Σε ποιες περιοχές η τιμή του ψωμιού σκαρφάλωσε στα 2 ευρώ — Χατζηδάκης για εθνική σύνταξη ομογενών: Διορθώνουμε την άδικη ρύθμιση

Αρτοποιεία φούρνοι Φωτογραφίες Αρχείου, Royalty Free Αρτοποιεία φούρνοι  Εικόνες | Depositphotos®

Ρεπορτάζ του MEGA παρουσίασε λίστα με τις τιμές σε μεγάλες πόλεις της χώρας.

Η τιμή για 1 κιλό ψωμί:
Στην Πάτρα έχει πάει στα 2 ευρώ
Στις Σέρρες έχει “σκαρφαλώσει” στα 2, 40 ευρώ από 1,80 ευρώ που ήταν τον Φεβρουάριο, προ πολέμου
Στον Πύργο Ηλείας έχει διαμορφωθεί στα 2.40 ευρώ
Στην Ναύπακτο ανήλθε στα 2,40 ευρώ από 2 ευρώ που ήταν τον περασμένο μήνα
Στην Αμφιλοχία διαμορφώθηκε στα 2,40 ευρώ
Στην Μήλος έχει φτάσει στα 2.50 ευρώ
Και στην Ολυμπία 2.60 ευρώ. Σημειώνεται ότι το περασμένο Σάββατο η τιμή του ψωμιού στους φούρνους της Ολυμπίας ήταν στο 1,80 ευρώ ενώ κάποιοι άλλοι φούρνοι το πωλούσαν και 1,90 ευρώ

Τι λένε οι αρτοποιοί

Οι αρτοποιοί σχολιάζουν ότι ήδη έχουν αρχίσει να παραλαμβάνουν τα σιτηρά τους στο αλεύρι τους κατά πολύ αυξημένο.

“Εκεί που ένα τσουβάλι των 25 κιλών έκανε κατά μέσο όρο 15 ευρώ έχει φτάσει ακόμη τα 22 ευρώ και τα 23 ευρώ. Και όπως καταλαβαίνετε αυτό περνάει αμέσως στο ψωμί που αγοράζουμε. Η φρατζόλα των 500 γραμμαρίων από τα 80 λεπτά και 90 λεπτά έχει φτάσει ακόμη και το 1,30 ευρώ” τόνισε αρτοποιός.

Σούπερ μάρκετ: Πόσο έχουν αυξηθεί οι τιμές σε βασικά προϊόντα

Από τις 12 Μαρτίου έως τις 19 Μαρτίου υπάρχουν οι εξής ανατιμήσεις στα σούπερ μάρκετ:

Μακαρόνια: Τα μακαρόνια έχουν αυξηθεί 11% δηλαδή 0,94 ευρώ ανήλθαν στα 1.04 ευρώ.
Ελληνικός καφές (96γρ): έχει αυξηθεί κατά 5% δηλαδή από 1.60 ευρώ πήγε στα 1.68 ευρώ.
Ηλιέλαιο (1 λίτρο): Η τιμή του ηλιέλαιου έχει φτάσει στα 3.76 ευρώ το λίτρο από 3.58 ευρώ το 1 λίτρο που ήταν προηγουμένως.
Τυρί του τοστ σε φέτες: Από τα 2.72 ευρώ πήγε στα 2.78 ευρώ
Αυγά (εξάδα): Η τιμή στα αυγά αυξήθηκε κατά 10% δηλαδή από 2.09 ευρώ διαμορφώθηκε στα 2.29 ευρώ.
Κοτόπουλο (κιλό): Η τιμή στο κοτόπουλο αυξήθηκε κατά 6% δηλαδή από 3, 23 ευρώ ανήλθε στα 3.43 ευρώ.
Υγρό πιάτων (500 ml): Η τιμή του αυξήθηκε κατά 12% δηλαδή από 1.30 ευρώ πήγε στα 1.46 ευρώ.

 

Χατζηδάκης για εθνική σύνταξη ομογενών: Διορθώνουμε την άδικη ρύθμιση του νόμου ΚατρούγκαλουΚωστής Χατζηδάκης: Τον Απρίλιο η απόφαση για το ύψος της αύξησης στο  κατώτατο μισθό | Cretapost.gr

«Υλοποιούμε τη δέσμευση που έχει αναλάβει ο πρωθυπουργός» για την εθνική σύνταξη των ομογενών. Αυτό δήλωσε – μεταξύ άλλων – ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Προστασίας, Κωστής Χατζηδάκης, κατά τη συζήτηση του πολυνομοσχεδίου στη Βουλή.

«Η κυβέρνηση διορθώνει την απαράδεκτη νομοθετική ρύθμιση του νόμου Κατρούγκαλου, που έθετε ως προϋπόθεση για πλήρη εθνική σύνταξη στους ομογενείς από την Αλβανία και την πρώην Σοβιετική Ένωση, 40 χρόνια διαμονής», ανέφερε ο Κωστής Χατζηδάκης, στη Βουλή.

«Ο πρωθυπουργός είχε μιλήσει με τους ομογενείς μας και είχε ξεκαθαρίσει ότι η κυβέρνηση θα φέρει σχετική ρύθμιση, πράγμα τα οποίο γίνεται», είπε ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Προστασίας που υπογράμμισε ότι με την προωθούμενη διάταξη διευκολύνεται η απονομή πλήρους εθνικής σύνταξης, στους ομογενείς αυτούς, με τρόπο που αίρεται η αδικία της νομοθετικής ρύθμισης του 2016, ρύθμιση της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ που έθετε ως προϋπόθεση για τη χορήγηση της εθνικής σύνταξης, τη νόμιμη και μόνιμη διαμονή επί 40 χρόνια.

«Είναι το ίδιο κόμμα που τώρα ζητάει να τεθεί ως προϋπόθεση, διαμονή 15 ετών», είπε ο υπουργός Εργασίας και πρόσθεσε:

«Θέλω να παραδεχθώ ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δείχνει πράγματι, ένα πολύ μεγάλο ρεαλισμό, προτείνοντας σήμερα να δίνεται σύνταξη με 15 χρόνια διαμονής. Θα μπορούσε να προχωρήσει και περαιτέρω και δεν το έκανε. Να προτείνει με 5 χρόνια διαμονής να δίνεται σύνταξη ή με 1 χρόνο ασφάλισης και παρουσίας να δίνεται σύνταξη.

Πράγματι, αυτοσυγκρατηθήκατε, απλώς εγώ μια ακόμη φορά επισημαίνω ότι είστε το ίδιο κόμμα που ενώ σήμερα προτείνετε εθνική σύνταξη με 15 χρόνια διαμονής, το 2016, εσείς οι ίδιοι, θεσπίσατε αυτό να γίνεται με 40 χρόνια διαμονής. Σήμερα στο συγκριμένο ζήτημα είστε απολογούμενοι. Θα πρέπει να εξηγήσετε στους ομογενείς μας γιατί φέρατε αυτή την απαράδεκτη ρύθμιση την οποία εμείς διορθώνουμε, υλοποιώντας τη δέσμευση του πρωθυπουργού».

Ο κ. Χατζηδάκης είπε, επίσης, ότι η κυβέρνηση έχει αποφασίσει και σύντομα θα προχωρήσει προς αυτή την κατεύθυνση, τη χορήγηση του επιδόματος ανασφάλιστων υπερηλίκων προς τους ομογενείς. «Ο ΣΥΡΙΖΑ, μια εβδομάδα προτού κλείσει η Βουλή, είχε περάσει αυτή τη ρύθμιση. Η κυβέρνηση προφανώς εφαρμόζει τις ρυθμίσεις. Μεσολάβησε ο κορονοϊός, έκτακτες καταστάσεις και έκτακτα μέτρα. Είναι πάντως δέσμευσή μας ότι θα προχωρήσουμε, πέραν αυτού που σήμερα ψηφίζεται και αφορά στην εθνική σύνταξη των ομογενών και σε αντίστοιχη ρύθμιση για το επίδομα των ανασφάλιστων υπερηλίκων», είπε.

Κωστής Χατζηδάκης: Εξόφληση οφειλών στον ΕΦΚΑ

Ο υπουργός ανέφερε ότι για να εξοφλήσουν τα χρέη τους ελεύθεροι επαγγελματίες προς τον ΕΦΚΑ, σήμερα (σ.σ. 22.03.2022) έρχεται προς ψήφιση ρύθμιση που προβλέπει ότι οι μη μισθωτοί ασφαλισμένοι του ΕΦΚΑ, λαμβάνουν κατ΄ εξαίρεση, ασφαλιστική ικανότητα από την 1η Μαρτίου 2022 έως 31 Μαΐου 2022, ανεξαρτήτως οφειλών προς τον ΕΦΚΑ και πλήρωσης προϋποθέσεων εκ μέρους τους, «αλλά πρέπει να δούνε τι θα κάνουν με τις οφειλές τους, στο μεταξύ, ώστε να μην φτάσουμε 1η Ιουνίου με το θέμα σε εκκρεμότητα».

Είπε, επίσης, ότι η ασφαλιστική ικανότητα των μη μισθωτών παρατείνεται έως 28 Φεβρουαρίου του 2023 με τον όρο είτε να έχουν καταβάλει, εντός του 2021 είτε να καταβάλουν εντός του τρέχοντος έτους, στον ΕΦΚΑ, ποσό που αντιστοιχεί στην ετήσια εισφορά, για παροχές, σε είδος και χρήμα, σύμφωνα με την ασφαλιστική κατηγορία που είχαν επιλέξει για το 2021. «Δηλαδή, δεν τους ζητάμε, για να έχουν ασφαλιστική ικανότητα, μέχρι του χρόνου, να ξεπληρώσουν όλα όσα χρωστούσαν. Τους ζητάμε να ξεπληρώσουν, για το συγκεκριμένο θέμα, τις εισφορές του 2021», είπε ο κ. Χατζηδάκης και πρόσθεσε ότι αυτή είναι μια δίκαιη ρύθμιση ώστε να επανέλθουμε σταδιακά στην κανονικότητα.