Σιώρας: Πεθαίνει κόσμος στην κλινική μου και στα 500 μέτρα υπάρχει ιδιωτική ΜΕΘ και ο κλινικάρχης ζητάει 1700 ευρώ την ημέρα (vid) – Υπουργός Υγείας σε άλλη χώρα ο Κικίλιας!

Για την απελπιστική κατάσταση που επικρατεί στα νοσοκομεία μίλησε στην ΕΡΤ ο πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων “Ευαγγελισμός” και καρδιολόγος, Ηλίας Σιώρας. “Υπάρχουν συνάδελφοι που κάνουν 30ωρες εφημερίες” τόνισε ο κ. Σιώρας.

Απαντώντας ουσιαστικά και στα όσα ισχυρίστηκε λίγες ώρες αργότερα στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Αντέννα ο Βασίλης Κικίλιας, όπου μεταξύ άλλων είπε ότι “τα νοσοκομεία του ΕΣΥ είναι όλα στη μάχη, μαζί με αυτά όλα τα ιδιωτικά θεραπευτήρια του ιδιωτικού τομέα, μαζί με αυτά και τα στρατιωτικά νοσοκομεία και μαζί με αυτά και οι ιδιώτες γιατροί της πρωτοβαθμίου. Είναι εμφανές ότι κάνουμε και θα κάνουμε ό,τι είναι ανθρωπίνως δυνατό για να στηρίξουμε τους συμπολίτες μας”, ο Ηλ.Σιώρας είπε για τις ΜΕΘ:

“Υπάρχουν ασθενείς που αναμένουν κρεβάτι για ΜΕΘ. Στην Αττική υπάρχουν 4.000 κλίνες στον ιδιωτικό τομέα. Δεν είναι όλες γεμάτες.

Δεν είναι το θέμα η επιστράτευση γιατρών. Γιατί οι γιατροί που περιμένουν διορισμό είναι χιλιάδες.

Κάνω έκκληση για κλίνες. Λέμε επίταξη αλλά με όρους δημοσίου.

Δεν γίνεται να πεθαίνει άνθρωπος στην κλινική μου ή να είναι διασωληνωμένος και στα 500 μέτρα να υπάρχει ιδιωτική ΜΕΘ άδεια και να ζητάει ο κλινικάρχης αποζημίωση 1.700 ευρώ την ημέρα για να νοσηλεύσει σε κρεβάτι ΜΕΘ. Αυτό αγγίζει τα όρια της απανθρωπιάς”.

 

 Δεν μπορεί να απαντήσει ούτε καν για κρούσματα-τεστ αλλά δηλώνει ότι “κάνουμε ό,τι είναι ανθρωπίνως δυνατό και έχουμε σχέδιο από την πρώτη μέρα” (vid)

Ενώ τα νοσοκομεία ειδικά στην Αττική παραμένουν εδώ και βδομάδες στο “κόκκινο”, οι διασωληνωμένοι αυξάνονται διαρκώς την ώρα που συνεχώς έρχονται στο φως της δημοσιότητας ντοκουμέντα με ασθενείς που νοσηλεύονται σε απλούς θαλάμους να αδειάσει κρεβάτι ΜΕΘ και οι υγειονομικοί ζητούν εδώ και μήνες την ουσιαστική θωράκιση του ΕΣΥ με μαζικές προσλήψεις προσωπικού αλλά και άμεση επίταξη ιδιωτικών κλινικών, ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας εμφανίστηκε στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Αντέννα και αφού δεν μπόρεσε καλά καλά ούτε για τα επιδημιολογικά στοιχεία να απαντήσει, απέρριψε την ερώτηση ου Ν.Χατζηνικολάου για το αν κινδυνεύει η Ελλάδα να γίνει Μπέργκαμο, υποστηρίζοντας ανερυθρίαστα ότι “κάνουμε ό,τι είναι ανθρωπίνως δυνατό για να στηρίξουμε τους συμπολίτες μας και ότι οι εκφράσεις αυτές χρησιμοποιούνται από αυτούς που θέλουν να προκαλέσουν πανικό και μία κατάσταση που δεν ταιριάζει αυτή τη στιγμή στη χώρα”! Θα μπορούσε βέβαια ο κ.υπουργός να θυμηθεί τι έλεγε ο διος ο πρωθυπουργός του τον περσινό Μάρτιο σε ένα από τα πρώτα διαγγέλματά τουπου παραδόξως ταιριάζει στην προκειμένη περίπτωση: “Στην Ιταλία δεν έχουν φέρετρα να θάψουν τους νεκρούς τους. Κι όμως εδώ διακρίνω, από ορισμένους, έναν αδικαιολόγητο εφησυχασμό”.

Διαβάστε χαρακτηριστικά τις απαντήσεις που έδωσε στις δύο πρώτες ερωτήσεις ο Βασίλης Κικίλιας:

Θέλω να σας ζητήσω να μας δώσετε την εικόνα της χώρας επιδημιολογικά κι αυτό γιατί πρέπει να σας πω ότι τα σημερινά 1700 τόσα κρούσματα μας ανησύχησαν πιο πολύ από ό,τι μας είχαν ανησυχήσει τα 3.450 προ ολίγων 24ώρων, σε σχέση με τα τεστ που ήταν λίγα, ήταν 14.000. Τι γίνεται; Οδεύουμε προς νέα αρνητικά ρεκόρ κρουσμάτων; Υπάρχει κίνδυνος να γίνουμε Μπέργκαμο κ.υπουργέ;

“κ.Χατζηνικολάου, τα κρούσματα αυξάνονται μαζί με τα τεστ, εεε, θέλω να πω ότι βλέπουμε και είναι γνωστό ότι μετά το σαββατοκύριακο είναι λιγότερα τα, στο σαββατοκύριακο μέσα είναι λιγότερα τα τεστ και μέσα στη διάρκεια της εβδομάδας είναι περισσότερα και είναι λογικό αυτό και αυτή την παρτίδα την έχουμε μάθει όλοι πλέον και την ακολουθούμε. Εξακολουθούν να είναι υψηλά τα κρούσματα, εεε, δεν χρειάζεται να πω για τα τεστ. Ξεκινήσαμε από 800 έχουμε φτάσει τις 35-40.000 τεστ την ημέρα και αυτό είναι ένα όπλο στην φαρέτρα μας. Η πίεση εξακολουθεί να υφίσταται και είναι υψηλή. Ενημέρωσα ο ίδιος ότι είχαμε 240 εισαγωγές covid στηνΑττική μόνο. Οπότε αυτή την κατάσταση καλούμαστε καθημερινώς να αντιμετωπίσουμε”.

Ξαναρωτώ, είμαστε μπροστά στον κίνδυνο να μεταβληθούμε σε Μπέργκαμο; Γιατί όταν μου λέτε για 240 εισαγωγές την ημέρα, ενώ ήδη το ΕΣΥ είναι στο “κόκκινο” αυτό είναι το ερώτημα

“κ.Χατζηνικολάου εμένα δεν μου αρέσει αυτή η ρετσέτα και αυτή η έκφραση που έχει να κάνει με μία πολύ μεγάλη δυσκολία που δέχτηκε η γειτονική χώρα. Εμείς έχουμε ένα σχέδιο από την πρώτη μέρα οργανωμένο και για τα πολύ δύσκολα, βλέπετε ότι εδώ και 1,5 μήνα μιλάω ο ίδιος για κατάσταση έκτακτης ανάγκης στο ΕΣΥ και ειδικά στην Αττική και αυτό μας οδήγησε στο να έχουμε στο σχεδιασμό μας και να υλοποιούμε, τα νοσοκομεία του ΕΣΥ είναι όλα στη μάχη, μαζί με αυτά όλα τα ιδιωτικά θεραπευτήρια του ιδιωτικού τομέα, μαζί με αυτά και τα στρατιωτικά νοσοκομεία και μαζί με αυτά και οι ιδιώτες γιατροί της πρωτοβαθμίου. Είναι εμφανές ότι κάνουμε και θα κάνουμε ό,τι είναι ανθρωπίνως δυνατό για να στηρίξουμε τους συμπολίτες μας. Αυτές οι εκφράσεις από αυτούς που χρησιμοποιούνται θέλουν να προκαλέσουν ευρύτατη ανησυχία, πανικό και μία κατάσταση τέτοια που δεν ταιριάζει αυτή τη στιγμή στη χώρα. Πράγματι πιεζόμαστε πάρα πολύ, όταν κανείς διοικεί πρέπει να είναι ψύχραιμος, πρέπει να αντιμετωπίζει καθημερινά τα στοιχεία και πρέπει να μπορεί να στηρίζει και να βοηθάει διοικητικούς, διοικητές νοσοκομείων, γιατρούς, νοσηλευτές, το ΕΚΑΒ και όλο το σύστημα έτσι ώστε να μπορεί να αναπεξέλθει. Αυτό κάνουμε καθημερινά, και το κάνουμε θεωρώ με αυταπάρνηση όλοι οι γιατροί και οι νοσηλευτές και οι εργαζομένοι στο ΕΣΥ”.

Είπε ακόμα ότι “ότι ζητήσαμε από τον ιδιωτικό τομέα το πήραμε”, ενώ χαρακτήρισε πολιτικές «κοκορομαχίες» την κριτική της αντιπολίτευσης για την ανεπάρκεια της κυβέρνησης στη διαχείριση της πανδημίας, ισχυριζόμενος ότι «δεν έχει μείνει νοσηλευτής στην αγορά και γιατρός πλην όσων έχουν φύγει τα προηγούμενα χρόνια που να μην είναι σε σχέση εργασίας με το ΕΣΥ». Είπε μάλιστα ότι «ενώ οι γιατροί μας δίνουν μάχη (σ.σ. η αντιπολίτευση) επιλέγει να προβάλει τον Έλληνα γιατρό με κοκορομαχίες στις οποίες εγώ δεν συμμετέχω».

Ο Βασίλης Κικίλιας ανέφερε ότι «δεν έχουμε γίνει Μπέργκαμο» ενώ επανέλαβε το κυβερνητικό αφήγημα ότι «η χώρα ανταποκρίνεται πολύ καλύτερα από πολλές ισχυρές μεγάλες ευρωπαϊκές χώρες με κραταιά συστήματα».

Αναφορικά με τους εμβολιασμούς, ο υπουργός υπεραμύνθηκε του σχεδιασμού της κυβέρνησης λέγοντας ότι «προχωράνε πολύ καλά» και ότι στο τέλος Μαΐου, θα έχει δημιουργηθεί τείχος ανοσίας. «Ό,τι εμβόλια έρχονται γίνονται», σημείωσε χαρακτηριστικά.