Σε πρώτο πλάνο τα εργασιακά για τον ΣΥΡΙΖΑ. Σχεδιάζει τη διάταξη μάχης των δυνάμεων του – Ηλιόπουλος: Άμεση επίταξη ιδιωτικών κλινικών και…

Αλέξης Τσίπρας

Η απαιτητική και δύσκολη δουλειά που πραγματοποίησε το οικονομικό επιτελείο του ΣΥΡΙΖΑ για την κατάρτιση, αλλά και την παρουσίαση του σχεδίου του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης για την επανεκκίνηση της οικονομίας, άφησε απόλυτα ικανοποιημένο τον Αλέξη Τσίπρα.

Πλέον, η Κουμουνδούρου στρέφει το άμεσο ενδιαφέρον της στη σύγκρουση για το νέο εργασιακό νομοσχέδιο που ετοιμάζεται να φέρει προς ψήφιση στη Βουλή ο υπουργός Εργασίας Κωστής Χατζηδάκης, σχεδιάζοντας ήδη τη διάταξη μάχης που θα λάβει, θέλοντας σε αυτή τη κρίσιμη συγκυρία να χρησιμοποιήσει ολόκληρο τον κομματικό μηχανισμό.

Όπως αναφέρουν στενοί συνεργάτες του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ, οι αλλαγές που προωθεί στις εργασιακές σχέσεις η κυβέρνηση, δεν αποτελούν μία απλή νομοθετική παρέμβαση, αλλά μία άνευ προηγουμένου ανατροπή, που γυρίζει δεκαετίες πίσω τον τόπο. Είναι, συνεχίζουν, αυτό που ο αρχηγός τους περιέγραψε με μία φράση. «Η μητέρα των μαχών».

Μάλιστα, υποστηρίζουν πως η κυβέρνηση Μητσοτάκη κηρύττει πόλεμο στους εργαζόμενους με ευκαιρία την πανδημία. Βαφτίζει τον εργασιακό Μεσαίωνα «εκσυγχρονισμό της εργασιακής νομοθεσίας» και προωθεί την απλήρωτη εργασία, το ωράριο «λάστιχο» και τη μείωση αποδοχών μέσα από τις απλήρωτες υπερωρίες.

Μάλιστα, με αφορμή σχόλια που άκουσαν -άλλα καλόβουλα και άλλα δηλητηριώδη- για το γεγονός πως το μεγαλύτερο μέρος του σχεδίου επανεκκίνησης της οικονομία αφιερώθηκε στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις και όχι στον κόσμο της εργασίας, δεν παραλείπουν να υπενθυμίσουν ότι δεν είναι μόνο κόμμα «νοικοκυραίων», αλλά κατά βάση παράταξη που στηρίζει και στηρίζεται από τους εργαζόμενους της χώρας – κάτι που άλλωστε μαρτυρούν και όλες οι δημοσκοπήσεις.

Υπό αυτό το πρίσμα, μοιάζει απόλυτα λογικά να προετοιμάζουν από τώρα τις κινήσεις τους για την «ώρα της κρίσης».

Σύμφωνα με πληροφορίες του Newsbomb.gr, o γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής του κόμματος Δημήτρης Τζανακόπουλος, έχει ξεκινήσει ήδη σειρά επαφών με τους νέους γραμματείς των νομαρχιακών επιτροπών που προέκυψαν κατά τις πρόσφατες αρχαιρεσίες, με σκοπό να δουν με ποιον τρόπο θα μπορέσουν να συμβάλουν και εκείνοι με τη σειρά τους στις αντιδράσεις διαμαρτυρίας στις οποίες αναμένεται να προχωρήσουν τα συνδικάτα.

Γιατί όπως υπογραμμίζουν, ούτε θέλουν, ούτε και επιδιώκουν να «καθοδηγήσουν το κίνημα». Το ποια ακριβώς θα είναι η συμβολή τους, θα καθοριστεί επ’ ακριβώς το επόμενο διάστημα.

Την ίδια στιγμή, ο ΣΥΡΙΖΑ θεωρεί το νέο εργασιακό νομοσχέδιο ως κεντρική πολιτική επιλογή του ίδιου του Κυριάκου Μητσοτάκη και έτσι σκοπεύει να το αντιμετωπίσει. Ως μία πολιτική σύγκρουση ανάμεσα στις δυνάμεις της προόδου -που πιστεύουν ότι οι ίδιοι αντιπροσωπεύουν- κόντρα στις δυνάμεις τις πιο «βάρβαρης συντήρησης».

Άλλωστε, η τομεάρχης Εργασίας του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου, φρόντισε να δώσει με ακρίβεια το στίγμα, σχολιάζοντας τη χθεσινή αναφορά του πρωθυπουργού στο εν λόγω ζήτημα, κατά τη διάρκεια της ομιλίας του προς τη Κοινοβουλευτική Ομάδα της Νέας Δημοκρατίας. «

Η εργασιακή ζούγκλα της φθηνής και ελαστικής εργασίας χωρίς κανόνες, δικαιώματα και συνδικαλιστικές ελευθερίες είναι το «αφήγημα» της κυβέρνησης Μητσοτάκη για την κοινωνία του 21ου αιώνα! Οι εργαζόμενοι θα δώσουν ηχηρή απαντηση στα αντιδραστικά σχέδια της κυβέρνησης», σημείωσε η Μ. Ξενογιαννακοπούλου.

 

Ν. Ηλιόπουλος: Άμεση επίταξη ιδιωτικών κλινικών και άμεσα μέτρα προστασίας σε χώρους εργασίας και ΜΜΜΗλιόπουλος: Οι παλινωδίες και οι αντιθέσεις της ΝΔ υπονομεύουν το διάλογο  με την Τουρκία - Πολιτική | News 24/7

Την ανάγκη να στηριχθεί το δημόσιο σύστημα υγείας, υπογραμμίζει ο εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, Νάσος Ηλιόπουλος, σε ανάρτησή του στο facebook με αφορμή «το αρνητικό ρεκόρ σε θανάτους και διασωληνωμένους», ενώ επιρρίπτει ευθύνες στην κυβέρνηση.

Συγκεκριμένα στην ανάρτησή του αναφέρει: «Νέο αρνητικό ρεκόρ με 819 διασωληνωμένους. Αρνητικό ρεκόρ για το έτος με 104 απώλειες συνανθρώπων μας.

Οι ευθύνες της κυβέρνησης για αυτή τη τραγωδία είναι τεράστιες. Αντί για μέτρα ενίσχυσης της δημόσιας υγείας, σχεδιάζει την κατεδάφιση κοινωνικών δικαιωμάτων όπως το 8ωρο».

Ακολούθως ζητά «άμεση επίταξη ιδιωτικών κλινικών και άμεσα μέτρα προστασίας σε χώρους εργασίας και μέσα μεταφοράς» και καταλήγει: «Να στηρίξουμε και να ενισχύσουμε το δημόσιο σύστημα υγείας για να νικήσει η ζωή!».

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*