Σε εξέλιξη το τετ α τετ Μπλίνκεν, Λαβρόφ, χαμηλές προσδοκίες με το «καλημέρα» — Εξελίξεις πυροδοτούν οι εκλογές για Πρόεδρο της Δημοκρατίας στην Ιταλία

Ο επικεφαλής της ρωσικής διπλωματίας Σεργκέι Λαβρόφ έδωσε τον τόνο της συνάντησής του με τον Αντονι Μπλίνκεν, που βρίσκεται σε εξέλιξη στην Γενεύη, με θέμα την ουκρανική κρίση λέγοντας κατά την έναρξη της συνομιλίας του με τον Αμερικανό ομόλογό του ότι δεν περιμένει καμία καθοριστική εξέλιξη κατά τη σημερινή συνάντηση. Αλλά και ο Μπλίνκεν χθες μετρίασε τις προσδοκίες, δηλώνοντας στο γερμανικό ραδιοτηλεοπτικό δίκτυο ZDF: «Δεν αναμένω καμία σημαντική πρόοδο».

Καθισμένος απέναντι στον Λαβρόφ,ο Μπλίνκεν δεσμεύθηκε ότι η απάντηση της Ουάσινγκτον και των συμμάχων της θα είναι «ομόψυχη, ταχεία και δριμεία» σε περίπτωση ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία. Διαβεβαίωσε ωστόσο ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες θα συνεχίσουν να αναζητούν διπλωματική λύση στην κρίση.

Η συνάντηση των δύο ανδρών πραγματοποιείται στις όχθες της λίμνης Λεμάν, δεν αναμένεται να διαρκέσει παρά ένα δίωρο και στη συνέχεια οι δύο υπουργοί Εξωτερικών θα κάνουν χωριστά δηλώσεις στον Τύπο.

Ο Σεργκέι Λαβρόφ και ο Άντονι Μπλίνκεν έσφιξαν τα χέρια στις 11.00 τοπική ώρα (12.00 ώρα Ελλάδος) πριν ξεκινήσουν τις συνομιλίες τους. Λιγότερο από 20 λεπτά πριν από την έναρξη της συνάντησης, η Ρωσία έκανε γνωστό ότι μεταξύ των απαιτήσεών της περιλαμβάνεται η αποχώρηση των ξένων στρατιωτικών δυνάμεων του ΝΑΤΟ από τη Ρουμανία και τη Βουλγαρία, μέλη ωστόσο της Ατλαντικής Συμμαχίας, στο πλαίσιο συνθήκης που θέλει να αποσπάσει από τις δυτικές δυνάμεις με αντάλλαγμα την αποκλιμάκωση της ουκρανικής κρίσης.

Χθες ο Αμερικανός ΥΠΕΞ προειδοποίησε για ακόμα μια φορά, απ’ το Βερολίνο όπου βρισκόταν, ότι «εάν οποιεσδήποτε ρωσικές στρατιωτικές δυνάμεις διασχίσουν τα ουκρανικά σύνορα και διαπράξουν νέες επιθετικές ενέργειες κατά της Ουκρανίας, αυτό θα αντιμετωπιστεί με μια ταχεία, αυστηρή, ενωμένη απάντηση από τις Ηνωμένες Πολιτείες και τους συμμάχους και εταίρους μας».

Επίσης, ο Μπλίνκεν κατηγόρησε τη Ρωσία ότι απειλεί τα θεμέλια της παγκόσμιας τάξης με τη συσσώρευση 100.000 στρατιωτών της κοντά στα σύνορα με την Ουκρανία.

Την ίδια ώρα η Ρωσία ανακοίνωσε μεγάλης κλίμακας ναυτικές ασκήσεις στον Ατλαντικό, τον Αρκτικό, τον Ειρηνικό Ωκεανό και τη Μεσόγειο, τον Ιανουάριο και τον Φεβρουάριο.

 

Εξελίξεις πυροδοτούν οι εκλογές για Πρόεδρο της Δημοκρατίας στην Ιταλία

Το ιταλικό κοινοβούλιο συνέρχεται τη Δευτέρα για να εκλέξει τον νέο πρόεδρο της Ιταλικής Δημοκρατίας, σε μία εκλογική διαδικασία όπου ο σημερινός πρωθυπουργός Μάριο Ντράγκι εμφανίζεται ως φαβορί.

Και ενώ οι διαπραγματεύσεις εντείνονται στους διαδρόμους, ο έτερος υποψήφιος, ο πρώην πρωθυπουργός Σίλβιο Μπερλουσκόνι, εμφανίσθηκε ο πιο επιθετικός στην προεκλογική εκστρατεία, φθάνοντας μέχρι να καμαρώσει για τα περιώνυμα bunga bunga πάρτι του.

Ο 85χρονος δισεκατομμυριούχος ονειρεύεται εδώ και καιρό μία επταετή θητεία στο Κυρηνάλιο, αν και οι αναλυτές αμφιβάλλουν ότι διαθέτει τις αναγκαίες ψήφους.

Η πρόβλεψη της έκβασης της ψηφοφορίας στην προεδρική εκλογή είναι δύσκολη, αφού η μυστικότητα της ψήφου δίνει έδαφος σε παλινωδίες.

Ο πρόεδρος της Ιταλικής Δημοκρατίας ασκεί στην πραγματικότητα σημαντικό ρόλο σε περίπτωση πολιτικής κρίσης, είτε πρόκειται για τη χρήση της εξουσίας διάλυσης του κοινοβουλίου, επιλογής πρωθυπουργού, είτε άρνησης ανάθεσης εντολής σχηματισμού κυβέρνησης σε επισφαλείς και εύθραυστους συνασπισμούς.

Και η Ιταλία έχει περισσότερο από ποτέ ανάγκη για σταθερότητα: τα κόμματα που απαρτίζουν τον ετερόκλητο κυβερνητικό συνασπισμό που υποστηρίζει τον Μάριο Ντράγκι, βρίσκονται σε θέση μάχης εν όψει των βουλευτικών εκλογών του επόμενου έτους. Και το χάος θα μπορούσε να απειλήσει την εφαρμογή του ευρωπαϊκού σχεδίου ανάκαμψης μετά την πανδημία.

«Είναι μία εκλογή κλειδί και πολύ περίπλοκη, διότι τα πολιτικά κόμματα είναι αποδυναμωμένα και βρίσκονται σε κατάσταση απόλυτου κατακερματισμού», εξηγεί ο Τζιοβάνι Ορσίνα, διευθυντής του Luiss School of Government στην Ρώμη.

Σύμφωνα με την εφημερίδα Il Corriere della Sera, η ψηφοφορία θα μπορούσε «να πλήξει την κυβέρνηση σαν σεισμός», την ώρα που η Ιταλία αντιμετωπίζει νέο κύμα της Covid-19, το οποίο απειλεί να περιπλέξει την οικονομική ανάκαμψη μετά την ύφεση του 2020.

Πρώην πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής τράπεζας, ο 74χρονος Μάριο Ντράγκι έχει αφήσει να εννοηθεί ότι ενδιαφέρεται για την προεδρία, αλλά η εκλογή του θα άφηνε κενή τη θέση του πρωθυπουργού σε μία κρίσιμη στιγμή.

Ο Μάριο Ντράγκι ορίσθηκε στην πρωθυπουργία από τον πρόεδρο Σέρτζιο Ματαρέλα, τον Φεβρουάριο του 2021 και κατόρθωσε να διατηρήσει την ενότητα του κυβερνητικού συνασπισμού στον οποίο συμμετέχουν όλα τα ιταλικά πολιτικά κόμματα, κατευθύνοντας παράλληλα την ιταλική οικονομία στην ανάκαμψη.

Είχε επίσης την εποπτεία των κρίσιμων μεταρρυθμίσεων που απαιτήθηκαν, με αντάλλαγμα το ευρωπαϊκό σχέδιο ανάκαμψης, από το οποίο η Ιταλία έλαβε το κολοσσιαίο ποσό των 200 δισεκατομμυρίων ευρώ.

Οι διεθνείς επενδυτές ανησυχούν μήπως η Ιταλία, με το τεράστιο χρέος, καθυστερήσει στο χρονοδιάγραμμα της εφαρμογής των μεταρρυθμίσεων, σε περίπτωση που ο Μάριο Ντράγκι εγκαταλείψει την πρωθυπουργία.

Περί τους 1.000 γερουσιαστές, βουλευτές και εκπρόσωποι των περιφερειών θα αρχίσουν να ψηφίζουν τη Δευτέρα.

Για να εκλεγεί ο νέος πρόεδρος, απαιτούνται τα δύο τρίτα των ψήφων κατά τους τρεις πρώτους γύρους της ψηφοφορίας και στη συνέχεια η απόλυτη πλειοψηφία κατά τους επόμενους γύρους.

Λόγω των μέτρων ασφαλείας για την πανδημία, κάθε γύρος θα διαρκέσει μία ημέρα και, όπως το απαιτεί η παράδοση, δεν υπάρχουν θεωρητικά επίσημοι υποψήφιοι.

Οι περισσότεροι αναλυτές εκτιμούν ότι ο Μάριο Ντράγκι θα είναι ο αποτελεσματικότερος πρόεδρος για την διασφάλιση της πολιτικής σταθερότητας και των καλών σχέσεων με τις Βρυξέλλες, ιδιαίτερα αν η δεξιά και η άκρα δεξιά κερδίσουν τις εκλογές του 2023.

Εξάλλου, δεν είναι καθόλου βέβαιο ότι θα είναι σε θέση να συνεχίσει τις μεταρρυθμίσεις, αν παραμείνει στην πρωθυπουργία, ενώ κινδυνεύει να χάσει τη θέση του κατά τις επόμενες βουλευτικές εκλογές.

«Είναι προεκλογική χρονιά. Ακόμη και αν ο Ντράγκι παρέμενε πρωθυπουργός, η αλήθεια είναι ότι θα δυσκολευόταν να ελέγξει την πολιτική κατάσταση, με τα κόμματα σε προεκλογική συμπεριφορά», λέει ο Τζιοβάνι Ορσίνα.

Μια λύση θα ήταν ο ορισμός στην πρωθυπουργία του Ρενάτο Μπρουνέτα, του σημερινού επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας του κόμματος του Μπερλουσκόνι Forza Italia, καθώς οι ηγέτες των βασικών κομμάτων του κυβερνητικού συνασπισμού κατέχουν τα σημαντικότερα υπουργεία μέχρι τις εκλογές.

Αν ο Μάριο Ντράγκι διατηρήσει την πρωθυπουργία, κυκλοφορούν πολλά ονόματα υποψηφίων για την θέση του προέδρου της Ιταλικής Δημοκρατίας, όπως του ευρωπαίου επιτρόπου Πάολο Τζεντιλόνι, του πρώην πρωθυπουργού Τζουλιάνο Αμάτο ή της υπουργού Δικαιοσύνης Μάρτα Καλάμπρια.