Σε καραντίνα η χώρα και όλο τον Απρίλιο – Έρχονται στοχευμένα μέτρα

Η κυβέρνηση θα προχωρά πλέον σε περιοριστικά μέτρα, τα οποία δεν θα είναι οριζόντια αλλά στοχευμένα. Πιθανή η καραντίνα στο νομό Καστοριάς. Προς κλείσιμο οι λαϊκές αγορές.

Συνεχείς τηλεδιασκέψεις πραγματοποιεί ο πρωθυπουργός με τους συναρμόδιους υπουργούς αλλά και με ειδικούς, προκειμένου να γνωρίζει την πορεία της εξάπλωσης της νόσου, τις κοινωνικές ομάδες που πλήττονται, αλλά και τις οικονομικές επιπτώσεις που υπάρχουν.

Το μέτρο της απαγόρευσης των άσκοπων μετακινήσεων δείχνει να αποδίδει ενώ ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων και των θυμάτων παραμένει σε χαμηλά επίπεδα σε σχέση με άλλες χώρες. Το γεγονός όμως αυτό δεν σημαίνει πως υπάρχει περιθώριο για χαλάρωση των μέτρων, κάτι που επισημαίνουν συνεχώς η κυβέρνηση αλλά και οι λοιμωξιολόγοι. “Πρέπει να είναι σε όλους αντιληπτό ότι όσο ο ιός είναι εδώ, υπάρχει απειλή. Εάν για λίγο ηρεμήσεις και χαλαρώσεις, θα σου ξαναεπιτεθεί με μανία.” είπε χαρακτηριστικά ο Σωτήρης Τσιόδρας.

Σύμφωνα με πληροφορίες τα μέτρα θα συνεχιστούν τουλάχιστον μέχρι το τέλος Απριλίου. Οι επιστήμονες παρά την σχετικά ισορροπημένη καμπύλη της πορείας του κορονοϊού στην χώρα μας είναι ιδιαιτέρως επιφυλακτικοί, καθώς εκτιμούν πως οι επόμενες δύο εβδομάδες είναι ιδιαιτέρως κρίσιμες.

Με τις γρήγορες αποφάσεις που έλαβε η κυβέρνηση για την προστασία της δημόσιας υγείας έχει καταφέρει να κερδίσει χρόνο κάτι που χρειαζόντουσαν από την πρώτη στιγμή οι ειδικοί προκειμένου να έχουν περισσότερα στοιχεία στα χέρια τους για την αντιμετώπιση της φονικής νόσου, αλλά και για να μην επιβαρυνθεί το σύστημα υγείας.

Στοχευμένα μέτρα – Ανησυχία για την Καστοριά

Η κυβέρνηση θα προχωρά πλέον σε περιοριστικά μέτρα τα οποία δεν θα είναι οριζόντια αλλά στοχευμένα, άλλωστε η κάθε περιφέρεια έχει τις ξεχωριστές ιδιαιτερότητες και έχει πληγεί η κάθε μία σε διαφορετικό βαθμό από τον κορονοϊό. Ο υφυπουργός πολιτικής προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς θα επισκεφθεί σήμερα την Κοζάνη αλλά και την Θράκη προκειμένου να συζητήσει την κατάσταση στα χωριά που έχουν μπει σε καθολική καραντίνα.

Μεγάλη ανησυχία επικρατεί και για τον νομό Καστοριάς όπου μέχρι στιγμής έχουν καταγραφεί 44 κρούσματα, ενώ χάσει την ζωή τους 5 άτομα. Το νοσοκομείο ενισχύθηκε άμεσα με ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό, ενώ υπάρχουν εισηγήσεις να μπει ο νομός σε καραντίνα. Σήμερα αναμένεται να συνεδριάσει το περιφερειακό συμβούλιο και όπως τόνισε ο αντιπεριφερειάρχης Δυτικής Μακεδονίας Δημήτρης Σαββόπουλος “θα συζητηθούν πιο εξειδικευμένα μέτρα για κάποιες περιοχές που παρουσιάζουν μεγαλύτερη αύξηση των κρουσμάτων και θα γίνει προσπάθεια με τις αποφάσεις που θα παρθούν να ενισχυθεί η λειτουργία του νοσοκομείου”.

Προς κλείσιμο οι λαϊκές

Οι εικόνες του συνωστισμού που καταγράφηκαν στις περισσότερες λαϊκές αγορές προβληματίζουν έντονα την κυβέρνηση, αλλά και τους ειδικούς. Στο Μαξίμου υπάρχουν σκέψεις να τις κλείσουν, ωστόσο μια τέτοια κίνηση ενδεχομένως να δημιουργήσει μεγαλύτερες ουρές στα σούπερ μάρκετ. Την ανησυχητική κατάσταση που επικράτησε στις λαϊκές αγορές σχολίασε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας κρούοντας κώδωνα του κινδύνου, στέλνοντας σαφή προειδοποίηση προς τους πολίτες.

“Θέλουμε τις λαϊκές αγορές ανοιχτές, εφόσον συμμορφώνονται με τους κανόνες για τη Δημόσια Υγεία, που ανακοινώνει το Υπουργείο Ανάπτυξης και μόνο. Σήμερα, παρά τις συστάσεις, η κατάσταση δεν ήταν αυτή που έπρεπε, με αποτέλεσμα να δημιουργηθούν προφανείς κίνδυνοι για τη Δημόσια Υγεία και την εξάπλωση της νόσου. Ξεκαθαρίζουμε λοιπόν τα εξής. Από Δευτέρα, ως πρώτο μέτρο, σε αναφορά της υπηρεσίας μας ή της αστυνομίας για τη μη τήρηση των κανόνων ασφαλείας, τότε η λαϊκή αυτή αγορά θα κλείνει οριστικά” τόνισε ο Νίκος Χαρδαλιάς αφήνοντας όλα τα ενδεχόμενα ανοιχτά.

Διευρύνεται η λίστα των 800 ευρώ

Η κυβέρνηση βλέποντας συνεχώς τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν αρκετοί επαγγελματικοί κλάδοι από τα μέτρα που έχουν ληφθεί για το Κορονοϊό, διευρύνει συνεχώς την λίστα με όσους δικαιούνται να λάβουν το επίδομα των 800 ευρώ.

Σύμφωνα με πληροφορίες το Μαξίμου εξετάζει το ενδεχόμενο να ενταχθούν οι επιστημονικοί κλάδοι, όπως γιατροί, δικηγόροι, μηχανικοί και λογιστές.

Αρχικά είχε αποφασιστεί να λάβουν 600 ευρώ, αλλά πιθανότατα θα ενταχθούν στην γενική ενίσχυση των 800 ευρώ. “Τις προσεχείς ημέρες θα διευρύνουμε το πλαίσιο αυτό, ανταποκρινόμενοι στις αυξημένες ανάγκες που έχουν προκύψει, σχεδόν στο σύνολο της οικονομίας” δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας σε συνέντευξη του στη Lifo.