Σε ιδιώτες φράγματα και ταμιευτήρες νερού της Αθήνας — Ώρες αγωνίας για 400 πρόσφυγες

Λίμνη Υλίκη – Δήμος Ορχομενού Βοιωτίας

Το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών ανακοίνωσε χθες ότι προκήρυξε την Α’ Φάση του διαγωνισμού για το Εξωτερικό Υδροδοτικό Σύστημα (ΕΥΣ) της Αττικής, με τον προϋπολογισμό να ανέρχεται στα 235 εκατομμύρια ευρώ.

Σε ιδιώτες φράγματα και ταμιευτήρες νερού της Αθήνας

Αναφέρει δε ότι «στη Σύμβαση Σύμπραξης θα περιλαμβάνεται το σύνολο των παρεχόμενων υπηρεσιών που αφορούν τη λειτουργία, συντήρηση, επισκευή και αποκατάσταση των εγκαταστάσεων του εξωτερικού υδροδοτικού δικτύου συλλογής, αποθήκευσης και μεταφοράς του αδιύλιστου νερού από τις πηγές μέχρι την είσοδο των μονάδων επεξεργασίας του».

Η υποδομή αυτή περιλαμβάνει τα φράγματα και τους ταμιευτήρες Ευήνου, Μόρνου, Μαραθώνα, λίμνης Υλίκης, γεωτρήσεις Πάρνηθας και βοιωτικού κάμπου, υδραγωγεία, δίκτυα μεταφοράς 400 χλμ., αντλιοστάσια κ.λπ., τα οποία ανήκουν στην ΕΥΔΑΠ Παγίων και διαχειρίζεται μέχρι τώρα η ΕΥΔΑΠ Α.Ε. Αίφνης,

Ωστόσο, χωρίς δημοσίευση προκήρυξης, αλλά με τη διαδικασία της διαπραγμάτευσης ξεκίνησε η διαδικασία για σύναψη σύμβασης παροχής τεχνικών και λοιπών επιστημονικών υπηρεσιών συμβούλου.

Αναρτήθηκε στις 20 Οκτωβρίου στη σελίδα του υπουργείου Υποδομών και αφορά την «Παροχή υπηρεσιών τεχνικού συμβούλου για την ψηφιακή καταγραφή και έλεγχο της ακίνητης περιουσίας του Εξωτερικού Υδροδοτικού Συστήματος (ΕΥΣ), για την εξυπηρέτηση των αναγκών διενέργειας του ανταγωνιστικού διαλόγου, για την ανάθεση του έργου ‘Λειτουργία, συντήρηση, επισκευή και αποκατάσταση των παγίων του Εξωτερικού Υδροδοτικού Συστήματος (ΕΥΣ) για την κάλυψη των αναγκών της μείζονος περιοχής πρωτευούσης μέσω ΣΔΙΤ’». Η διάρκεια της σύμβασης είναι δύο έτη, προϋπολογισμού 139.000,00 ευρώ χωρίς ΦΠΑ.

Παππάς: Ιδιωτικοποιήση του νερού από την πίσω πόρτα

«Η κυβέρνηση Μητσοτάκη άνοιξε την πόρτα για την ιδιωτικοποίηση του νερού», σημειώνει ο τομεάρχης Υποδομών και Μεταφορών της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία και βουλευτής Νίκος Παππάς, με αφορμή την προκήρυξη διαγωνισμού για το έργο λειτουργίας, συντήρησης, επισκευής και αποκατάστασης του δικτύου υδροδότησης της Αττικής.

Ειδικότερα ο Ν. Παππάς τονίζει:

Η ιδιωτικοποίηση της λειτουργίας και της διαχείρισης του Εξωτερικού Υδροδοτικού Συστήματος (ΕΥΣ) της Αττικής οδηγεί σε ιδιωτικοποίηση του νερού από την πίσω πόρτα.

Η κυβέρνηση Μητσοτάκη με την επιλογή της:

  • Δρομολογεί την αύξηση των τιμολογίων του νερού για τα νοικοκυριά.
  • Παραχωρεί σε ιδιώτη τα αποθέματα νερού, θέτοντας σε κίνδυνο τη διαθεσιμότητα και την ποιότητά του για όλο το Λεκανοπέδιο.
  • Απομειώνει την αξία της ίδιας της ΕΥΔΑΠ.

Οι ακραίες δεξιές νεοφιλελεύθερες επιλογές της Ν.Δ. κινούνται αντίθετα με τη διεθνή τάση που -εδώ και χρόνια και με χαρακτηριστικότερα ευρωπαϊκά παραδείγματα αυτά του Βερολίνου και του Παρισιού- θέλουν την επαναδημοτικοποίηση και επανακρατικοποίηση των εταιρειών ύδρευσης.

Επιμένουμε στη θέση μας: Η ΕΥΔΑΠ μπορεί και πρέπει να διατηρήσει τη λειτουργία και τα έργα αναβάθμισης και εκσυγχρονισμού των δικτύων.

Το νερό είναι δημόσιο αγαθό, το πόσιμο νερό ανθρώπινο δικαίωμα».

 

Ώρες αγωνίας για 400 πρόσφυγες

Πρακτικές Σαλβίνι από την κυβέρνηση που έφερε στα όρια τους εκατοντάδες ανθρώπους. Στην προσπάθεια τους να βρουν ένα καλύτερο αύριο εκατοντάδες πρόσφυγες ξεκίνησαν το δύσκολο ταξίδι από την Τουρκία προς την Ιταλία αλλά «κόλλησαν» στο Αιγαίο χωρίς φαγητό και νερό μέχρι να συνδράμει το Λ.Σ. με χρονοκαθυστέρηση και να τους μεταφέρει σε ασφαλές λιμάνι.

Σε Γολγοθά εξελίχθηκε το ταξίδι 400 προσφύγων που ξεκίνησαν από την Τουρκία (σ.σ. πριν από πέντε ημέρες) με προορισμό την Ιταλία αλλά περίπου στα μισά του δρόμου (ανοικτά της Κρήτης) βρέθηκαν να πλέουν με το σκάφος τους ακυβέρνητο (σ.σ. Πέμπτη πρωί) εξαιτίας ενός μηχανικού προβλήματος που παρουσιάστηκε.

Ταλαιπωρημένοι, χωρίς φαγητό και νερό έζησαν τον εφιάλτη στη θάλασσα με την ελληνική κυβέρνηση να ξεσηκώνει πρακτικές α λα Σαλβίνι και αντί να ξεκινήσει άμεσα επιχείρηση διάσωσης αρκέστηκε να παρακολουθεί το περιστατικό να εξελίσσεται και παράλληλα υπέβαλλε αίτημα στην Άγκυρα να παραλάβει το πλοίο.

Τελικά, μετά από δύο 24ωρα αγωνίας ξεκίνησε η διαδικασία μεταφοράς τους σε ασφαλές λιμάνι και συγκεκριμένα σε αυτό της Κω.

Νωρίτερα, μαρτυρίες που μετέδωσε η οργάνωση Aegean Boat Report, συνοδευόμενες από οπτικοακουστικό υλικό, ανέφεραν πως υπήρξε ένα λιποθυμικό επεισόδιο με νεαρό άνδρα να μην αντέχει στις κακουχίες ευρισκόμενος για πέμπτη συνεχή μέρα χωρίς τα στοιχειώδη εφόδια.

Λιποθυμικό επεισόδιο την Παρασκευή (29/10) στο πλοίο με τους 400 πρόσφυγες

«Φταίει η Τουρκία…»

Για άλλη μια φορά, η ελληνική κυβέρνηση αρνήθηκε την όποια ευθύνη για την ταλαιπωρία των προσφύγων και κατηγόρησε τη γειτονική Τουρκία, διά στόματος τού υπουργού Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Γιάννη Πλακιωτάκη.

«H Τουρκία για μία ακόμα φορά αρνήθηκε να συμμορφωθεί με τις υποχρεώσεις που έχει αναλάβει απέναντι στην ΕΕ. Δεν δέχτηκε την επιστροφή πλοίου Τουρκικής σημαίας που απέπλευσε από τουρκικό λιμάνι, προφανώς και σε γνώση της τουρκικής ακτοφυλακής και συνεχίζει να αδιαφορεί για την ανθρώπινη ζωή. Η Ελλάδα αποδεικνύει για μία ακόμη φορά ότι σέβεται απόλυτα το διεθνές δίκαιο και ότι η προστασία των θαλασσίων συνόρων συνδυάζεται με την προστασία της ανθρώπινης ζωής», δήλωσε ο Έλληνας υπουργός.

Το χρονικό

Σύμφωνα με δημοσίευμα της Aegean Boat Report, ήδη από το πρωί της Πέμπτης είχε δεχθεί σήμα κινδύνου, ότι το πλοίο που μεταφέρει περισσότερους από 400 πρόσφυγες από το Αφγανιστάν παρασύρθηκε λόγω κακοκαιρίας νότια της Ιεράπετρας, κοντά στο νησάκι Χρυσή. Το πλοίο είχε κατεύθυνση την Ιταλία. Οι επιβαίνοντες έκαναν έκκληση για βοήθεια μέσω του 112 και ειδοποίησαν το Λιμενικό Σώμα.

Το «Aegean Boat Report» έδωσε και φωτογραφίες με σκάφος του Λιμενικού Σώματος να πλέει κοντά στο πλοίο, άνδρες των ειδικών δυνάμεων να βρίσκονται πάνω στο πλοίο με τους πρόσφυγες, το οποίο στη συνέχεια, αργά το βράδυ, άρχισε να ρυμουλκείται.

Η οργάνωση κατήγγειλε νωρίτερα ότι ενώ υπήρχαν αναφορές για το περιστατικό στα τοπικά ΜΜΕ της Κρήτης από νωρίς την Πέμπτη, οι αρχές δεν επιβεβαίωναν το περιστατικό, αυξάνοντας την ανησυχία για τον ενδεχόμενο να είναι σε εξέλιξη ακόμη μία περίπτωση επαναπροώθησης ανθρώπων προς την Τουρκία.

Χθες το μεσημέρι, από το Αρχηγείο του Λιμενικού Σώματος, στην πρώτη και τελευταία ενημέρωσή του μέχρι και αυτή την ώρα, επιβεβαιώθηκε η ύπαρξη του περιστατικού που αναφέρεται ως επιχείρηση έρευνας και διάσωσης αλλοδαπών, ενώ δημοσίευσε και βίντεο με το πλοίο που ρυμουλκείται.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*