Σιγή ιχθύος για τον ξυλοδαρμό μοτοσικλετιστή – «Σε κύμα απολύσεων και ανεργίας οδηγούν οι επιλογές της κυβέρνησης»

Σιγή ιχθύος για τον ξυλοδαρμό μοτοσικλετιστήΓιάννης Ραγκούσης, Λευτέρης Οικονόμου

Ο υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη Λ. Οικονόμου, απαντώντας σε ερώτηση του Γ. Ραγκούση στη Βουλή, δεν αποκάλυψε το «δεύτερο πρόσωπο» που εμπλέκεται στο επεισόδιο της οδού Μιχαλακοπούλου.

Ενοχη σιωπή καταλογίζει ο ΣΥΡΙΖΑ στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη για τον ξυλοδαρμό μοτοσικλετιστή από την ασφάλεια φυλασσόμενου προσώπου, στις 27 Απριλίου στο κέντρο της Αθήνας.

Και αυτό, γιατί στη σχετική συζήτηση που έγινε χθες το πρωί στη Βουλή, με αφορμή την επίκαιρη ερώτηση του Γ. Ραγκούση, ο αρμόδιος υφυπουργός Λ. Οικονόμου δεν αποσαφήνισε, πέρα από τις επίσημες ανακοινώσεις, το περιστατικό και κυρίως δεν απάντησε στις ερωτήσεις για την ταυτότητα του δεύτερου προσώπου, εκτός του αστυνομικού, που εμφανίζεται (σύμφωνα με το βίντεο που δημοσιοποιήθηκε) να επιτίθεται στον μοτοσικλετιστή. Αντιθέτως, ο κ. Οικονόμου κατηγόρησε τον ΣΥΡΙΖΑ πως εμπιστεύεται περισσότερο την οργάνωση του «Ρουβίκωνα» από τις δημόσιες αρχές και ότι αξιοποιεί το γεγονός με «σαφή πολιτική σκοπιμότητα και στόχευση».

«Αντί της άσκησης του καθήκοντος να ερευνήσετε τα στοιχεία που κατέθεσε πολίτης, επιμένετε να ασκείτε την πολιτική σας χυδαιολογία απέναντι στον ΣΥΡΙΖΑ», απάντησε ο αρμόδιος τομεάρχης του κόμματος, κατηγορώντας την ηγεσία του υπουργείου πως επαναλαμβάνει «τις ανοησίες και τα συκοφαντικά υπονοούμενα που χαρακτηρίζουν την Ακρα Δεξιά του Κυριάκου Μητσοτάκη». «Θα έπρεπε να ντρέπεστε…», συνέχισε. «Εσείς ως κυβέρνηση και επίσημο ελληνικό κράτος ενεργοποιηθήκατε από το βίντεο ενός μέλους του “Ρουβίκωνα”! Με βάση ποια καταγγελία και αναφορά κάνατε όσα κάνατε; Δίνετε ή όχι σημασία στον “Ρουβίκωνα”; Αν μέλος του σάς φέρει βίντεο με φόνο ή βιασμό ή υπουργό που τα παίρνει, θα το αξιολογήσετε ως στοιχείο ή θα το αγνοήσετε επειδή προέρχεται από τον “Ρουβίκωνα”;».

Όσο για το δεύτερο πρόσωπο που καταγράφεται να εμπλέκεται στο συμβάν ο κ. Ραγκούσης καταλόγισε στην ηγεσία του υπουργείου πως εμφανίζεται να συγκαλύπτει κάτι σοβαρότερο. «Ποιος είναι ο δεύτερος; Είναι αστυνομικός ή μήπως είναι ιδιωτικός φρουρός, μήπως είναι μέλος ιδιωτικής εταιρείας σεκιούριτι; Μήπως -σύμφωνα με πληροφορίες που έχουμε και δεν τις υιοθετούμε- είναι πρόσφατα καταδικασμένος αυτός που συνδράμει και συμπράττει με τον αστυνομικό;» ρώτησε επιμένοντας να λάβει απάντηση από τον υφυπουργό.

«Δεν έχουμε απολύτως τίποτα να κρύψουμε», δήλωσε ο Λ. Οικονόμου. «Η αστυνομία και το υπουργείο κινούνται στη βάση της συνταγματικής νομιμότητας. Η κυβέρνηση και το αρχηγείο της ΕΛ.ΑΣ. ούτε προσπάθησε ούτε προσπαθεί να αποκρύψει το περιστατικό, χειριστήκαμε την υπόθεση με την απαιτούμενη υπευθυνότητα και αναθέσαμε τη διερεύνησή της στην Υπηρεσία Εσωτερικών Υποθέσεων. Δεν πρέπει να εμπλέκουμε την αστυνομία σε πολιτικές σκοπιμότητες ούτε να επιχειρείται στο Κοινοβούλιο η παραγωγή πρόσκαιρων εντυπώσεων», κατέληξε. Ο Γ. Ραγκούσης δήλωσε πως θα απαιτήσει έγγραφα και αριθμούς πρωτοκόλλου, ζητώντας ταυτόχρονα να διερευνηθεί «η πιθανότητα σύστασης μικτών παρακρατικών – παρααστυνομικών οργανώσεων».

«Η κυβέρνηση επέλεξε να μην αξιοποιήσει τη δεύτερη ευκαιρία που της δόθηκε για να αποκαλύψει την αλήθεια», αναφέρεται στην ανακοίνωση που εκδόθηκε από την Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ. «Προσπαθεί να διαφύγει των καθηκόντων που έχει ένα κράτος δικαίου καταφεύγοντας στην εξίσου γνώριμη τακτική της να μηρυκάζει ιδεοληπτικούς συνειρμούς ανάμεσα στην αντιπολίτευση και διάφορες οργανώσεις».

«Σε κύμα απολύσεων και ανεργίας οδηγούν οι επιλογές της κυβέρνησης»

Τη διαχείριση αντιμετώπισης των συνεπών της πανδημίας από την κυβέρνηση επέκρινε ξανά η τομεάρχης Εργασίας του ΣΥΡΙΖΑ, Έφη Αχτσιόγλου, τονίζοντας οι επιλογές τους υπουργείου Εργασίας οδηγούν «σε ένα μεγάλο κύμα απολύσεων και ανεργίας», υπογραμμίζοντας ότι «στις επιχειρήσεις που έκλεισαν με κρατική εντολή ουσιαστικά από τις 4 Μαΐου που άρχισαν να ξανανοίγουν οι απολύσεις είναι απελευθερωμένες».

«Η ύφεση είναι ως ένα βαθμό δεδομένη, διότι για δύο μήνες δεν λειτουργούσε τίποτα, αλλά το τι επιπέδου θα είναι εξαρτάται πάρα πολύ από το τι κάνει η κυβέρνηση» είπε η πρώην υπουργός μιλώντας στον ΑΝΤ1 για να προσθέσει το εξής: «Δηλαδή, αν έδωσε χρήματα να στηρίξει την εργασία, αν κράτησε τους ανθρώπους στις θέσεις τους ή δεν τους κράτησε και επιτρέπει τις μαζικές απολύσεις, αν στήριξε τις επιχειρήσεις με “ζεστό” χρήμα, αν προστάτευσε όσους δεν έχουν αυτή τη στιγμή τη βιοποριστική δυνατότητα για να μην καταρρεύσουν και παραχθεί ένα νέο κύμα φτώχειας στη χώρα».

Η πρώην υπουργός σημείωσε πως το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης πρότεινε «το κράτος να πληρώσει τους μισθούς των εργαζομένων που πλήττονται» και «να απαγορεύσει τις απολύσεις», συγχρόνως «να δοθεί μη επιστρεπτέα ενίσχυση στις επιχειρήσεις, συνολικού ύψους 3 δισ. ευρώ, κυρίως στις μικρές και μικρομεσαίες που είναι αποκλεισμένες από τα κριτήρια δανειοδότησης των τραπεζών», επίσης «να καλυφθούν όλοι όσοι είναι αόρατοι για την κυβέρνηση, οι επισφαλώς εργαζόμενοι, οι εργαζόμενοι στον πολιτισμό, οι μη επιδοτούμενοι άνεργοι με ένα επίδομα συνολικού ύψους 1,5 δισ. ευρώ». Με αυτές τις παρεμβάσεις «θα μπορούσε να κρατηθεί η προσφορά και η ζήτηση στην αγορά περίπου εκεί που την αφήσαμε τον Φεβρουάριο του 2020».

Επίσης, κ. Αχτσιόγλου, σημείωσε ότι «η πρόταση που καταθέσαμε ήταν κοστολογημένη, το χρονικό παράθυρο κλείνει αλλά ακόμη υπάρχει χρόνος για να γίνουν πολλές από αυτές τις ενέργειες. Προέβλεπε “ζεστό” χρήμα στην αγορά 14 δισ. ευρώ και άλλα 12 δισ. με τη μορφή κρατικών εγγυήσεων για τον δανεισμό των επιχειρήσεων. Οι διαθέσιμοι πόροι, μαζί με τους ευρωπαϊκούς, ξεπερνούν τα 50 δισ. ευρώ». Η κυβέρνηση, επισήμανε, «δεν μπήκε ποτέ σε μία ουσιαστική συζήτηση για τα οικονομικά μέτρα που πρότεινε ο ΣΥΡΙΖA», αντιθέτως «προσπάθησε να υποβαθμίσει την πρότασή του συνολικά και επικοινωνιακά».

Αναφερόμενη στις αστυνομικές επεμβάσεις εναντίον πολιτών στις πλατείες η ίδια είπε ότι «είναι οι ίδιοι πολίτες που πριν λίγο καιρό η κυβέρνηση τους έδινε συγχαρητήρια για τη στάση που κράτησαν. Προφανώς πρέπει να τηρηθούν τα μέτρα ασφαλείας. Προφανώς, μετά από όλη αυτή τη συλλογική προσπάθεια, πρέπει να υπάρχουν αποστάσεις και πρόνοια για να μην δημιουργήσουμε πρόβλημα στη δημόσια υγεία. Αλλά τέτοιες εξάρσεις αυταρχισμού από την πλευρά της αστυνομίας δεν νομίζω ότι τις έχει ανάγκη αυτή τη στιγμή ο κόσμος ούτε στις πλατείες ούτε πουθενά».

Απαντώντας σε ερώτηση για τα σενάρια εκλογών δήλωσε ότι «με δεδομένες τις μεγάλες αλλαγές στην οικονομία και το κύμα ύφεσης ίσως να είναι και αναπόφευκτες». Ο κ. Μητσοτάκης «δεν κλείνει αυτά τα σενάρια γιατί σκέφτεται ότι έτσι μπορεί να κερδίσει κάποιο χρόνο σε σχέση και με τις κοινωνικές αντιδράσεις που θα υπάρξουν», πρόσθεσε, τονίζοντας ότι «ο ΣΥΡΙΖΑ είναι έτοιμος για να μπορέσει να διαμορφώσει ένα νέο πλειοψηφικό προοδευτικό ρεύμα στην κοινωνία».