Σκάνδαλο Υποκλοπών: Ο Δημητριάδης αρνήθηκε τα πάντα και έδειξε Κοντολέοντα — «Καρφιά» Τζαβάρα για την αντικατάστασή του: «Ούτε είμαι άρρωστος, ούτε παραιτήθηκα…» — Θα κάνει αγωγή ο Δημητριάδης στον Τέλογλου;

Γρηγόρης Δημητριάδης: Παραιτήθηκε ο Γενικός Γραμματέας του Πρωθυπουργού | Έθνος

Τον Παναγιώτη Κοντολέοντα έδειξε – επί της ουσίας – ως υπεύθυνο των παρακολουθήσεων ο Γρηγόρης Δημητριάδης, στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες, ο πρώην γενικός γραμματέας του πρωθυπουργού και ανιψιός του Κυριάκου Μητσοτάκη αρνήθηκε τα πάντα και υποστήριξε πως δεν γνώριζε, ούτε ο ίδιος ούτε ο πρωθυπουργός για τις επισυνδέσεις, κατά συνέπεια γνώριζε μόνο ο Κοντολέων. Κατά τα λοιπά, ο Γρηγόρης Δημητριάδης, χωρίς να επικαλείται το απόρρητο, δεν απάντησε σε ερωτήσεις, ισχυριζόμενος διαρκώς πως δεν γνωρίζει κάτι.

Ισχυρίστηκε επίσης πως η παραίτησή του ήταν μια δική του απόφαση – πρωτοβουλία, δήλωσε πως δεν γνωρίζει τον επιχειρηματία Φ. Μπίτζιο, ούτε τον Τ. Ντίλιαν, πως δεν είχε ποτέ συναντήσεις για το Predator, ενώ υποστήριξε πως η κυβέρνηση ούτε το έχει προμηθευτεί και ούτε το λειτουργεί.

Σημειώνεται πως η κυβερνητική πλειοψηφία αποφάσισε η Επιτροπή να στείλει ερωτήσεις προς τους Λαβράνο, Μπίτζιο και Ντίλιαν, οι οποίοι δεν προσήλθαν στην Επιτροπή, επικαλούμενοι το γεγονός πως διαμένουν στο εξωτερικό.

Αμέσως μετά τη συνεδρίαση, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Γιώργος Κατρούγκαλος, που συμμετέχει στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας, δήλωσε ότι η ΝΔ που επικαλείται τάχα σκευωρία και τοξικό κλίμα από την αντιπολίτευση, σήμερα ακολούθησε ακριβώς την αντίθετη τακτική με διαρροές και επέλεξε να συντηρήσει κλίμα ομερτα και να μην πέσει φως στο σκάνδαλο και τις ευθύνες του πρωθυπουργού.

Σημείωσε όμως πως «η ίδια η συσχέτιση των ιδιωτών που κλήθηκαν με την ΕΥΠ, αποτελεί την καλύτερη ομολογία ότι ΕΥΠ και Predator βρίσκονταν σε κοινό κέντρο παρακολουθήσεων. Οι απαντήσεις που δόθηκαν δεν κάλυψαν τα πραγματικά ερωτηματικά και τις αποκαλύψεις».

Πρόσθεσε ακόμη πως ο ΣΥΡΙΖΑ θα επιμείνει να προσέλθουν στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας οι τρεις επιχειρηματίες (Γ. Λαβράνος, Φ. Μπίτζιος και Τ. Ντίλιαν) καλώντας την κυβέρνηση «να μην γελοιοποιεί την κοινοβουλευτική διαδικασία αποδεχόμενη να απαντήσουν μέσω πρεσβειών».

Από την πλευρά του ο εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ, Χάρης Καστανίδης, δήλωσε πως «διαφάνηκε από την πρώτη στιγμή ότι η κυβέρνηση θέλει να κρατήσει σε απόλυτο σκοτάδι άνομες ενέργειες όπως η παραβίαση του απορρήτου των επικοινωνιών. Άνομες ενέργειες που είτε οφείλονται σε κρατικές υπηρεσίες είτε σε ιδιώτες».

Όπως σημείωσε, η κυβέρνηση «σήμερα έφτασε στο απόγειο της δόξας της. Αρνήθηκε τη δημοσιότητα της συνεδρίασης. Αρνήθηκε τη βίαιη προσαγωγή ιδιωτών οι οποίοι δεν εξετέλεσαν το καθήκον τους να προσέλθουν ενώπιον της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας. Και αυτό το έκανε με έναν τρόπο, ο οποίος ήταν απόλυτα εξευτελιστικός για την Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας και την ίδια την Βουλή. Και με έναν κανιβαλισμό της νομικής επιστήμης, που δεν αντέχει στη στοιχειώδη πρακτική. Όλα λοιπόν, στο σκοτάδι και όχι στο φως για την κυβέρνηση».

Διαρροές από τη ΝΔ…

Πηγές από τη ΝΔ, μετά την ολοκλήρωση της συνεδρίασης της Επιτροπής, ισχυρίστηκε πως «οι προσπάθειες δημιουργίας πολιτικών εντυπώσεων από την πλευρά της αντιπολίτευσης για την υπόθεση των υποκλοπών έπεσαν στο κενό».

Προχωρώντας σε διαρροές για τα όσα ειπώθηκαν από τον Γρ. Δημητριάδη, πηγές της ΝΔ υποστήριξαν πως ο πρώην γγ του πρωθυπουργού «όχι μόνο προσήλθε παρά τις αντίθετες κραυγές της αντιπολίτευσης, αλλά απάντησε σε όλες τις ερωτήσεις που του ετέθησαν, χωρίς να επικαλεστεί το απόρρητο όπως ορισμένοι προεξοφλούσαν».

Συνεχίζοντας ανέφεραν πως «ξεκαθάρισε ότι ποτέ δεν έκανε δουλειές και επιχειρηματικά ραντεβού με τους κ.κ. Λαβράνο, Μπίτζιο και πως δεν γνώριζε τον κ. Ντίλιαν. Επίσης, τόνισε ότι δεν επισκέφθηκε ποτέ το ΚΕΤΥΑΚ, δεν γνωρίζει καμία ομάδα από αυτό, ούτε πρόσωπα και ότι η συνεργασία του ήταν με τον διοικητή της ΕΥΠ και Κοντολέοντα και ελάχιστα ως καθόλου με άλλα πρόσωπα».

«Αποσαφήνισε ότι δεν έχει ασχοληθεί ποτέ με κακόβουλα λογισμικά και πως με την κυβέρνηση της ΝΔ δεν υπήρξε ποτέ αγορά, προμήθεια χρήση τέτοιων λογισμικών από κρατικές υπηρεσίες. Δεν επιβεβαίωσε επίσης, επιχειρηματικές συναντήσεις και ραντεβού στην Κύπρο με τον κ. Λαβράνο και ξεκαθάρισε με κάθε τρόπο πως ο Πρωθυπουργός δεν γνώριζε τίποτα για τη νόμιμη επισύνδεση του Νίκου Ανδρουλάκη», υποστήριξαν και πρόσθεσαν:

«Σε ερώτηση για το βαθμό καθημερινής του εμπλοκής στα θέματα της ΕΥΠ υπογράμμισε πως ήταν η απολύτως αναγκαία εκ της θέσεως του. Σημείωσε ότι τα κακόβουλα λογισμικά είναι ένα παγκόσμιο πρόβλημα που απασχολεί και την Κομισιόν. Ταυτόχρονα υπογράμμισε ότι δεν γνωρίζει και δεν έχει σχέση με τις εταιρίες Krikel και Intellexa, θυμίζοντας ότι η πρώτη ήρθε στην Ελλάδα επί υπουργίας του κ. Τόσκα με τον οποίο υπέγραψε και τη σχετική σύμβαση».

«Και από την σημερινή ακρόαση του κ. Δημητριάδη κατέστη σαφές, όπως αναγνώρισε ενώπιον της Επιτροπής και μέρος της αντιπολίτευσης, ότι δεν υπάρχει καμία απολύτως διασύνδεση ανάμεσα στο ελληνικό δημόσιο και το κακόβουλο λογισμικό Predator», κατέληξαν οι πηγές της ΝΔ.

 

«Καρφιά» Τζαβάρα για την αντικατάστασή του: «Ούτε είμαι άρρωστος, ούτε παραιτήθηκα…»«Καρφιά» Τζαβάρα για την αντικατάστασή του: «Ούτε είμαι άρρωστος, ούτε παραιτήθηκα...»

Για την αντικατάστασή του από την Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής για το σκάνδαλο των υποκλοπών μίλησε ο Κώστας Τζαβάρας, διαψεύδοντας μεταξύ άλλων τις κυβερνητικές διαρροές περι αιτήματος παραίτησης από τον ίδιο και τις αναφορές περί προσωπικού προβλήματος.

Μιλώντας τη Δευτέρα στον ραδιοφωνικό σταθμό «Γάμμα» της Πάτρας, ο βουλευτής της ΝΔ ο οποίος έχει ταχθεί ξεκάθαρα κατά της επίκλησης του απορρήτου, ξεκαθάρισε πως δεν είναι άρρωστος, όπως διέρρευσε, αλλά επέλεξε να μη δώσει το «παρών», σε συνεννόηση με το κόμμα του, για να μην προκαλέσει πρόβλημα.

«Ούτε αποχώρησα από την επιτροπή Διαφάνειας, ούτε παραιτήθηκα. Εξακολουθώ να είμαι τακτικό μέλος της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής. Και κανείς δεν μπορεί μέχρι να τελειώσει η κοινοβουλευτική περίοδος να με αντικαταστήσει χωρίς τη θέλησή μου. Επίσης, ούτε είμαι άρρωστος, ούτε πάσχω από κάποιο μεταδοτικό νόσημα. Εκτός από το νόσημα του να λέω τη γνώμη μου με παρρησία. Και αυτό το δικαίωμα μου το δίνει το αξίωμα που έχω», είπε με νόημα.

Ο ίδιος συνέχισε τονίζοντας πως έχει έρθει σε συνεννόηση με τη Νέα Δημοκρατία: «Γιατί δε θα είμαι σήμερα, μόνο σήμερα. Γιατί σε συνεννόηση με το κόμμα μου και επειδή δεν ήθελα να προκαλέσω ρήγμα στην οριακή πλειοψηφία στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας, έχοντας δημοσιοποιήσει τις απόψεις μου για τα θέματα των υποκλοπών, τις οποίες δεν αλλάζω γιατί είναι επιστημονικές. Έχω πει τη γνώμη μου είναι γνώμη που συμφωνεί με όλους σχεδόν τους Συνταγματολόγους για το τι διασφαλίζει το άρθρο 19 παράγραφος 1 του Συντάγματος όταν προβλέπει ότι το απόρρητο των επικοινωνιών είναι “απολύτως απαραβίαστο”.

»Έτσι λοιπόν, στην έρευνα που κάνει η Βουλή δεν υπάρχει δυνατότητα για επίκληση του απορρήτου ή του καθήκοντος εχεμύθειας γιατί η Βουλή έχει και μία ελεγκτική εξουσία που ασκεί στην κυβέρνηση. Αυτή την ελεγκτική εξουσία δεν μπορεί να την εμποδίσει κανένας διοικητής της ΕΥΠ ή κρατικός υπάλληλος που καλείται στο πλαίσιο του κοινοβουλευτικού ελέγχου να διαφωτίσει τα μέλη του κοινοβουλίου. Υπάρχει λοιπόν θέμα διαφάνειας».

Ο Κ. Τζαβάρας πρόσθεσε επίσης τα εξής: «Επειδή λοιπόν αυτές είναι οι απόψεις μου θεώρησα θα πρέπει να διευκολύνω το κόμμα μου και να μη συμμετάσχω στη συγκεκριμένη επιτροπή προκειμένου να μην είμαι εγώ η αιτία που θα διασαλευτεί -που θα υπάρξει δηλαδή μία ανατροπή στον συσχετισμό των κοινοβουλευτικών δυνάμεων που εκπροσωπούνται στη συγκεκριμένη επιτροπή, σύμφωνα με τη δύναμη που έχουν τα κόμματα στις τελευταίες εκλογές. Τόσο απλά είναι τα πράγματα και τόσο σαφή».

Ωστόσο, ο βουλευτής της ΝΔ, έστρεψε τα «πυρά» του κατά της ΕΡΤ λέγοντας πως δεν είναι άρρωστος: «Ο δημοσιογράφος που κάνει το κοινοβουλευτικό ρεπορτάζ με πήρε τηλέφωνο και του τα είπα. Ο άνθρωπος τα σημείωσε και τα έστειλε με μέιλ στην Αγία Παρασκευή αλλά η Αγία Παρασκευή θεώρησε πολύ πιο δημοκρατικό να ενημερώσει τον κόσμο, όχι με το ρεπορτάζ, αλλά με διάφορες διαρροές τις οποίες τις αλίευσε – Κύριος είδε- από ποιες πηγές και οι οποίες έλεγαν ότι ο κύριος Τζαβάρας ζήτησε να μη συμμετάσχει στη συνεδρίαση λόγω ασθένειάς του».

«Φανταστείτε ποιες μαύρες εικόνες και μνήμες αναβιώνουν όταν κάποιος που με τέτοια παρρησία είναι αναγκασμένος να θάβεται κάτω από μία λάσπη δεν χρειάζεται να τη χρησιμοποιεί ένα κανάλι όπως είναι η ΕΡΤ, την οποία ο ελληνικός λαός την ενισχύει με τον οβολόν του», είπε.

Ερωτηθείς εάν πιέστηκε για να μη συμμετάσχει απάντησε: «Όχι, όχι. Σε καμία περίπτωση δεν μου το ζήτησε κανένας».

Θα κάνει αγωγή ο Δημητριάδης στον Τέλογλου;

Πριν σας πω οτιδήποτε, θα σας δώσω και την απάντηση στην ερώτηση του τίτλου: Σιγά μην κάνει αγωγή. Μάλλον την πάπια θα κάνει. Την κάνει εδώ και μήνες δηλαδή με τόσα που βγαίνουν για το όνομά του.

Αν λοιπόν ακούσετε το podcast που έκανε ο Σταύρος Θεοδωράκης με τον Τάσο Τέλογλου για τις υποκλοπές, το Σάββατο ανέβηκε στο pod.gr, θα ακούσετε τον τελευταίο να λέει ευθέως πως πίσω από το Predator και την ΕΥΠ βρίσκεται ο Γρηγόρης Δημητριάδης. Ο ανιψιός ντε. Σε αυτόν που ανέθεσε με ΦΕΚ την ΕΥΠ ο πρωθυπουργός και θείος.

Σήμερα ο Γρηγόρης Δημητριάδης, σύμφωνα με πληροφορίες, είπε στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής, ότι δεν έχει σχέση με τις υποκλοπές και δεν γνώριζε τίποτε.

Επομένως όσα ανέφερε ο Τάσος Τέλογλου πρέπει να συνιστούν, κατά τον Γρηγόρη Δημητριάδη, βαρβάτη συκοφαντική δυσφήμιση. Ανεξαρτήτως αν ο Τέλογλου το ξέρει απ’ έξω και ανακατωτά το ζήτημα αφού το ρεπορτάζ του διαρκεί μήνες τώρα.

Αν κρίνω ότι ο Γρηγόρης Δημητριάδης ζητάει καμιά 300αριά χιλιάδες ευρώ από την Εφημερίδα των Συντακτών και τους Reporters United για πράγματα πολύ πιο απλά (και διόλου συκοφαντικά), από τον Τάσο Τέλογλου πρέπει να ζητήσει «πεντακόσιες εκατόν τριάντα πέντε χιλιάδες» που έλεγε και ο Γιάννης Αλαφούζος.

Θα κάνει αγωγή στον Τέλογλου ο Δημητριάδης; Τι λέτε κι εσείς; Ή θα κάνει την πάπια; Η απόδοση που δίνουν οι στοιχηματικές δεν πρέπει να είναι μεγάλη.

Δημήτρης Κανελλόπουλος