Σκάνδαλο Cisco με υπογραφή Κεραμέως. Εδωσε δεδομένα 1,5 εκατ. πολιτών και χρήματα στην εταιρία

Σκάνδαλο Cisco με υπογραφή Κεραμέως - Εδωσε δεδομένα 1,5 εκατ. πολιτών και χρήματα στην εταιρία

Σκάνδαλο έχει ξεσπάσει με τη δημοσίευση της σύμβασης για την τηλεκπαίδευση, όπου φαίνεται ότι όχι μόνο το ελληνικό κράτος πλήρωσε 2 εκατ. ευρώ αλλά χρησιμοποίησε και τα προσωπικά δεδομένα των μαθητών – Τι προκύπτει από την πρώτη ανάγνωση του – μεγέθους 172 σελίδων – αρχείου που έδωσε στη δημοσιότητα στα μουλωχτά το υπουργείο Παιδείας

Με καθυστέρηση μόλις ενός έτους, η Νίκη Κεραμέως έδωσε στη δημοσιότητα τις συμβάσεις με τη Cisco για την παροχή της πλατφόρμας τηλεκπαίδευσης Webex. Χωρίς τις τυμπανοκρουσίες που συνόδευσαν τις αρχικές ανακοινώσεις περί «δωρεάν» παραχώρησης της πλατφόρμας από μεριάς του Αμερικάνικου κολοσσού, η ανάρτηση των συμβάσεων έγινε σχεδόν στα μουλωχτά, στη σελίδα του Υπουργείου Παιδείας.

 Πρώτον, η συνεργασία του ελληνικού Δημοσίου με τη Cisco ΔΕΝ είναι δωρεάν. Αντιθέτως, θα (μας) κοστίσει σε πρώτη φάση 1.896.630 ευρώ πλέον ΦΠΑ. Τόσο κοστολογούνται οι 113.892 άδειες χρήσης του λογισμικού Webex, καθώς και οι 5.306 άδειες χρήσης λογισμικού Cisco Jabber, την προμήθεια των οποίων ενέκρινε στις 16/03/2021 το Ελεγκτικό Συνέδριο.

Απόφαση για CiscoΆρα, το επιχείρημα ότι η πλατφόρμα Webex χρησιμοποιείται αζημίως για το ελληνικό δημόσιο, δεν ισχύει πλέον. Ένα σημαντικό ερώτημα που εγείρεται είναι εάν η δαπάνη που εγκρίθηκε μόλις προ ολίγων ημερών είχε συμφωνηθεί από την προηγούμενη χρονιά, όταν ακόμα η Υπουργός Παιδείας υμνούσε την ιδιωτική εταιρεία για την «δωρεάν» παραχώρηση των υπηρεσιών της.

Δεύτερον, η προμήθεια των αδειών της Cisco ΔΕΝ γίνεται από το Υπουργείο Παιδείας, αλλά από την ανώνυμη εταιρεία του Δημοσίου Κοινωνία της Πληροφορίας (η οποία εποπτεύεται από το Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης), μέσω του προγράμματος ΣΥΖΕΥΞΙΣ ΙΙ. Επιπλέον, προκειμένου να βρεθούν οι απαιτούμενοι πόροι, η προσφορά της Cisco αντικαθιστά λογισμικό και εξοπλισμό που σε παλαιότερο χρόνο είχε κατακυρωθεί στη Huawei.

Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι η Αμερικανική πολυεθνική αντικαθιστά την Κινεζική εταιρεία ως ο προνομιακός πάροχος λογισμικού τηλεδιασκέψεων, το οποίο θα χρησιμοποιείται σε όλο το φάσμα του Ελληνικού Δημοσίου.

Απόφαση για CiscoΤρίτον, οι άδειες για το Webex έχουν διάρκεια 12 μηνών. Με τη λήξη τους, το Ελληνικό Δημόσιο θα πρέπει να αποφασίσει εάν (α) θα σταματήσει τη συνεργασία με την εταιρεία, (β) θα πάρει προσφορές από άλλες εταιρείες, ή (γ) θα τις ανανεώσει.

Απόφαση για CiscoΤο δεύτερο ενδεχόμενο είναι εξαιρετικά απίθανο. Το να αλλάζεις συστατικά μέρη του ΣΥΖΕΥΞΙΣ κατά την πορεία υλοποίησής του είναι σαν να προσπαθείς να κάνεις μανούβρες σε στενό οδηγώντας τριαξονική νταλίκα.

Η ανανέωση της συνεργασίας με τη Cisco, λοιπόν, θα πρέπει να θεωρείται (σχεδόν) δεδομένη. Κι εδώ προκύπτει ένα ακόμη ερώτημα: Σε τι τιμή θα προσφερθούν οι υπηρεσίες αυτές; Και με ποιους όρους;

Οι διάδοχοι του κ. Πιερρακάκη και της κ. Κεραμέως, λοιπόν, κινδυνεύουν να βρεθούν μπροστά στο ενδεχόμενο να έχουν «παντρευτεί» τις υπηρεσίες της Cisco, με την εταιρεία να βρίσκεται σε πλεονεκτική θέση σε ό,τι αφορά τη διαμόρφωση του τιμήματος και των όρων της συνεργασίας.

Τέταρτον, παραμένει ανοιχτό και προς διερεύνηση το ζήτημα των προσωπικών δεδομένων μαθητών και εκπαιδευτικών. Στο – υπενθυμίζουμε, 172 σελίδων – έγγραφο λάμπει δια της απουσίας της τυχόν γνωμάτευση της αρμόδιας Αρχής. Η οποία υπό κανονικές συνθήκες θα έπρεπε να έχει προηγηθεί της ενεργοποίησης της πλατφόρμας.

Οι διμερείς συμφωνίες που υπέγραψε η κ. Κεραμέως με τη Cisco, προβλέπουν τη διαγραφή, μετά το πέρας της χρήσης, των δεδομένων που παρέχονται από το Υπουργείο. Δεν είναι σαφές όμως τι θα γίνει με τα προσωπικά δεδομένα των τελικών χρηστών της πλατφόρμας, δηλαδή των μαθητών και των δασκάλων τους. Αυτό που είναι σαφές, είναι πως η Cisco μπορεί να διαχειρίζεται και να επεξεργάζεται τα δεδομένα για όσο διάστημα οι υπηρεσίες της παραμένουν ενεργές.

Συνοψίζοντας: Το «δωρεάν» Webex δεν είναι δωρεάν. Μέσω του Webex, η Cisco αντικατέστησε την Huawei ως πάροχος λογισμικού τηλεδιάσκεψης του Δημοσίου. Η ένταξη του έργου στο ΣΥΖΕΥΞΙΣ ΙΙ δίνει στην Αμερικάνικη εταιρεία μεγάλο πλεονέκτημα ενόψει μιας μακροχρόνιας και εκτεταμένης συνεργασίας με το Δημόσιο. Και όλα τα ερωτήματα για τη διαχείριση των προσωπικών δεδομένων 1,5 εκατομμυρίων συμπολιτών μας, παραμένουν ενεργά και φλέγοντα.

Υ.Γ.: Ενδεικτικό του τρόπου με τον οποίο το Υπουργείο έχει διαχειριστεί το ζήτημα, είναι το γεγονός ότι στις επιστολές της Cisco η αρχική συμφωνία περιγράφεται ως «Free Trial Agreement» (Συμφωνία Δωρεάν Δοκιμής). Στην «επίσημη μετάφραση» του ίδιου εγγράφου, όμως, η οποία επικυρώθηκε από την Υπεύθυνη Προστασίας Δεδομένων (!) του Υπουργείου Παιδείας, ο όρος που χρησιμοποιείται είναι «Συμφωνία Δωρεάν Παραχώρησης». Αποκρύπτεται ο δοκιμαστικός, άρα πεπερασμένος χρονικά, χαρακτήρας της πρώτης παραχώρησης. Επανερχόμαστε λοιπόν στο κρίσιμο αρχικό ερώτημα: Ήταν εξαρχής συμφωνημένο το ότι θα υπάρξει αντίτιμο για το Webex; Και αν ναι, γιατί το Υπουργείο επέμενε να το παρουσιάζει ως «δωρεάν»;

Απόφαση για Cisco Απόφαση για CiscoΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ: Η Κεραμέως έκρυβε τη σύμβαση με CISCO γιατί όχι μόνο έδωσε εκατομμύρια αλλά και προσωπικά δεδομένα μαθητών

«Η κα Κεραμέως και η κυβέρνηση συνολικά θα απολογηθούν στους πολίτες για αυτή την αδιανόητη επιλογή που μετατρέπει τα προσωπικά δεδομένα πολιτών σε πεδίο εμπορικής εκμετάλλευσης και επεξεργασίας από ιδιωτικές εταιρίες», αναφέρει ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ σε ανακοίνωσή του.

Αναλυτικά: «Με μια κίνηση της τελευταίας στιγμής, χωρίς καν σχετική ανακοίνωση προς τους αρμόδιους συντάκτες Παιδείας, η κα Κεραμέως ανάρτησε στα μουλωχτά τις συμβάσεις του υπουργείου της με τη CISCO για την τηλε-εκπαίδευση.

Εν όψει της σημερινής κοινοβουλευτικής απάντησης στον τομεάρχη Παιδείας του ΣΥΡΙΖΑ Νίκο Φίλη, η κα υπουργός αναγκάστηκε να προσποιηθεί ότι ανταποκρίνεται στο εδώ και ένα χρόνο αίτημα σύσσωμης της αντιπολίτευσης να δώσει στη δημοσιότητα τις σκανδαλώδεις συμβάσεις.

Από το σχετικό έγγραφο του Ελεγκτικού Συνεδρίου που η κα Κεραμέως με πονηρό τρόπο ανάρτησε προκύπτει ότι όσα εμφάνιζε ως δωρεά μέχρι σήμερα, τελικά μόνο δωρεά δεν ήταν.

Αντίθετα, κάθε «δωρεά» συνοδευόταν από αναθέσεις εκατομμυρίων ευρώ.
Η κυβέρνηση όμως δεν έμεινε εκεί. Φρόντισε αυτή να δωρίσει στην εταιρεία κρίσιμα προσωπικά δεδομένα από 1,5 εκ πολίτες. Τώρα γίνεται καθαρό γιατί εδώ και ένα χρόνο η κα Κεραμέως κρύβει τις σχετικές συμβάσεις.

Η κα Κεραμέως και η κυβέρνηση συνολικά θα απολογηθούν στους πολίτες για αυτή την αδιανόητη επιλογή που μετατρέπει τα προσωπικά δεδομένα πολιτών σε πεδίο εμπορικής εκμετάλλευσης και επεξεργασίας από ιδιωτικές εταιρίες.

Με αυτόν τον τρόπο η κυβέρνηση και η κα Κεραμέως εκμεταλλεύονται με απύθμενο θράσος τη δραματική κατάσταση που βιώνουν ένα χρόνο τώρα οι μαθητές και οι γονείς τους και κάνουν την πανδημία ευκαιρία πλουτισμού για τους αρεστούς τους.​».​