Σιδηροδρομικός αποκλεισμός ρωσικού θύλακα από την Λιθουανία. Σφοδρή αντίδραση από τη Μόσχα — Γέλεν: Μίλησε πάλι για τον ελάχιστο εταιρικό φόρο 15% στις πολυεθνικές. Οι χώρες κάνουν ότι δεν ακούν — Γαλλία: Οι Ρεπουμπλικανοί αποκλείουν το ενδεχόμενο «συνασπισμού» με Μακρόν

Στον σιδηροδρομικό αποκλεισμό του ρωσικού θύλακα του Καλίνινγκραντ, έχει προχωρήσει η Λιθουανία, προκαλώντας την αντίδραση της Μόσχας. Οι αρχές της Λιθουανίας απαγόρευσαν τη διέλευση προϊόντων..

Στον σιδηροδρομικό αποκλεισμό του ρωσικού θύλακα του Καλίνινγκραντ, έχει προχωρήσει η Λιθουανία, προκαλώντας την αντίδραση της Μόσχας.

Οι αρχές της Λιθουανίας απαγόρευσαν τη διέλευση προϊόντων στα οποία έχουν επιβληθεί κυρώσεις από την ΕΕ, μέσω του εδάφους της, από το οποίο διέρχεται και η μοναδική σιδηροδρομική σύνδεση μεταξύ της Ρωσίας και του Καλίνινγκραντ στη Βαλτική. Μεταξύ των απαγορευμένων προϊόντων είναι ο άνθρακας, μέταλλα, υλικά οικοδομών και προϊόντα προηγμένης τεχνολογίας.

Ο ρωσικός θύλακας βρίσκεται μεταξύ της Πολωνίας και της Λιθουανίας και λαμβάνει προμήθειες από τη Ρωσία μέσω μιας σιδηροδρομικής σύνδεσης που περνά από τη Λιθουανία, αλλά και αγωγούς που διέρχονται από αυτή τη χώρα.

Το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών δήλωσε στον Λιθουανό απεσταλμένο στη Μόσχα ότι αν δεν αποκατασταθεί η διέλευση προϊόντων μεταξύ του Καλίνινγκραντ και της υπόλοιπης Ρωσίας, μέσω της Λιθουανίας, η Μόσχα «θα απαντήσει για να προστατεύσει τα συμφέροντά της».

Ο κυβερνήτης του Καλίνινγκραντ εκτίμησε ότι η απαγόρευση ενδέχεται να επηρεάσει έως και τα μισά προϊόντα που μεταφέρονται με τραίνο στον θύλακα.

Νωρίτερα, το Κρεμλίνο είχε χαρακτηρίσει «πρωτοφανή» την απόφαση και είχε προειδοποιήσει ότι θα απαντήσει. «Αυτή η απόφαση είναι πραγματικά πρωτόγνωρη. Αποτελεί παραβίαση των πάντων», δήλωσε ο Ντμίτρι Πεσκόφ, εκπρόσωπος του Κρεμλίνου. «Τη θεωρούμε παράνομη. Η κατάσταση είναι περισσότερο από σοβαρή (…) χρειαζόμαστε μια σοβαρή, σε βάθος ανάλυση για να εξετάσουμε την απάντησή μας», είχε προσθέσει.

«Χαιρετίζουμε τη θέση αρχής της Λιθουανίας και υποστηρίζουμε σθεναρά τους Λιθουανούς φίλους μας», δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών της Ουκρανίας, Ντμίτρο Κουλέμπα, σε ανάρτησή του στο Twitter.

 

Γέλεν: Μίλησε πάλι για τον ελάχιστο εταιρικό φόρο 15% στις πολυεθνικές – Οι χώρες κάνουν ότι δεν ακούνΗ αμερικανίδα υπουργός Οικονομικών, Τζάνετ Γέλεν

Η αμερικανίδα υπουργός Οικονομικών, Τζάνετ Γέλεν 

 

Η Τζάνετ Γέλεν έφερε πάλι στη δημόσια συζήτηση την ανάγκη να εφαρμοστεί η συμφωνία για παγκόσμιο εταιρικό φόρο 15% στις πολυεθνικές εταιρίες.

Η υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ Τζάνετ Γέλεν δήλωσε τη Δευτέρα, ότι μόλις οι χώρες αρχίσουν να επιβάλλουν έναν ελάχιστο παγκόσμιο φόρο στις πολυεθνικές εταιρίες, άλλες χώρες με μικρότερο ποσοστό εταιρικού φόρου θα χρειαστεί να ακολουθήσουν ή αλλιώς υπάρχει ο κίνδυνος να έχουν απώλειες εσόδων.

“Όταν μερικές χώρες επιλέξουν (αυτόν τον ελάχιστο εταιρικό φόρο) και τον ενεργοποιήσουν, θα υπάρξουν όλο και περισσότερες χώρες που θα δουν ότι είναι προς το συμφέρον τους να τον εφαρμόσουν”, δήλωσε η Γέλεν σε μία συζήτηση με την υπουργό Οικονομικών του Καναδά Κρίστια Φρίλαντ στο Τορόντο.

136 χώρες συμφώνησαν στο πλαίσιο μιας παγκόσμιας συμφωνίας τον Οκτώβριο του 2021, ώστε να διασφαλίσουν ότι οι μεγάλες εταιρίες θα καταβάλλουν έναν ελάχιστο φόρο 15%, ώστε να γίνει πιο δύσκολο για τις ίδιες, να αποφύγουν την φορολογία.

Ωστόσο, ο φόρος αυτός δεν έχει ακόμη επιβληθεί σε οποιαδήποτε χώρα.

 

Γαλλία: Οι Ρεπουμπλικανοί αποκλείουν το ενδεχόμενο «συνασπισμού» με ΜακρόνΓαλλία: Οι Ρεπουμπλικανοί αποκλείουν το ενδεχόμενο «συνασπισμού» με Μακρόν

Με τίτλους όπως «άλμα στο πολιτικό κενό» και «η Γαλλία απειλείται με παράλυση» υποδέχθηκε ο γαλλικός Τύπος την έκβαση των βουλευτικών εκλογών

Οι Ρεπουμπλικανοί, το κόμμα της παραδοσιακής δεξιάς τη Γαλλίααπέκλεισαν το ενδεχόμενο να συνασπιστούν με τους κεντρώους του προέδρου Εμανουέλ Μακρόν ή να συνάψουν κάποια συμφωνία συνεργασίας, έπειτα από τις βουλευτικές εκλογές της Κυριακής, στις οποίες καμία παράταξη δεν εξασφάλισε την απόλυτη πλειοψηφία στην Εθνοσυνέλευση.

Εκτός από κάποιες μεμονωμένες περιπτώσεις, οι βουλευτές των Ρεπουμπλικανών, που συνεδρίασαν σήμερα, Δευτέρα, για να συζητήσουν το εκλογικό αποτέλεσμα, είχαν ήδη απορρίψει μια συμφωνία συνεργασίας με τον Μακρόν.

Οι αναλυτές όμως εκτιμούν ότι ίσως είναι ανοιχτό το ενδεχόμενο να παρέχουν στήριξη, κατά περίπτωση, στα νομοσχέδια της κυβέρνησης.

Ο ηγέτης των Ρεπουμπλικανών, Κριστιάν Ζακόμπ, επανέλαβε σήμερα ότι αντιτίθεται στη σύναψη οποιασδήποτε συμφωνίας με τον Μακρόν.

«Είχαμε μόλις τώρα μια συζήτηση και αυτό που σας λέω εδώ είναι η σχεδόν ομόφωνη θέση μας, που αντικατοπτρίζει τη συντριπτική πλειοψηφία», είπε στους δημοσιογράφους, καθώς αποχωρούσε από τη συνεδρίαση.

Η παράταξη Ensemble! («Μαζί») του Μακρόν και οι Ρεπουμπλικάνοι έχουν παραπλήσια προγράμματα σε ό,τι αφορά την οικονομία. Για παράδειγμα, θέλουν και οι δύο να αυξηθεί το όριο ηλικίας συνταξιοδότησης και στηρίζουν την πυρηνική ενέργεια. Αν συνεργάζονταν, θα είχαν πλειοψηφία στην Εθνοσυνέλευση.

Ερωτηθείς για πιθανές αποσκιρτήσεις από τους Ρεπουμπλικάνους, ο Ζακόμπ είπε ότι οι βουλευτές του «έκαναν μαζί προεκλογική εκστρατεία και θα παραμείνουν μαζί χωρίς δυσκολία».

«Άλμα στο πολιτικό κενό»

Με τίτλους όπως «άλμα στο πολιτικό κενό», «η Γαλλία απειλείται με παράλυση» ή ακόμη «οδυνηρή ήττα για τον Mάκρον με σοβαρές πολιτικές συνέπειες» υποδέχθηκε ο σημερινός γαλλικός Τύπος τα αποτελέσματα του δεύτερου γύρου των χθεσινών βουλευτικών εκλογών.

Διαβάστε αναλυτικά

Κατα την εφημερίδα Le Monde, το στρατόπεδο Μακρόν φοβάται «πλήρη παράλυση» και θα προκαλέσει «διάλυση» της Εθνοσυνέλευσης σε ένα χρόνο, ενώ η οικονομική εφημερίδα Les Échos αναφέρει ότι τα αποτελέσματα αυτά είναι πρωτοφανή για την Πέμπτη Δημοκρατία και θέτουν το ερώτημα της ικανότητας του αρχηγού του κράτους να κυβερνήσει τη χώρα και να περάσει τις υποσχόμενες μεταρρυθμίσεις, συμπεριλαμβανομένης της συνταξιοδοτικής μεταρρύθμισης.

Κατά την Tribune ο Μακρόν είναι αντιμέτωπος με τον κίνδυνο να οδηγηθεί η χώρα σε αδιέξοδο, τη στιγμή που η οικονομία της χώρας είναι ασταθής.

Τέλος, η Figaro κάνει λόγο για «θνησιγενή πενταετή θητεία» για τον πρόεδρο Mάκρον καθώς η πρόκληση είναι «να κυβερνήσει το ακυβέρνητο».

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*