Σε κρίσιμη κατάσταση ο Σαλμάν Ρούσντι. Ταυτοποιήθηκε ο δράστης

Σαλμάν Ρουσντί: Διασωληνωμένος μετά την επίθεση - Κινδυνεύει να χάσει το  ένα μάτι

 

Την όραση από το ένα μάτι του κινδυνεύει να χάσει ο συγγραφέας Σαλμάν Ρούσντι, ο οποίος παραμένει διασωληνωμένος, μετά την επίθεση που υπέστη με μαχαίρι την Παρασκευή, ενώ ετοιμαζόταν να εκφωνήσει ομιλία στη Νέα Υόρκη.

Σύμφωνα με τον λογοτεχνικό πράκτορά του, Άντριου Γουάιλι, ο συγγραφέας  έχει επίσης υποστεί σοβαρή ζημιά στα νεύρα του ενός του χεριού και στο ήπαρ.

Σε κρίσιμη κατάσταση ο Σαλμάν Ρούσντι - Ταυτοποιήθηκε ο δράστης

«Τα νέα δεν είναι καλά. Ο Σαλμάν μάλλον θα χάσει την όραση στο ένα του μάτι, τα νεύρα στο χέρι του κόπηκαν και το ήπαρ του τρυπήθηκε από μαχαιριά και έχει υποστεί ζημιά», ανέφερε ο Γουάιλι σε γραπτή ανακοίνωση που έδωσε στη δημοσιότητα.

Ποιος είναι ο δράστης

Στο μεταξύ, η αστυνομία της Νέας Υόρκης έχει ταυτοποιήσει τον δράστη της δολοφονικής επίθεσης.

Όπως έγινε γνωστό, πρόκειται για τον 24χρονο Χάντι Ματάρ, κάτοικο Νιου Τζέρσεϊ.

Σύμφωνα με την ενημέρωση της αστυνομίας, ο δράστης όρμησε στη σκηνή την ώρα που ο Ρούσντι ετοιμαζόταν να εκφωνήσει ομιλία σε εκδήλωση του Ιδρύματος Τσοτόκουα και τον μαχαίρωσε στον λαιμό, με τον 75χρονο συγγραφέα να σωριάζεται στο πάτωμα.

Ο δράστης ακινητοποιήθηκε από παρευρισκόμενους, προτού συλληφθεί από αστυνομικούς, διευκρινίστηκε.

Υπό διαρκή καταδίωξη

Αν και τυπικά το κίνητρο της επίθεσης δεν είναι γνωστό, και η αστυνομία της Νέας Υόρκης ανέφερε πως δεν υπήρχαν ενδείξεις για πιθανές απειλές πριν από τη συγκεκριμένη εκδήλωση, είναι γνωστό ότι το βιβλίο «Σατανικοί Στίχοι» που έγραψε ο Σαλμάν Ρούσντι προκάλεσε αναταραχή σε αρκετές χώρες του μουσουλμανικού κόσμου το 1988, αφού θεωρήθηκε ότι είχε «βλάσφημο» περιεχόμενο.

Λίγους μήνες αργότερα, ο τότε ανώτατος θρησκευτικός ηγέτης του Ιράν Αγιατολάχ Χομεϊνί είχε εκδώσει θρησκευτικό διάταγμα ζητώντας τη δολοφονία του Ρούσντι.

Επί σειρά ετών ο συγγραφέας κρυβόταν, καθώς φοβόταν για τη ζωή του. Η κυβέρνηση του Ιράν ανακοίνωσε το 1998 ότι δεν υποστήριζε πλέον το θρησκευτικό διάταγμα («φετφά»), ωστόσο εξτρεμιστικές μουσουλμανικές οργανώσεις προσέφεραν αμοιβή εκατομμυρίων δολαρίων σε όποιον δολοφονούσε τον ινδικής καταγωγής συγγραφέα.

Οι απειλές θανάτου και η επικήρυξη οδήγησαν τον Ρούσντι να κρυφτεί κάτω από ένα πρόγραμμα προστασίας της βρετανικής κυβέρνησης, το οποίο περιελάμβανε ένοπλη φρουρά όλο το 24ωρο.

Ο Ρούσντι εμφανίστηκε μετά από εννέα χρόνια απομόνωσης και επανήλθε προσεκτικά σε περισσότερες δημόσιες εμφανίσεις, διατηρώντας συνολικά την ειλικρινή κριτική του στον θρησκευτικό εξτρεμισμό.