Σε κλοιό διαδηλωτών το συνέδριο της ΓΣΕΕ 

Χιλιάδες μέλη του ΠΑΜΕ διαμαρτύρονται έξω από το ξενοδοχείο στο Καβούρι Αττικής, όπου αναμένεται να ξεκινήσει το 37ο Συνέδριο της Γενικής Συνομοσπονδίας Εργατών Ελλάδας έπειτα από τις δύο αποτυχημένες προσπάθειες πέρυσι. Η διεξαγωγή του συνεδρίου παραμένει κεντρική επιδίωξη των συνδικαλιστών της πλειοψηφίας της διοίκησης της ΓΣΕΕ, η οποία διορίστηκε με δικαστική απόφαση.

Σε κλοιό διαδηλωτών το συνέδριο της ΓΣΕΕ 

Οι διαδηλωτές φωνάζουν συνθήματα, όπως «Συνδικάτα εργατών, όχι των εργοδοτών», «Στον εργατών τις πλάτες χτίζετε καριέρες να ποιοι είναι οι εργατοπατέρες» και κατά του προέδρου της Συνομοσπονδίας, Γιάννη Παναγόπουλο.

Στο πλαίσιο της κινητοποίησης απευθύνονται ομιλίες στην εξέδρα που έχει στήσει το Μέτωπο, στην οποία ανέβηκε νωρίτερα ομάδα των συγκεντρωμένων για να πραγματοποιήσουν μία συμβολική διαμαρτυρία με αποκριάτικες μάσκες σατιρίζοντας τους εργοδοτικούς συνέδρους.

Το συνδικάτο ΟΤΑ Αττικής έχει προκηρύξει στάση εργασίας από την έναρξη του ωραρίου έως τις 12.00 μ.μ. για τους εργαζόμενους στους δήμους και τη περιφέρεια ανεξαρτήτως σχέσης εργασίας προκειμένου να διευκολύνει τη συμμετοχή τους στην κινητοποίηση.

Ιδιαίτερα ισχυρή είναι η παρουσία των αστυνομικών δυνάμεων με άνδρες των ΜΑΤ και κλούβες, που έχουν θέσει σε ισχύ δρακόντεια μέτρα ασφαλείας και από χθες βράδυ έχουν αποκλείσει το ξενοδοχείο περιμετρικά.  Σημειώνεται ότι γίνεται έλεγχος και μόνο όσα άτομα περιλαμβάνονται στην επίσημη λίστα της ΓΣΕΕ μπορούν να εισέλθουν.

Με κοινή δήλωσή τους οι 70 πρόεδροι υπογράμμισαν πρόσφατα ότι «η πραγματοποίηση του συνεδρίου αποτελεί μείζον ζήτημα έκφρασης και λειτουργίας των συλλογικών θεσμών».

Η διαδικασία προβλέπει μόνο ομιλίες των εκπροσώπων κυβέρνησης και κομμάτων, εκλογή της νέας διοίκησης και ανανέωση του προσώπου, το οποίο θα αναλάβει τον ρόλο του προέδρου. Ο πρόεδρος της Συνομοσπονδίας, Γιάννης Παναγόπουλος, έχει ανακοινώσει σε συνέντευξή του στην «Εφ.Συν.» ότι θα αποχωρήσει. «Αλλά η αποχώρησή μου θα αποφασιστεί με εσωτερικές διαδικασίες. Οφείλω να οδηγήσω τη ΓΣΕΕ στο συνέδριο και μετά να οργανώσω την αποχώρησή μου» τόνισε.

Προς το παρόν δεν έχει γίνει γνωστό εάν ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης θα χαιρετίσει το συνέδριο, ενώ βέβαιη θεωρείται η παρουσία της προέδρου του Κινήματος Αλλαγής, Φώφης Γεννηματ, η οποία δέχτηκε τη σχετική πρόσκληση.