

Η σεξουαλική εμμονή δεν είναι ασυνήθιστη και είναι αρκετά αποδεκτή στα έργα πολλών μεγάλων ετεροφυλόφιλων σκηνοθετών. Κάποιος μπορεί να σκεφτεί τον Δεσμώτη του Ιλίγγου του Χίτσκοκ και πολλά έργα των Τσάπλιν, Τριφό, Ροσελίνι κ.α. Ως ταινία δεν διαφέρει πολύ στο ύφος από το συνολικό έργο του Βισκόντι. Όπως στις ταινίες “Η Γη Τρέμει”, “Ο Ρόκο και τ΄ Αδέλφια του” και ο “Γατοπόδαρος”, ο σκηνοθέτης παίρνει τον χρόνο του, ενδιαφέρεται περισσότερο για το περιβάλλον παρά για την πλοκή.
•Στο “Θάνατο στη Βενετία” η κάμερα φαίνεται να αιωρείται και να στροβιλίζεται κάποιες φορές αποτυπώνοντας την αβεβαιότητα του πρωταγωνιστή σχετικά με αυτό που του συμβαίνει και την ηδονοβλεψία του. Γνωρίζει ο Τάντζιο τι σκέφτεται ο Άσενμπαχ, όταν περνά ατελείωτες ώρες παρακολουθώντας τον στην παραλία; Ο Μαν γράφει: «ένιωσε εξαντλημένος, ένιωσε καταρρακωμένος. H συνείδησή του τον κατηγόρησε ως διεφθαρμένο.» Ο Βισκόντι μένει πιστός στο βιβλίο του Μαν, αλλά η εικονοποίηση του κειμένου που προσφέρει ο κινηματογράφος, η ζωντανή σάρκα που βλέπει κανείς και φαντάζεται, επιτρέπει στον σκηνοθέτη να ξεπεράσει τον γραπτό λόγο.
Ο διάσημος Ιταλός σκηνοθέτης Λουκίνο Βισκόντι, κόμης του Μοντρόνε, γεννήθηκε στις 2 Νοεμβρίου 1906 στο Μιλάνο και πέθανε στις 17 Μαρτίου 1976 στη Ρώμη. Αναγνωρίζεται ως ο πατέρας του Νεορεαλισμού στον κινηματογράφο. Υπήρξε επίσης καινοτόμος σκηνοθέτης του θεάτρου και της όπερας τα χρόνια αμέσως μετά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο.
Γεννημένος σε μια αριστοκρατική οικογένεια, ο Βισκόντι γνώριζε καλά τις τέχνες. Η μητέρα του ήταν ταλαντούχα μουσικός και σε όλη την παιδική του ηλικία ο πατέρας του προσλάμβανε καλλιτέχνες για να δίνουν παραστάσεις στο ιδιωτικό τους θέατρο. Σπούδασε βιολοντσέλο για 10 χρόνια και εργάστηκε για λίγο ως σκηνογράφος στο θέατρο. Είχε λάβει επίσης κλασική εκπαίδευση. Το 1935 ο Βισκόντι προσλήφθηκε ως βοηθός του Γάλλου σκηνοθέτη κινηματογραφικών ταινιών Ζαν Ρενουάρ, ο οποίος του μετέδωσε την ευαισθησία του σε κοινωνικά και πολιτικά θέματα.