο- 7 μήνες μετά τη δεύτερη δόση. Πρακτικά, αυτό σημαίνει ότι όσοι δεν έχουν λάβει την τρίτη δόση σε διάστημα μικρότερο των 7 μηνών θα θεωρούνται ανεμβολίαστοι, χάνοντας τα προνόμια που έχουν μέχρι σήμερα για τους κλειστούς χώρους, την εστίαση, την ψυχαγωγία κ.ο.κ.

Μάλιστα, σύμφωνα με όσα δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου, 870.000 πολίτες δεν έχουν κλείσει ακόμα ραντεβού, παρότι είναι δικαιούχοι της τρίτης δόσης, αριθμός πολύ μεγάλος.

Αυτό σημαίνει ότι αυτοί οι 870.000 πολίτες, εφόσον δεν σπεύσουν να κλείσουν ραντεβού και να εμβολιαστούν, από την 1η Φεβρουαρίου χάνουν τα «προνόμια» των εμβολιασμένων και θα θεωρούνται ανεμβολίαστοι.