Σκάνδαλο Novartis: Στο «σκαμνί» ο Φρουζής για ξέπλυμα «βρώμικου» χρήματος — Το iefimerida, ο Γριβέας και το ξέπλυμα χρήματος για τη Novartis

Συνταρακτικές είναι οι εξελίξεις στη Δικαιοσύνη σε ότι αφορά το σκάνδαλο Novartis, καθώς σε δίκη παραπέμπεται ο πρώην Mr Novartis Κωνσταντίνος Φρουζής και δύο γιατροί, όπως αποκαλύπτει το documentonews.gr. Συγκεκριμένα το Δικαστικό Συμβούλιο αποφάσισε σύμφωνα με πληροφορίες την παραπομπή του Κ. Φρουζή για το αδίκημα της «νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματική δραστηριότητα» (ξέπλυμα βρώμικου χρήματος) και των δύο γιατρών για το αδίκημα της παθητικής δωροδοκίας σε βαθμό κακουργήματος.

Είχε προηγηθεί η εισαγγελική πρόταση παραπομπής προς το Συμβούλιο Πλημμελειοδικών Αθηνών της εισαγγελέως Πρωτοδικών Ελένης Μιχαλοπούλου την οποία είχε αποκαλύψει το documentonews.gr.

Πρόκειται για την εισαγγελική πρόταση «φωτιά» στην οποία η εισαγγελέας Μιχαλοπούλου περιέγραφε τον τρόπο με τον οποίο η Novartis «ξέπλενε το μαύρο χρήμα» μέσω διαφημιστικών εταιρειών, το οποίο προοριζόταν, όπως ανέφερε, «για δωροδοκίες πολιτικών προσώπων και γιατρών» με κεντρικό πρωταγωνιστή τον Κων. Φρουζή.

Κάτι που ωστόσο δεν «είδε» ο εισαγγελέας Εφετών Καψιμάλης ο οποίος έκρινε ότι τα «αδιευκρίνιστα ποσά» που εντοπίστηκαν στους λογαριασμούς των Άδωνη Γεωργιάδη και Δημήτρη Αβραμόπουλου δεν αποτελούν επαρκείς «ενδείξεις ενοχής» (δεν είναι αποχρώσες)!, καθώς δεν συνδέονται με λογαριασμούς της Νοvartis.

Στην ίδια εισαγγελική πρόταση γίνεται λόγος για «επαρκείς ενδείξεις ενοχής» του Κων. Φρουζή και δύο πολύ γνωστών ψυχιάτρων. Όπως προέκυψε από την εισαγγελική έρευνα, οι δύο ψυχίατροι συνταγογραφούσαν σκευάσματα της Novartis αντί αντιτίμου. Μάλιστα στον έναν από τους δύο βρέθηκαν και τρία εμβάσματα από την εταιρεία συνολικού ύψους 4.000 ευρώ.

Παραγραφή αδικημάτων και για άλλους γιατρούς

Υπενθυμίζεται ότι αρχικά είχε ασκηθεί ποινική δίωξη σε συνολικά 15 άτομα. Μεταξύ αυτών καρδιολόγοι, παθολόγοι, νευρολόγοι, οι οποίοι φέρονται να είχαν λάβει από τη Novartis ποσά που ξεκινούσαν από τις 3.0000 ευρώ και έφταναν μέχρι και τις 78.000, όπως επίσης και πρώην ανώτερα και ανώτατα στελέχη της Novartis. Ωστόσο η εισαγγελέας στην πρότασή της διαπίστωσε ότι για κάποιους δεν προκύπτουν επαρκείς ενδείξεις για την παραπομπή τους σε δίκη, ενώ για άλλους οι πράξεις είχαν παραγραφή λόγω των αλλαγών στον Ποινικό Κώδικα. Κάτι που υιοθέτησε και το Δικαστικό Συμβούλιο.

 

Το iefimerida, ο Γριβέας και το ξέπλυμα χρήματος για τη NovartisΤο iefimerida, ο Γριβέας και το ξέπλυμα χρήματος για τη Novartis

Το iefimerida.gr ήταν η πρώτη ιστοσελίδα που έγραψε πως υπάρχει έρευνα στις ΗΠΑ για τη Novartis με εμπλοκή Ελλήνων. Όταν προέκυψε βέβαια ότι μεταξύ των προσώπων που εμπλέκονται είναι και έλληνες πολιτικοί, η ιστοσελίδα δεν ασχολήθηκε ξανά με την υπόθεση, παρά μόνο για να την χαρακτηρίσει σκευωρία. Οι έλληνες πολιτικοί βέβαια δεν ήταν οι μοναδικοί που εμπλέκονταν στην υπόθεση. Ο Κυριάκος Γριβέας, εκ των ιδρυτών του iefimerida.gr έχει καταγγελθεί από προστατευόμενο μάρτυρα ότι πραγματοποιούσε το ξέπλυμα χρήματος της Novartis, ώστε στη συνέχεια η φαρμακευτική πολυεθνική να προχωρά σε δωροδοκίες. Κι όλα αυτά ενώ ο Κ. Γριβέας μαζί με τη σύζυγό του είναι κατηγορούμενοι για το σκάνδαλο του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου. Σήμερα βέβαια, το iefimerida.gr επιχειρεί να… αποκαλύψει ένα παραδικαστικό κύκλωμα, προκειμένου να ενισχύσει το αφήγημα της «σκευωρίας» στην υπόθεση Novartis. Οι λόγοι προφανείς.

Σε κατάθεσή που είχε δώσει στις 12 Ιανουαρίου του 2018 στους τότε εισαγγελείς Διαφθοράς, ο προστατευόμενος μάρτυρας «Μάξιμος Σαράφης» είχε αναφερθεί σε έναν εκ των ιδρυτών της ιστοσελίδας Κυριάκου Γριβέα. Τον είχε μάλιστα κατηγορήσει ότι συμμετείχε στο ξέπλυμα χρήματος που πραγματοποιούσε η Novartis.

Όπως είχε καταθέσει χαρακτηριστικά ο «Μάξιμος Σαράφης», κατά το έτος 2008 «επί υπουργίας Αβραμόπουλου έτρεχε το πρόγραμμα παγκόσμιες ημέρες υγείας το οποίο εκπονούσε η εταιρία επικοινωνίας Communication in practices (CIP) συμφερόντων Κυριάκου Γριβέα έπειτα από σχετική ανάθεση του υπουργείου Υγείας. Στο εν λόγω πρόγραμμα ο γενικός διευθυντής της εταιρίας Αναστάσιος Γκοτσόπουλος με την έγκριση του διευθυντή στρατηγικού σχεδιασμού στο υπουργείου Αλέξη Ζορμπά, ζητούσε υπέρογκες χορηγίες επικοινωνίας από τις φαρμακευτικές εταιρίες που δεν αντιστοιχούσαν στις πραγματικές υπηρεσίες που τους παρείχαν. Για παράδειγμα η χορηγία μιας παγκόσμιας ημέρας υγείας έφτανε τις 50.000 ευρώ ανά εταιρία».

Τα όσα κατέθεσε στη συνέχεια όμως ο «Μάξιμος Σαράφης» ήταν ακόμη πιο επιβαρυντικά για τον Κυριάκο Γριβέα, αφού αναφερόμενος στην υπόθεση της παραγγελίας των εμβολίων H1N1 από τη χώρα μας είχε δηλώσει ότι: «η ζημιά του κράτους στη συγκεκριμένη περίπτωση ήταν διττή: 1) αφενός δια της παραγγελίας υπερβολικά υψηλού αριθμού εμβολίων, 2) αφετέρου δια της καταβολής υψηλών ποσών που διοχετεύτηκαν από το ΚΕΕΛΠΝΟ σε ΜΕΕ για την εκστρατεία ενημέρωσης του κοινού. Χαρακτηριστικά εκείνη την εποχή ο Φρουζής έλεγε ότι ο ίδιος, ο οποίος είχε αναλάβει τη διαπραγμάτευση και έκλεισε τη συμφωνία εκ μέρους της Novartis Vaccines SRL, δωροδόκησε τους 1) Θ. Παπαδημητρίου, 2) τον τότε γενικό γραμματέα του υπουργείου Υγείας Αριστείδη Καλογερόπουλο, και 3) τον τότε υπουργό Υγείας Δημήτρη Αβραμόπουλο».

Μάλιστα, «για το ξέπλυμα των χρημάτων που δόθηκαν στους ανωτέρω χρησιμοποιήθηκε –μεταξύ άλλων- ο μηχανισμός της υπερτιμολόγησης εκδηλώσεων και φαρμακοοικονομικών μελετών της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Υγείας, εκπροσωπούμενης από τον τότε κοσμήτορα Ιωάννη Κυριόπουλο, ο οποίος ήταν γνώστης και της όλης υπόθεσης και χρησιμοποιήθηκε και ο ίδιος για την προσέγγιση του υπουργού υγείας, του οποίου ήταν σύμβουλος. Ομοίως το ξέπλυμα των χρημάτων έγινε και μέσω του ομίλου Γριβέα, ο οποίος αναλάμβανε συνέδρια για λογαριασμό της ΕΣΔΥ και υπερτιμολογημένες δραστηριότητες επικοινωνίας της Νοβάρτις και του ΚΕΕΛΠΝΟ».

Πριν ο Κυριάκος Γριβέας υπάρξει μαζί με τον Χρήστο Ράπτη μέτοχος της ιστοσελίδας iefimerida.gr, ήταν ιδιοκτήτης της εταιρίας διοργάνωσης συνεδρίων C&C International, εργαζόμενη της οποίας υπήρξε και η Λίνα Στουρνάρα, σύζυγος του διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος, Γιάννη Στουρνάρα. Η εταιρία της Λίνας Στουρνάρα, Mindwork, ανέλαβε μετά τη δίωξη του Γριβέα και της συζύγου του Αναστασίας Βάτσικα, τις διοργανώσεις των συνεδρίων της ΕΣΔΥ, όπου ήταν καθηγητής ο… γνωστός Νίκος Μανιαδάκης. Το ζεύγος Γριβέα είναι υπόδικο για το σκάνδαλο του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου κατηγορούμενο ότι διοχέτευε εταιρικά δάνεια σε προσωπικούς λογαριασμούς. Το ζεύγος φέρεται να είχε λάβει μέσω της C&C δάνειο από το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο δεκαεπτά εκατομμυρίων ευρώ, εκ των οποίων τα δεκαπέντε εκατομμύρια ευρώ δαπανήθηκαν για την εξαγορά τριών δικών τους κυπριακών εταιριών που είχαν όμως αρνητική θέση.