Σε επίθεση με drone καταστράφηκε ρωσικό υπερηχητικό βομβαρδιστικό αεροσκάφος — Επιθέσεις με UAVs στην Οδησσό και βομβαρδισμοί στα ανατολικά – 3 νεκροί

Η αεροπορική βάση στο Novgorod.

Η αεροπορική βάση στο Novgorod.  

Ένα ρωσικό υπερηχητικό βομβαρδιστικό αεροσκάφος μακρού βεληνεκούς TU-22M3 πιθανότατα υπέστη καταστροφή από επίθεση με drone. Η Ρωσία επιρρίπετει ευθύνες στην Ουκρανία.

Επίθεση με drone βαθιά στο ρωσικό έδαφος πιθανότατα κατέστρεψε ρωσικό υπερηχητικό βομβαρδιστικό αεροσκάφος μακρού βεληνεκούς TU-22M3, το σαββατοκύριακο (19-20/8), την ευθύνη της οποίας η Μόσχα επιρρίπτει στην Ουκρανία, σύμφωνα με μυστικές υπηρεσίες του βρετανικού στρατού.

Από την πλευρά του, το Κίεβο που ανακοίνωσε επίθεση κατά ρωσικής αεροπορικής βάσης, ανέφερε ότι η Ρωσία χρησιμοποιεί TU-22M3 για να βομβαρδίζει στόχους εντός της Ουκρανίας. Ειδικοί υποστηρίζουν ότι η Μόσχα διαθέτει 60 τέτοια βομβαρδιστικά αεροσκάφη.

Το υπουργείο Αμυνας της Ρωσίας ανακοίνωσε την Κυριακή (20/8) ότι ουκρανικό drone επιτέθηκε σε αεροπορική βάση στην περιοχή του Νόβγκοροντ, όπου σταθμεύουν τέτοια αεροσκάφη, με ένα αεροσκάφος να έχει υποστεί ζημιές.

Αν επιβεβαιωθεί η πληροφορία των βρετανικών υπηρεσιών για το μέγεθος της καταστροφής, θα αναδειχθεί το γεγονός ότι τα προηγμένα αυτά αεροσκάφη, στα οποία ποντάρει η Μόσχα για την επίθεσή της στην Ουκρανία, είναι ευάλωτα στις επιθέσεις των ουκρανικών drone, σύμφωνα με το ΑΠΕ.

Προς το παρόν, η Ουκρανία δεν έχει αναφέρει κάποιο σχόλιο, αναλαμβάνοντας σπανίως δημόσια την ευθύνη για επιθέσεις στο εσωτερικό της Ρωσίας ή σε εδάφη που τελούν υπό τον έλεγχο της Μόσχας. Το Κίεβο, ωστόσο, είχε αναφέρει ότι θα κάνει ό,τι περνάει από το χέρι του για να πλήξει τις πολεμικές δυνατότητες της Ρωσίας.

Οι πληροφορίες δεν έχουν σχολιαστεί ούτε από την Μόσχα.

Οι βρετανικές στρατιωτικές υπηρεσίες Πληροφοριών αναφέρουν ότι “ένα μεσαίο βομβαρδιστικό Tu-22M3 BACKFIRE της Αεροπορίας Μακρού Βεληνεκούς της Ρωσίας είναι πολύ πιθανόν ότι καταστράφηκε στην αεροπορική βάση Soltsy-2 στο Νόβγκοροντ, που βρίσκεται σε απόσταση 650 χιλιομέτρων από τα σύνορα με την Ουκρανία”.

“Πρόκειται για την τρίτη τουλάχιστον επιτυχημένη επίθεση κατά βάσης της Αεροπορίας Μακρού Βεληνεκούς της Ρωσίας, η οποία εγείρει και πάλι ερωτήματα σχετικά με την ικανότητα της Ρωσίας να προστατεύσει στρατηγικούς στόχους βαθιά στο εσωτερικό της χώρας”, σύμφωνα με την ίδια πηγή.

Το υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας σε ανακοίνωσή του δήλωσε ότι υπαίτια της επίθεσης ήταν η Ουκρανία, ενώ το drone κατερρίφθη, χωρίς να σημειωθούν θύματα.

Αν ισχύει ότι χρησιμοποιήθηκε drone ελικόπτερο, τότε ενισχύεται η ιδέα πως ορισμένες επιθέσεις τέτοιου είδους εξαπολύονται από το εσωτερικό της Ρωσίας, αφού τέτοιου είδους drone είναι απίθανο να έχουν το αναγκαίο βεληνεκές για να φθάσουν στην αεροπορική βάση, αν εκκινήσουν από σημεία εκτός του ρωσικού εδάφους.

Η Μόσχα έχει χρησιμοποιήσει υπερηχητικά βομβαρδιστικά TU-22M3, για να βομβαρδίσει την Ουκρανία, σύμφωνα με τις βρετανικές υπηρεσίες, οι οποίες επικρίνουν τους “άκρως ανακριβείς” βαρείς πυραύλους κατά πλοίων που εκτοξεύουν αυτά τα βομβαρδιστικά.

Η Ρωσία επιμένει ότι κάνει χρήση πυραύλων υψηλής ακρίβειας, χωρίς να στοχεύει αμάχους. Ο ρωσικός ισχυρισμός απορρίπτεται από το Κίεβο.

 

Επιθέσεις με UAVs στην Οδησσό και βομβαρδισμοί στα ανατολικά – 3 νεκροίΒομβαρδισμένα κτίρια στην Οδησσό (Αρχείο)Βομβαρδισμένα κτίρια στην Οδησσό (Αρχείο)

Επίθεση ρωσικών μη επανδρωμένων αεροσκαφών σε υποδομές δημητριακών στην περιφέρεια της Οδησσού. Τρεις νεκροί μετά από ρωσικούς βομβαρδισμούς στα ανατολικά.

Επίθεση ρωσικών μη επανδρωμένων αεροσκαφών στη διάρκεια της νύκτας προκάλεσε ζημιές σε ουκρανικές υποδομές δημητριακών στην περιφέρεια της Οδησσού (νότια Ουκρανία), έκανε γνωστό σήμερα ο τοπικός κυβερνήτης Όλεγκ Κίπερ.

Η Ρωσία «επιτέθηκε στο νότο της περιφέρειας της Οδησσού επί τρεις ώρες με επιθετικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη», ανέφερε ο Κίπερ μέσω της πλατφόρμας Telegram εξηγώντας πως «επλήγησαν συγκροτήματα παραγωγής και μεταφοράς», κυρίως «αποθήκες», αλλά και ότι δεν υπήρξαν θύματα μεταξύ του άμαχου πληθυσμού.

«Πυρκαγιά ξέσπασε στις αποθήκες και περιορίσθηκε γρήγορα. Πυροσβέστες συνεχίζουν να εργάζονται», ανακοινώθηκε επίσης από τις ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις μέσω της Telegram.

Πόλεμος στην Ουκρανία: Τρεις νεκροί σε ρωσικούς βομβαρδισμούς στα ανατολικά

Τρεις άνθρωποι σκοτώθηκαν και άλλοι δύο τραυματίστηκαν το βράδυ την Τρίτη σε ρωσικούς βομβαρδισμούς εναντίον δυο χωριών κοντά στη Λίμαν, στην ανατολική Ουκρανία, ανακοίνωσε ο επικεφαλής της ουκρανικής στρατιωτικής διοίκησης της περιφέρειας Ντονέτσκ, ο Πάβλο Κιριλένκο.

Ρωσικές δυνάμεις «έπληξαν χωριά της κοινότητας της Λίμαν απόψε: τρεις άνθρωποι σκοτώθηκαν στο Τόρσκε, άλλος ένας άμαχος τραυματίστηκε στο Ζάκιτνε», ανέφερε ο κ. Κιριλένκο μέσω Telegram.

«Σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία, οι εισβολείς επιτέθηκαν στα χωριά με πυροβολικό», ανέφερε από την πλευρά του το γραφείο του εισαγγελέα στην περιφέρεια Ντονέτσκ μέσω Facebook. Η πρώτη επίθεση έγινε στο Τόρσκε στις 18:50 και η δεύτερη στο Ζάκιτνε περίπου μισή ώρα αργότερα.

Οι άνθρωποι που σκοτώθηκαν στο Τόρσκε ήταν δυο άνδρες και γυναίκα, ηλικίας μεταξύ 63 και 88 ετών, που κάθονταν σε παγκάκι όταν έγινε το πλήγμα, πρόσθεσε η εισαγγελία, ενώ άλλο θύμα στο χωριό υπέστη τραύματα στον θώρακα, στην πλάτη και στον γοφό.

Σύμφωνα με την ίδια πηγή, 26χρονος στο Ζάκιτνε υπέστη κρανιακό κάταγμα και εγκεφαλική διάσειση.

Εξάλλου, τέσσερις άμαχοι τραυματίστηκαν από πυρά ολμοβόλου και κατοικία υπέστη ζημιές από drones-καμικάζι στο Σερεντίνο-Μπούντα, στην περιφέρεια Σούμι (βορειοανατολικά), ανέφερε μέσω Facebook η περιφερειακή στρατιωτική διοίκηση.