Σε ισχύ η Συμφωνία Αμυντικής Συνεργασίας μεταξύ Κύπρου και Γαλλίας – Στη Βηρυτό κλιμάκιο της ΕΜΑΚ. «Βομβαρδισμένο τοπίο η πόλη»

Φωτογραφία από το κατάστρωμα του γαλλικού αεροπλανοφόρου Charles de Gaulle με αεροσκάφη Rafale στο λιμάνι της Λεμεσσού (Φεβρουάριος 2020) – Associated Press

Σε ισχύ τέθηκε η Συμφωνία Αμυντικής Συνεργασίας μεταξύ της Κυπριακής Δημοκρατίας και της Γαλλικής Δημοκρατίας.

Όπως αναφέρει σχετική ανακοίνωση από το κυπριακό Γραφείο Τύπου και Πληροφοριών, μετά την ολοκλήρωση εσωτερικών διαδικασιών τέθηκε σε ισχύ την 1η Αυγούστου 2020 η Συμφωνία Αμυντικής Συνεργασίας, μεταξύ Κυπριακής Δημοκρατίας και Γαλλικής Δημοκρατίας, η οποία υπεγράφη στις 4 Απριλίου 2017.

«Η εν λόγω συμφωνία», τονίζεται στην ανακοίνωση, «ενισχύει και επεκτείνει περαιτέρω τη συνεργασία της Κυπριακής Δημοκρατίας με τη Γαλλική Δημοκρατία, σε θέματα άμυνας και ασφάλειας, ενώ παράλληλα αποτελεί ένα σημαντικό βήμα για την επίτευξη του κοινού στόχου διασφάλισης ενός περιβάλλοντος σταθερότητας και ασφάλειας στην Ανατολική Μεσόγειο».

Όπως προστίθεται χαρακτηριστικά, «μέσω της Συμφωνίας, αναβαθμίζεται η συνεργασία μεταξύ των δύο χωρών στους τομείς της ενεργειακής και θαλάσσιας ασφάλειας, στην έγκαιρη προειδοποίηση και διαχείριση κρίσεων, καθώς και στην αντιμετώπιση της τρομοκρατίας και της πειρατείας. Επιπλέον, σε στρατιωτικό επίπεδο, προβλέπεται η συνεργασία στους τομείς των εξοπλισμών και της αμυντικής τεχνολογίας, της κοινής εκπαίδευσης στρατιωτικού προσωπικού και της διεξαγωγής ασκήσεων έρευνας και διάσωσης».

«Η Συμφωνία Αμυντικής Συνεργασίας Κύπρου – Γαλλίας, επιβεβαιώνει το εξαιρετικό επίπεδο των διμερών σχέσεων των δύο χωρών και την πολυσχιδή μεταξύ τους συνεργασία, κάτι το οποίο κατεδείχθη και κατά την πρόσφατη συνάντηση των Προέδρων Αναστασιάδη και Μακρόν, στο Παρίσι», καταλήγει η ανακοίνωση.

 

Στη Βηρυτό κλιμάκιο της ΕΜΑΚ – «Βομβαρδισμένο τοπίο η πόλη»

Κλιμάκιο της ΕΜΑΚ βρίσκεται στην πρωτεύουσα του Λιβάνου για να ενισχύσει το διασωστικό έργο των αρχών της χώρας, έπειτα από τις ολέθριες εκρήξεις που σημειώθηκαν το απόγευμα της Τρίτης και έχουν στοιχίσει τη ζωή σε εκατοντάδες ανθρώπους.

Η ελληνική αποστολή βοηθείας αποτελείται από 13 διασώστες και ειδικά εκπαιδευμένα σκυλιά, μεταβαίνοντας στη Βηρυτό με C130 την Τετάρτη.

«Η Βηρυτός είναι ένα βομβαρδισμένο τοπίο, η εικόνα είναι καταστροφική», σημείωσε ο υφυπουργός Εξωτερικών, Κώστας Φραγκογιάννης σε δηλώσεις του στον ΑΝΤ1 από το Λίβανο.

«Παρακολουθούμε την κατάσταση των Ελλήνων της Βηρυτού»

Ο Κώστας Φραγκογιάννης είπε πως, σύμφωνα με τις διπλωματικές αρχές, υπάρχουν μέχρι στιγμής πέντε τραυματίες, εκ των οποίων οι δύο είναι σοβαρά, ενώ μία γυναίκα έχει χάσει τη ζωή της. Στο ερώτημα για το εάν τίθεται θέμα επαναπατρισμού των Ελλήνων, ο υφυπουργός απάντησε: «Παρακολουθούμε την κατάσταση και θα κάνουμε ό,τι είναι αναγκαίο».