Σε πλήρη εξέλιξη ο υπόγειος “πόλεμος” των 750 δισ. δολαρίων – «Παγώνουν» έως την 1η Απριλίου 2021 τα χρέη του κορονοϊού – “Χάθηκε” το SURE: Αγωνία για την έκρηξη ανεργίας και νέα αντίμετρα μπαλώματα

κορονοϊός, εμβόλιοΠρόκειται για ένα τεράστιο ποσό το οποίο θα μπορούσε να προκαλέσει ακόμα και πραγματικούς πολέμους. Κάτι περισσότερο ήξεραν όσοι επένδυαν σε φαρμακοβιομηχανίες, όπως ο Μπιλ Γκέιτς.

Για κάνετε έναν πολλαπλασιασμό σας παρακαλώ. 15 δισεκατομμύρια επί 50 πόσο μας κάνει; Ναι τόσο, δηλαδή 750 δισεκατομμύρια δολάρια, είναι το αρχικό ποσό που υπολογίζουν οι φαρμακοβιομηχανίες. Τα 15 δισ είναι οι δόσεις για δύο εμβολιασμούς όλων των κατοίκων του πλανήτη και το 50 η τιμή του εμβολίου της Οξφόρδης (τα δυτικά εμβόλια θα τιμολογούνται από 35 ως 60 δολάρια και το ρωσικό 25 δολάρια). Οπως αντιλαμβάνεστε είναι πάρα πολλά τα λεφτά για να μην ξεσπάσει οικονομικός και επικοινωνιακός “πόλεμος”  ανάμεσα σε φαρμακοβιομηχανίες, ακόμα και κράτη.

Και αυτός, όπως καταλαβαίνετε είναι ένας από τους λόγους που δέχονται τα πυρά εμβόλια από τη Ρωσία και την Κίνα. Είναι, πολλά, πάρα πολλά τα λεφτά Αρη.

Σήμερα περισσότερα από 170 υποψήφια εμβόλια έναντι του νέου κορονοϊού βρίσκονται υπό αξιολόγηση, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ). Έπειτα από ανάλυση που πραγματοποίησαν οι γιατροί της Θεραπευτικής Κλινικής της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ Ιωάννης Ντάνασης, Μαρία Γαβριατοπούλου και Θάνος Δημόπουλος (πρύτανης ΕΚΠΑ) για τα δεδομένα που ισχύουν στο συγκεκριμένο πεδίο ερευνών, η κατάσταση διαμορφώνεται ως εξής αναφορικά με τα εμβόλια αυτά:

• Τα 138 βρίσκονται σε προκλινικές δοκιμές, δηλαδή σε δοκιμές σε ζώα, ώστε να διαπιστωθούν τυχόν επικίνδυνες παρενέργειες και να εξακριβωθεί η ικανότητα του εμβολίου να εγείρει ανοσιακή απόκριση και μνήμη.

• Τα 25 αξιολογούνται ως προς την ασφάλειά τους στους ανθρώπους σε μικρές μελέτες φάσης 1, δηλαδή μελέτες που συμπεριλαμβάνουν μικρό αριθμό υγιών εθελοντών για να διαπιστωθεί η ασφάλεια στους ανθρώπους και να κατανοηθούν βασικοί μηχανισμοί επαγωγής ανοσιακής μνήμης.

• Τα 15 βρίσκονται σε μελέτες φάσης 2 με περισσότερους εθελοντές και αξιολογούνται ως προς την αποτελεσματικότητα και την ασφάλεια, ενώ πλέον προσδιορίζεται και το βέλτιστο δοσολογικό επίπεδο.

• 7 εμβόλια βρίσκονται υπό αξιολόγηση σε μεγάλες μελέτες φάσης 3 που, εφόσον έχουν ενθαρρυντικά αποτελέσματα αποτελεσματικότητας και ασφάλειας και επιβεβαιώσουν τις μελέτες φάσης 2, πρόκειται να οδηγήσουν σε έγκριση από τις ρυθμιστικές αρχές.

Προς το παρόν κανένα εμβόλιο δεν έχει λάβει έγκριση, ενώ η Ρωσία έδωσε επιταχυνόμενη έγκριση σε εμβόλιο με βάση τα αποτελέσματα μελετών φάσης 2.

Συνολικά 27 χώρες έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον για την αγορά του ρωσικού εμβολίου «Sputnik V» για τον κορονοϊό που αναπτύσσει το κέντρο Vektor, δήλωσε η αντιπρόεδρος της Ρωσίας, Τατιάνα Γκολίκοβα, η οποία αποκάλυψε επίσης ότι «έχουν ήδη έχουν επιλεγεί τρεις βιομηχανικοί χώροι για την παραγωγή των εμβολίων κατά του κορονοϊού. Οι κλινικές δοκιμές θα ολοκληρωθούν στα τέλη Σεπτεμβρίου, ενώ η καταχώρηση θα γίνει στα τέλη Σεπτεμβρίου». Απαντώντας στις επιφυλάξεις των δυτικών είπε: «Όσοι έχουν λάβει το ρωσικό εμβόλιο δεν έχουν παρουσιάσει επιπλοκές».

Η Ελλάδα δεν είναι μέσα στις χώρες που εκδήλωσαν ενδιαφέρον, αναμένοντας το εμβόλιο της Οξφόρδης. Συνολικά θα παραχθούν σε πρώτη φάση 1,3 δισεκατομμύρια δόσεις του εμβολίου για να καλυφθούν οι πρώτες ανάγκες των συγκεκριμένων χωρών και της Ρωσίας (δηλαδή θα παραχθούν εμβόλια αξίας 32,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων).

Το εμβόλιο που αναπτύσσει το ρωσικό κέντρο ιολογίας Vector στο Νοβοσιμπίρσκ, βρίσκεται στο δεύτερο στάδιο δοκιμών και μόλις περάσει και αυτό το στάδιο θα λάβει την τελική έγκριση για έναρξη εμβολιασμών στο σύνολο του ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού της Ρωσίας και εν συνεχεία στους πολίτες και σε όποιον θέλει να το αγοράσει. Θα κοστίζει περί τα 25 δολάρια η δόση, πολύ οικονομικότερο από τα 35-60 δολάρια που θα στοιχίζουν τα αντίστοιχα της Δύσης.

Το γεγονός ότι είναι τόσο φθηνότερο από τα δυτικά είναι και μια πρώτη εξήγηση για την πολεμική που έχει δεχθεί από τα δυτικά κέντρα ότι δήθεν «Δεν γνωρίζει κανείς αν είναι αποτελεσματικό» και ότι «δεν είναι επαρκώς δοκιμασμένο».

Αν το ρωσικό εμβόλιο «κλείσει» την αγορά λόγω αποτελεσματικότητας και χαμηλού κόστους, τότε θα χαθούν εκατοντάδες δισεκατομμύρια  δολάρια από τις δυτικές φαρμακοβιομηχανίες. Παγκοσμίως η αγορά εμβολίου για τον κορωνοϊό, υπολογίζεται σε 15 δισεκατομμύρια δόσεις, περίπου δύο δόσεις ανά κάτοικο του πλανήτη.

Η Βιετναμέζα Τραν Τι Λαμ, πρόεδρος του Συμβουλίου της Ιατρικής Εταιρείας της χώρας μιλώντας για την αποτελεσματικότητα του ρωσικού εμβολίου τόνισε: «Από όσα έχουμε πληροφορηθεί είναι σαφές ότι είναι το κορυφαίο φάρμακο για τον κορονοϊό. Δεν ανησυχώ πολύ για τους υποτιθέμενους “κινδύνους” του ρωσικού εμβολίου. Άλλωστε όταν ο ίδιος ο Ρώσος Πρόεδρος λέει ότι η κόρη του έχει ήδη εμβολιαστεί με αυτό, κάτι που αποτελεί ένδειξη της υψηλής ποιότητάς του».

Το Βιετνάμ θα παραγγείλει περί τα 150 εκατ. δόσεις του.

Το ρωσικό εμβόλιο αναμένεται να είναι διαθέσιμο στο ευρύ κοινό από τον Ιανουάριο του 2021.

 

«Παγώνουν» έως την 1η Απριλίου 2021 τα χρέη του κορονοϊού

Αναστολή των χρεών του κορονοϊού έως την 1η Απριλίου 2021 και ενεργοποίηση αμέσως μετά της ρύθμισης των 12 άτοκων ή 24 χαμηλότοκων δόσεων για την εξόφλησή τους θα περιλαμβάνει μεταξύ άλλων το νέο πακέτο μέτρων στήριξης της κυβέρνησης.

Το πακέτο με νέες παρεμβάσεις αλλά και παράταση υφιστάμενων μέτρων για τη στήριξη εργαζομένων, επιχειρήσεων, ιδιοκτητών ακινήτων και νοικοκυριών που θα ανακοινώσει τις επόμενες ημέρες η κυβέρνηση θα προβλέπει «πάγωμα» οφειλών έως την 1η Απριλίου 2021.

Στη βάση αυτή όλες οι φορολογικές και ασφαλιστικές οφειλές που γεννήθηκαν από τον Μάρτιο που ξέσπασε η πανδημία και έχει ανασταλεί η πληρωμή τους μέχρι τον Οκτώβριο θα παραμείνουν «παγωμένες» έως και τις 31 Μαρτίου 2021.

Τον Απρίλιο θα ενεργοποιηθεί η νέα ρύθμιση για την εξόφληση των χρεών που γεννήθηκαν στην εποχή του κορονοϊού, η οποία θα προβλέπει 12 άτοκες ή 24 χαμηλότοκες μηνιαίες δόσεις με το επιτόκιο να κινείται στην περιοχή του 2,5%.

Στην ειδική ρύθμιση θα υπαχθούν όλες οι βεβαιωμένες στις ΔΟΥ οφειλές (ΦΠΑ, Φόρος Μισθωτών Υπηρεσιών, φόρος κληρονομιάς κ.λπ.) των οποίων η προθεσμία καταβολής έληξε από 11 Μαρτίου 2020 και η πληρωμή τους έχει ανασταλεί έως τον Οκτώβριο.

Η ρύθμιση θα αφορά και τις διευκολύνσεις τμηματικής καταβολής βεβαιωμένων οφειλών καθώς και τις ασφαλιστικές εισφορές για τις οποίες έχει ανασταλεί η πληρωμή. Στην ρύθμιση θα μπορούν να υπαχθούν:

Επιχειρήσεις που έκλεισαν με κρατική εντολή ή πλήττονται από την κρίση του κορονοϊού καθώς και ελεύθεροι επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενοι που εντάχθηκαν στη λίστα με τους πληττόμενους ΚΑΔ.

Εργαζόμενοι που βρέθηκαν ή παραμένουν σε προσωρινό καθεστώς αναστολής σύμβασης εργασίας και είναι δικαιούχοι της ειδικής αποζημίωσης.

Ιδιοκτήτες ακινήτων που εισπράττουν μειωμένα κατά 40% ενοίκια επαγγελματικής στέγης, πρώτης κατοικίας ή φοιτητικής στέγης.

 

“Χάθηκε” το SURE: Αγωνία για την έκρηξη ανεργίας και νέα αντίμετρα μπαλώματα

 “Χάθηκε” το SURE: Αγωνία για την έκρηξη ανεργίας και νέα αντίμετρα μπαλώματα

Τη ζοφερή κατάσταση την οποία αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενοι στη χώρα μας, έρχονται να αναδείξουν σήμερα δύο πρωτοσέλιδα, της «Εφημερίδας των Συντακτών» και της «Καθημερινής».

Ξεκινώντας από την «Εφ. Συντακτών» που έχει και την είδηση, η Πορτογαλία αποσπά υπερδιπλάσια κονδύλια σε σχέση με την Ελλάδα, από το πρόγραμμα SURE, ενώ γενικά είναι «συντριπτική» η σύγκριση των ελληνικών μέτρων που έλαβαν άλλες χώρες του Νότου. Γι’ αυτό και, η εφημερίδα αποφαίνεται, «Απόδειξη αδιαφορίας για την εργασία!» (σ.σ. είναι ο κεντρικός τίτλος).

Όπως δε, σημειώνει το κύριο άρθρο της εφημερίδας, «η Ελλάδα, με ανεργία 17% και με πρόβλεψη να φτάσει στο 20%, απέσπασε 2,7 δισ. -τα οποία αυτάρεσκα υποδέχτηκε η κυβέρνηση-, όταν η Πορτογαλία εξασφάλισε υπερδιπλάσια και η Ισπανία και η Ιταλία πολλαπλάσια. Γιατί; Διότι τα μέτρα στήριξης των εργαζομένων που έχουν ήδη λάβει οι κυβερνήσεις τους είναι πολλαπλάσια, ουσιαστικότερα και υψηλότερου κόστους», εξηγεί το κύριο άρθρο που καταλήγει:

«Η σύγκριση των σχεδίων που υπέβαλαν για έγκριση στην Κομισιόν με το ελληνικό (σ.σ. σχέδιο) είναι αποκαλυπτική. Και -δυστυχώς- χαρακτηριστική μιας πραγματικής εγκατάλειψης από αυτή την κυβέρνηση του κόσμου της εργασίας στην τύχη του».

Κι όλα αυτά, σε μια στιγμή που, όπως επισημαίνει η «Καθημερινή» στο δικό της πρωτοσέλιδο, εκφράζονται «φόβοι για έκρηξη της ανεργίας», γεγονός που οδηγεί την κυβέρνηση να συζητά, ήδη, νέα δέσμη μέτρων.

Στον πυρήνα του προβλήματος βρίσκεται η εποχική απασχόληση στον τουρισμό και στον επισιτισμό, ενώ, σύμφωνα πάντα με την «Κ», μεταξύ των μέτρων που εξετάζουν ο Γιάννης Βρούτσης και οι συνεργάτες του, είναι η παράταση της αναστολής συμβάσεων και του «Συν-Εργασία», η μείωση των απαιτούμενων ενσήμων για το επίδομα ανεργίας των εποχικών και νέο πρόγραμμα κατάρτισης με εκπαιδευτικό επίδομα έως 700 ευρώ.

Συμπέρασμα; Η κυβέρνηση αδιαφόρησε ή, έστω, δεν έκανε όσα έπρεπε για να αρπάξει την ευκαιρία του SURE και τώρα τρέχει…

Νίκος Παπαδημητρίου